GEYSEIS_KOSMOU

Ιαπωνία

Iδιαιτερότητες της γιαπωνέζικης κουζίνας?

Η βασική ιδιαιτερότητα είναι οι πολλές διαφορετικές ‘κουζίνες’ που μπορεί να εμπεριέχει. Στην Ιαπωνία κάθε εστιατόριο ειδικεύεται αποκλειστικά σε ένα είδος: sushi, τεμπούρα, kaiseki, ramennoodles κ.ο.κ. Ωστόσο αρκετοί Ιάπωνες προτιμούν υπαίθριες καντίνες ή μικρά καταστήματα στο δρόμο που κάνουν okonomiyaki (κάτι σαν την δική μας ομελέτα) και takoyaki (παναριστές κροκέτες χταποδιού).

Πώς χαιρετάς όταν μπαίνεις πρώτη φορά στο εστιατόριο (στην Ιαπωνία)?

Με μία μικρή υπόκλιση περίπου 30 μοίρες. Οι ιδιοκτήτες κάνουν μεγαλύτερη υπόκλιση σε ένδειξη σεβασμού και συχνά, αλλά όχι πάντα φωνάζουν ‘Irashaimase’, δηλαδή καλώς ήρθατε!

Έχει συγκεκριμένο dresscode?

Όχι, εκτός και αν είναι πολύ επίσημο εστιατόριο που σερβίρει ‘kaiseki’, όπου οι κυρίες συχνά πηγαίνουν με κιμονό και ακολουθείται συγκεκριμένο etiquette, όπως π.χ. ότι προτού μπείτε και πατήσετε το αγνό tatami (ειδικό πλεγμένο με σχοινί χαλί) πρέπει οπωσδήποτε να αποχωριστείτε τα υποδήματά σας.

Πώς πρέπει να μιλήσεις?

Ευγενικά… οι Ιάπωνες πάντα είναι πρόθυμοι να εξηγήσουν ‘τα της χώρας’ τους, αλλά η ευγένεια είναι το παν.

Ποιες οι βασικές λέξεις που πρέπει να γνωρίζεις?

Soyu = σόγια

gari = τζίντζερ

wasabi, nihonshyu = σάκε

itadakimasu = καλή όρεξη

okawarini = και δεύτερο πιάτο από το ίδιο

oishi-i = νόστιμο

domo ή sumimasen = ευχαριστώ, παρακαλώ

Τι να παραγγείλεις που να μην ξενίσει για αρχή?

Οτιδήποτε μαγειρεμένο: κοτόπουλο ή μοσχαράκι τεριγιάκι, τον – κάτσου, τεμπούρα ή κάποιο noodle, όπως πχ τα πλέον διαδεδομένα udon.

Και μην ξεχνάτε: το sushi δεν είναι κατ’ανάγκη ωμό ψάρι, υπάρχουν και μαγειρεμένα είδη: η γαρίδα (ebi), το χέλι (unagi), η ομελέτα (ταμάγκο), μπρικ (ikura), χταπόδι (tako) αλλά και αρκετά rolls, πχ californiaroll.

Τί είναι το sushi?

Το sushi είναι γιαπωνέζικο γεύμα, το οποίο περιλαμβάνει ωμό, βρασμένο ή μαριναρισμένο ψάρι τυλιγμένο σε φύκι με λαχανικά και ειδικής σοδιάς ιαπωνικό ρύζι (κολλώδες), το οποίο πρώτα έχει αρωματιστεί με ιαπωνικό ξύδι (φτιαγμένο από ρύζι, γλυκό σε γεύση).

Συνοδευτικά του sushi είναι το ginger (ιαπωνική ρίζα την οποία τρώμε σε μικρές ποσότητες για να καθαρίσει η γεύση μας και να περάσουμε σε επόμενη γεύση – έχει αντισηπτικές ιδιότητες), το wasabi (πολτοποιημένο ιαπωνικό ραπανάκι πολύ καυτερό, μικροβιοκτόνο) και η soysauce (σάλτσα ρευστή από φασόλι σόγιας, αλμυρή γεύση).

Πώς τρώγεται το sushi?

Με chopsticks ή με το χέρι. Μην ξεχνάτε όμως ότι θα πρέπει να το ‘βουτήξετε΄ στη σόγια από την πλευρά του ψαριού και όχι του ρυζιού! Έτσι, αλάτι από την σόγια θα πάρει μόνο το ψάρι και όχι το ρύζι.

Τα βασικά είδη του sushi είναι τα maki ή ρολά (ρολά τυλιγμένα σε φύκι με ψάρι και λαχανικά), τα nigiri (μπουκίτσες ρυζιού με φιλέτο ψαριού στο επάνω μέρος), το sashimi (καθαρό φιλέτο ψαριού ωμό ή μαριναρισμένο, εκλεκτός μεζές) και το temaki, μια έκδοση του δικού μας σουβλακίου (λαχανικά και ψάρια με ρύζι τυλιγμένα σε ένα κομμάτι φυκιού).

Έχει εποχές?

Ναι, εφόσον τα ψάρια έχουν τη δική τους εποχικότητα, όπως πχ το fugu τρώγεται κυρίως το φθινόπωρο. Οπότε την στιγμή της επισκεψής σας θα βρείτε περιορισμένα είδη, καθαρά εποχιακά.

Πώς πίνεται το sake και αν δεν αρέσει τι άλλο ταιριάζει με το sushi και τα ζεστά εδέσματα?

Το πολύ καλό σάκε πίνεται κατά βάση κρύο και υπάρχουν πολλά είδη και διαφορές όπως ακριβώς και στο κρασί. Οι Ιάπωνες συχνά πίνουν με τα εδέσματα τους και μπύρα και σάκε (παράλληλα).

Υπάρχει περίπτωση δηλητηρίασης ή δεν χρειάζεται να φοβάμαι?

Δεν χρειάζεται να φοβάστε: μόνο εάν πάτε να φάτε fugu που θεωρείται το πλέον δηλητηριώδες ψάρι, βεβαιωθείτε ότι πηγαίνετε σε καλό εστιατόριο, με εξειδικευμένο σεφ που φέρει πιστοποίηση για τις τεχνικές του στο fugu.

Πώς επιλέγω ένα καλό γιαπωνέζικο εστιατόριο?

Συνήθως με το αν έχει πολλούς Ιάπωνες πελάτες…. ή αν ξέρετε τον ιδιοκτήτη και είστε σίγουροι ότι όλα είναι φρέσκα. Και φυσικά τα πάντα είναι θέμα γεύσης!

Πηγή: www.mathimatamageirikis.gr