VEGAN
sunscreen

Φυσικά αντηλιακά: Η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας, τον πλανήτη και τα ζώα.

Ο Ιούνιος μπήκε για τα καλά, το καλοκαίρι έφτασε, και οι παραλίες γεμίζουν όλο και περισσότερο με κόσμο που απολαμβάνει τη δροσερή θάλασσα και τον καυτό ελληνικό ήλιο. Παρ’ όλα αυτά, όσο ανέμελες και αν είναι οι αποδράσεις αυτές, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συνεχή έκθεσή μας στον ήλιο που είναι πιο έντονη τους μήνες του καλοκαιριού. Όπως είναι γνωστό, η καθημερινή χρήση αντιηλιακού είναι απαραίτητη για να προστατευθούμε από την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, καθώς επίσης και για την πρόωρη γήρανση αλλά και την εμφάνιση πανάδων και κηλίδων.

Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά από τα κοινά αντηλιακά του εμπορίου περιέχουν συστατικά που βλάπτουν την υγεία μας, το φυσικό περιβάλλον αλλά και τα ζώα.

Αρχικά, με βάση την αμερικάνικη EWG, πολλά αντηλιακά περιέχουν χημικές ουσίες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, όπως είναι η Οξυβενζόνη (Oxybenzone), η Οκτινοξάτη (Octinoxate), η Ομοσαλάτη (Homosalate), η Οκτισαλάτη (Octisalate), το Οκτοκρυλένιο (Octocrylene) και η Αβοβενζόνη (Avobenzone). Οι ουσίες αυτές, όταν υπάρχουν στα αντηλιακά που βάζουμε στο δέρμα μας, είναι ικανές να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας και να ανιχνευτούν ακόμη και στα ούρα ή το μητρικό γάλα, για αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε αν υπάρχουν στα συστατικά του αντηλιακού μας πριν το αγοράσουμε.

Ακόμα, με βάση τον αμερικάνικο NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), πολλά από τα συνήθη συστατικά που περιέχουν τα αντηλιακά βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον και τα ζώα που ζουν σε αυτό, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την ανάπτυξη και τη φωτοσύνθεση των φυκιών, να καταστρέφουν το ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα των αχινών, να μειώνουν την γονιμότητα και να προκαλούν γενετικές ανωμαλίες σε πολλά είδη ψαριών, καθώς επίσης και πολλά ακόμη προβλήματα σε δεκάδες διαφορετικά είδη ζώων, ανάμεσα στα οποία και τα δελφίνια.

Σημαντικότερο όμως πρόβλημα που προκαλούν τα κοινά αντηλιακά, όπως μας ενημερώνει ο NOAA, είναι η καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή του 50% του οξυγόνου που υπάρχει στη Γη, ενώ παράλληλα απορροφούν το ένα τρίτο του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε αντηλιακά που έχουν την ένδειξη “coral reef safe”, που δεν είναι δηλαδή επιβαρυντικά για την υγεία των κοραλλιών.

Τέλος, πολλά από τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν παραχθεί με τη χρήση ζωικών συστατικών αλλά και πειραμάτων σε ζώα. Αν θέλουμε να αποφύγουμε, λοιπόν, την κακοποίηση των ζώων, είναι σημαντικό να επιλέγουμε προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί από ανεξάρτητους φορείς ως vegan και cruelty free (ενάντια στη χρήση πειραματόζωων). Πάμε τώρα να δούμε μερικά αγαπημένα αντηλιακά, που είναι ασφαλή για την υγεία μας, τον πλανήτη και τα ζώα, και είναι εύκολα διαθέσιμα στην ελληνική αγορά:

Eco Sunscreen SPF 30 – Fouka Organic

Το Eco Sunscreen Face and Body της ελληνικής εταιρείας Fouka Organic με SPF30 έχει φυσικό φίλτρο ψευδαργύρου χωρίς νανοσωματίδια. Πρόκειται για υποαλλεργικό προϊόν φροντίδας από την έκθεση στον ήλιο, για την επαρκή προστασία UVA/UVB για παιδιά και ενήλικες με ευαίσθητη επιδερμίδα.

Το φυσικό φίλτρο από διοξείδιο του ψευδαργύρου (Zinc Oxide) δεν διαπερνά τα στρώματα της επιδερμίδας και θεωρείται το πλέον αποτελεσματικό φίλτρο για τις UVA/UVB και μερικώς για τις UVC ακτινοβολίες του ήλιου. Το αντηλιακό διαθέτει πιστοποίηση PETA ενάντια στα πειράματα σε ζώα.

Θα το βρείτε εδώ 

Natural Sunscreen – Hera Organic

Το organic & natural sunscreen με ελληνικό οργανικό έλαιο λεβάντας της Hera Organic είναι 100% φυσικής βιολογικής προέλευσης, χωρίς τοξικές ουσίες. Είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των μωρών. Έχει φυτική σύσταση, δεν είναι επιβαρυντικό για το περιβάλλον, και συσκευάζεται σε γυάλινο βάζο. Το αντηλιακό διαθέτει πιστοποίηση PETA ενάντια στα πειράματα σε ζώα.

Θα το βρείτε εδώ 

Face & Body Sunscreen – Original Sprout

Το 100% φυτικό αντηλιακό της Original Sprout χρησιμοποιείται από όλη την οικογένεια. Είναι εξαιρετικό για ευαίσθητες, ξηρές ή με τάση ακμής επιδερμίδες, ενώ δεν περιέχει διοξείδιο του τιτανίου ή νανοσωματίδια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας, χωρίς να είναι λιπαρό, καθώς μαλακώνει και ενυδατώνει το ξηρό δέρμα και βοηθά με φυσικό τρόπο στον καθαρισμό της ακμής. Ακόμα, το δενδρολίβανο που περιέχει απωθεί τα έντομα και έχει αντιοξειδωτική δράση. Το αντηλιακό διαθέτει πιστοποιήσεις Leaping Bunny και Vegan Society ενάντια στα πειράματα σε ζώα και τη χρήση ζωικών παραγώγων.

Θα το βρείτε εδώ 

Αντηλιακή κρέμα 30 SPF – Anthyllis

Η αντηλιακή κρέμα Anthyllis είναι ανθεκτική στο νερό και έχει υψηλό δείκτη προστασίας. Είναι ιδανική για ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα, δρα αποτελεσματικά προστατεύοντας από τις ακτίνες UVA και UVB, ενώ παράλληλα ενυδατώνει και προστατεύει αποτελεσματικά από τα εγκαύματα και τη πρόωρη γήρανση του δέρματος προσφέροντας ταυτόχρονα ένα χρυσό και ομοιόμορφο μαύρισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιέχει νανοϋλικά και χημικά φίλτρα, ενώ περιέχει βιολογικό έλαιο Buriti, πλούσιο σε βιταμίνη Α και καροτενοειδή, τα οποία δίνουν στο προϊόν το φυσικό φιλντισένιο χρώμα. Η απουσία χημικών φίλτρων, νανοϋλικών και συντηρητικών καθιστά το προϊόν ασφαλές και κατάλληλο και για τα πιο ευαίσθητα και ευπαθή δέρματα. Η αντηλιακή κρέμα διαθέτει πιστοποίηση Vegan Society ενάντια στα πειράματα σε ζώα και τη χρήση ζωικών παραγώγων.

Θα τη βρείτε εδώ 

Family Sunscreen SPF 45 – Jason

Το φυσικό αντηλιακό σώματος και προσώπου με δείκτη προστασίας 45 είναι για όλη την οικογένεια. Πρόκειται για αντηλιακή κρέμα με εξαιρετική υφή, που απλώνεται τέλεια χωρίς να λαδώνει, ενώ προσφέρει προστασία μακράς διαρκείας από τη βλαβερή ακτινοβολία UVA/UVB. Είναι εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικό πράσινο τσάι, βιταμίνη Ε και Shea Butter για θρέψη και προστασία. Το αντηλιακό αυτό της Jason είναι αδιάβροχο, βιοδιασπώμενο, χωρίς parabens, χωρίς συνθετικά αρώματα και χρώματα και χωρίς πειράματα σε ζώα. Το αντηλιακό διαθέτει πιστοποίηση Leaping Bunny ενάντια στα πειράματα σε ζώα.

Θα το βρείτε εδώ 

Hawaiian sunscreen – Alba Botanica

Το φυσικό αντηλιακό σώματος και προσώπου της Alba Botanica με πράσινο Τσάι και SPF 45 είναι ιδανικό για όλη την οικογένεια. Προσφέρει προστασία μακράς διαρκείας από τη βλαβερή UVA και UVB ακτινοβολία, ενώ διαθέτει εξαιρετική υφή και απορροφάται τέλεια χωρίς να λαδώνει. Είναι εμπλουτισμένο με βιολογικό πράσινο τσάι και ενυδατική βιολογική αλόη βέρα που αναζωογονεί και θρέφει το δέρμα ενώ το προστατεύει από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Είναι αδιάβροχο, βιοδιασπώμενο και χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες και συνθετικά αρώματα. Το αντηλιακό διαθέτει πιστοποίηση PETA και Leaping Bunny.

Θα το βρείτε εδώ

INVISIBLE SUNSCREEN VEIL SPRAY FOR THE BODY SPF50 – L’ erbolario

Το αόρατο αντηλιακό spray της L’ erbolario εξασφαλίζει μέγιστη προστασία και είναι εξαιρετικά πρακτικό στη χρήση. Όταν ψεκάζεται στην επιδερμίδα, πολλά μικρά σταγονίδια δημιουργούν ένα λεπτότατο φιλμ που αφήνει στο δέρμα –ακόμα και το πιο ευαίσθητο– μία ευχάριστη αίσθηση χωρίς όμως να αφήνει κανένα ίχνος. Ακόμα, χάρη στα έλαια φραγκόσυκου και χουρμά προσφέρει τροφή και προστασία από την αφυδάτωση. Το αντηλιακό διαθέτει πιστοποίηση Leaping Bunny ενάντια στα πειραματόζωα.

Θα το βρείτε εδώ

Περισσότερα νέα