SUNENTEUKSEIS
AGGELIKI_XARAMI

H γνωστή vegan chef Αγγελική Χαραμή μας δίνει τη δική της απάντηση!

Ποιοί είναι οι τρεις κύριοι λόγοι για να γίνει κάποιος vegan ;

Η Αγγελική Χαραμή γεννήθηκε στη Σπάρτη Λακωνίας. Από μικρή είχε αδυναμία στην μαγειρική. Ξεκίνησε κάνοντας την πρακτική της στο Radisson Blue Park. Ύστερα, ακολούθησαν περάσματα ως μαγείρισσα σε εστιατόρια όπως στο Vamos bar restaurant υψηλής γαστρονομίας και σε catering όπως το La Nouvelle Cigale στην Κηφισιά. Στα 26 της ασχολήθηκε με την χορτοφαγική κουζίνα σαν Sous Chef στο Vegan Nation στο Μοναστηράκι, στο Mama Tierra στα Εξάρχεια και το 2018 ανέλαβε να στήσει ένα vegan μενού στο Ecali Club. Τέλος, δούλεψε ως private vegan chef σε VIP πρόσωπα και παράλληλα εργάστηκε ως Chef στο Crudo στην Γλυφάδα . Το 2020 ανέλαβε ως Head Chef στο Koukoumi Ηotel στη Μύκονο, το πρώτο vegan ξενοδοχείο στην Ελλάδα.  H συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και φέτος το καλοκαίρι!

 Πόσα χρόνια είσαι vegan και τι ήταν αυτό που επηρέασε την απόφαση σου;

Ξεκίνησα ως vegeterian πριν τρία χρόνια και είμαι vegan τον τελευταίο ένα χρόνο. Αυτό που με επηρέασε για να πάρω αυτή την απόφαση είναι η αγάπη μου για τα ζώα. Είναι πλάσματα όπως εμείς, με συναισθήματα και έχουνε και εκείνα το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα. 

Έχεις δει κάποια αλλαγή στον οργανισμό σου εν σχέσει  με την προ vegan εποχη; πχ στις αισθήσεις, την διάθεση, το βάρος  κτλ;

Ναι, έχω δει βελτιώσεις στην υγεία μου. Παρ’ όλο που έχω στίγμα αναιμίας, η vegan διατροφή με βοήθησε πολύ σε αυτό και επιβεβαιώθηκε από τις ιατρικές εξετάσεις μου. Επίσης έχω περισσότερο αντοχή και καλύτερη διάθεση.

Αγαπημένο σου vegan φαγητό;

Μου αρέσει να ανακαλύπτω συνέχεια καινούριες συνταγές, αλλά αυτό τον καιρό λατρεύω τα χειροποίητα ζυμαρικά όπως αυτά που κάνω ραβιόλια γεμιστά με κρέμα κάσιους, μανιτάρια και τρούφα.

Τρείς κύριοι λόγοι που κάποιος πρέπει να γίνει vegan.

  1. Η αγάπη για τα ζώα είναι καλό να μην περιορίζεται μόνο στα ζώα συντροφιάς, αλλά για όλα τα ζώα και να βοηθάμε για την καλύτερη ζωή τους.
  2. Η vegan διατροφή είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής και βοηθάει στην απώλεια λίπους με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
  3. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές και πολλές νέες γεύσεις που μπορεί κανείς να ανακαλύψει σε αυτή την κουζίνα.

Τρείς λέξεις που για σένα σημαίνουν vegan κουλτούρα.

  1. Ηθική
  2. Υγεία
  3. Τρόπος ζωής

Εύκολο ή δύσκολο να ακολουθείς την vegan διατροφή παράλληλα με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις;

Πλέον δεν είναι τόσο δύσκολο γιατί όλο και περισσότερα εστιατόρια έχουν χορτοφαγικές επιλογές στο μενού τους. Επίσης, μπορούμε να φτιάχνουμε σούπες, σάλτσες για ζυμαρικά, όσπρια και να τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη μας, ώστε να είναι έτοιμα και να μην ξεφεύγουμε από το πλάνο μας.

Κάτι που θεωρείται παρεξηγημένο στην vegan διατροφή;

Πολλοί πιστεύουν ότι ένας χορτοφάγος τρώει μόνο σαλάτες και χόρτα και ότι δεν λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και γενικότερα θρεπτικών ουσιών, γεγονός που δεν ισχύει. Με την εξέλιξη της vegan κουζίνας οι επιλογές μας έχουν αυξηθεί και έχουμε  την δυνατότητα να τρεφόμαστε υγιεινά και γευστικά. Είναι σημαντικό όμως να κάνουμε σωστό συνδυασμό τροφών.

Αν ο/η σύντροφός σου δεν ήταν vegan θα μπορούσες να το δεχθείς;

Θα το δεχόμουν γιατί δεν έχω το δικαίωμα  να επιβάλλω στο σύντροφο μου τα δικά μου πιστεύω. Παρ’ όλα αυτά θα του έφτιαχνα να δοκιμάσει διάφορα φαγητά για να μπορεί να γνωρίσει την κουζίνα και την νοοτροπία και να ξέρει τι περιλαμβάνεται σε αυτή την επιλογή  ώστε να επιλέξει μόνος του. Αλλά θα προσπαθούσα και με ευγενικό τρόπο, συμπόνοια και ενσυναίσθηση να του εξηγήσω για της συνθήκες που μεγαλώνουν αυτά τα ζώα αλλά και την κακοποίηση που δέχονται..

Πώς βλέπεις το μέλλον στην διατροφή των Ελλήνων;

Αν και έχουμε ακόμη πολλή δουλειά και δρόμο μπροστά μας σαν λαός, βλέπω με τα χρόνια αυξάνονται τα άτομα που επιλέγουν να γίνουν  vegeterian ή vegan, γιατί πλέον η ενημέρωση και η πληροφόρηση βρίσκεται παντού σχετικά με την κουζίνα, αλλά και την νοοτροπία γύρω από την χορτοφαγία.

Τι εύχεσαι για το 2021;

Αρχικά εύχομαι ο κόσμος να ενημερώνετε περισσότερο για τις αλλαγές που μπορεί να κάνει στην ζωή του για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και υγείας αλλά και ενσυναίσθηση απέναντι στα πλάσματα που ζουν μαζί μας σε αυτό τον πλανήτη.

Εύχομαι επίσης να μου φέρει έμπνευση να δημιουργήσω πολλά πρωτότυπα πράγματα και καινοτόμα στην vegan κουζίνα, αλλά και πιο άμεσα στον τρόπο καθημερινότητας του κάθε ανθρώπου.

Βασικότερο, υγεία σε όλους τους ανθρώπους να τελειώσει αυτό που ζούμε γρήγορα και να γυρίσουμε στις κανονικές ζωές μας.

Περισσότερες συνεντεύξεις