VEGAN
Lamb-and-Boy

Ας γιορτάσουμε το Πάσχα χωρίς να προκαλέσουμε πόνο στα ζώα.

Τελειώνει ο Απρίλιος και φέτος, και έρχεται το Πάσχα, η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή της χώρας μας. Η λέξη «Πάσχα» προέρχεται από τα εβραϊκά και την λέξη «Pesach ή Pesah» που σημαίνει πέρασμα, καθώς την ημέρα αυτή γιορτάζεται, από τους Εβραίους, η απελευθέρωσή τους από τους Αιγύπτιους.

Τις ημέρες του Πάσχα, οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα ή τη μετάβασή του από το θάνατο στη ζωή, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Με βάση τη χριστιανική παράδοση, ο Χριστός θυσιάστηκε για τη σωτηρία του λαού του, γεγονός που δείχνει το μέγεθος της αγάπης του για αυτόν. Ακόμα, η Ανάστασή του, συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής και της φύσης συνολικά. Πέρα, λοιπόν, από την ίδια τη γιορτή της Ανάστασης, οι ημέρες αυτές έχουν μία ιδιαίτερη σημασία για τους πιστούς, αφού συμβολίζουν την αγάπη και την προσφορά.

Όλα τα παραπάνω, όμως, φαντάζουν κάπως ασύμβατα, αν το καλοσκεφτούμε, με το έθιμο της σφαγής των αμνών που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον εορτασμό του Πάσχα. Σε κάθε χριστιανική χώρα η ημέρα της Ανάστασης δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς την κατανάλωση αρνιού, είτε στο φούρνο, είτε σουβλισμένου.

Το έθιμο αυτό φαίνεται να συνδέεται και πάλι με την εβραϊκή ιστορία, που θέλει τους κατοίκους του Ισραήλ να βάφουν με το αίμα αρνιού τις εισόδους των σπιτιών τους και στη συνέχεια να τρώνε το κρέας του μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα.

Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τη χριστιανική παράδοση, ο Χριστός παρομοιάζεται με αμνό του Θεού από τον Ιωάννη το Βαπτιστή αφού θυσιάστηκε και πήρε στις πλάτες του τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων.

Είναι όμως αρκετή μία παράδοση και μία ιστορία για να γίνεται κάθε χρόνο η σφαγή τόσων χιλιάδων ζώων; Είναι, άραγε, αναγκαίο να σουβλίσουμε και να καταναλώσουμε αρνιά για να γιορτάσουμε το Πάσχα ή μήπως μπορούμε να τιμήσουμε τον εορτασμό χωρίς αυτό το έθιμο; Μπορούμε τελικά να σκεφτούμε μία Κυριακή του Πάσχα χωρίς οβελία; Και αν ναι, γιατί να το κάνουμε αυτό;

Κάθε χρόνο, μόνο στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι σφάζονται έως και δύο εκατομμύρια αρνιά, η πλειοψηφία των οποίων είναι «γάλακτος», δηλαδή μωρά 30 έως 45 ημερών που βρίσκονται ακόμη σε ηλικία θηλασμού. Τα αρνιά αυτά δεν προλαβαίνουν ούτε να αποθηλάσουν από τη μαμά τους και στέλνονται με τη μία στο σφαγείο, για να θυσιαστούν στο όνομα ενός εθίμου.

Πέρα από αυτό το έθιμο, όμως, μην ξεχνάμε ότι η ουσία της Κυριακής του Πάσχα είναι τα μεγάλα τραπέζια της Λαμπρής που τους χωράνε όλους: φίλους, συγγενείς και περαστικούς. Το γιορτινό κλίμα, τα τραγούδια και οι χαρές, οι συναντήσεις μετά από καιρό με αγαπημένα πρόσωπα και η συντροφιά που δεν μπορούν να λείπουν από την ημέρα αυτή.

Ας σκεφτούμε τώρα πώς θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε το Πάσχα «εναλλακτικά» αλλά παράλληλα απόλυτα ταιριαστά με όσα αυτό πρεσβεύει.

Αρχικά, η έμπρακτη εκδήλωση της αγάπης και της προσφοράς μπορεί να πάρει πολλές προεκτάσεις. Από έναν όμορφο λόγο προς τη φίλη ή το γείτονα, ένα πιάτο φαγητό και μία καλή κουβέντα σε κάποιον που το έχει ανάγκη, ή ακόμα και εθελοντική βοήθεια ή δωρεά (σε χρήματα, τρόφιμα και άλλα είδη) σε κάποιο φορέα που βοηθά και στηρίζει ανθρώπους. Τί πιο όμορφο υπάρχει από το να προσφέρουμε αγάπη και χαμόγελα;

Ένας ακόμη τρόπος να γιορτάσουμε το Πάσχα είναι το να βρεθούμε κοντά στη φύση και να γιορτάσουμε και τη δική της αναγέννηση που συμβαδίζει απόλυτα με τις ημέρες αυτές. Μία βόλτα στο βουνό ή τη θάλασσα, ένας περίπατος ή ακόμα και ένα πικ νικ σε κάποιο λόφο παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μπορεί να αποτελέσουν τις πιο όμορφες πασχαλινές αναμνήσεις!

Μην ξεχνάμε ότι, στο τέλος της ημέρας, δεν είναι απαραίτητο να γιορτάζουμε όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο. Το σημαντικό είναι να μη χάνουμε την ουσία του εορτασμού και της ημέρας αυτής, και να βρούμε τρόπους να συνδεθούμε και να έρθουμε κοντά με τους άλλους ανθρώπους, να ζήσουμε όμορφες στιγμές και να προσφέρουμε αγάπη και αλληλεγγύη.

Ας μαζευτούμε λοιπόν σε ένα μεγάλο τραπέζι, ας μοιραστούμε σκέψεις, συζητήσεις και νόστιμα φαγητά, που δεν χρειάζεται να εμπεριέχουν κανένα σφαγμένο ζώο. Η άνοιξη έχει ήδη φτάσει και μας δίνει απλόχερα κάθε είδους φρούτα και λαχανικά: Αγκινάρες, αρακάς, κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, παντζάρι, μαρούλι, σπαράγγια, ραπανάκια, πράσα, σέσκουλα, σπανάκι είναι λίγα από τα φρέσκα λαχανικά αυτής της περιόδου.

Παράλληλα, μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα, τη χώρα της απόλυτης αφθονίας σε πρώτες ύλες: Μανιτάρια, ξηροί καρποί, όσπρια και σιτηρά μπορούν να αποτελέσουν τα ιδανικά συστατικά ενός νόστιμου, θρεπτικού αλλά και ειρηνικού πασχαλινού εδέσματος που δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από το σουβλισμένο αρνί.

Οι συνταγές που μπορούμε να δημιουργήσουμε είναι αμέτρητες, όπως και οι πρώτες ύλες: Ρολό σειτάν (από αλεύρι γλουτένης), χορτοφαγικό παστίτσιο, ψητά μανιτάρια στη σχάρα, μπιφτέκια από σόγια και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας.

Περισσότερες ιδέες για το πασχαλινό τραπέζι, εδώ:  https://thefoodies.gr/kyrios-piata

Οι επιλογές μας είναι πραγματικά αμέτρητες. Ας πάρουμε την απόφαση φέτος: Ας εστιάσουμε στην ουσία, και ας γιορτάσουμε ένα Πάσχα χωρίς θύματα!

Περισσότερα νέα