GEYSEIS_KOSMOU

Γαλλία

Ιστορία Γαλλικής κουζίνας

Η Γαλλική κουζίνα έχει μια τεράστια ιστορία που ξεκινάει τον 14ο αιώνα από τον Guillaume Tirel, έναν αυλικό σεφ γνωστό ως Taillevent. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Γαλλική κουζίνα επηρεάστηκε έντονα από την Ιταλική. Τον 17ο αιώνα, οι σεφ François Pierre La Varenne και Marie-Antoine Carême τράβηξαν τη γαλλική κουζίνα μακριά από τις ξένες επιρροές της και ανέπτυξαν το δικό της ντόπιο στυλ της Γαλλίας. Η Γαλλία είναι γνωστή παγκοσμίως για τα καλύτερα κρασιά τα διάφορα είδη τυριών, τα γλυκά και το ψωμί της. Η Γαλλική κουζίνα έχει θεωρηθεί ότι έχει τις πιο καλαίσθητες και ασυνήθιστες γεύσεις στον κόσμο. Είναι αυτή που αποτέλεσε το σημείο έμπνευσης και αναφοράς και επηρέασε όλες τις κουζίνες παγκοσμίως.

Οι σεφ της, δίνουν πιο πολύ έμφαση:

  • στην χρήση φρέσκων υλικών
  • στην λεπτομέρεια για τη γεύση ή τη διακόσμηση του πιάτου αικ
  • στην παρουσίαση του πιάτου

Τότε γράφτηκε και ο περίφημος οδηγός “Le Guide Culinaire” από τον Auguste Escoffier που αποτελεί εγχειρίδιο προετοιμασίας φαγητών μέχρι και σήμερα.

Χαρακτηριστικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας Made Vegan

  • Le pain/la baguette (το ψωμί): Οι Γάλλοι παίρνουν πολύ στα σοβαρά το ψωμί τους. Για τη μπαγκέτα, υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν τη σύσταση, το μήκος και την τιμή της, ενώ για να αποκαλείται ένα κατάστημα boulangerie(φούρνος) πρέπει να ψήνει το ψωμί επί τόπου.
  • Cassoulet: Το όνομά του το πήρε από το πήλινο σκεύος (cassole) όπου μαγειρευόταν στην αρχή. Μαγειρευτό βαρύ φαγητό με λευκά φασόλια, καταναλώνεται κυρίως τον χειμώνα
  • Quiche Lorraine: Τάρτα με κρεμώδη γέμιση, γραβιέρα τριμμένη, φρέσκα κρεμμυδάκια και μοσχοκάρυδο
  • Ratatouille: Πολύ δημοφιλές πιάτο. Το αντίστοιχο δικό μας μπριαμ. Είναι ένα νόστιμο και εύκολο πιάτο, με ελαιόλαδο, φρέσκα μυρωδικά, αρκετό σκόρδο, κρεμμύδι, κολοκύθι, μελιτζάνα, πιπεριά και ντομάτα, όλα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και τοποθετημένα ανά στρώσεις. Συνηθίζεται στα σπίτια κυρίως της Νότιας Γαλλίας.
  • Tarte Roquefort με καραμελωμένα κρεμμύδια: Σύνθετες γεύσεις: αλμυρό, πικάντικο, ώριμο, γλυκό κρεμμύδι και πλούσια αυγά και κρέμα γάλακτος. Ψημένο σε ένα κέλυφος ζαχαροπλαστικής
  • Fondue: Αγαπημένο πιάτο από τις γαλλικές Άλπεις. Φτιάχνεται από λιωμένο τυρί μαζί με λευκό κρασί και σερβίρεται σε ειδικό πυρίμαχο σκεύος με φλόγα που καίει από κάτω, για να κρατάει το μίγμα ζεστό και ρευστό. Με ειδικά πιρουνάκια, μικρές μπουκίτσες ψωμιού παίρνουν μικρές δόσεις από το μίγμα. Μια γνωστή γλυκιά παραλλαγή του είναι αυτή με τη λιωμένη σοκολάτα στην οποία βυθίζουμε κομματάκια φρούτων
  • Gratin choux-fleur (ογκρατέν κουνουπίδι): Κρεμώδη και ανακουφιστική συνταγή κουνουπίδι gratin, με την κλασική σάλτσα Béchamel διάτρητη από λίγο φρέσκο ​​θυμάρι
  • Souffle epinard (σουφλέ σπανάκι): Εκτός από την εύκολη προετοιμασία του, το σουφλέ μπορεί νAα σερβιριστεί ως ένα πιάτοή ένα ελαφρύ κύριο πιάτο. Για πιο δημιουργικό σερβίρισμα, ψήστε το μίγμα σπανάκι-αυγού σε μικροσκοπικά ρουκέτες για ένα απροσδόκητο ορεκτικό.
  • Soupe à l’oignon (Κρεμμυδοσουπα): Είναι η βασίλισσα όλων των σουπών. Σερβίρεται ιδανικά σε φλιτζάνι ή σε πορσελάνινη κούπα και από πάνω τοποθετείται μια μεγάλη φέτα ψημένης μπαγκέτας, σκεπασμένη με λιωμένο τυρί
  • Frites (τηγανητές πατάτες): Το τέχνασμα για την παρασκευή αυτών των εύκολων και εύγευστων τσιγαρισμένων πατατών είναι η πρόσθεση ελαίου τρούφας και ένα ξεσκόνισμα του τυριού παρμεζάνα
  • ParisBrest: Το γλυκό που δημιουργήθηκε προς τιμήν του διάσημου ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας, έχει στρογγυλό σχήμα και συμβολίζει τη ρόδα του ποδηλάτου. Μια κλασσική ζύμη για σου, με απαλή κρέμα είναι mousseline και πραλίνα που πασπαλίζεται με αμύγδαλα φιλέ. Οι νέες εκδοχές περιέχουν σοκολάτα, καφέ ή βανίλια.

Τοπικιστικός χαρακτήρας

Οι Γάλλοι γιορτάζουν πολλά παραδοσιακά φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτά τα φεστιβάλ μαρτυρούν την ιστορία, την έκφραση του πολιτισμού, την επιθυμία να συναντηθούν και να γιορτάσουν. Μπορούν να προέρχονται από τη λαογραφική ή θρησκευτική παράδοση ή απλώς να μνημονεύσουν ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία.

Μια από τις χαρακτηριστικές τους γιορτές είναι τα Θεοφάνεια (l’Épiphanie) και «Η γαλέτα των Βασιλιάδων» (la Galette des Rois). Οι βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων γεμίζουν με νόστιμες πίτες με χρυσά στέμματα από πάνω.
Είναι σαν τη δική μας βασιλόπιτα αλλά εντελώς διαφορετική σε γεύση, αφού έχει τραγανό φύλλο και γέμιση από κρέμα με αμύγδαλα ή μαρμελάδα, μήλο, μείγμα φρούτων ή σοκολάτα.
Η Galette des Rois κόβεται σε όσα κομμάτια είναι και οι παρευρισκόμενοι, με επιπλέον ένα, το κομμάτι του φτωχού (part du Bon Dieu), για τον πρώτο φτωχό που θα περάσει ή βρίσκεται εκεί κοντά. Ο μικρότερος στο τραπέζι, κρυμμένος κάτω από το τραπέζι για να μη βλέπει, υποδεικνύει ποιος θα πάρει κάθε κομμάτι που κόβεται. Ένα τυχερό γούρι, une fève όπως το λένε οι Γάλλοι, που θα πει κουκί, βρίσκεται κρυμμένο μέσα στην πίτα όπως το δικό μας φλουρί. Αρχικά ήταν ένα κουκί ή ένα φασόλι, αλλά από το τέλος του 14ου αιώνα αντικαταστάθηκε με ένα πορσελάνινο ή πλαστικό ανθρωπάκι ή ζώο. 

Όποιος βρει το γούρι είναι το τυχερό άτομο, ο βασιλιάς ή η βασίλισσα. Και όποιος το βρει πρέπει να διαλέξει τον Βασιλιά ή τη Βασίλισσά του ρίχνοντας το τυχερό γούρι στο ποτήρι του κρασιού του.

Βιβλιογραφία

Σπανού Ν, (2015), Το φαγητό στη Νότια Γαλλία, (www.dimitrisskarmoutsos.gr)

Λεμονής Γ, (2017), Μιλούν οι Γάλλοι σεφ αρχαία ελληνικά;, (www.gastronomos.gr)

Καραγεωργίου Α, La cuisine française: Η γαλλική κουζίνα, (www.aphroditekarageorgiou.weebly.com)

Simon A, Toutes les appellations, les techniques de cuisine et pâtisserie, les mots ainsi que les ingrédients spécifiques, (www.chefsimon.com)

Cuisine a la francaise, Lexique culinaire, (www.cuisinealafrancaise.com)

Cahier de francais, l’Épiphanie et la Galette des Rois, (www.tetradiogallikon.weebly.com)