UGEIA_DIATROFI
LIMPINTOS

Πως η σωστή διατροφή επηρεάζει θετικά τη σεξουαλική μας διάθεση

Η σεξουαλική μας διάθεση δεν ανεβαίνει πατώντας ένα κουμπί αλλά επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες με κύριο την υγεία μας. Όταν είμαστε άρρωστοι και πονάμε η διάθεση μας μειώνεται. Επίσης οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχολογικά προβλήματα δυσκολεύουν την κατάσταση.

Όσον αφορά τώρα τη διατροφή οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν να επιδράσουν αρνητικά. Γι αυτό και η σωστή και εξατομικευμένη διατροφή μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.

 Τι μπορεί να “ρίξει” τη διάθεση μας για σεξ;  

 • Όταν έχει προηγηθεί ένα πλούσιο γεύμα ή δείπνο σε θερμίδες και λιπαρά. Μπορεί να λένε ότι ο έρωτας ξεκινά από το στομάχι αλλά ένα βαρύ στομάχι δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Μπορεί να φέρει φούσκωμα στο στομάχι και στο έντερο αλλά και αδιαθεσία καθώς και υπνηλία.
 • Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφών που πρήζουν το έντερο όπως τα όσπρια και λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο ή το κουνουπίδι.
 • Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να φέρει προβλήματα όπως ζαλάδες, υπνηλία και στομαχικά.

Τι μπορεί να “ανεβάσει” τη διάθεση μας για σεξ;

 • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C διότι αυξάνει την τεστοστερόνη. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα φρούτα όπως φράουλές, ακτινίδια, λεμόνι, πορτοκάλια και λαχανικά όπως πιπεριές, μαϊντανός, μπρόκολο.
 • Τροφές που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν τη διάθεση και τα βρίσκουμε στο λιναρόσπορο, στα καρύδια, στη σόγια και στο σπανάκι.
 • Αμινοξέα όπως η αργινίνη η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας και επιθυμίας. Βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, στα όσπρια όπως στα φασόλια, στις σταφίδες, στη σοκολάτα και στην ινδική καρύδα.
 • Το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) ο νευροδιαβιβαστής αυτός του κεντρικού νευρικού συστήματος  ενισχύει την ομαλή έκκριση των σεξουαλικών ορμονών. Προέρχεται από το μη απαραίτητο αμινοξύ γλουταμινικό οξύ μέσα στον οργανισμό. Τροφικές φυτικές πηγές του αποτελούν ξηροί καρποί, η μπανάνα, το μπρόκολο και το αναποφλοίωτο ρύζι.               
 • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενισχύουν τη σωστή λειτουργία του νευρομυικού συστήματος και ανεβάζουν τη διάθεση. Επίσης ενισχύουν την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών κυρίως το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) το οποίο περιέχεται στα εξής φυτικά τρόφιμα: Στο ταχίνι και στο σουσάμι, στα μανιτάρια, στα καρύδια, στα όσπρια όπως στα ρεβίθια και στα φασόλια.

Επίσης και πυριδοξίνη Β6 απαραίτητη κυρίως στις γυναίκες για την ομαλή παραγωγή οιστρογόνων τους. Πλούσιες φυτικές πηγές είναι η μαγιά μπύρας, οι ξηροί καρποί όπως ηλιόσποροι, οι φακές, το ταχίνι, οι πατάτες και το αβοκάντο.

 • Ο ψευδάργυρος. Το ιχνοστοιχείο αυτό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την τεστοστερόνη και τη διάθεση για σεξ. Επίσης έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή λειτουργία του προστάτη. Πλούσιες πηγές είναι οι ξηροί καρποί, όπως ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι και τα όσπρια. σε μεγάλη ποσότητα στα δημητριακά, στο ταχίνι, στους ξηρούς καρπούς και κυρίως στον πασατέμπο .
 • Μπορεί η αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος να φέρει άσχημα αποτελέσματα, η μικρή όμως ποσότητα αλκοόλ ανεβάζει τη διάθεση, αυξάνοντας τη σεροτονίνη.
 • Διάφορα βότανα όπως το ginseng αυξάνουν την έκκριση σεξουαλικών ορμονών.

 

Έχοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω κρατάμε μόνο τα θετικά, την υγιεινή διατροφή και το αλκοόλ με μέτρο. Θετική σκέψη πάντα για ανεβασμένη διάθεση.

Ευτυχία Γαλανάκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χημικός Α.Π.Θ.

“Τα οφέλη της vegan διατροφής δεν βασίζονται μόνο στην αποκλειστική κατανάλωση φυτικών τροφών αλλά στο σωστό συνδυασμό τους και στη βιολογική επιλογή της πρώτης ύλης.” 

Η Ευτυχία Γαλανάκου είναι Χημικός, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, απόφοιτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.ΤΕΙ.Θ). Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π και Εκπαιδεύτρια του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), για το Προσωπικό Επιχειρήσεων Τροφίμων. Εισηγήτρια σεμιναρίων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας και καθηγήτρια μαθημάτων διατροφής και χημείας στα σχολεία και σε σχολεία ειδικής αγωγής. Από το 2002 διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στο Χολαργό και είναι εξωτερικός συνεργάτης της εταιρίας AIDPLUSCARE (APC) παρέχοντας διατροφολογική υποστήριξη σε ασθενείς με διαβήτη. Από το 2006 προσφέρει εθελοντικά τις διατροφολογικές υπηρεσίες της στα δημοτικά ιατρεία του δήμου Παπάγου-Χολαργού. Αρθογραφεί σε εφημερίδες, περιοδικά και στον ηλεκτρονικό τύπο.

Περισσότερα νέα