Slider
ETIKETES_750Χ500

Είναι πραγματικά vegan τα προϊόντα που υποστηρίζουν ότι είναι; Μικρές συμβουλές για να τα αναγνωρίζετε εύκολα!

Είσαι καινούριος ή καινούρια στο βιγκανισμό; Πιάνεις ποτέ τον εαυτό σου να αναρωτιέται αν κάτι είναι vegan ή όχι; Νιώθεις ότι δεν καταλαβαίνεις τα συστατικά που διαβάζεις στις ετικέτες των προϊόντων; Η αλήθεια είναι ότι η μετάβαση προς ένα vegan τρόπο ζωής μας κάνει συχνά να συνειδητοποιούμε ότι δεν γνωρίζουμε τι περιέχουν τα τρόφιμα που τρώμε!

Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι. Βρίσκεσαι στην αρχή ενός νέου κεφαλαίου και είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα μπορείς να καταλάβεις καθετί που συναντάς σε μία ετικέτα. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι vegans αποκτούν με τα χρόνια τη δική τους υπερδύναμη, αφού μαθαίνουν να σκανάρουν τα συστατικά των προϊόντων μέσα σε δευτερόλεπτα!

Πάμε να δούμε κάποιες απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν αναφορικά με τις ετικέτες. Πριν από αυτό, όμως, αξίζει να θυμάσαι το εξής μάντρα: «Αν αμφιβάλλεις για τα συστατικά ενός προϊόντος, καλύτερα άφησέ το έξω από το καλάθι σου!»

  • Αναγράφεται η λέξη «Vegan» στη συσκευασία;

Αν αναγράφεται η λέξη Vegan στη συσκευασία, κατά πάσα πιθανότητα το προϊόν δεν περιέχει ζωικά συστατικά. Ακόμα, αν υπάρχει κάποια πιστοποίηση ανεξάρτητου vegan φορέα στη συσκευασία, τότε μπορούμε να θεωρούμε ότι είμαστε απόλυτα ασφαλείς, καθώς η παρουσία τους μας βεβαιώνει ότι το προϊόν δεν περιέχει κανένα ζωικό συστατικό και για την παραγωγή του δεν έχουν γίνει πειράματα σε ζώα.

Οι σημαντικότερες vegan πιστοποιήσεις που μπορούμε να βρούμε σε μία ετικέτα είναι οι εξής:

Vegetarian Society (Vegan)
Vegan OK
Vegan Action
V-Label (Vegan)
Vegan Society

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι πολλά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι κατά τύχη vegan, δεν έχουν καμία σχετική σήμανση. Οπότε αν δεν βλέπετε κανένα ζωικό συστατικό στην ετικέτα, αλλά και κανένα συστατικό που δεν γνωρίζετε την προέλευσή του, μην αποθαρρυνθείτε! Το προϊόν μπορεί και πάλι να είναι vegan.

  • Μήπως αναγράφεται η λέξη «χορτοφαγικό» ή «vegetarian»;

Στην περίπτωση που ένα προϊόν λέει στη συσκευασία του «χορτοφαγικό» ή «vegetarian» υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην είναι vegan, καθώς μπορεί αυτό να περιέχει κρυμμένα ζωικά συστατικά (δείτε περισσότερα παρακάτω). Παρόλα αυτά, η ένδειξη «vegetarian» μας διασφαλίζει ότι το προϊόν δεν περιέχει κρέας ή ψάρι. Στην περίπτωση που δούμε μία τέτοια σήμανση στο τρόφιμο που θέλουμε να αγοράσουμε, είναι καλό να ελέγξουμε ενδελεχώς τα συστατικά όπως θα κάναμε σε κάθε άλλη περίπτωση.

  • Μήπως αναγράφεται η λέξη «νηστίσιμο»;

Στην περίπτωση που ένα προϊόν έχει τη σήμανση «νηστίσιμο» υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα αυτό να είναι και vegan, καθώς στην παραδοσιακή νηστεία αποφεύγεται το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Παρόλα αυτά, στη νηστεία επιτρέπονται άλλα ζωικά συστατικά, όπως είναι τα αυγά ψαριών, τα προϊόντα μέλισσας, ή ακόμα και κάποια ζώα της θάλασσας (μάθε περισσότερα στο σχετικό άρθρο του thefoodies.gr εδώ.

Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι εταιρείες ή τα σούπερ μάρκετ επισημαίνουν παραπλανητικά ως νηστίσιμα προϊόντα που δεν είναι, όπως είναι κάποια λευκά τυριά ή κρέμες γάλακτος με φυτικά λιπαρά. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό και πάλι να κοιτάμε πάντοτε τα συστατικά στην ετικέτα, ακόμη και όταν υπάρχει η ένδειξη «νηστίσιμο».

  • Συνήθη μη vegan συστατικά που πρέπει να γνωρίζεις!

Αν δεις κάποιο από τα παρακάτω συστατικά στην ετικέτα ενός τροφίμου, τότε σίγουρα αυτό δεν είναι vegan. Τα συστατικά αυτά προέρχονται από ζώα και χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων, και όχι μόνο. Πάμε να τα δούμε:

  • Καζεΐνη (προέρχεται από γάλα)
  • Λακτόζη (προέρχεται από γάλα)
  • Σκόνη ορού γάλακτος (προέρχεται από γάλα)
  • Κολλαγόνο (από ιστούς, δέρμα και κόκαλα ζώων. Χρησιμοποιείται κυρίως στα καλλυντικά)
  • Ελαστίνη (αντίστοιχο του κολλαγόνου)
  • Κερατίνη (από δέρμα, κόκαλα, ιστούς ζώων, πούπουλα ζώων)
  • Ζελατίνη (βρασμένο δέρμα, τένοντες και άλλα μέρη των ζώων. Χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική για την παρασκευή ζελέ, ζελεδάκια, πουτίγκας κ.ά. προϊόντων)
  • Λαρδί (λίπος ζώου)
  • Σελάκ (προέρχεται από έντομα)
  • Μέλι
  • Πρόπολη (προέρχεται από μέλισσες)
  • Βασιλικός πολτός (προέρχεται από μέλισσες)
  • Βιταμίνη D3 (προέρχεται συνήθως από μαλλί προβάτου. Συχνά αναγράφεται απλώς ως βιταμίνη D)
  • Αλβουμίνη (συνήθως από αυγά)
  • Καρμίνη (προέρχεται από έντομα, τη συναντάμε συνήθως στα κόκκινα, μωβ και ροζ τρόφιμα)\
  • Γύρη

Και κάτι ακόμα! Μπορείς να κατεβάσεις την ελληνική εφαρμογή Vegan Scanner και να σκανάρεις σε αυτή το barcode του προϊόντος, έτσι ώστε να ελέγξεις αν είναι vegan. Αν το προϊόν δεν υπάρχει στη βάση δεδομένων της εφαρμογής, μπορείς να το προσθέσεις εσύ. Μάθε περισσότερα εδώ

  • Τι συμβαίνει με τα πρόσθετα τροφίμων Ε;

Τα πρόσθετα τροφίμων Ε είναι επί της ουσίας κωδικοί ουσιών που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε διάφορα προϊόντα. Πολλά από τα Ε είναι κατάλληλα για vegans, ενώ άλλα έχουν ζωική προέλευση. Κάποια από αυτά μπορεί να έχουν είτε ζωική είτε φυτική προέλευση, οπότε, στην περίπτωση αυτή, χρειαζόμαστε διευκρίνηση από την εταιρεία.

Σίγουρα ακατάλληλα για vegans είναι τα παρακάτω Ε:

Ε120 (Καρμίνη)

Ε542 (Από κόκαλα ζώων)

Ε901 (Κερί μέλισσας)

Ε904 (Σελάκ)

Ε913 (Λανολίνη από μαλλί προβάτου)

Ε966 (Λακτιτόλη, προέρχεται από γάλα)

Ε1105 (Λυσοζύμη, από το ασπράδι του αυγού)

Ε920L (Κυστείνη, δεν υπάρχει φυτική για παραγωγή τροφίμων)

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα vegan πρόσθετα Ε, δες εδώ (https://vegsoc.org/info-hub/veggie-need-to-know/e-numbers/ ) το σχετικό άρθρο της Vegetarian Society.

Για ευκολότερο έλεγχο των πρόσθετων Ε, μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου και ειδικές εφαρμογές, όπως είναι η εφαρμογή «Vegan Additives» στο Play Store της Android και η «Vegsafe» για IOS.

  • Τι συμβαίνει όμως, όταν η ετικέτα αναγράφει ότι «μπορεί να περιέχει ίχνη»;

Όταν η ετικέτα ενός τροφίμου αναφέρει, κάτω από τα συστατικά, ότι το προϊόν αυτό «μπορεί να περιέχει ίχνη» από κάποιες ουσίες, αυτό γίνεται για λόγους υγείας και ιδιαίτερα για να προστατευτούν τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες, καθώς μπορεί να υπάρχει επιμόλυνση από αλλεργιογόνα συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, τα ίχνη σε ένα τρόφιμο σημαίνουν ότι αυτό παράχθηκε σε εργοστάσιο στο οποίο παράγονται και άλλα τρόφιμα με αλλεργιογόνα συστατικά. Παρόλα αυτά, τα ίχνη δεν αποτελούν συστατικά ενός προϊόντος, και γι’ αυτό η παρουσία τους δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει από την κατανάλωσή του.

  • Επικοινώνησε με την εταιρεία!

Σε κάθε περίπτωση, αν ενδιαφέρεσαι να προμηθευτείς ένα προϊόν αλλά δεν γνωρίζεις με σιγουριά αν αυτό είναι vegan, μπορείς πάντοτε να επικοινωνείς με την εταιρεία και να ζητάς διευκρινήσεις για τα αμφιλεγόμενα συστατικά (π.χ. τα μονο-διγλυκερίδια λιπαρών οξέων ή τη βιταμίνη D). Όλες οι εταιρείες διαθέτουν τμήμα εξυπηρέτησης πελατών και οι περισσότερες είναι πρόθυμες να σου διευκρινίσουν αν τα συστατικά των προϊόντων τους είναι φυτικής προέλευσης ή όχι.

+1. Γίνε μέλος σε vegan ομάδες και δικτυώσου!

Η δικτύωση με άλλα vegan άτομα, ιδιαίτερα αυτά που ακολουθούν αυτό τον τρόπο ζωής εδώ και αρκετά χρόνια, είναι το Α και το Ω για να λύσεις κάθε σου απορία και να επιλέξεις με μεγαλύτερη ασφάλεια τα προϊόντα που θα αγοράσεις. Συμβουλέψου τις διάφορες vegan σελίδες και ομάδες για να βεβαιωθείς πιο τρόφιμα είναι κατάλληλα για vegans αλλά και τι θα πρέπει να αποφύγεις. Και μην ξεχνάς: Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στο βιγκανισμό, η αρχή είναι η δύσκολη. Μέσα σε λίγο μόνο διάστημα θα μάθεις και εσύ να ελέγχεις προϊόντα και ετικέτες σε χρόνο Dt και δεν θα έχεις την παραμικρή αμφιβολία για το τι είναι vegan και τι όχι!

Περισσότερα νέα