Στο The Foodies
μοιραζόμαστε
το πάθος
για υγιεινή
διατροφή,
vegan συνταγές,
μικρά μυστικά
ευεξίας
και πολλά ακόμα
για μια ζωή
γεμάτη γεύση

NEA
animal_testing

Η άσχημη πλευρά της ομορφιάς

Η βιομηχανία των καλλυντικών είναι από τους ισχυρότερους κλάδους παγκοσμίως, αφού η περιποίηση της εξωτερικής εμφάνισης απασχολεί όλο και περισσότερο τους ανθρώπους σε κάθε σχεδόν γωνιά του πλανήτη. Το καθαρό πρόσωπο, τα λαμπερά μαλλιά, τα περιποιημένα άκρα και τα καλοσχηματισμένα φρύδια, αποτελούν πια καθημερινό ζητούμενο για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Τα καλλυντικά χωρίζονται σε διαφορετικούς τομείς, ανάλογα με τη χρήση τους, όπως είναι η περιποίηση των μαλλιών, του σώματος, του προσώπου, των νυχιών, των χεριών κ.ο.κ. , όπως επίσης και τα προϊόντα μακιγιάζ.

Παράλληλα, ο κλάδος των καλλυντικών έχει συνδεθεί, όσο κανένας άλλος, με τις βάναυσες πρακτικές πειραματισμού σε ζώα, από τις οποίες προκύπτουν νέα προϊόντα. Όπως είναι γνωστό, οι πρώτες ύλες αλλά και τα τελικά προϊόντα της βιομηχανίας των καλλυντικών περνάνε από διαφόρων ειδών ελέγχους πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Οι έλεγχοι αυτοί, συχνά αφορούν στις αντιδράσεις των ζώων πάνω σε συγκεκριμένα συστατικά που δοκιμάζονται στο δέρμα και τις βλεννογόνους τους, ώστε να διαπιστωθούν πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η χρήση τους. Παράλληλα, εξετάζονται στην υπερδοσολογία ώστε να παραλάβουν τα πιο ακραία αποτελέσματα της δοκιμής αυτής. Όπως είναι κατανοητό, τα ζώα αυτά υποβάλλονται σε ιδιαίτερα βάναυσα πειράματα με μόνο στόχο την δημιουργία καλλυντικών για τον άνθρωπο.

Μερικά από τα πειραματόζωα αυτά, είναι τα κουνέλια, τα ποντίκια, τα ινδικά χοιρίδια, οι αρουραίοι κ.ά. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι για κάθε νέο συστατικό που δοκιμάζεται, βασανίζονται και θανατώνονται τουλάχιστον 1.400 ζώα. Στη χρήση πειραματόζωων αντιτίθεται ολοένα και περισσότερος κόσμος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία οργανισμών αλλά και φορέων πιστοποίησης ενάντια στις πρακτικές αυτές. Ακόμα, η τάση αυτή οδηγεί στην ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων ελέγχου των συστατικών, όπως είναι ο έλεγχος με τη χρήση ανθρώπινων ιστών. Τέλος, τα περισσότερα κράτη, αλλά και οι ενώσεις κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομοθετούν σταδιακά ενάντια στη χρήση πειραματόζωων για την δημιουργία καλλυντικών.

Παρόλα αυτά, κάποιες χώρες, με γνωστότερο παράδειγμα αυτό της Κίνας, βάζουν σαν όρο για τις εταιρείες να έχουν κάνει δοκιμές σε πειραματόζωα για να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

Κατά συνέπεια, οι καταναλωτές και οι καταναλώτριες που αναζητούν καλλυντικά που να είναι φιλικά προς τα ζώα, είναι καλό να επιλέγουν προϊόντα αλλά και εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν πειραματόζωα αλλά και συστατικά ζωικής προέλευσης. Για να διασφαλίσουν τα παραπάνω, αρκεί να προμηθεύονται καλλυντικά που φέρουν ειδικές πιστοποιήσεις από εγκεκριμένους ανεξάρτητους φορείς. Οι πιστοποιήσεις αυτές μπορεί να είναι είτε vegan (πιστοποιούν ότι ένα προϊόν δεν δοκιμάζεται σε ζώα και δεν περιέχει ζωικά συστατικά) είτε cruelty free (πιστοποιούν ότι η εταιρεία δεν κάνει δοκιμές σε ζώα). Στις περιπτώσεις των εταιρειών που δεν διεξάγουν πειράματα σε ζώα, αλλά τα προϊόντα τους δεν είναι 100% vegan, είναι καλό να συμβουλευόμαστε τις ειδικές λίστες που ενημερώνουν ποια από τα προϊόντα είναι vegan και ποια όχι. Για να επιβεβαιώσουμε αν ένα προϊόν ή μία εταιρεία έχει πιστοποίηση vegan ή cruelty free, αρκεί να επισκεφθούμε την επίσημη σελίδα του φορέα πιστοποίησης και να κατεβάσουμε τις σχετικές λίστες.

Οι πιο σημαντικές πιστοποιήσεις είναι οι εξής:

Το The Foodies, για να διευκολύνει την αναζήτησή σας, σας προτείνει κάποια επιλεγμένα ελληνικά φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα που προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία πιστοποιημένων καλλυντικών από εταιρείες που δεν κάνουν πειράματα σε ζώα. Τα καταστήματα αυτά είναι τα εξής:

Sillage

Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 61, Χαλάνδρι

Τηλέφωνο: 21 3030 7020

Ιστοσελίδα

 

Living Cruelty Free

Διεύθυνση: Διονύσου 15, Αθήνα

Τηλέφωνο: 21 3043 0006

Ιστοσελίδα 

 

No Harm Charm

Διεύθυνση: Ομήρου 41-43, Αθήνα

Τηλέφωνο: 21 1117 9804

Ιστοσελίδα 

 

Vegan way

Διεύθυνση: Πατρόκλου 24, Λάρισα

Τηλέφωνο: 241 301 8378

 

Bamboo Vegan

Διεύθυνση: Σόλωνος 102, Αθήνα

Τηλέφωνο: 21 0330 0018

Ιστοσελίδα 

 

Ακόμα, αξίζει να αναφέρουμε κάποιες επιλεγμένες ελληνικές εταιρείες καλλυντικών που έχουν πιστοποιήσεις ότι δεν κάνουν πειράματα σε ζώα. Οι εταιρείες αυτές είναι οι εξής:

  • Sillage: Κολόνιες, σαπούνια και άλλα προϊόντα χωρίς ζωικά συστατικά και χωρίς πειράματα σε ζώα. Πιστοποίηση PETA. Θα τα βρείτε στο φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα Sillage.
  • Fouka Organic: Αντιηλιακά, κρέμες προσώπου και σώματος και πολλά ακόμη προϊόντα. Πιστοποίηση PETA. Τα προϊόντα της εταιρείας δεν είναι όλα vegan. Θα τα βρείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα εδώ.
  • Labbok: Η εταιρεία Labbok διαθέτει μία μεγάλη γκάμα από βιολογικά και vegan καλλυντικά. Πιστοποίηση Leaping Bunny. Θα τα βρείτε σε επιλεγμένα φαρμακεία και στην ιστοσελίδα της εταιρείας εδώ
  • Hera Organics: Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά με αγνές πρώτες ύλες και οικολογικές συσκευασίες. Πιστοποίηση PETA. Θα τα βρείτε εδώ
  • Korres: Η γνωστή εταιρεία Korres διαθέτει πιστοποίηση PETA. Τα προϊόντα της εταιρείας δεν είναι όλα vegan. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Κάποιες ακόμη πιστοποιημένες εταιρείες του εξωτερικού που δεν κάνουν πειράματα σε ζώα και που μπορείτε να τις βρείτε εύκολα στην ελληνική αγορά, είναι οι εξής (προσοχή, κάποιες από τις παρακάτω εταιρείες έχουν και μη vegan προϊόντα): Beauty Without Cruelty, Nyx, Body Shop, Essence, Catrice, Avalon Organics, Milani, Marrakesh, Faith in nature, MUA, Ecotools, W7 κ.ά.

Ακόμη, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντοτε να δημιουργείτε τα δικά σας καλλυντικά με απλές φυσικές πρώτες ύλες, από το σπίτι. Ενδεικτικά, δείτε εδώ πώς μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα scrub για το πρόσωπο, και εδώ πώς μπορείτε να φτιάξετε κρέμα χεριών.

 

 

 

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, χιλιάδες ζώα βρίσκονται κλεισμένα σε εργαστήρια πειραμάτων με σκοπό να δοκιμαστούν πάνω στα σώματά τους τα καλλυντικά που θα κυκλοφορήσουν αργότερα στην αγορά. Η επιλογή να μην στηρίξουμε τις πρακτικές αυτές και να αγοράσουμε πιστοποιημένα καλλυντικά (ή να δημιουργήσουμε τα δικά μας με φυσικές πρώτες ύλες) είναι στο χέρι μας!

Περισσότερα νέα