VEGAN
9_tips_c

9 βήματα για να κόψεις εύκολα το κρέας!

Αν αποφάσισες πρόσφατα να αφαιρέσεις το κρέας από τη διατροφή σου αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, αυτό το άρθρο είναι για σένα! Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα ώστε να έχεις μία εύκολη και ομαλή μετάβαση προς τη χορτοφαγία αλλά και το βιγκανισμό.

1. Αποφάσισε ποιος είναι ο κύριος λόγος που θέλεις να κάνεις αυτή την αλλαγή και ισχυροποίησε το κίνητρό σου.

Για οποιονδήποτε λόγο και να θέλεις να σταματήσεις να καταναλώνεις κρέας, είτε για την υγεία σου, είτε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, είτε γιατί εναντιώνεσαι ηθικά στη θανάτωση των ζώων, είναι σημαντικό να έχεις διαβάσει κάποια πράγματα για το vegan τρόπο ζωής ή και να έχεις δει σχετικά ντοκιμαντέρ. Οι πληροφορίες που θα λάβεις θα βοηθήσουν στην ομαλότερη μετάβασή σου στη φυτική διατροφή και θα κάνουν πιο ισχυρά τα κίνητρά σου. Τέλος, μην ξεχνάς ότι στο thefoodies.gr ανεβαίνουν καθημερινά άρθρα που μπορούν να σε βοηθήσουν σε ό,τι χρειάζεσαι ώστε να γίνει ακόμα πιο εύκολη η μετάβασή σου στο vegan τρόπο ζωής.

2. Ενημέρωσε τα κοντινά σου άτομα για την απόφασή σου

Μετά τη λήψη μίας απόφασης που επηρεάζει την καθημερινότητά μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τη γνωστοποιούμε στα κοντινά μας πρόσωπα αλλά και στα άτομα που ζουν κοντά μας. Το να ενημερώσουμε από την αρχή τους γονείς μας, τον ή την σύντροφό μας, τα παιδιά μας και τα φιλικά μας πρόσωπα ότι θα κόψουμε το κρέας, θα μας βοηθήσει να μείνουμε συνεπείς στην απόφαση που έχουμε λάβει, αφού έμμεσα δεσμευόμαστε απέναντι σε άλλους και έτσι ισχυροποιείται η απόφασή μας. Επίσης, το να γνωρίζουν οι δικοί μας άνθρωποι τι τρώμε και τι όχι, θα οδηγήσει πιο εύκολα στο να μας προσφέρουν επιλογές για εμάς σε κάθε τραπέζι ή κοινωνική συνάντηση.

3. Κλείσε ραντεβού με vegan διατροφολόγο

Ένα ακόμη βήμα που θα ήταν καλό να ακολουθήσεις κατά τη μετάβασή σου στη χορτοφαγία ή το vegan τρόπο ζωής είναι το να κλείσεις ένα ραντεβού με διατροφολόγο που ιδανικά να έχει κάποια ειδίκευση στη διατροφή αυτή. Παρόλο που πάντοτε είναι σημαντική η συμβολή ειδικού για να κάνουμε αλλαγές στη διατροφής μας, είναι σίγουρα καλύτερο να επιλέξουμε στο σημείο αυτό μία ή έναν διατροφολόγο που να γνωρίζει καλά αυτό τον τρόπο ζωής και διατροφής και να μπορεί να μας δώσει τις απαραίτητες συστάσεις, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του οργανισμού μας.

4. Σημείωσε σε ένα χαρτί όσες χορτοφαγικές συνταγές υπάρχουν ήδη στη διατροφή σου

Μην ξεχνάμε ότι η μεσογειακή διατροφή αλλά και η ελληνική κουζίνα έχουν πλήθος συνταγών με βάση τα όσπρια, τα λαχανικά και τα μανιτάρια. Η μετάβαση προς τη χορτοφαγία, λοιπόν, δεν είναι ανάγκη να συνδεθεί αποκλειστικά με την εισαγωγή νέων τροφίμων, αφού ήδη το εβδομαδιαίο μενού μίας μέσης οικογένειας στη χώρα μας περιέχει εκατοντάδες αγαπημένες γεύσεις, που είναι απόλυτα συμβατές με μία υγιεινή φυτική διατροφή.

5. Αναζήτησε εναλλακτικά προϊόντα ώστε να μετατρέπεις τις αγαπημένες σου συνταγές

Πέρα από τις συνταγές που είναι από τη φύση τους χορτοφαγικές, είναι λογικό να έχουμε και πολλά αγαπημένα πιάτα που να βασίζονται στο κρέας, τα οποία δεν θέλουμε να σταματήσουμε να καταναλώνουμε. Η λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται με την αγορά εναλλακτικών προϊόντων κρέατος τα οποία δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε γεύση από το κανονικό κρέας, είναι όμως πολύ καλύτερα για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον αλλά και τα ζώα.

6. Αναζήτησε συνταγές από vegan μάγειρες και μαγείρισσες

Αν θέλεις να βρεις τον τρόπο για να δημιουργήσεις το τέλειο παστίτσιο χωρίς ζωικό κιμά, τα πιο νόστιμα σουτζουκάκια από φακή αλλά και τα καλύτερα γιουβαρλάκια μόνο με φυτικές πρώτες ύλες, δεν έχεις παρά να εμπιστευτείς πάνω απ’ όλα τις συνταγές των ειδικών που ακολουθούν και οι ίδιοι το vegan τρόπο ζωής. Ένας/μία vegan μάγειρας ή μαγείρισσα είναι το ιδανικό άτομο για να σε συμβουλέψει πώς θα μετατρέψεις τις παραδοσιακές συνταγές που αγαπάς σε πεντανόστιμες συνταγές που δεν περιέχουν ζωική πρωτεΐνη! Μην ξεχνάς φυσικά ότι στο thefoodies μπορείς να βρεις τις πιο λαχταριστές vegan συνταγές εδώ

7. Μάθε ποια καταστήματα στην περιοχή σου προσφέρουν επιλογές χωρίς κρέας.

Επειδή ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει πάντοτε να έχουμε χρόνο για να μαγειρέψουμε, αλλά και επειδή μπορεί οποιαδήποτε ώρα να θελήσουμε να απολαύσουμε ένα έτοιμο σνακ στο δρόμο, είναι καλό να κάνουμε από την αρχή μία μικρή έρευνα για τα εστιατόρια και τα καφέ που προσφέρουν επιλογές για εμάς στο μενού τους. Στην αναζήτησή μας αυτή θα μας βοηθήσει σίγουρα και το να κατεβάσουμε τις εφαρμογές εύρεσης χορτοφαγικών επιλογών Vegan Guide Greece και Happy Cow.

8. Γίνε μέλος σε χορτοφαγικές και vegan ομάδες στο Facebook

Η συμμετοχή σε θεματικές ομάδες είναι πλέον ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία για οποιαδήποτε αλλαγή θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας, αφού μέσα από την επικοινωνία και τη δικτύωση με άλλα άτομα μπορούμε να μαθαίνουμε γρήγορα και εύκολα τις σημαντικότερες εξελίξεις στα θέματα που μας απασχολούν. Οι vegan ομάδες στο Facebook είναι ο ιδανικός χώρος για να ενημερωθείς για εκδηλώσεις, ομιλίες, συνταγές, προϊόντα αλλά και οτιδήποτε άλλο αφορά έμμεσα ή άμεσα τη χορτοφαγία και το vegan τρόπο ζωής. Κάποιες από τις πολύ ενεργές ομάδες στις οποίες μπορείς να συμμετέχεις, είναι οι εξής:

9. Κοινωνικοποιήσου με άλλα άτομα που ακολουθούν τον ίδιο τρόπο ζωής

Όπως σε όλες τις αλλαγές που κάνουμε στη ζωή μας, έτσι και σε αυτή , θα είναι σίγουρα ιδιαίτερα βοηθητική η κοινωνικοποίηση με άλλα άτομα που ακολουθούν τον ίδιον τρόπο ζωής με εμάς. Τα άτομα αυτά μπορούν να είναι είτε άτομα που βρίσκονται ήδη στον κοινωνικό μας κύκλο και γνωρίζουμε ότι είναι χορτοφάγοι ή vegan, είτε και νέα άτομα που θα γνωρίσουμε μέσα από σχετικές ομάδες στο facebook ή και μέσα από θεματικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και δράσεις. Σε κάθε περίπτωση, το να νιώθουμε ότι ανήκουμε σε μία ομάδα ανθρώπων και δεν είμαστε μόνοι και «περίεργοι» είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για την ψυχολογία μας, γεγονός που θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε την απόφασή μας. Μην ξεχνάμε ότι, σε αντίθεση με την αντίληψη που επικρατεί, ότι δηλαδή οι vegan είναι κοινωνικά απομονωμένοι, η πραγματικότητα είναι ότι η αλλαγή αυτή φέρνει συχνά στη ζωή μας νέες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και ανάπτυξη σχέσεων.

 

Μπορεί η μετάβαση προς τη χορτοφαγία ή το βιγκανισμό να φαντάζει δύσκολη στην αρχή, παρόλα αυτά μην ξεχνάμε ότι το ίδιο ισχύει για κάθε αλλαγή που ξεκινάμε να κάνουμε στη ζωή μας. Αν ακολουθήσεις, όμως, τα παραπάνω βήματα, είναι σίγουρο ότι θα καταφέρεις να κόψεις το κρέας και τα ζωικά παράγωγα πολύ πιο γρήγορα και ανώδυνα απ’ όσο φανταζόσουν!

Περισσότερα νέα