UGEIA_DIATROFI
124084584_680846645907022_2998472032025615936_n

Διατροφή στην καραντίνα: Μένουμε σπίτι χωρίς να παίρνουμε κιλά

Χρειάζεται να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες κατά τη διάρκεια του νέου lockdown; Δείτε ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο και ποια να αποφεύγετε για να διατηρήσετε το ιδανικό σας βάρος, να είστε σε καλή διάθεση και να έχετε δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο περιορισμός στο σπίτι επηρεάζει πολλά πράγματα στη ζωή μας, μαζί και τις διατροφικές μας συνήθειες: έχουμε περισσότερες «νεκρές» ώρες που μπορεί να οδηγήσουν σε πλήξη ή επεισόδια άγχους, καταστάσεις που μερικές φορές μας κάνουν να τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες και με λιγότερο υγιεινά.

Διαβάστε παρακάτω μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη γραμμή σας και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, διατηρώντας ταυτόχρονα μια καλή διάθεση:

Σνακ μεταξύ γευμάτων. Όταν περνάμε πολλές ώρες στο σπίτι και βαριόμαστε, μερικές φορές είναι αναπόφευκτο να θέλουμε να τσιμπήσουμε κάτι. Όμως δεν είναι όλα τα σνακ βλαβερά: μια χούφτα ξηροί καρποί, φρέσκα φρούτα, ένα φυτικό γιαούρτι ή ακόμα και μια σπιτική σάλτσα λαχανικών όπως το γουακαμόλε ή το χούμους μπορούν να μας ηρεμήσουν και να κατευνάσουν το άγχος μας και το σώμα μας θα διατηρήσει μια ισορροπία στα κιλά του.

Αποφεύγετε τους πειρασμούς. Το καλό είναι ότι δεν θα μπούμε σε πειρασμό από εξωτερικούς παράγοντες, επομένως είναι στο χέρι μας να οργανώσουμε ένα υγιεινό καλάθι αγορών. Αποφύγετε να αγοράζετε σφολιατοειδή και γλυκά, καθώς και κορεσμένα λιπαρά ή επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σχεδιάστε ένα εβδομαδιαίο μενού. Με αυτόν τον τρόπο θα αγοράσετε τα απολύτως απαραίτητα και θα αποφύγετε τα ανθυγιεινά.

Τρώτε λιγότερη ποσότητα. Επειδή κινούμαστε λιγότερο, το σώμα μας χρειάζεται να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες. Με τη μείωση της ποσότητας τροφής θα αποφύγουμε το υπερβολικό βάρος.

Ανοσοποιητικό στα καλύτερά του. Καλό είναι να περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως μπρόκολο ή εσπεριδοειδή. Τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και ας μην ξεχνάμε και την σούπερ τροφή: το τζίντζερ, το οποίο έχει ιδιότητες αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβηχικές.

Μια μπανάνα την ημέρα. Οι μπανάνες και οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε τρυπτοφάνη, ένα συστατικό που χρειάζεται ο οργανισμός για να παράγει τη σεροτονίνη, την ορμόνη της ευτυχίας.

Βιταμίνη D. Απαραίτητη για την ενίσχυση των οστών, αυτή η βιταμίνη συντίθεται από το σώμα μας όταν βρισκόμαστε στον ήλιο. Μιας και κατά τη διάρκεια του περιορισμού είναι πιο δύσκολο αυτό, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μανιτάρια.

Μπορείτε να διαμορφώσετε ένα πρότυπο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής ως εξής:

Πρωινό: Θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ας του δώσουμε μια έξτρα δόση ενέργειας. Στο φυτικό γιαούρτι σας προσθέστε λίγους σπόρους κία (chia), βρώμη, καρύδια και λίγα φρούτα αν θέλετε. Είναι ένα πρωινό πολύ χορταστικό και υγιεινό!

Δεκατιανό: Προσπαθήστε να μην παραλείψετε αυτό το σνακ, αλλά να είστε πολύ προσεκτικοί με τα τρόφιμα που επιλέγετε. Αποφύγετε αυτά που περιέχουν σάκχαρα και λίπη. Καταναλώστε φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, σταφύλια ή μπανάνες. Αυτά είναι μια μεγάλη πηγή βιταμινών, αντιοξειδωτικών και νερού, απαραίτητα για την ενίσχυση και τη φροντίδα του εγκεφάλου σου.

Μεσημεριανό: Γεμίστε ενέργεια για όλη την ημέρα! Μετά το πρωινό, το μεσημεριανό σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις το φυσικό και ψυχικό φορτίο της υπόλοιπης ημέρας. Οι διατροφολόγοι συνιστούν να καταναλώνουμε το 50% των θερμίδων. Για να ακολουθήσετε τις συστάσεις τους, σας προσφέρουμε ένα υπέροχο μενού:

1º πιάτο: Ρεβίθια με μελιτζάνες (εδώ)

Βραδινό: Προσοχή με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε το βράδι, είναι το τελευταίο γεύμα της ημέρας, πρέπει να είναι ελαφρύ και σε μικρή ποσότητα. Είναι σημαντικό να τρώμε βραδινό τρεις ώρες πριν κοιμηθούμε για να μεταβολίσουμε καλύτερα το φαγητό που καταναλώνουμε.

Ως επιδόρπιο, μπορείς να επιλέξεις τα φρούτα της αρεσκείας σου.

Φυσικά, αυτό που περισσότερο πρέπει να πίνουμε είναι το νερό, αλλά και οι φυσικοί χυμοί είναι επίσης μια υγιεινή εναλλακτική λύση.

Πηγή

 

Περισσότερα νέα