VEGAN
enallaktika_kreata2

Αυτή την Τσικνοπέμπτη γιόρτασε «εναλλακτικά»!

Εναλλακτικά κρέατος για όλα τα γούστα.

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και η πλειοψηφία των Ελλήνων ετοιμάζεται για το γιορτινό τραπέζι των ημερών, το οποίο, βέβαια, θα πραγματοποιηθεί για φέτος σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, εξαιτίας των ειδικών περιστάσεων που επικρατούν. Παρόλα αυτά, είναι σχεδόν δεδομένο για τις περισσότερες οικογένειες, ότι πρωταγωνιστής στο μενού θα είναι το κρέας, όπως άλλωστε υπαγορεύει και η ορθόδοξη παράδοση για την ημέρα αυτή της Κρεατινής, της δεύτερης δηλαδή εβδομάδας της Αποκριάς.

Μπορεί το έθιμο, λοιπόν, να μας καλεί να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες κρέατος αυτή την Πέμπτη, παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον αντίκτυπο που έχει πάντοτε μια τέτοια επιλογή στα ζώα, το φυσικό περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη υγεία.

Μπορούμε άραγε να έχουμε μία απολαυστική Τσικνοπέμπτη χωρίς να φάμε καθόλου κρέας; Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για το οικογενειακό τραπέζι που να μην προέρχονται από ζώα, να μην επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον αλλά και να μην είναι επιβλαβείς για την υγεία μας;

Πάμε να δούμε τα προϊόντα που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και μπορούν να πάρουν επάξια τη θέση του κρέατος στο τραπέζι μας!

 

  1. Mega Meatless

Η σειρά Mega Meatless της εταιρείας Megas Yeeros προσφέρει μία ποικιλία προϊόντων εναλλακτικού κρέατος, που παρασκευάζονται με πρώτες ύλες τα λαχανικά, τα όσπρια και τα μπαχαρικά. Τα Mega Meatless δεν περιέχουν ούτε σόγια ούτε γλουτένη και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος), με αποτέλεσμα να καλύπτουν το 30% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα. Σε σύγκριση με αντίστοιχα προϊόντα ζωικής προέλευσης, τα Mega Meatless περιέχουν λιγότερες θερμίδες αλλά και λιγότερα λιπαρά, με το ποσοστό κορεσμένων λιπαρών να είναι ακόμη μικρότερο και η συγκέντρωση χοληστερόλης να είναι μηδενική. Τέλος, περιέχουν σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών, κάτι που δεν μπορεί να μας προσφέρει ένα αντίστοιχο ζωικό προϊόν.

Η σειρά Mega Meatless περιλαμβάνει burger, γύρο αλλά και κεφτεδάκια, όλα 100% φυτικά και κατάλληλα για vegans.

Από πού μπορώ να τα προμηθευτώ;

Τα Mega Meatless πωλούνται κατεψυγμένα στα Super Market Σκλαβενίτης και My Market αλλά και μαγειρεμένα σε επιλεγμένα εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.

Ιστοσελίδα: https://www.megameatless.com/

 

  1. Beyond Meat

Η εταιρεία Beyond Meat είναι από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες εναλλακτικού κρέατος στον κόσμο και τα προϊόντα της παράγονται από απλές πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης. Σε σύγκριση με ένα μπιφτέκι από μοσχάρι, το μπιφτέκι της Beyond Meat απαιτεί 99% λιγότερο νερό, 93% λιγότερη γη και 46% λιγότερη ενέργεια, ενώ παράλληλα εκπέμπονται 90% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου για την παραγωγή του. Τα προϊόντα της εταιρείας δεν περιέχουν ούτε σόγια ούτε γλουτένη, δεν έχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά, και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Η Beyond Meat φέρει πιστοποίηση Vegan Action, γεγονός που σημαίνει ότι κανένα προϊόν της δεν περιέχει ζωικά συστατικά και δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα.

Προϊόντα της εταιρείας που είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά είναι τα μπιφτέκια, ο κιμάς και τα λουκάνικα.

Από πού μπορώ να τα προμηθευτώ;

Τα Beyond Meat υπάρχουν κατεψυγμένα στα Super Market Σκλαβενίτης και Θανόπουλος, όπως επίσης και στα περισσότερα καταστήματα βιολογικών και vegan προϊόντων. Επίσης διατίθενται μαγειρεμένα στο μενού επιλεγμένων εστιατορίων σε όλη την Ελλάδα.

Ιστοσελίδα: https://foodelco.gr/beyond-meat-profile/

 

  1. Fry’s

Η εταιρεία Fry’s είναι από τις παλαιότερες εταιρείες εναλλακτικού κρέατος, καθώς ιδρύθηκε το 1991. Προσφέρει μεγάλη ποικιλία προϊόντων, τα οποία είναι όλα 100% φυτικής προέλευσης, αφού διαθέτουν και τις πιστοποιήσεις Vegan Society και Vegan της Vegetarian Society UK, γεγονός που σημαίνει ότι δεν περιέχουν ζωικά συστατικά και δεν δοκιμάζονται σε ζώα. Η εταιρεία Fry’s είναι επίσης γνωστή για την ενεργό συμμετοχή της σε δράσεις κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Η Fry’s προσφέρει μεγάλη γκάμα προϊόντων, ανάμεσα στα οποία είναι μπιφτέκια διαφορετικών ειδών, παριζάκι, λουκάνικα, σνίτσελ, κοτομπουκιές κ.ά.

Από πού μπορώ να τα προμηθευτώ;

Τα προϊόντα Fry’s διατίθενται κατεψυγμένα στα Super Market Σκλαβενίτης, όπως επίσης και στα περισσότερα καταστήματα βιολογικών και vegan προϊόντων. Επίσης διατίθενται μαγειρεμένα στο μενού επιλεγμένων εστιατορίων σε όλη την Ελλάδα.

Ιστοσελίδα: https://www.fryfamilyfood.com/gr/

 

  1. Veganact

Τα προϊόντα Veganact, συμπεριλαμβανομένης της σειράς Genius, της εταιρείας Νικολοπούλου είναι ελληνικά προϊόντα με φυτικές πρώτες ύλες τα οποία μάλιστα διαθέτουν και πιστοποίηση από τη Vegan Society, κάτι που σημαίνει ότι δεν περιέχουν ζωικά συστατικά και δεν δοκιμάζονται σε ζώα. Μάλιστα, η σειρά Genius της εταιρείας, που περιέχει προϊόντα με υφή και γεύση «κρέατος» και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη, έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Η Veganact προσφέρει μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως μπιφτέκια, κεφτεδάκια, κοτομπουκιές, σνίτσελ, κεμπάμπ κ.ά.

Από πού μπορώ να τα προμηθευτώ;

Τα προϊόντα της Veganact διατίθενται στα Super Market Θανόπουλος, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, ΣΥΝΚΑ, Κρητικός, My Market, όπως επίσης και στα περισσότερα καταστήματα βιολογικών και vegan προϊόντων.

Ιστοσελίδα: https://veganact.gr/

 

  1. Esti

Τα υποκατάστατα κρέατος Esti της εταιρείας Υφαντής έχουν σα βάση τους τις φυτικές πρώτες ύλες της μεσογείου. Δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης.

Η σειρά Esti όσον αφορά τα εναλλακτικά κρέατα διαθέτει στην Ελλάδα φυτικά μπιφτέκια και κεφτεδάκια.

Από πού μπορώ να τα προμηθευτώ;

Τα προϊόντα Esti διατίθενται, μεταξύ άλλων, στα Super Market Χαλκιαδάκης, My Market, ΑΒ Βασιλόπουλος και Θανόπουλος.

Ιστοσελίδα (Η.Π.Α.): https://www.estifoods.com/

 

  1. Plantein

Η αυστραλιανή εταιρεία Plantein έχει σα στόχο τη δημιουργία φυτικών προϊόντων για την προαγωγή της καλής υγείας αλλά και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν διαθέσιμα 3 προϊόντα Plantein: Σνίτσελ, κοτομπουκιές και μπιφτέκια.

Από πού μπορώ να τα προμηθευτώ;

Τα προϊόντα Plantein είναι διαθέσιμα στα Super Market Bazaar.

Ιστοσελίδα: https://www.plantein.com.au/

 

  1. Veggyness

Η Veggyness είναι μία ακόμα εταιρεία με βιολογικά και vegan υποκατάστατα κρέατος και τυριών. Με πρώτη ύλη τη γλουτένη σίτου, οι δημιουργοί της Veggyness παρασκευάζουν μία μεγάλη ποικιλία από φυτικά προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία. Τα προϊόντα της εταιρείας φέρουν την πιστοποίηση της Vegan Society, κάτι που σημαίνει ότι δεν περιέχουν ζωικά συστατικά και δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Η Veggyness διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία εναλλακτικών κρέατος, ανάμεσα στα οποία είναι τα λουκάνικα, το παριζάκι, το σαλάμι, το μπέικον, τα μπιφτέκια, κ.ά.

Από πού μπορώ να τα προμηθευτώ;

Τα προϊόντα Veggyness είναι διαθέσιμα σε καταστήματα με βιολογικά και vegan προϊόντα, όπως είναι το E-fresh και το Bamboo Vegan.

Ιστοσελίδα: https://www.veggyness.com/home

 

  1. Taifun

Η εταιρεία Taifun παράγει μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων τόφου με πρώτη ύλη τη σόγια, τα οποία είναι βιολογικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Τα προϊόντα της εταιρείας είναι πιστοποιημένα από τη Vegan Society, κάτι που σημαίνει ότι δεν περιέχουν ζωικά συστατικά και δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Ακόμα, περιέχουν πιστοποιημένες πρώτες ύλες βιολογικής καλλιέργειας.

Η εταιρεία έχει μία μεγάλη γκάμα προϊόντων, όπως λουκάνικα και φιλέτα σε διάφορες γεύσεις, με βάση το τόφου.

Από πού μπορώ να τα προμηθευτώ;

Προϊόντα της Taifun είναι διαθέσιμα στα Super Market ΑΒ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτης, καθώς και σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά και vegan προϊόντα.

Ιστοσελίδα: https://www.taifun-tofu.de/en

 

  1. Vegafit

Η εταιρεία Vegafit είναι μία ολλανδική εταιρεία με αποκλειστικά φυτικά προϊόντα, μέρος των οποίων αποτελούνται και από πρώτες ύλες ντόπιας παραγωγής και βιολογικής γεωργίας. Τα προϊόντα της εταιρείας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έχουν σα βάση τους την πρωτεΐνη σίτου και δεν περιέχουν φοινικέλαιο. Ακόμα, τα προϊόντα της Vegafit φέρουν πιστοποίηση από τη Vegan Society, γεγονός που μας βεβαιώνει ότι δεν περιέχουν ζωικά συστατικά και δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Η Vegafit προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία εναλλακτικών προϊόντων κρέατος, όπως σνίτσελ, μπιφτέκια και κοτομπουκιές.

Από πού μπορώ να τα προμηθευτώ;

Προϊόντα της Veganfit είναι διαθέσιμα στο κατάστημα Just Vegan, και στο veganfoods.gr.

Ιστοσελίδα: https://vegafit.com/

 

  1. Vivera

Η εταιρεία Vivera είναι ολλανδική και δημιουργεί προϊόντα ψυγείου με βάση τις φυτικές πρώτες ύλες με στόχο την παρακίνηση του κόσμου για μείωση της κατανάλωσης κρέατος, και άρα τη λιγότερη επιβάρυνση της γης και της υγείας των ανθρώπων, όπως επίσης και τη θανάτωση λιγότερων ζώων.  Η Vivera έχει δύο σειρές, μία χορτοφαγική που περιέχει ζωικά συστατικά και μία αποκλειστικά vegan, οι οποίες ξεχωρίζουν από τη διαφορετική σήμανση πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων.

Στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε vegan μπιφτέκια, σνίτσελ αλλά και κοτομπουκιές από την εταιρεία Vivera.

Από πού μπορώ να τα προμηθευτώ;

Τα προϊόντα Vivera είναι διαθέσιμα στα ψυγεία του Super Market ΑΒ Βασιλόπουλος.

Ιστοσελίδα: https://vivera.com/

 

Οι παραπάνω εταιρείες αποτελούν λίγες μόνο επιλογές που έχουμε, αν θέλουμε να γιορτάσουμε αυτή την Τσικνοπέμπτη με τρόπο που επιβαρύνει λιγότερο την υγεία μας, την υγεία του πλανήτη αλλά κυρίως τα ζώα! Τα προϊόντα αυτά δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τη γεύση του κρέατος, ενώ παράλληλα περιέχουν πλούτο θρεπτικών συστατικών. Παρόλα αυτά, μην ξεχνάμε ότι μπορούμε πάντοτε να τσικνίσουμε με λαχανικά ή μανιτάρια στη σχάρα, ή ακόμα και με χειροποίητα μπιφτέκια λαχανικών ή οσπρίων. Η επιλογή είναι στο χέρι μας! 

Περισσότερα νέα