VEGAN
ANIMAL_RIGHTS

Εσύ ξέρεις τι ορίζει η νομοθεσία για τα ζώα στην Ελλάδα;

Μπορεί τα ζώα που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή τροφίμων, ειδών ένδυσης ή φαρμάκων να μην προστατεύονται ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή ή την ελληνική νομοθεσία, κάποια άλλα είδη ζώων, όμως, όπως είναι, κυρίως, οι σκύλοι και οι γάτες, χαίρουν ιδιαίτερης μέριμνας για την αποφυγή της κακοποίησης και του βασανισμού τους.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, κάποια σημαντικά σημεία της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία των ζώων, τα οποία αξίζει να γνωρίζουμε, έτσι ώστε να παρέμβουμε και να ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση που χρειαστεί.

  • Χρήση ζώων σε τσίρκο και άλλα θεάματα:

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει καταστήσει από καιρό παράνομη τη χρήση ζώων σε τσίρκο, θιάσους, μουσικές συναυλίες, πανηγύρια, επιδείξεις ή άλλες ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Εξαίρεση για το παραπάνω αποτελεί μόνο η χρήση αλόγων στον ιππόδρομο και τα αγωνίσματα ιππασίας.

  • Χρήση ζώων για μονομαχίες:

Στη χώρα μας απαγορεύεται η εκπαίδευση και χρήση ζώων για οποιουδήποτε είδους μονομαχίες, όπως είναι οι κυνομαχίες ή οι κοκορομαχίες.

  • Κρέας και δέρμα από σκύλο ή γάτα:

Στην Ελλάδα είναι παράνομη η εκτροφή και χρήση σκύλου ή γάτας για να παραχθεί γούνα, δέρμα, κρέας αλλά και φαρμακευτικά ή άλλα σκευάσματα.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ότι η χρήση γάτας ή σκύλου για διενέργεια πειραμάτων είναι νόμιμη και εφαρμόζεται στη χώρα μας. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που μας δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά το έτος 2019 χρησιμοποιήθηκαν για πειραματικούς σκοπούς 54.611 ζώα στην Ελλάδα, ανάμεσα στα οποία ήταν οκτώ σκύλοι και δώδεκα γάτες.

  • Επεμβάσεις ακρωτηριασμού:

Μία ακόμα πρακτική που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη μέχρι πριν από κάποια χρόνια και στη χώρα μας, είναι ο ακρωτηριασμός της ουράς ή των αυτιών των σκύλων ορισμένης ράτσας. Παρόλα αυτά, οι παραπάνω επεμβάσεις είναι παράνομες στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη, χάρη στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση «για την προστασία των ζώων συντροφιάς». Ακόμα, είναι παράνομη η αφαίρεση των φωνητικών χορδών του σκύλου ή της γάτας (συνήθης πρακτική σε αρκετές Πολιτείες των Η.Π.Α. που εφαρμόζεται στα ζώα για να μην «ενοχλούν» με το γάβγισμα ή το νιαούρισμά τους) όπως επίσης και η αφαίρεση των νυχιών ή των δοντιών των ζώων. Από όλα τα παραπάνω εξαιρούνται φυσικά οι ακρωτηριασμοί τέτοιου τύπου όταν αυτοί γίνονται για θεραπευτικούς λόγους.

Αναφορικά με τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες πρακτικές είναι νόμιμες όταν αφορούν σε ζώα που χρησιμοποιούνται για κτηνοτροφικό σκοπό. Παραδείγματος χάριν, η κοπή της άκρης του ράμφους στις κότες, ή ο ακρωτηριασμός της ουράς και η αφαίρεση δοντιών στα νεογέννητα γουρούνια, είναι συνήθεις και επιτρεπτές πρακτικές στις ελληνικές και ευρωπαϊκές κτηνοτροφικές μονάδες. 

  • Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο ατύχημα:

Η εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου από τροχαίο ατύχημα είναι παράνομη στην Ελλάδα. Το άτομο που είναι υπαίτιο για τον τραυματισμό, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον αρμόδιο Δήμο και να φροντίσει για την παροχή της απαραίτητης κτηνιατρικής φροντίδας προς το τραυματισμένο ζώο.

  • «Παστούρωμα»:

Η πρακτική του δεσίματος των ποδιών μεταξύ τους ή και μαζί με το κεφάλι που εφαρμόζεται συνήθως σε κατσίκες, πρόβατα, άλογα ή αγελάδες και είναι γνωστή και ως «παστούρωμα» είναι παράνομη στην Ελλάδα, παρά τις έντονες αντιδράσεις πολλών κτηνοτρόφων που έχουν στο παρελθόν διεκδικήσει την νομιμοποίησή της.

  • Κτηνοβασία:

Η σεξουαλική συνεύρεση ανθρώπου με οποιοδήποτε είδος ζώου αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία. Ακόμα, απαγορεύεται η διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού που περιέχει κάθε είδους σεξουαλικές πράξεις με ζώα και έχει ως σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση όσων συμμετέχουν σε αυτό ή το παρακολουθούν.

  • Ενεργητική και παθητική κακοποίηση:

Με βάση την ελληνική νομοθεσία, η κακοποίηση, ο βασανισμός και η βάναυση μεταχείριση ζώων, καθώς και η διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού που προβάλλει τέτοιες πράξεις, είναι παράνομη. Πιο συγκεκριμένα παραδείγματα των παραπάνω, είναι ο πνιγμός, ο ξυλοδαρμός, ο πυροβολισμός ή η δηλητηρίαση, πράξεις οι οποίες αποτελούν τη λεγόμενη ενεργητική κακοποίηση ζώων και τιμωρούνται από τον νόμο ως κακούργημα.

Ακόμα, παράνομες είναι και οι πράξεις παθητικής κακοποίησης ζώων, δηλαδή η παραμέληση της απαιτούμενης φροντίδας που αυτά χρειάζονται. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κράτησή τους σε ακατάλληλους χώρους που δεν τα προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες, η μη παροχή καθαρού νερού, κατάλληλης τροφής και κτηνιατρικής περίθαλψης, όπως επίσης και η έλλειψη καθημερινής άσκησης.

Βέβαια, όπως είναι λογικό, τα παραπάνω δεν είναι εφαρμόσιμα όταν μιλάμε για τα ζώα που εκμεταλλεύεται ή χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στο πλαίσιο της εντατικής κτηνοτροφίας, της διενέργειας πειραμάτων, του κυνηγιού κ.ά., πράξεων δηλαδή που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ενεργητική ή παθητική κακοποίηση των εμπλεκόμενων ζώων.

Μην ξεχνάμε ότι σε περίπτωση που γίνουμε μάρτυρες κάποιου περιστατικού κακοποίησης ή βασανισμού ζώου, τουλάχιστον έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο, είναι χρέος μας να παρέμβουμε και να λάβουμε δράση, ενημερώνοντας το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα ή την Εισαγγελία Ζώων, ανάλογα την περίπτωση.

Περισσότερα νέα