GEYSEIS_KOSMOU

8 αγαπημένοι vegan προορισμοί για να περάσετε ένα όμορφο Πάσχα κοντά στη φύση

Το ελληνικό καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και, όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, οι ελπίδες να ταξιδέψουμε σε κοντινούς προορισμούς εντός της χώρας, όλο και μεγαλώνουν.

Αν και εσύ ψάχνεις το ιδανικό μέρος για μία ολιγοήμερη ή πολυήμερη απόδραση εντός των συνόρων για τις διακοπές του Πάσχα, το άρθρο αυτό είναι ό,τι χρειάζεσαι. Μαζί θα δούμε αναλυτικά οκτώ προορισμούς που συνδυάζουν το πανέμορφο φυσικό τοπίο με τις πεντανόστιμες χορτοφαγικές γεύσεις από την τοπική παράδοση!

Κέρκυρα: Το καταπράσινο νησί του Ιονίου αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για Έλληνες και ξένους τουρίστες. Η Κέρκυρα έχει σημαντική παράδοση στην τέχνη, καθώς εκεί ιδρύθηκε η πρώτη φιλαρμονική αλλά και η πρώτη σχολή Καλών Τεχνών της χώρας μας. Ακόμα, το ιστορικό της κέντρο έχει κηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, ενώ στο νησί ιδρύθηκε και το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, η Ιόνιος Ακαδημία. Το αγαπημένο νησί του Ιονίου αποτελεί τον παράδεισο του κάθε φυσιολάτρη, αφού έχει καταπράσινους λόφους και καταγάλανα νερά. Κάποιες από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού, είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου Πάγων, οι Ερμόνες, η Παλαιοκαστρίτσα, καθώς και η Μυρτιώτισσα. Ακόμα, στις Αλυκές Ποταμού και στη Λίμνη Κορρισίων, μπορεί κανείς να συναντήσει πανέμορφα φοινικόπτερα (φλαμίνγκο) και άλλα μεταναστευτικά πουλιά.

Η τοπική κουζίνα της Κέρκυρας έχει ποικιλία χορτοφαγικών επιλογών, όπως είναι το τσιγαρέλι (μεικτά βρασμένα άγρια χόρτα του νησιού), αλλά και η συκομαϊδα (παραδοσιακό ωμοφαγικό γλυκό από σύκα και χυμό σταφυλιού). Στις συνταγές του νησιού χρησιμοποιούνται, εκτός από τα συνήθη μπαχαρικά, και φυσικά μυρωδικά, όπως είναι η ρίγανη, το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο μαϊντανός, ο βασιλικός, ο άνηθος, η μέντα και ο δυόσμος.

Στην Κέρκυρα θα βρείτε δεκάδες εστιατόρια και καφέ με χορτοφαγικές και vegan επιλογές εδώ. Ακόμα, στην Κέρκυρα υπάρχει το χορτοφαγικό καφέ Aubergine καθώς και το επίσης χορτοφαγικό Bizou Café που προσφέρει βιολογικό καφέ δίκαιου εμπορίου, αλλά και πληθώρα vegan επιλογών για πρωινό, brunch αλλά και μεσημεριανό γεύμα.

Αμοργός: Η γραφική Αμοργός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κυκλαδίτικου νησιού αλλά και αγαπημένο προορισμό για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Το πανέμορφο νησί του Αιγαίου, φημίζεται για τα σηματοδοτημένα μονοπάτια του, τα οποία μπορούν οι επισκέπτες να περπατήσουν αν θέλουν να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του τόπου και τη μαγευτική θέα της θάλασσας. Η ορειβασία και το κολύμπι είναι δύο ακόμη δραστηριότητες που μπορεί κανείς να απολαύσει πηγαίνοντας στην Αμοργό, όπως επίσης και η επίσκεψη στα γύρω νησάκια με καραβάκι. Αγαπημένες παραλίες των επισκεπτών αποτελούν η  Aγία Άννα, η Aιγιάλη, η Ψιλή Άμμος, αλλά και το Αμμούδι, και ο Μεγάλος Ρούκουνας.

Η παραδοσιακή αμοργιανή κουζίνα, βρίθει μοναδικών γεύσεων με ντόπιες πρώτες ύλες, όπως είναι η αμοργιανή φάβα από κατσούνι (την παρασκευάζουν και ως φαβοκεφτέδες), το κεφαλόχορτο, τα ντόπια ξινόμηλα, τα σύκα αλλά και οι διαφορετικές ποικιλίες ελιάς (κορωνεϊκη, μανάκι, χοντρολιά). Ακόμα, η Αμοργός φημίζεται για τα αμπέλια της, την καλλιέργεια σιταριού, κριθαριού και εσπεριδοειδών. Τα βουνά του νησιού είναι γεμάτα με βότανα και μυρωδικά, όπως είναι το φασκόμηλο, η ρίγανη, το δεντρολίβανο, το φλισκούνι, η μολόχα και το θυμάρι, ενώ η παράδοση του τόπου συνδέεται έντονα με την αρτοποιία. Μάλιστα, κατά τη γιορτή του Αγίου Παύλου συνηθίζεται από τους ντόπιους να ψήνουν ένα παραδοσιακό ψωμί με μείγμα από σταρένιο και κριθαρένιο αλεύρι, το οποίο ονομάζεται σιταροκρίθι. Το ψωμί αυτό στη συνέχεια μετατρέπεται σε παξιμάδια τα οποία ονομάζονται «παύλοι» προς τιμήν του Αγίου.

Κατά την επίσκεψή σας στο νησί, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το βιολογικό Παντοπωλείο «Κελάρι» που λειτουργεί και ως καφετέρια και προσφέρει αρκετές χορτοφαγικές και vegan επιλογές σε σάντουιτς και ροφήματα. Δείτε περισσότερα, εδώ

Μετέωρα/Καλαμπάκα:

Ένας ακόμη παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης, τα Μετέωρα μπορούν να μαγέψουν με την άγρια ομορφιά τους κάθε επισκέπτη, ενώ παράλληλα αποτελούν ένα από τα πιο σπουδαία μνημεία του κόσμου, που προστατεύεται, μάλιστα, από την UNESCO ως διατηρητέο και προστατευμένο μνημείο της ανθρωπότητας. Στα Μετέωρα, πέρα από τις δραστηριότητες στη φύση, όπως είναι η πεζοπορία, το τρέξιμο βουνού και η αναρρίχηση, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το τοπικό Μουσείο φυσικής ιστορίας, καθώς επίσης και την μοναδική σχολή ξυλογλυπτικής που διασώζεται στην Ελλάδα. Ακόμα, τα Μετέωρα αποτελούν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των μανιταριών. Μάλιστα, κάθε Σεπτέμβριο στην Καλαμπάκα πραγματοποιείται η περίφημη γιορτή μανιταριών στην οποία μπορεί κανείς να δοκιμάσει όλες τις ντόπιες ποικιλίες. Κάθε Πάσχα, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά, πραγματοποιείται ένα ιδιαίτερο έθιμο κατά το οποίο οι συμμετέχοντες κάνουν αναρρίχηση υψηλού βαθμού δυσκολίας στον απόκρημνο βράχο που είναι χτισμένο το εκκλησάκι του αγίου.

Κατά την επίσκεψή σας στην Καλαμπάκα, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε το παραδοσιακό και βιολογικό Παντοπωλείο Salum που προσφέρει μεγάλη ποικιλία από ντόπια χορτοφαγικά και vegan προϊόντα.

Πάτμος:  Το «ιερό νησί» της Ελλάδας (ανακηρυγμένο από τη Βουλή των Ελλήνων το 1981) προσελκύει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό τουριστών που μαγεύονται από την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του εδάφους, τις απόκρημνες κορυφές και το ηφαιστειογενές έδαφος. Ακόμα, από το 1999, η Πάτμος χαρακτηρίζεται πλέον επίσημα ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Οι φυσικές πρώτες ύλες και η παραδοσιακή κουζίνα της Πάτμου προσφέρουν αρκετές επιλογές για τους χορτοφάγους επισκέπτες της. Τα στιφοράδικα (σταμναγκάθι), το κρίταμο, τα κολοκυθάκια, οι κολοκυθανθοί και οι μελιτζάνες αποτελούν αγαπημένες επιλογές της μαγειρικής του τόπου. Ακόμα, την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, οι ντόπιοι καταναλώνουν παραδοσιακά ένα ιδιαίτερο ρόφημα που αποτελείται από αμύγδαλα, ανθόνερο και άρτο, το λεγόμενο δασόαλο. 

Κατά την επίσκεψή σας στην Πάτμο, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το πρώτο αποκλειστικά vegan εστιατόριο του νησιού, το Pernera. Το Pernera αποτελεί έναν μικρό vegan παράδεισο, καθώς προσφέρει υγιεινά φυτικά γεύματα με αγνές πρώτες ύλες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως επίσης και βιολογικό καφέ δίκαιου εμπορίου. Μάθετε περισσότερα, εδώ

Αντίπαρος: Παρά το μικρό του μέγεθος, το αγαπημένο νησί των Κυκλάδων έχει πολλές παραλίες (αρκετές από αυτές ενδείκνυνται και για γυμνισμό!) με χρυσαφένιες αμμουδιές και καταγάλανα νερά, καθώς επίσης και μαγευτικές σπηλιές σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Η πλούσια ιστορία του νησιού, όπως και η φυσική του ομορφιά το καθιστούν έναν ακόμη δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες. Κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς κατά την παραμονή του στο νησί, είναι το σπήλαιο της Αντιπάρου, το Ενετικό Κάστρο και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.

Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει καθημερινή κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας οσπρίων, τα οποία θα τα βρείτε σε κάθε σχεδόν ταβέρνα και εστιατόριο της Αντιπάρου. Ενδεικτικά, μπορείτε να βρείτε κάποια καταστήματα με vegan επιλογές, εδώ. Κατά την επίσκεψή σας στο νησί, μην αμελήσετε να δοκιμάσετε την ντόπια τσικουδιά!

Κίμωλος: Ένα ακόμη νησί των Κυκλάδων, φημισμένο για τα ηφαιστειογενή τοπία του, τις πανέμορφες παραλίες, καθώς και τις θερμές πηγές που προσφέρονται για χαλάρωση και αναψυχή. Παρά το μικρό της μέγεθος, η Κίμωλος έχει και αυτή σπάνια αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, όπως είναι το Σκιάδι, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού, καθώς πρόκειται για ένα βράχο σε σχήμα μανιταριού! Ακόμα, μοναδικής ομορφιάς είναι και η πρωτεύουσα της Κιμώλου, το Χωριό, καθώς επίσης και το μεσαιωνικό κάστρο. Τέλος, μην ξεχάσεις να επισκεφθείς το Αρχαιολογικό Μουσείο που είναι γεμάτο με εκθέματα που χρονολογούνται ακόμη και από την προϊστορική περίοδο.

Η παραδοσιακή κουζίνα της Κιμώλου είναι γεμάτη με χορτοφαγικές συνταγές που αποτελούνται από αγνές πρώτες ύλες. Κάποιες από αυτές είναι η περίφημη λαδένια (σαν πίτσα χωρίς τυρί), το αράντο (φρέσκα ζυμαρικά), η μπουλέντα (παρασκεύασμα από αλεύρι καλαμποκιού και κόκκινη σάλτσα), η μπαζίνα (παρασκεύασμα από μπαγιάτικο ψωμί και κρεμμύδι), το κουλουρίδι  (ντόπιο ζυμαρικό), τα πλατολάζανα (ντόπιο ζυμαρικό) κ.ά. Ακόμα, η Κίμωλος είναι γνωστή για τις ντόπιες λιαστές ντομάτες, την κάπαρη, τον παραδοσιακό πελτέ ντομάτας, τα παξιμάδια σχοινόκοκου αλλά και πολλά νηστίσιμα γλυκά, όπως είναι η μουσταλευριά, οι σταφιδένιες και τα μουστοκούλουρα.

Μάθετε περισσότερα για την παραδοσιακή μαγειρική της Κιμώλου, εδώ

Νάξος: Το μεγαλύτερο αλλά και το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάθε είδους επισκέπτες αλλά και οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι κατάλληλη για όσους θέλουν να συνδυάσουν απολαυστικές διακοπές και βραδινή διασκέδαση. Χάρη στο μεγάλο της μέγεθος και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της, η Νάξος μπορεί να προσφέρει τα πάντα: γραφικά χωριουδάκια, πανέμορφες παραλίες, αρχαιολογικά μνημεία μεγάλης σπουδαιότητας, καθώς και κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα, όπως είναι τα θαλάσσια σπορ και οι πεζοπορίες στα σηματοδοτημένα μονοπάτια του νησιού. Αν επισκεφθείτε τη Νάξο, μην αμελήσετε να πάτε στην περίφημη Πορτάρα, την αρχαία πύλη του ναού του Απόλλωνα αλλά και στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου, καθώς επίσης και στο Ενετικό Μουσείο.

Η Νάξος είναι γνωστή για την αφθονία των αγαθών που παράγει, όπως είναι οι πατάτες (προς τιμήν των οποίων γίνεται μάλιστα κάθε Σεπτέμβρη το περίφημο φεστιβάλ πατάτας Νάξου), το τσίπουρο, το ελαιόλαδο, αλλά και το παραδοσιακό λικέρ κίτρο που είναι ένα από τα τρία αναγνωρισμένα από το κράτος ελληνικά ηδύποτα. Μάλιστα, το οινοποιείο Βαλληνδρά, που αποτελεί το πρώτο αποστακτήριο που παρήγαγε το εν λόγω ποτό είναι επισκέψιμο μέχρι και σήμερα. Ένα ακόμη αγαπημένο προϊόν της ναξιώτικης κουζίνας, είναι τα γλυκά του κουταλιού, τα οποία έχουν σα βάση τους τα ντόπια εσπεριδοειδή, όπως είναι τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα νερατζολέμονα αλλά και η φράπα. Τέλος, η περίφημη σεφουκλωτή αποτελεί μια χορτοφαγική πίτα με μάραθο, σέσκουλα και άλλα βότανα και μπορείτε να την απολαύσετε κατά την επίσκεψή σας στο νησί. Αν αναζητάτε εστιατόρια και ταβέρνες με χορτοφαγικές επιλογές στη Νάξο, θα τα βρείτε εδώ

Σαντορίνη: Για το τέλος, αφήνουμε το πιο ρομαντικό νησί της Ελλάδας, τη Σαντορίνη, που την επισκέπτονται χιλιάδες ερωτευμένοι από όλο τον κόσμο για να απολαύσουν το διάσημο ηλιοβασίλεμά της. Οι ηφαιστειογενείς παραλίες του νησιού, τα γραφικά χωριουδάκια με τα πλακόστρωτα στενά, καθώς και το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης, αποτελούν ελάχιστους από τους λόγους που μπορεί κάποιος να θέλει να ταξιδέψει στο νησί. Η Πρωτεύουσα της Σαντορίνης είναι τα πανέμορφα Φηρά, που είναι χτισμένα σε ύψωμα με φοβερή θέα στα γαλάζια νερά του Αιγαίου Πελάγους.

Κατά την επίσκεψή σας στη Σαντορίνη, δεν μπορείτε παρά να δοκιμάσετε την πιο διάσημη φάβα του κόσμου που παρασκευάζεται σε κάθε ταβέρνα και εστιατόριο του νησιού. Ακόμα, η Σαντορίνη φημίζεται για τη λευκή της μελιτζάνα, καθώς και για το πεντανόστιμο ντοματάκι Σαντορίνης. Αξίζει ακόμα να σημειώσουμε ότι στο νησί υπάρχει vegan beach restaurant, το Katharos Lounge που προσφέρει μοναδικές γεύσεις με αγνές πρώτες ύλες. Τέλος, κατά την παραμονή στη Σαντορίνη, μπορείτε να δοκιμάσετε τα πεντανόστιμα φαλάφελ από το Falafeland αλλά και τα φοβερά κρασιά του οινοποιείου Χατζηδάκη που έχουν πρόσφατα πιστοποιηθεί ως vegan.

Πηγή φωτογραφίας