NEA
tips for food photography

Food Photography: Tips για καλύτερες φωτογραφίες στα Social Media!

Από τον Θέμη Μπάδα

Διανύουμε μια εποχή που η επαφή μας με τα social media αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, με το να μοιραζόμαστε φωτογραφίες με τους φίλους μας , όσο και σε επαγγελματικό, να μοιραζόμαστε την δουλειά μας με το ευρύ κοινό και πιθανούς νέους πελάτες/συνεργάτες!

Πως όμως μπορούμε να μετατρέψουμε το ίσως «ερασιτεχνικό» περιεχόμενο μας σε κάτι πολύ κοντά στο επαγγελματικό; Παρακάτω θα δούμε κάποιες συμβουλές  που μπορούμε να ακολουθήσουμε  ώστε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο οπτικό υλικό.

{Πριν ξεκινήσουμε την δημιουργία εικόνων σχετικά με food photography, καλό θα είναι να έχουμε κατα νου τα εξής:

– Η έρευνα δείχνει ότι μια καλοσχεδιασμένη αισθητικά φωτογραφία μπορεί να αυξήσει την αποδοχή του κοινού μας έως και 30%

– Παρόλο που το πιάτο μας είναι  το κεντρικό στοιχείο της λήψης σας, το food styling μπορεί να απογειώσει την αισθητική του αξία.

– Προσπαθήστε να φωτογραφίζεται το θέμα σας σε γωνία 10-40 μοιρών ή σε κάτοψη.

– Όσο πιο σφιχτό είναι το κάδρο τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.}

Tips to follow:

1.Φόντο

Η επιλογή του σωστού φόντου είναι σημαντική για τη ρύθμιση σύνθεσης στην φωτογραφία μας. Μην κατακλύζετε τη λήψη σας επιλέγοντας κάτι πολύ γεμάτο και έντονο, αλλά επιλέξετε καλύτερα ένα ουδέτερο φόντο.

Πειραματιστείτε με ανοιχτόχρωμο και σκούρο φόντο για να βρείτε τη σύνθεση που αναδεικνύει καλύτερα το πιάτο σας. Δοκιμάστε διαφορετικά υλικά όπως ξύλο, τραπεζομάντιλα, τοίχους με υφή, πίνακες κιμωλίας κ.λπ.

Processed with VSCOcam with f2 preset

2.Φωτισμός

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως χωρίς σωστό φως δεν είναι δυνατό να φωτογραφίσουμε!Ο φωτισμός είναι πολύ σημαντικός λοιπόν  για την ανάδειξη ενός όμορφου πιάτου.

Ιδανικά, χρησιμοποιήστε φυσικό φωτισμό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα! Βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει το φλας στο τηλέφωνο ή την κάμερα και κάντε την λήψη manual.

Εάν τραβήξετε μια φωτογραφία σε εσωτερικό χώρο, προτιμήστε το φως ενός ανοιχτού παραθύρου  ώστε η λήψη σας να αποκτήσει φως και αισθητικό ενδιαφέρον. Αποφύγετε ή περιορίστε τις σκληρές σκιές, προσπαθώντας να τραβάτε τα πλάνα σας ημέρες με συννεφιά, μιας και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό!

3.Γωνία Λήψης

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όλα τα αντικείμενα έχουν καλές και κακές γωνίες! Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ανφάς και το προφίλ στα πρόσωπα των ανθρώπων! Θα πρέπει να ανακαλύψουμε την καλύτερη γωνία λήψης ανάλογα με το πιάτο που θέλουμε να φωτογραφήσουμε!

Για παράδειγμα αν φωτογραφίζουμε ένα ζουμερό φαλάφελ μέσα σε σαλάτα θα πρέπει να πλησιάσουμε κοντά ώστε να αναδείξουμε την υφή του ώστε να το κάνουμε δελεαστικό στο μάτι!

Όταν φωτογραφίζουμε π.χ ένα πιάτο και θέλουμε να δείξουμε τόσο την σύνθεση μέσα σε αυτό αλλά και το σημείο που το έχουμε τοποθετήσει (π.χ πάνω σε μάρμαρο ή σε μια ξεφτισμένη ξύλινη επιφάνεια),  προτιμάμε ένα πιο μακρινό-ανοιχτό πλάνο, ώστε η λήψη μας να δείξει όλο το εύρος της σύνθεσής μας.

Όταν φωτογραφίζουμε με κινητό πλησιάζουμε στο θέμα μας και χρησιμοποιούμε την manual εστίαση ώστε να το αναδείξουμε! Το θολό φόντο-bokeh (το θολό βάθος πεδίου που δημιουργείται όταν φωτογραφίζουμε σε κοντινό ένα αντικείμενο) μπορεί να κάνει το θέμα μας να «πεταχτεί» μπροστά και να δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα!

4. Αξεσουάρ

Κάντε συμπληρωματικές επεμβάσεις στην φωτογραφία σας, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο εικαστικό ενδιαφέρον, όπως αλλαγές χρωμάτων, φωτεινότητας και κοντράστ, τοποθέτηση αντικειμένων, και πολλά άλλα. Ουσιαστικά είναι σαν να κάνετε τον στυλίστα σε μια φωτογραφία μόδας! Το ρούχο είναι το επίκεντρο, μα τα αξεσουάρ το περιγράφουν και το υποστηρίζουν πολύ πιο δημιουργικά!

Μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορους τρόπους ώστε να το πετύχετε αυτό, πειραματιστείτε!

Παραδείγματα:

– Παίξτε με έντονα χρώματα αντίθεσης ώστε να δημιουργήσετε αντίθεση με το πιάτο σας ή κρατήστε τα αξεσουάρ ουδέτερα για να εστιάσετε στο κύριο φαγητό σας.

– Προσθέστε τον ανθρώπινο παράγοντα για να αποκτήσει η φωτογραφία σας δυναμική και συναίσθημα . Τοποθετήστε για παράδειγμα ένα χέρι που κρατά το πιάτο σας ή ένα σκεύος φαγητού. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερα από ένα άτομα στη λήψη.

– Διακοσμήστε τη σκηνή σας με σκεύη, υλικά, φυλλώματα ή εποχιακά είδη όπως στολίδια, καρδιές κ.λπ.

5.Τρίποδο

Μπορεί να είναι λίγο άβολο για κάποιους να το μεταφέρουν, αλλά η χρήση τρίποδου έχει πολλά πλεονεκτήματα. Σας επιτρέπει να επιλέξετε τη βέλτιστη θέση για την κάμερά σας, να προσαρμόσετε το στυλ όταν η λήψη είναι κλειδωμένη, να βελτιώσετε την ευκρίνεια της εικόνας και τέλος να αυξήσετε τις πιθανότητες να πάρετε μια πιο καθαρή λήψη.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για να διαλέξετε. Δεδομένου ότι το κεντρικό θέμα είναι το πιάτο σας, καλό είναι να επιλέξετε τα μικρότερα τρίποδα που θα μπορούσατε να τα στηρίξετε στο τραπέζι σας.

6. Less is more

Σκοπός σας πάντα είναι, το κοινό που θα δει την φωτογραφία σας να λάβει αμέσως το μήνυμα που θέλετε να περάσετε . Έτσι όλες οι εργασίες καθώς και οι επιπλέον επεμβάσεις πρέπει να βοηθούν σε αυτό. Όπως και στον φωτισμό, όπως προαναφέραμε, το φυσικό είναι το ιδανικότερο, το ίδιο ισχύει και για την σύνθεση!

Όσο περισσότερο γεμίζετε το κάδρο, τόσο λιγότερη εστίαση στο πιάτο σας στο οποίο θέλετε να τραβήξετε την προσοχή, θα έχετε. Προσπαθήστε να μην υπερφορτώνετε το κάδρο και την σύνθεση της εικόνας σας με πολλές πληροφορίες,! Όλα στην εικόνα να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρά, γυαλιστερά και φυσικά! Η λιτότητα στην εικόνα πέρα από αποτελεσματική αποτελεί τον πλέον μοντέρνο τρόπο φωτογράφισης!

7.Επεξεργασία (editing)

Αφού τραβήξετε τη φωτογραφία σας, μην σταματήσετε εκεί. Επωφεληθείτε από κάποιες εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας που μπορούν να βελτιώσουν το χρώμα και τη ζωντάνια της! Μερικές από αυτές είναι: SnapSeed, VSCO και Afterlight.

*Αν επιθυμείτε επαγγελματικά προγράμματα τότε επιλέξτε τα Photoshop & Lightroom!

Η φωτογράφιση ενός πιάτου είναι μια πολύ διασκεδαστική διαδικασία που μπορεί να αναδείξει το φαγητό σας καθώς  και να βοηθήσει το κοινό να γνωρίσει την δουλειά σας, Εμείς σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τις παραπάνω «φωτογραφικές» συμβουλές για να απογειώσετε τις δημιουργίες σας.

Μην χάνετε χρόνο! «Κυνηγήστε» το κατάλληλο φως, φτιάξτε την σύνθεσή σας, και μοιραστείτε το λαχταριστό σας φαγητό με το κοινό σας!

*Μπορείτε να δείτε βίντεο στο διαδίκτυο με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και συμβουλές ώστε να έχετε εκπληκτικά αποτελέσματα με τις φωτογραφίες φαγητού σας ακόμη και από το κινητό σας:

Περισσότερα νέα