Slider
shutterstock_1156968376

Χορτοφαγία, η λύση κατά του σακχαρώδους διαβήτη

Πως η χορτοφαγία προστατεύει από σακχαρώδη διαβήτη;

Η χορτοφαγία, η οποία εξ’ ορισμού είναι βασισμένη στις φυτικές τροφές, προφυλάσσει σημαντικά από τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου II, αλλά ταυτόχρονα βοηθά και στην καλύτερη αντιμετώπισή του. Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, τροφίμων ολικής αλέσεως, οσπρίων και ξηρών καρπών βοηθάει σημαντικά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ερευνητικά δεδομένα

Έχει βρεθεί ότι όσοι καταναλώνουν 3 μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης καθημερινά, προστατεύονται από 20% έως και 30% περισσότερο, σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν λιγότερες μερίδες. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους ξηρούς καρπούς. Έρευνα έδειξε ότι η πρόσληψη τουλάχιστον 5 μερίδων ξηρών καρπών την εβδομάδα (όπου 1 μερίδα αντιστοιχεί σε 28 γραμ.)  οδήγησε σε μείωση έως και 27% του κινδύνου από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Σπουδαία «αντιδιαβητική» ομάδα φυτικών τροφίμων αποτελούν και τα όσπρια,  που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, τους οποίους ο οργανισμός αργεί να μεταβολίσει, κάνοντας το σάκχαρο του αίματος να ανεβαίνει σταδιακά.

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης

Κοινό στοιχείο όλων των παραπάνω τροφών είναι η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου μας δείχνει πόσο πολύ και πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μετά τη λήψη της τροφής. Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συστήνεται στο καθημερινό διαιτολόγιο ενός διαβητικού.

Τα τρόφιμα ταξινομούνται σε μία κλίμακα από το 0 έως το 100, με το 100 να είναι η τιμή που αντιστοιχεί στα τρόφιμα αναφοράς, όπως η γλυκόζη ή το άσπρο ψωμί. Έτσι, όταν η τιμή του ΓΔ είναι έως 55 θεωρείται χαμηλή, όταν είναι 55-69 θεωρείται μέτρια, ενώ όταν είναι πάνω από 70 θεωρείται υψηλή.

Τρόφιμο Γλυκαιμικός Δείκτης Αντιστοιχία gr τροφής σε 50 gr υδατανθράκων Αντιστοιχία gr υδατανθράκων σε 100 gr τροφής Γλυκαιμικό Φορτίο ανά 100gr τροφής
Γλυκόζη 100 50 100 100
Ψωμί λευκό (μπαγκέτα) 95 100 50 48
Ζυμαρικά από ρύζι καστανό 92 237 21 19
Ρυζογκοφρέτα 91 60 83 76
Ψωμί λευκό σταρένιο 87 88 57 49
Πατάτα ψημένη στο φούρνο 85 250 20 17
Ρύζι στιγμιαίο 81 179 28 23
Φασόλια ξερά φούλια 79 364 14 11
Ψωμί λευκό χωρίς γλουτένη 76 100 50 38
Καρπούζι 72 1000 5 4
Ζάχαρη κοινή 68 50 100 68
Ψωμί (80% κριθάρι, 20% λευκό αλεύρι) 67 75 67 45
Κριθάρι σε νιφάδες 66 179 28 18
Παντζάρια 64 571 9 6
Σταφίδες 64 68 73 47
Σύκα ξερά 61 115 43 26
Φιδές από ρύζι 61 231 22 13
Γλυκοπατάτα 61 268 19 11
Ανανάς 59 462 11 6
Παπάγια 59 353 14 8
Ψωμί σίκαλης ολικής άλεσης 58 107 47 27
Πίτουρο βρώμης 55 100 50 28
Μέλι 55 69 72 40
Μούσλι 55 79 63 35
Ρύζι καστανό 55 227 22 12
Ζυμαρικά από καλαμπόκι 54 214 23 13
 Ακτινίδιο 53 500 10 5
Καλαμπόκι φρέσκο 53 234 21 11
Μπανάνα 52 250 20 10
Ψωμί σταρένιο ολικής άλεσης 52 75 67 35
Φασόλια λευκά κονσέρβας 52 441 11 6
Σούσι 52 135 37 19
Τορτίγια μεξικάνικη 52 104 48 25
Μάνγκο 51 353 14 7
Μαρμελάδα πορτοκάλι 48 75 67 32
Πλιγοΰρι 48 288 17 8
Φασόλια φούρνου 48 500 10 4
Αρακάς 48 571 9 4
Χυμός γκρέιπφρουτ 48 625 8 4
Ψωμί με πίτουρο 47 83 60 28
Μακαρόνια 47 188 27 13
Λαζάνια στιγμής κινέζικα 47 225 22 10
Πορτοκάλι χυμός 46 481 10 5
Αμπελοφάσουλα 46 417 12 6
Σταφύλια 46 333 15 7
Γάλα σόγιας ελαφρύ 44 735 7 3
Πουτίγκα 44 313 16 7
Καροτόζουμο 43 543 9 4
Σοκολάτα γάλακτος 43 89 56 24
Πορτοκάλι 42 545 9 4
Φασόλια μαυρομάτικα 42 250 20 8
Ροδάκινα 42 545 9 4
Σιτάρι κόκκος βρασμένος 41 74 68 28
Φράουλες 40 2000 3 1
Γάλα σόγιας πλήρες 40 694 7 3
Δαμάσκηνα 39 500 10 4
Φασολάκια φρέσκα  38 242 21 8
Μήλα 38 400 13 5
Αχλάδια 38 545 9 3
Ντοματόζουμο 38 1389 4 1
Παγωτό με 15% λιπαρά 37 278 18 7
Σπαγγέτι ολικής άλεσης 37 214 23 9
Φασόλια ξερά γίγαντες 32 250 20 6
Γάλα ελαφρύ 32 962 5 2
Βερίκοκα ξερά 31 107 47 14
Φακές πράσινες 30 441 11 3
Μήλα ξερά 29 88 57 16
Δαμάσκηνα ξερά 29 91 55 16
Ρεβίθια 28 250 20 6
Γάλα πλήρες 27 1042 5 1
Γκρέιπφρουτ  25 545 9 2
Φιστίκια κάσιους 22 192 26 6
Μπιζέλια 22 833 6 1
Κεράσια 22 500 10 2
Φασόλια μαύρα 20 300 17 3
Φρουκτόζη 19 50 100 10
Φασόλια σόγιας 18 1250 4 1
Φιστίκια αράπικα 14 417 12 2
Φάβα 11 208 24 3
Ξινόγαλο 11 1136 4 0

Ένοχα συστατικά κρέατος

Η αυξημένη κατανάλωση κρέατος, ιδιαίτερα κόκκινου και επεξεργασμένου, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του σακχαρώδη διαβήτη. Κάποια πιθανά ενοχοποιητικά συστατικά του κρέατος είναι το κορεσμένος λίπος, τα trans λιπαρά οξέα, οι νιτροζαμίνες,  τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (Αdvanced Glycation End Products). Επομένως και μόνο η αποχή από το κρέας, δρα προστατευτικά.

Προστασία νεφρικής λειτουργίας

Η χορτοφαγία  βοηθά και στην καλύτερη διαχείριση των συνοδών διαταραχών του διαβήτη, όπως τα αυξημένα λιπίδια και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, η αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών από φυτικές, επιβαρύνει λιγότερο τα νεφρά και φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου, μιας συχνής επιπλοκή του διαβήτη.

Χαμηλότερο σωματικό βάρος

Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί, ότι το χαμηλότερο σωματικό βάρος αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα προστασίας των χορτοφάγων από την εμφάνιση διαβήτη. Η απώλεια βάρους είναι ίσως η πρώτη σύσταση που δίνεται στα άτομα με διαβήτη τύπου II, κυρίως για να ελέγξουν καλύτερα το σάκχαρο τους.

Βιβλιογραφία:

Feskens EJ, Sluik D, van Woudenbergh GJ. Meat consumption, diabetes, and its complications. Curr Diab Rep. 2013 Apr;13(2):298-306.

InterAct Consortium. Association between dietary meat consumption and incident type 2 diabetes: the EPIC-InterAct study.Diabetologia. 2013 Jan;56(1):47-59.

Association between dietary meat consumption and incident type 2 diabetes: the EPIC-InterAct study.

Jenkins et al. Type 2 diabetes and the vegetarian diet. Am J Clin Nutr 2003;78(suppl):610S–6S.

Jiang R, Manson JE, Stampfer MJ, Liu S, Willett WC, Hu FB. Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women. JAMA. 2002;288:2554-2560

Πηγή

Περισσότερα νέα