UGEIA_DIATROFI
λαχανικά-παιδιά

10+1 τρόποι για να τρώνε τα παιδιά μας περισσότερα λαχανικά και όσπρια

Δεν είναι δύσκολο να ακολουθήσει κάποιος φυτική διατροφή ακόμα και αν βρίσκεται στην ευαίσθητη παιδική ηλικία. Άλλωστε η φυτική διατροφή αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την υγεία τους, την ανάπτυξή τους και τη νευρομυϊκή τους λειτουργία (Barroni, 2019), ενώ παράλληλα μαθαίνουν να σέβονται και να αγαπούν τα ζώα και το περιβάλλον.

Τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν συνήθειες και προτιμήσεις: άλλα τρώνε ό,τι τους βάλεις στο πιάτο, άλλα εκδηλώνουν καπρίτσια και αρνούνται ακόμα και τις πιο απλές τροφές.

Γενικά, φαίνεται ότι, όταν οι γονείς τρέφονται υγιεινά, υιοθετούν και τα παιδιά ταυτόχρονα τις ίδιες συνήθειες. Επειδή όμως τα παιδιά επηρεάζονται και από το κοινωνικό περιβάλλον και δυσκολεύονται να κατανοήσουν την έννοια της υγείας, χρειάζεται να κοπιάσουμε λίγο παραπάνω εάν θέλουμε να ακολουθήσουν τα παιδιά μας μία υγιεινή φυτική διατροφή με πληθώρα ανεπεξέργαστων τροφίμων. Για παράδειγμα, στα παιδιά που δεν τρώνε μακαρόνια ολικής άλεσης, μπορείτε να κάνετε ζυμαρικά φούρνου, έτσι ανακατεμένα με τη σάλτσα δύσκολα θα δουν τη διαφορά.

Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά, χρειάζεται να καταναλώνουμε κάθε μέρα τα πέντε τρόφιμα κλειδιά: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς.

Εάν τα παιδιά τρώνε έστω και ορισμένες τροφές από τις 5 βασικές ομάδες, είναι μάλλον απίθανο να υποσιτίζονται. Στο μεταξύ, αν θέλετε να τα κάνετε να τρώνε λίγo περισσότερα λαχανικά ή περισσότερα όσπρια, δοκιμάστε τα 10+1 τρικ που ακολουθούν:

  1. παρατηρήστε τα υγρά που πίνουν

Τα παιδιά χρειάζονται αρκετά υγρά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως εκείνα που πίνουν πολλά υγρά ανάμεσα στα γεύματα δεν αισθάνονται πείνα την ώρα του φαγητού και αρνούνται να φάνε, γι’ αυτό μην τους επιτρέπετε να πίνουν πολλά υγρά ανάμεσα στα γεύματα, ίσως και μία ώρα πριν το κυρίως γεύμα. Δοκιμάστε να τους προσφέρετε υγρά στο τέλος του γεύματος, επιμείνετε στο νερό ή στους αραιωμένους χυμούς λαχανικών. Αποφύγετε τα μπουκάλια και τα μπιμπερό, προτιμήστε φλιτζάνια ή ποτήρια για να μειωθεί η ποσότητα υγρών που καταναλώνουν.

  1. Ελέγχετε τα σνακ

Τα περισσότερα παιδιά νηπιακής ηλικίας έχουν περιορισμένη όρεξη και τα σνακ τούς δίνουν τις επιπλέον θερμίδες που χρειάζονται για να μεγαλώσουν. Εάν όμως τα παιδιά καταλήξουν να τρώνε πολλά σνακ, δεν θα πεινούν στη διάρκεια των γευμάτων. Εάν τα παιδιά είναι λιγόφαγα, προσφέρετε φρούτα και μπαστουνάκια λαχανικών με λίγο χούμους ανάμεσα στα γεύματα και αποφύγετε τοστ και κέικ ή σνακ με πολλές θερμίδες και λιπαρά.

  1. Αποσύρετε το πιάτο

Εάν τα παιδιά αρνούνται να φάνε, πάρτε το πιάτο τους και μην τους δώσετε τίποτα μέχρι το επόμενο γεύμα. Κυρίως, αποφύγετε υποκατάστατα, τύπου τηγανητές πατάτες ή μακαρόνια με σάλτσα την ώρα που εσείς τρώτε ένα υγιεινό γεύμα. Τα νήπια ίσως για μερικές ημέρες να είναι λίγο πιο ανήσυχα, τα υγιή παιδιά δεν θα λιμοκτονήσουν.

  1. Μείνετε ήρεμοι

Τα παιδιά ανακαλύπτουν γρήγορα ότι μπορούν να διακόψουν τα γεύματα αρνούμενα να φάνε ή να δοκιμάσουν νέες τροφές. Είναι σημαντικό να αποφύγετε να επικεντρώνετε διαρκώς το ενδιαφέρον σας επάνω τους, γι’ αυτό αποφύγετε να κάνετε σκηνές ή να λογομαχείτε με άλλα μέλη της οικογένειας για το φαγητό. Και ποτέ, μα ποτέ, μην εξαναγκάζετε το παιδί να φάει.

  1. Δοκιμάζετε νέες τροφές

Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο συχνά προσφέρετε νέες τροφές στα παιδιά τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να τρέφονται με ποικιλία τροφών, γι’ αυτό μην εγκαταλείπετε τις προσπάθειες εάν το παιδί αρνηθεί κάποια τροφή την πρώτη φορά. Απλώς αποσύρετε τη νέα τροφή και δοκιμάστε ξανά μετά από μερικές εβδομάδες, ίσως με διαφορετική μορφή η σύνθεση.

  1. Προάγετε τις αγαπημένες τροφές

Εάν το παιδί σας αγαπά το μπρόκολο και όχι το κουνουπίδι, βάλτε μέσα στη σαλάτα του μερικά μπουκετάκια μπρόκολο και τρίψτε το κουνουπίδι στον τρίφτη, ή φτιάξτε σουφλέ από τόφου με μπρόκολο, και πολύ λίγο κουνουπίδι. Μπορείτε να προσθέσετε κουνουπίδι στον πουρέ πατάτας. Ή γιατί όχι, λίγη κόκκινη πιπεριά τριμμένη ή καρότο στη σάλτσα ντομάτας.

Εάν έχουν ήδη ξεκινήσει να τρώμε δημητριακά με ζάχαρη, μπορείτε να τα ανακατέψετε με δημητριακά ολικής χωρίς ζάχαρη ή με νιφάδες βρώμης.

  1. Έπαινος αντί για τιμωρία

Τα παιδιά σπάνια ανταποκρίνονται στην τιμωρία και λατρεύουν τον έπαινο. Επαινέστε τα όταν τρώνε σωστά. Φτιάξτε έναν πίνακα επιβράβευσης για να κερδίζουν αυτοκολλητάκι κάθε φορά που δοκιμάζουν κάτι καινούργιο.

  1. Το γεύμα να γίνεται γιορτή

Βάλτε τα παιδιά να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του γεύματος. Αφήστε τα να στρώσουν το τραπέζι ή να βοηθήσουν στο μαγείρεμα. Βοηθήστε τα παιδιά να σερβιριστούν μόνα τους και ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάσουν νέες τροφές. Τα μικρά παιδιά αρέσκονται να μιμούνται τους γονείς. Τρώτε μαζί τους σε κάθε γεύμα τις ίδιες τροφές.

  1. Δημιουργήστε ατμόσφαιρα

Η προσοχή των παιδιών αποσπάται εύκολα, για αυτό βοηθήστε τα να συγκεντρωθούν κρατώντας τα παιχνίδια, την τηλεόραση ή οτιδήποτε άλλο τράβα την προσοχή τους έξω από το οπτικό τους πεδίο στη διάρκεια των γευμάτων.

Το ίδιο το φαγητό μπορεί να γίνει το επίκεντρο και να τους κινήσει το ενδιαφέρον εάν είναι ευπαρουσίαστο.

  1. Προσφέρετε τη σωστή τροφή με τον σωστό τρόπο

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδάκια μπορούν να διαχειριστούν την τροφή κόβοντάς τη σε μπουκιές και δίνοντάς τους μαχαιροπίρουνα στο σωστό μέγεθος. Μη γεμίζετε τα πιάτα τους υπερβολικά και έχετε πάντα διαθέσιμα στο ψυγείο ή στο τραπέζι φρούτα και λαχανικά. Αν κάποια τροφή δεν τους αρέσει, είναι φυσιολογικό, όμως για να βεβαιωθείτε, χρειάζεται να τη δοκιμάσουν περισσότερες από δέκα φορές και για να την αποδεχτούν. Δοκιμάστε αλλάζοντας την υφή και τη μορφή στην οποία προσφέρονται.

  1. Γίνετε ευέλικτοι

Τα υγιεινά γεύματα είναι ό,τι καλύτερο έχετε να τους προσφέρετε. Όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη να βγαίνουν πού και πού από τα συνηθισμένα. Δεν κινδυνεύουν επ’ ουδενί αν τους μαγειρεύετε τηγανίτες τις Κυριακές ή φάνε το αγαπημένο τους vegan παγωτό με ζάχαρη που αγόρασε η γιαγιά. Η φυτική διατροφή προσφέρει τόσο πολλές επιλογές που θα τα κρατήσει σε εγρήγορση. Έχετε δοκιμάσει burger φακής; Τα περισσότερα παιδιά τρελαίνονται για junk food. Μπορείτε να τους προσφέρετε φαλάφελ σε πιτούλες ή γλυκοπατάτες σε στικ στο φούρνο. Και μία φορά στο τόσο μπορείτε να οργανώσετε να πηγαίνετε σε κάποιο vegan εστιατόριο για την αγαπημένη τους λιχουδιά.

Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc

Αποφοίτησε από το ΑΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας στη Θεσσαλονίκη το 2012. Κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος. Κάτοχος άδειας λειτουργίας νόμιμου διαιτολογικού γραφείου.

Απόφοιτος Βοηθού Νοσηλευτή με διετή πρακτική άσκηση στο Γ.Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και «Παίδων, Αγλαΐα Κυριακού» με βαθμό λίαν καλώς και υποτροφία.

Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Ιδρυτικό μέλος των Διατροφολόγων για το Περιβάλλον στην Ιταλία (NUPA- nutrizionistiperlambiente.ogr)

Tο 2015 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές με άριστα στην Ιατρική της Ανκόνα της Ιταλίας (Università Politecnica delle Marche, Facoltà di Μedicina) με θέμα: «Χορτοφαγία για όλα τα στάδια ζωής σε Κλινικές και Φυσιολογικές Καταστάσεις».

Τίτλος διατριβής: «Τα προϊόντα ζύμωσης και η επιρροή τους στα επίπεδα βιταμίνης Β12 σε χορτοφάγους», βαθμός 28/30 (Άριστα). Προπτυχιακή εργασία «Βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου και χορτοφαγική διατροφή».

Εκτέλεσε την πρακτική της άσκηση στη Βενετία ειδικευόμενη στη βοτανοθεραπεία, τη φυσική θεραπευτική και τη μέθοδο Kousmine (expert level) κοντά σε διακεκριμένους επιστήμονες, όπως η Michela Trevisan. Δημιούργησε επιπλέον, ένα δίκτυο διατροφολόγων παραδίδοντας σεμινάρια διατροφής και μαγειρικής.

Μετά από υποτροφία, εργάστηκε στην Τεργέστη Ιταλίας σε κέντρο απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ (SERT), παρακολουθώντας εξατομικευμένα τους θεραπευόμενους, οργάνωνε προγράμματα εβδομαδιαίας σίτισης και εργαστήρια παρασκευής τροφίμων αλλά και ημερίδες με θέμα την υγιεινή διατροφή.

Στο πλαίσιο της διαρκούς κατάρτισης, το 2019 απέκτησε το πτυχίο από το πανεπιστήμιο Harvard “Evidence- based optimal nutrition” του καθηγητή W. Willett.

Παρακολούθησε σεμινάρια βιολογικής καλλιέργειας και περμακουλτούρας, μη βίαιης επικοινωνίας (NVC), μητρικού θηλασμού, ομοιοπαθητικής. Συνεχώς καταρτίζεται και ενημερώνεται επιστημονικά μέσα από συνέδρια, διαλέξεις, και επιμορφώσεις στον τομέα της διαιτολογίας.

Γράφει άρθρα και δημιουργεί συνταγές, συνεργάζεται με σχολεία, παιδικούς σταθμούς, εστιατόρια και εταιρίες βιολογικών προϊόντων συντάσσοντας ειδικά διαιτολόγια.

Διαρκής συνεργασία με έμπειρους chef για σύνταξη ειδικών μενού σε εταιρίες catering, εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Παραδίδει σεμινάρια για επίκαιρα θέματα διατροφής καθώς και είναι εισηγήτρια σε προγράμματα δια βίου μάθησης ενηλίκων (ΛΑΕΚ) επιδοτούμενα από τον ΟΑΕΔ.

Διδάσκει σε εξειδικευμένα ΙΕΚ τη χορτοφαγική διατροφή και καταρτίζει επαγγελματίες υγείας ως προς την κατεύθυνση αυτή. Αποτελεί εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών), για τη vegan διατροφή.

Από το 2013 λειτουργεί το «Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής» με όραμα να μεταδώσει τον ενθουσιασμό της, προωθώντας έτσι τον υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς βία, με συνείδηση, εμπιστοσύνη στη φύση και στην παράδοση και με απόλυτη υπευθυνότητα απέναντι στην επιστήμη της διατροφής.

Πηγή

Περισσότερα νέα