GEYSEIS_KOSMOU

Αίγυπτος: ένα χορτοφαγικό ταξίδι στις γεύσεις της!

Η Αίγυπτος είναι μια χώρα με μια ανεκτίμητη ιστορία, που κάνει ένα τεράστιο και μακροχρόνιο ταξίδι μέσα στους αιώνες. Και δεν γινόταν να μην ταξιδεύει πιασμένη χέρι χέρι με την εξίσου πολύτιμη κουζίνα της.

Πολλά από τα πιάτα της είναι χορτοφαγικά, κάτι που δίνει σε έναν χορτοφάγο έναν ακόμα καλό λόγο να την επισκεφτεί. Για πολύ κόσμο εκεί τα ζωικά προϊόντα παραμένουν ακριβά, ενώ λόγω θρησκείας είναι πολύ συχνές οι νηστείες στο μουσουλμανικό και κοπτικό ημερολόγιο, υποδεικνύοντας αποχή από ζωικά.

Η διατροφή των Αιγυπτίων, από τις κοσμοπολίτικες πόλεις όπως το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια μέχρι το πιο μικρό χωριό είναι ένας συνδυασμός ανατολίτικης και μεσογειακής διατροφής, πλούσιας σε άφθονα μπαχαρικά και φρούτα, λαχανικά και όσπρια, την καλλιέργεια των οποίων ευνοεί ο Νείλος, ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς του πλανήτη και η κύρια πηγή νερού για την Αίγυπτο.

Ψωμί

Το ψωμί, όπως σε πάρα πολλούς πολιτισμούς, δεν λείπει ποτέ από ένα αιγυπτιακό τραπέζι. Και μπορούμε να καταλάβουμε τη σημασία του από τον όρο που του έχουν προσδώσει: “aish”, που σημαίνει ζωή.

To “aish baladi” είναι ένα νόστιμο ψωμί που θυμίζει τη δική μας πίτα, φτιαγμένο συνήθως με αλεύρι ολικής άλεσης.

To “mahlab” είναι κι αυτό ψωμί, φτιαγμένο με αλεύρι, νερό και μαγιά, που μπορείς να βρεις σε πολλές παραλλαγές: απλό, με μαύρο κύμινο από πάνω (το λεγόμενο “nigella”) ή γεμιστό με λιωμένα φασόλια ή άλλα υλικά.

Κάποια από τα πιο δημοφιλή πιάτα

Falafel: Είναι κεφτεδάκια φτιαγμένα από κουκιά (και όχι όπως τα συνηθίζουμε εδώ — με ρεβίθια), τα τρώνε άφοβα όλες τις ώρες της μέρας και τα βρίσκεις παντού: από καφέ και εστιατόρια μέχρι τους πάγκους με φαγητό στις εξωτερικές αγορές.

Baba ganoush: Αυτή η παραδοσιακή αλοιφή φτιάχνεται από πολτοποιημένες μελιτζάνες, μαϊντανό, κύμινο, χυμό λεμονιού κι αλατοπίπερο. Είναι η αιγυπτιακή εκδοχή της μελιτζανοσαλάτας και είναι πεντανόστιμη!

Molokhia: Κατέχει κι αυτή μια ξεχωριστή θέση στα αιγυπτιακά τραπέζια. Είναι πράσινη σούπα —που παίρνει αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα από τα ψιλοκομμένα φύλλα μαλάχης—, μαγειρεμένη με μια ποικιλία μπαχαρικών που περιλαμβάνει κόλιανδρο και σκόρδο. Συχνά σερβιρίζεται με ρύζι.

Kushari: Ένα από τα διασημότερα πιάτα στην κουζίνα της Αιγύπτου (και τα φθηνότερα), που αποτελείται από έναν συνδυασμό από κοφτό μακαρόνι, ρύζι και φακές, με φασόλια και ντομάτες, (καραμελωμένα πολλές φορές) κρεμμύδια, σκόρδο ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου. Από πάνω περιχύνουν μια πικάντικη σάλτσα.

Hummus: Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ’ έξω το πολυαγαπημένο για πολλούς, χορτοφάγους και μη, μεσανατολίτικο φαγητό, με την κρεμώδη υφή, που είναι στην ουσία λιωμένα ρεβίθια με ταχίνι, κύμινο, σκόρδο και λεμόνι.

Ful mudammas: Θεωρείται εθνικό πιάτο των Αιγυπτίων και είναι βρασμένα κουκιά άλλοτε σαν σούπα και άλλοτε με πιο κρεμώδη υφή, με λίγο αλεσμένο κύμινο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, φρέσκα λαχανικά και βότανα, σερβιρισμένο με ζεστή πίτα δίπλα.

Μπαχαρικά

Η Αίγυπτος φημίζεται για τα μπαχαρικά της. Αξίζει να αναφέρουμε το “za’atar”, ένα μείγμα μπαχαρικών που περιλαμβάνει συνήθως αλάτι, σουμάκ, θυμάρι, ρίγανη, ματζουράνα, ψημένους σπόρους, σουσάμι, κύμινο, μαύρο πιπέρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις, τη διαθεσιμότητα ή το κόστος. Το βάζουν στα φαγητά ή πάνω στο ψωμί.

Επιδόρπια:

Τα φρούτα όπως οι χουρμάδες, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, τα πεπόνια δεν λείπουν στο τέλος των γευμάτων.

Om Ali: Είναι πολύ δημοφιλές επιδόρπιο και δεν είναι λίγοι αυτοί που το αποκαλούν το εθνικό επιδόρπιο των Αιγυπτίων. Υπάρχει μια τεράστια αφθονία παραλλαγών της συνταγής. Είναι ένα είδος πουτίγκας με ψωμί ή σφολιάτα, γάλα ή κρέμα γάλακτος, ξηρούς καρπούς, νιφάδες καρύδας, σταφίδες και κανέλα.

Kunefe: Το γλυκό αυτό λατρεύεται από χιλιάδες ανθρώπους. Αποτελείται από λεπτό φύλλο κανταΐφι γεμιστό με τυρί, πάνω στο οποίο περιχύνουν σιρόπι και φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς.

Ροφήματα

Σε μια χώρα με την έρημο Σαχάρα δίπλα και τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες, το σίγουρο είναι ότι η συχνή ενυδάτωση είναι επιτακτική. Το τσάι θεωρείται το εθνικό ποτό των Αιγυπτίων και μπορείς να το βρεις εύκολα παντού, σερβιρισμένο με ζάχαρη. Εκτός από το τσάι, θα βρεις καφέ με κάρδαμο, φρέσκες λεμονάδες με μέντα ή διάφορες παραλλαγές φρέσκων χυμών. Η Αίγυπτος καλλιεργεί όπως ήδη αναφέραμε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων, λουλουδιών και φυτών. Ανάμεσα στα πιο εξωτικά υλικά που μπαίνουν στους χυμούς της είναι ο ταμάρινδος, το χαρούπι, ο ιβίσκος και η ορχιδέα.

Η Αίγυπτος είναι ένας αγαπημένος προορισμός αλλά και ένα όνειρο πολλών να καταφέρουν να την επισκεφτούν. Το βέβαιο είναι ότι υπόσχεται να αφήσει όλες τις αισθήσεις μας ικανοποιημένες!

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3

Πηγή 4

Πηγή 5

Πηγή 6

Πηγή 7

Πηγή 8

Πηγή 9

Πηγή 10