GEYSEIS_KOSMOU

Βραζιλία: Ένα ταξίδι στη χώρα των αντιθέσεων

Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη αλλά και πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τον πληθυσμό της να εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 211 εκατομμύρια άτομα το 2020. Πρωτεύουσα της Βραζιλίας είναι το Σάο Πάολο, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στο νότιο ημισφαίριο.

Βραζιλιάνικη κουζίνα

Η βραζιλιάνικη κουζίνα αποτελεί ένα κράμα επιρροών από τις μαγειρικές πρακτικές της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας (κυρίως της Ιαπωνίας) και των Ιθαγενών της Αμερικής. Οι γεύσεις που συναντάμε στη Βραζιλία διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, εξαιτίας του τεράστιου μεγέθους της χώρας αλλά και της πολυπολιτισμικότητας των κατοίκων της.

Η βραζιλιάνικη κουζίνα έχει σα βάση της τις φυτικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν οι γηγενείς πληθυσμοί, όπως είναι τα κάσιους, η κασάβα (είδος ρίζας), το γκουαρανά (είδος αναρριχώμενου φυτού), τα ασαΐ (είδος μούρων), τα κουμαρού (είδος δέντρου στην οικογένεια των μπιζελιών), και το τουσούπι (κίτρινη σάλτσα που παράγεται από την ρίζα της κασάβα). Παρόλα αυτά, τα διάφορα μεταναστευτικά ρεύματα επηρέασαν ιδιαίτερα τις γεύσεις του τόπου, εισάγοντας παραδοσιακά πιάτα από την κάθε χώρα με μικρές, βέβαια, προσαρμογές στα συστατικά.

Κάποια από τα πιο γνωστά φυτά που συναντάμε στην βραζιλιάνικη μαγειρική είναι διαφόρων ειδών ρίζες αλλά και μία μεγάλη ποικιλία φρούτων, όπως είναι τα ασαΐ, τα μάνγκο, η παπάγια, τα γκουάβα, τα πορτοκάλια, τα φρούτα του πάθους και ο ανανάς.

Το εθνικό πιάτο της Βραζιλίας θεωρείται πως είναι η feijoada, ενώ το εθνικό ποτό της Βραζιλίας είναι ο καφές.

Νοτιοανατολική Βραζιλία:

Στην κουζίνα της νοτιοανατολικής Βραζιλίας, στην οποία βρίσκεται το Rio de Janeiro, το São Paulo, το Espírito Santo, και το Minas Gerais, το πιο δημοφιλές πιάτο είναι η feijoada, η οποία αποτελείται από ένα μείγμα φασολιών με κρέας. Για τη μετατροπή της feijoada στη vegan εκδοχή της, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καπνιστό τόφου. Ακόμα, δημοφιλές πιάτο της περιοχής είναι το picadinho που είναι το βραζιλιάνικο αντίστοιχο της ιταλικής Bolognese, καθώς επίσης και το ρύζι με τα φασόλια, τα οποία, όμως, συχνά μαγειρεύονται σε λαρδί (χοιρινό λίπος). Αν θέλουμε να απολαύσουμε το picadinho σε vegan παραλλαγή, μπορούμε εύκολα να χρησιμοποιήσουμε φακές στη θέση του ζωικού κιμά.

Βόρεια Βραζιλία:

Η κουζίνα της Βόρειας Βραζιλίας είναι έντονα επηρεασμένη από την κουζίνα των ιθαγενών πληθυσμών. Ένα αγαπημένο πιάτο που συναντάμε κυρίως στην Πολιτεία Para, είναι το Pato no tucupi το οποίο συνδέεται στενά με την τοπική καθολική γιορτή του Círio de Nazaré. Το πιάτο αυτό έχει σαν κύριο συστατικό το κρέας της πάπιας και την κίτρινη σάλτσα tucupi. Σερβίρεται συνήθως  με ρύζι και τορτίγιες καλαμποκιού.

Αν θέλουμε να απολαύσουμε το Pato no tucupi στη vegan εκδοχή του, μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πάπια με το φυτό Jackfruit.

Κεντροδυτική Βραζιλία:

Ένα αγαπημένο συστατικό που συναντάμε στην κουζίνα της Πολιτείας Goias της Κεντροδυτικής Βραζιλίας είναι το φρούτο pequi το οποίο έχει έντονη μυρωδιά και γεύση και χρησιμοποιείται σε δεκάδες παρασκευές, όπως είναι το arroz com pequi, που, επί της ουσίας αποτελεί ρύζι με pequi. Ένα ακόμη δημοφιλές φαγητό της περιοχής είναι η galinhada, που έχει ως συστατικά της το ρύζι και το κοτόπουλο. Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε μία vegan galinhada, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κοτόπουλο με κεμπάπ σόγιας ή αλλιώς jackfruit.

Βορειοανατολική Βραζιλία

Η κουζίνα της βορειοανατολικής Βραζιλίας είναι βαθιά επηρεασμένη από την αφρικανική κουζίνα, καθώς επίσης και από τις γεύσεις των ιθαγενών πληθυσμών που ζούσαν στην περιοχή. Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πιάτο είναι το vatapa, το οποίο παρασκευάζεται από ψωμί, γάλα καρύδας, γαρίδες, φιστίκια και φοινικέλαιο. Αντί για τις γαρίδες, ένα vegan vatapa μπορεί να περιέχει jackfruit και ρεβύθια.

Ένα ακόμη αγαπημένο πιάτο της περιοχής και όχι μόνο, είναι το acarajé, το οποίο φτιάχνεται από ξεφλουδισμένα μαυρομάτικα φασόλια, τα οποία πλάθονται σε σφαιρικό σχήμα και στη συνέχεια τηγανίζονται σε φοινικέλαιο.  Το acaraje θα το βρείτε και σε καντίνες στο δρόμο, όπου σερβίρεται κομμένο στη μέση και γεμισμένο με vatapa και caruru (φαγητό που αποτελείται από μπάμιες, κρεμμύδια και γαρίδες).

Νότια Βραζιλία

Η κουζίνα της Νότιας Βραζιλίας είναι ιδιαίτερα επηρεασμένη από την έντονη παρουσία κτηνοτροφικών μονάδων που χαρακτηρίζει την περιοχή, καθώς επίσης και το μεγάλο πληθυσμό μεταναστών από τη Γερμανία που κατοικούν εκεί. Για το λόγο αυτό, η τοπική κουζίνα έχει σα βασικό της συστατικό το κόκκινο κρέας.

Τα ζυμαρικά και τα λουκάνικα έχουν την τιμητική τους στην νοτιοβραζιλιάνικη μαγειρική, όπως επίσης και πολλά είδη γλυκών που βασίζονται στην κουζίνα της δυτικής ευρώπης. Μία ακόμα πρακτική που εφαρμόζεται έντονα στην περιοχή, είναι το λεγόμενο churrasco, που αντιστοιχεί στο τοπικό μπάρμπεκιου. Το churrasco αποτελείται από ποικιλία κρεάτων, τα οποία μαγειρεύονται στη λεγόμενη churrasqueira, η οποία συχνά είναι και φορητή. Αν θέλουμε να κάνουμε τη vegan εκδοχή του churrasco, μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε αντί για κρέας διάφορα είδη λαχανικών, μανιτάρια, αλλά και υποκατάστατα κρέατος του εμπορίου.

Βραζιλία και χορτοφαγία

Την ίδια ώρα που η Βραζιλία αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα μοσχαρίσιου κρέατος στον κόσμο, ο αριθμός των χορτοφάγων στη χώρα φαίνεται να αυξάνεται με απίστευτους ρυθμούς. Σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018 από την εταιρεία Ibope, φάνηκε ότι 30 εκατομμύρια κάτοικοι της Βραζιλίας ακολουθούν κάποιο είδος χορτοφαγικής διατροφής, γεγονός που την φέρνει στη δεύτερη θέση (μετά την Ινδία) σε ποσοστό χορτοφάγων, με το 14% του πληθυσμού της χώρας να δηλώνουν χορτοφάγοι.

Το γεγονός αυτό, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την επιχειρηματικότητα της Βραζιλίας, αφού χρόνο με το χρόνο ξεφυτρώνουν δεκάδες νέες start ups που καινοτομούν στον τομέα των φυτικών υποκαταστάτων κρέατος και γαλακτοκομικών.

Παράλληλα, τα vegan και τα χορτοφαγικά εστιατόρια της χώρας γίνονται ολοένα και περισσότερα. Με βάση τον παγκόσμιο οδηγό χορτοφαγικών εστιατορίων Happy Cow, τα vegan εστιατόρια της Βραζιλίας είναι 336, ενώ τα χορτοφαγικά 351.