UGEIA_DIATROFI
couple enjoy the smell of spices

Μπαχαρικά: Γεύση ή και θρέψη;

Αναρωτιέμαι, τι γεύση θα μπορούσε να έχει το παγωτό βανίλιας χωρίς τη βανίλια ή
ο σιμιγδαλένιος χαλβάς χωρίς την κανέλα;


Η χρήση των μπαχαρικών είναι μία πολύ παλιά συνήθεια στη διατροφή των
ανθρώπων. Στα παλιότερα χρόνια, υπήρχε η προκατάληψη ότι τα μπαχαρικά και τα
μυρωδικά έπρεπε να χρησιμοποιούνται μόνο για ιατρικό σκοπό. Στην Αίγυπτο
βρέθηκε πάπυρος του 1550 π.Χ. που καταγράφει περίπου 800 γνωστά βότανα,
μπαχαρικά και μυρωδικά της εποχής.
Τι διαφορά έχουν, όμως, τα μυρωδικά από τα μπαχαρικά;
Μυρωδικά, λοιπόν, μπορούμε να θεωρήσουμε τα φύλλα από τα φυτά, τα οποία
χρησιμοποιούμε στη μαγειρική φρέσκα ή αποξηραμένα, και μπαχαρικά τα
υπόλοιπα τμήματα του φυτού, όπως τα μπουμπούκια (π.χ. γαρίφαλα), φλούδες
(κανέλα), ρίζες (τζίντζερ, κουρκουμάς), σπόροι (κόλιανδρος). Το κύριο
χαρακτηριστικό των μπαχαρικών είναι ότι τα χρησιμοποιούμε απαραίτητα ξερά,
γιατί μόνον τότε αναπτύσσονται η μέγιστη γεύση και το άρωμά τους.
Τα μπαχαρικά δεν λείπουν από κανένα νοικοκυριό και καμία κουζίνα. Οι
περισσότεροι τα χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε τη γεύση του φαγητού, ή να
δώσουμε έναν πικάντικο τόνο σε απλά φαγητά, ή για να δημιουργήσουμε εξωτικά
πιάτα. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον
ανθρώπινο οργανισμό.
Ποια η χρήση των μπαχαρικών;
Κύρια αποστολή των μπαχαρικών είναι να δώσουν στο γεύμα μία ιδιαίτερη,
ευχάριστη και ωραία γεύση και οσμή. Η χρήση τους είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε
άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, καθώς με
τον τρόπο αυτό μειώνουν την προσθήκη λίπους σε ποικίλες συνταγές. Πολλά από τα
μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα
συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου.
Ποια μπαχαρικά χρησιμοποιούμε πιο συχνά;
Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά είναι τα εξής:


 Πιπέρι
 Μουστάρδα
 Κάρι
 Μπαχάρι
 Καυτερή πιπεριά


Ποια τα πιο γνωστά μπαχαρικά και ποιες οι ιδιότητές τους;


Βανίλια
Βοηθάει τη χώνεψη, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές.
Τονώνει το νευρικό σύστημα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε γλυκά, μπισκότα,
κέικ, παγωτά, ή ακόμη και στον καφέ ή το τσάι.

Γλυκάνισος
Θεωρείται υποβοηθητικό στη χώνεψη και αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της
ναυτίας. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σάλτσες για ζυμαρικά ή ρύζι.


Κανέλα
Βοηθάει στην αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, έχει αφροδισιακές ιδιότητες
και βοηθάει στον κορεσμό. Ταιριάζει σε πολλά γλυκά, αλλά και στο κόκκινο κρασί.


Μοσχοκάρυδο
Το μοσχοκάρυδο περιέχει αιθέριο έλαιο με θεραπευτικές ιδιότητες. Οι Ρωμαίοι το
χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα και σήμερα χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε
πολλά αρτοσκευάσματα, σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, λαχανικά, σάλτσες και σε
cocktails.


Μαύρο πιπέρι
Θεωρείται ο Βασιλιάς των μπαχαρικών. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση, βελτιώνει την
όρεξη, βοηθάει στη χώνεψη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες
συνταγές.


Τσίλι
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ενδείκνυται για κρυολογήματα και γρίπη. Μπορεί
να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες.


Ρίγανη
Βρίσκεται στην κορυφή της μεσογειακής μαγειρικής. Οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν
αφέψημα ρίγανης για να γιατρέψουν τους σπασμούς της κοιλιάς, αλλά και τις
διάρροιες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ο συνδυασμός της με το ελαιόλαδο
προσδίδει εκείνη τη χαρακτηριστική ελληνική γεύση των παραδοσιακών συνταγών
μας.


Κάπαρη
Ανοίγει την όρεξη και διεγείρει τα γαστρικά υγρά. Είναι ιδανική για σαλάτες
λαχανικών με θαλασσινά, για μακαρονάδες, αλλά και σε ψωμιά τα οποία έχουν
αρωματιστεί με ρίγανη και μαντζουράνα.
Πότε να δίνεται προσοχή με τα μπαχαρικά;
Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση των μπαχαρικών θα πρέπει να είναι όσοι
πάσχουν από παθήσεις του στομάχου, όπως έλκος, γαστρίτιδα κλπ. Τα καυτερά
μπαχαρικά αυξάνουν τις εκκρίσεις του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να
προκαλέσουν επιδείνωση των ανωτέρω παθήσεων. Επίσης, άτομα με αναπνευστικά
προβλήματα, άσθμα, καθώς και έγκυες γυναίκες θα πρέπει πάντα να
συμβουλεύονται τον διαιτολόγο ή τον γιατρό τους πριν τα χρησιμοποιήσουν.

Φουντουλάκης Νεκτάριος

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BsC, MsC

CV: Ο Νεκτάριος Φουντουλάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-
Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Αθηνών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Μοριακή Διατροφή
του ίδιου ιδρύματος και μετεκπαίδευση στη Γνωσιακή
Συμπεριφοριστική Θεραπεία του ΕΚΠΑ Αθηνών. Έχει πολυετή
εμπειρία στον χώρο της κλινικής διατροφής, καθώς έχει
εργαστεί στο πλάι αξιόλογων και διεθνούς κύρους ιατρών και
διαιτολόγων. Ακόμη, έχει εργαστεί ερευνητικά στην ανάπτυξη
καινοτόμων και λειτουργικών τροφίμων, καθώς έχει εμπλακεί
ερευνητικά και στην αξιολόγηση των διατροφικών
συμπεριφορών φοιτητών στην ανάπτυξη συναισθηματικής
κατανάλωσης φαγητού. Τέλος, παρέχει διατροφική
υποστήριξη με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση των διατροφικών
συνηθειών, χρησιμοποιώντας τα τρόφιμα για τη βέλτιστη
λειτουργία του οργανισμού.
Email founect@gmail.com
Tel 6989280114
Facebook Νεκτάριος Φουντουλάκης
Linkedin Nektarios Fountoulakis

Περισσότερα νέα