SUNENTEUKSEIS
XENIA2

Η Ξένια Αηδονοπούλου μας μιλά για το rebirthing και για τον vegan τρόπο ζωής

– Είσαι η πρώτη θεραπεύτρια που έφερε το Rebirthing στην Ελλάδα. Μίλησέ μας γι αυτή τη θεραπευτική μέθοδο.

Το Rebirthing που εφαρμόζω είναι μια επαναστατική θεραπευτική μέθοδος η οποία βασίζεται στη βαθιά κοιλιακή αναπνοή. Καθαρίζει, με ανώδυνο και φαινομενικά απλό τρόπο, όλα τα αποθηκευμένα αρνητικά συναισθήματα που έχουμε από την γέννησή μας μέχρι και σήμερα.

Ας μην μπερδεύουμε, όμως, την τεχνική που χρησιμοποιώ εγώ με άλλες μεθόδους Rebirthing (τώρα που πλέον υπάρχουν αρκετές στην Ελλάδα), καθώς η συγκεκριμένη τεχνική ολοκληρώνεται μέσα σε 3 μόνο συνεδρίες και φέρνει αποτελέσματα ακόμα και εκεί που χρόνιες άλλες προσπάθειες έχουν αποτύχει.

Το Rebirthing ήταν για μένα αυτό μου έσωσε την ζωή… Ήταν η μόνη θεραπεία που αποδείχθηκε ικανή να με βγάλει από τη βαθιά κατάθλιψη στην οποία βρισκόμουν για πάνω από 10 χρόνια. Ως Εναλλακτική Θεραπεύτρια, εφαρμόζω το Rebirthing για πάνω από 20 χρόνια στην Αθήνα… Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά! Αποτελεί βαθιά πηγή ικανοποίησης να βοηθώ τους ανθρώπους που απευθύνονται σε μένα για βοήθεια.

-Σε ποιους απευθύνεται αυτή η θεραπεία και τι αποτελέσματα  μπορεί να φέρει;

Το Rebirthing που εφαρμόζω είναι κάτι που απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να ζήσουν την ζωή τους στο έπακρο! Στους ανθρώπους που νιώθουν μπλοκαρισμένοι σε οποιοδήποτε επίπεδο, στους ανθρώπους που νιώθουν ότι δεν αναπνέουν όπως θα ήθελαν ή και όπως ξέρουν/φαντάζονται ότι θα μπορούσαν, στους ανθρώπους που δεν ζουν όπως θα ήθελαν να ζούνε, σε αυτούς που δυσκολεύονται να βάλουν όρια σε αρνητικές καταστάσεις και ανθρώπους. Σε όσους υποφέρουν σε οποιοδήποτε επίπεδο, σε αυτούς που στις σχέσεις τους είναι αυτοί που συνέχεια δίνουν αλλά δεν λαμβάνουν αυτά που χρειάζονται, σε όσους νιώθουν ότι έχουν ένα μόνιμο βάρος ή σφίξιμο στο στήθος ή στο στομάχι τους, σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το Rebirthing απευθύνεται σε όλα αυτά και σε πολλά ακόμα. Με λίγα λόγια, οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από το Rebirthing!

Τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει είναι εντυπωσιακά. Είναι η αρχή και μπορεί και να αποτελέσει από μόνο του και την απόλυτη θεραπεία όλων των παραπάνω προβλημάτων. Σε πιο πολύπλοκα περιστατικά αποτελεί τον πυρήνα της θεραπείας, η οποία επιτυγχάνεται σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα θεραπευτικά εργαλεία που προσφέρω.

Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε τις εντυπώσεις των πελατών μου, όπως επίσης και περισσότερα για όσο προσφέρω, μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα μου, η οποία είναι το yeswearestars.gr.

– Πόσα χρόνια είσαι vegan και τι ήταν αυτό που επηρέασε την απόφασή σου;

Με μεγάλη χαρά μπορώ να σας πω ότι έχω κλείσει τώρα 20 χρόνια ως vegan! Έγινα vegan το 2000, παράλληλα με την αρχή της προσωπικής μου θεραπείας αλλά και με την έναρξη των σπουδών μου (και στην συνέχεια την επαγγελματική μου αρχή) ως Εναλλακτική Θεραπεύτρια.

Αναφορικά με το τι επηρέασε την απόφασή μου, έχω να πω ότι ποτέ δεν έτρωγα/τρώγαμε πολύ κρέας στο σπίτι μας. Το αγαπημένο μου φαγητό μικρή ήταν τα φασολάκια για παράδειγμα, και πάντα αγαπούσα τα ζώα.

Μεγαλώνοντας στην Αθήνα και δίπλα σε ένα όμορφο πάρκο, δυστυχώς από μικρή έβλεπα κάθε χρόνο να παρατάνε σε κούτες νεογέννητα γατάκια. Με πονούσε η ψυχή μου… Στην συνέχεια, και σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, είδα σκηνές βίας, διάφορα στιγμιότυπα από πειράματα επάνω σε ζώα, όπως και σκηνές από σφαγεία. Τα είδα αυτά στην τηλεόραση, ζώντας πλέον στην Αυστραλία.

Τα πειράματα γίνονταν για τα καλλυντικά, για το σαμπουάν! Ή για ιατρική και ψυχολογική έρευνα. Ακόμα και στα 10 μου ήξερα, χωρίς να χρειαστεί να βασανίσω κανένα ζώο, ότι αν χωρίσουμε μωρά πιθηκάκια από την μητέρα τους, θα τους δημιουργήσουμε ανεπανόρθωτα ψυχολογικά τραύματα! Είδα σαδιστικές και σκληρές εικόνες, δίχως έλεος και νόημα, και που δεν μπορούσε να χωρέσει ο νους μου και να δεχτεί η καρδιά μου.

Φτάνοντας στην εφηβεία μου, είχα μια φίλη που θαύμαζα για την αυτοπεποίθησή της. Ήταν χορτοφάγος και ήθελα να της μοιάσω! Η χορτοφαγία αυτή κράτησε μέχρι τα 21 μου περίπου. Κάπου εκεί, σκέφτηκα ότι η κατάθλιψη στην οποία βρισκόμουν πλέον, την οποία και δεν μπορούσα να ξεπεράσω, ίσως είχε κάπως να κάνει με την διατροφή μου… Δεν ήθελα να ξεχωρίζω πια, μου έφτανε και μου παραέφτανε να είμαι “σαν τους άλλους”, οι οποίοι μου φαινόντουσαν καλά σχετικά με μένα, και έτσι ξεκίνησα να τρώω κρέας ξανά… Φυσικά κάτι τέτοιο δεν βοήθησε καθόλου την κατάθλιψή μου!

Το 1999, όταν ήμουν 29 ετών, γνώρισα την δασκάλα μου και άρχισα επιτέλους να θεραπεύω πραγματικά τον εαυτό μου. Έγινα χορτοφάγος ξανά μετά από συμβουλή της, για να μπορέσω να είμαι σε θέση να αρχίσω να καθαρίζω τις τοξίνες – σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές – που είχαν μαζευτεί μέσα μου. Σχετικά σύντομα μετά από αυτό έγινα vegan, όταν διαπίστωσα ότι το τυρί που τόσο μου άρεσε και που ακόμα έτρωγα, ήταν αυτό που μου δημιουργούσε τα σπυράκια στο δέρμα που τόσο απεχθανόμουν!

Ως vegan πλέον, αλλά όλο και περισσότερο σε βάθος χρόνου, βρήκα ξανά την αρχική μου σύνδεση με τα ζώα και έτσι όλα γύρισαν στην αρχή τους. Σε μια εμπλουτισμένη αρχή! Ποτέ δεν σταμάτησα να αγαπώ τα ζώα απλά όλα ήταν περισσότερο ολοκληρωμένα και αληθινά τώρα. Μπορούσα να συλλογιστώ και να συνδεθώ με τα ζώα (αλλά και με την ίδια την ζωή) με ελευθερία, δίχως τύψεις και με καθαρό νου. Επίσης τώρα είχα κάνει και την σύνδεση με το κομμάτι της δικής μου, και στην συνέχεια της ανθρώπινης, υγείας.

Η φροντίδα και η αγάπη προς τον εαυτό μας που μας δίνει την ευκαιρία να βιώσουμε η vegan διατροφή, είναι για μένα ένα πραγματικά ανώτερο μονοπάτι. Η αγάπη είναι μια, εξάλλου… Οπουδήποτε και οποτεδήποτε έχουμε ευκαιρία να την εξασκήσουμε, μόνο καλό θα κάνουμε!

Έχω περάσει από πολλές και διάφορες διατροφικές φάσεις ως vegan. Ήμουν ωμοφάγος για περίπου 7 χρόνια – και φρουτοφάγος για 5 από αυτά! Μου αρέσει πολύ να μαθαίνω, να εμβαθύνω, να εξερευνώ και να αναβαθμίζω κάθε επίπεδο της ζωής μου! Αυτή την στιγμή, (αν βάλουμε στην άκρη το lockdown σε συνδυασμό με το καταχείμωνο που δεν μου επιτρέπουν να κάνω το χορό που τόσο αγαπώ), θα έλεγα ότι είμαι, στα σχεδόν 50 μου, στην καλύτερη σωματική φόρμα της μέχρι τώρα ζωής μου!

– Έχεις δει κάποια αλλαγή στον οργανισμό σου σε σχέση με την προ vegan εποχή ; Π.χ. στις αισθήσεις, τη διάθεση, το βάρος κ.τ.λ.

Έχω δει πάρα πολλές, δεν είμαι σίγουρη από πού να αρχίσω.

Όπως είπα και προηγουμένως, καθάρισε το δέρμα μου… Είχα σπυράκια στο δέρμα μου, στο πρόσωπο, στο στήθος, στην πλάτη, για τα οποία ντρεπόμουν και δεν ένιωθα άνετα να φοράω ανοιχτές μπλούζες και τιραντάκια! Τώρα, αθλούμενη, ζω μέσα σε αυτά.

Έχτισα σωματική δύναμη, αυτοπεποίθηση και αντοχή. Δεν έκανα αθλητισμό μικρή. Παρόλο που είμαι από την φύση μου κινητική και δραστήρια (πάντα περπατούσα πολύ και παντού), ένιωθα έξω από τα νερά μου όσων αφορά στον αθλητισμό. Σιγά σιγά το δούλεψα όμως, και, εδώ και μερικά χρόνια, κάνω 3 ώρες καθημερινά χορό. Η vegan διατροφή με έχει προστατέψει από τραυματισμούς, μου δίνει απλόχερα την αντοχή που χρειάζομαι, δίνει στο σώμα και στο νου μου την ικανότητα να μαθαίνει και να προχωράει και μου προσφέρει το καλύτερο recovery που μπορώ να φανταστώ!

Νοητικά, νιώθω ότι ο βιγκανισμός μου προσφέρει καθαρή και γρήγορη σκέψη!

Συναισθηματικά, νιώθω ότι δεν με αποκόπτει από τα συναισθήματα μου και την ζωή και δεν “μουντώνει” τις αισθήσεις μου όπως μπορεί να κάνουν τα πιο βαριά και ζωικά φαγητά.

Είναι πάρα πολλά αυτά που έχω παρατηρήσει στον εαυτό μου και στο σώμα μου και στα οποία έχει συμβάλει σημαντικότατα ο βιγκανισμός. Νιώθω το ανοσοποιητικό μου δυνατό, νιώθω σιγουριά και έλεγχο επάνω στην υγεία μου, δεν φοβάμαι τις σοβαρές αρρώστιες που οι περισσότεροι, και εγώ μαζί, όσο μεγαλώνουμε, θα μπορούσαμε να φοβόμαστε, το βάρος μου είναι σταθερό και ικανοποιητικό (μέσα στα πλαίσια που μια γυναίκα μπορεί να είναι ικανοποιημένη με αυτό ποτέ!) και πολλά-πολλά ακόμα που σίγουρα αυτή την στιγμή μου ξεφεύγουν.

Φυσικά ως εναλλακτική θεραπεύτρια, νιώθω επίσης ότι όλα αυτά που έχω κάνει και που συντηρώ και που κάνω όλο αυτό το διάστημα με τον εαυτό μου, οι θεραπείες που προσφέρω δηλαδή, με έχουν βοηθήσει και αυτά στα μέγιστα, παράλληλα με την βίγκαν διατροφή…

Επίσης, να προσθέσω ότι φροντίζω για τα επίπεδα της β12 και της βιταμίνης D στο σώμα μου, (και όχι μόνο για αυτά), κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και που όλοι, όχι μόνο όσοι είναι vegan, χρειάζεται να κάνουν.

-Αγαπημένο σου vegan φαγητο;

Και πάλι, από που να αρχίσω; Όλα τα vegan φαγητά!

Από την μεγάλη γκάμα των παραδοσιακών ελληνικών γεύσεων και βίγκαν φαγητών, που μου αρέσουν όλα ανεξαιρέτως, θα πώ τα φασολάκια, τα γεμιστά, τις μπάμιες, τους γίγαντες, το μπριάμ, τον αρακά, τις φακές, τα ρεβίθια. Επίσης λατρεύω την λεγόμενη έθνικ κουζίνα, την ινδική, την ασιατική.

Μου αρέσουν πολύ και τα πιο καινούργια στην αγορά, vegan υποκατάστατα που συμπληρώνουν την κατά τ’ άλλα υγιεινή διατροφή μου, τις στιγμές που θέλω κάτι πιο “βρώμικο”.

Χαίρομαι πολύ που μπορώ για παράδειγμα να αγοράσω vegan παγωτό που να μην είναι απλά γρανίτα, αλλά αληθινό, κρεμώδες παγωτό. Χαίρομαι πολύ που μπορώ να φάω “κοτομπουκιές” που να έχουν σημαντικά ποσοστά πρωτεΐνης και να μην είναι όμως φτιαγμένες από πραγματική κότα.

Μου αρέσει επίσης πολύ να τρώω έξω σε βίγκαν μαγαζιά, αφού τα περισσότερα έχουν πολύ ωραίο φαγητό!

-Πες μας τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους θεωρείς ότι πρέπει κάποιος να γίνει vegan.

Για την σωματική του υγεία: Με μια σωστά δομημένη και υγιεινή βίγκαν διατροφή αποφεύγουμε τις περισσότερες “αναπόφευκτες” αρρώστιες, όπως είναι τα προβλήματα καρδιάς, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο καρκίνος κ.ά… Υπάρχουν πολλά βιβλία γραμμένα από καταξιωμένους vegan γιατρούς για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτά. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο είναι ο Dr McDougal, ο Dr Esselstyn, ο Dr Barnard, ο Dr Greger… Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά για τον καθένα τους αλλά δεν υπάρχει ο χρόνος αυτήν την στιγμή.

Για την ψυχική και ψυχολογική του υγεία: Είναι πραγματικά φοβερά ανακουφιστική η αίσθηση ότι δεν συμμετέχεις και δεν στηρίζεις την κακοποίηση των ζώων! Και ότι, ακόμα περισσότερο, δεν χρειάζεσαι να συμμετέχεις σε αυτήν για να είσαι υγιής και για να υπάρχεις. Είναι τεράστια, ανεκτίμητη, η αίσθηση ειρήνης προς όλα τα πλάσματα στον κόσμο… Είναι το βίωμα της αγάπης!

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, για τον πλανήτη: Όπως μας ενημερώνει το climatenexus.org, “Η κτηνοτροφία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος συντελεστής στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) από τον άνθρωπο, μετά από τα ορυκτά καύσιμα, και αποτελεί την κύρια αιτία αποψίλωσης, ρύπανσης των υδάτων και του αέρα και απώλειας βιοποικιλότητας.” Πάρτε μια στιγμή για να το χωνέψετε αυτό!

-Τρεις λέξεις που για σένα σημαίνουν vegan κουλτούρα;

Πρόοδος, συμπόνια, ελπίδα!

-Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ακολουθείς την vegan διατροφή, παράλληλα με τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις ;

Πολύ εύκολο, έχει γίνει δεύτερη μου φύση, δεν το βρίσκω καθόλου δύσκολο!

Η ενέργεια που νιώθω και το γεγονός ότι με στηρίζει τόσο καλά στην καθημερινότητα μου και στον χορό μου η vegan διατροφή, μου δίνει και το κίνητρο και τα εφόδια για να φροντίζω να τρώω καλά. Το φαγητό είναι ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, γιατί με βοηθά σε όλα τα άλλα κομμάτια! 

Είμαι αρκετά έως πολύ οργανωμένη.

Στο σπίτι και στο ψυγείο φροντίζω να έχω όλα όσα χρειάζομαι. Φροντίζω να τρώω  όσο χρειάζομαι σε κάθε γεύμα, ώστε να καλύπτω τις ανάγκες του σώματος μου, να νιώθω χορτάτη και να μην πεινάω ενδιάμεσα. Τρώω από 2-3 γεύματα την ημέρα ανάλογα με τη σωματική μου δραστηριότητα.

Με βολεύει να μαγειρεύω απλά, υγιεινά και όσο λιγότερο γίνεται! Μαγειρεύω για 3-4 ημέρες μαζί συνήθως, και ποτέ χωρίς όσπρια. Το χειμώνα πιο μαγειρευτά και το καλοκαίρι τα έχω πάντα στο ψυγείο μου για να τα βάζω καθημερινά σε μεγάλες και θρεπτικές σαλάτες.

Τις μέρες που αθλούμαι, πίνω σμούθι με φυτική σκόνη πρωτεΐνης.

Για όταν είμαι έξω ή στο δρόμο, έχω εντοπίσει μαγαζιά που κάνουν καλό βίγκαν φαγητό, ξέρω τι να επιλέξω αν πάω σε ταβέρνα ή εστιατόριο και ξέρω επίσης τι μπορώ να πάρω σε φούρνο και σουπερμάρκετ για γρήγορα σνακ αν χρειαστεί.

-Πες μας κάτι που είναι παρεξηγημένο στην vegan διατροφή.

Αυτό που θεωρώ παρεξηγημένο στην vegan διατροφή είναι η ιδέα ότι είναι μια στερητική διατροφή. Κάθε άλλο παρά στερητική είναι! Δεν στερείται ούτε σε γεύσεις, ούτε σε ποιότητα, ούτε σε ποσότητα, ούτε σε υγεία, ούτε σε οτιδήποτε! Το αντίθετο, μάλιστα. Μπορείς να τρως χορταστικά, γεμάτα χρώματα και γεύσεις φαγητά, που συνάμα θα σε κρατάνε σε πάρα πολύ καλή σωματική υγεία και φόρμα, γεμάτο ενέργεια για να μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου στο έπακρο.

Ξέχασα όμως να αναφέρω το πιο παρεξηγημένο κομμάτι. Το ότι χωρίς το κρέας ή/και τα αυγά και τα γαλακτοκομικά δεν μπορούμε να είμαστε υγιείς! Κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι αυτό, αφού όλα τα απαραίτητα αμινοξέα υπάρχουν σε αφθονία στη φυτική διατροφή. Όχι μόνο υπάρχουν, αλλά υπάρχουν χωρίς να προκαλούν τα προβλήματα που συναντάμε στις ζωικές τροφές, όπως είναι η χοληστερίνη, η έλλειψη φυτικών ινών, οι αντιβιώσεις κτλ. Μια σωστά μελετημένη φυτική, δηλαδή vegan, διατροφή, όχι μόνο δεν μας καθιστά μη υγιείς αλλά μας προστατεύει κιόλας, σε όλα τα επίπεδα.

-Αν ο σύντροφός σου δεν ήταν vegan θα μπορούσες να το δεχτείς;

Έχω κάποιους ανθρώπους στην ζωή μου που τους αγαπώ και τους θαυμάζω υπερβολικά και που όμως δεν είναι vegan. Έχω γνωρίσει κάποιους ανθρώπους που είναι βίγκαν, αλλα που μου ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να συμπαθήσω έστω και στο ελάχιστο. Οι σχέσεις μου, όπως και οι χαρακτήρες και οι ψυχες των ανθρώπων, δεν βασίζονται και δεν ορίζονται μόνο από το τι τρώει ο καθένας αλλά από πιο σύνθετα πράγματα.

Σίγουρα ξέρω ότι εγώ δεν πρόκειται να σταματήσω ποτέ να είμαι vegan. Το ιδανικό για μένα φαντάζει να είναι, ότι ο σύντροφός μου είναι ή θα γίνει vegan. Ο βιγκανισμός είναι ένας τρόπος για να βλέπεις, να προσεγγίζεις και να βαδίζεις στην ζωή. Μου φαίνεται, λοιπόν, δύσκολη η ιδέα να βαδίσω τόσο στενά και τόσο παράλληλα με έναν άνθρωπο που δεν συμβαδίζουμε σε αυτό το πλαίσιο. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει καν η έλξη για κάτι τέτοιο!

-Πως βλέπεις το μέλλον στην διατροφή των Ελλήνων;

Διάβασα πριν καιρό ότι οι πρώτες αναφορές στην χορτοφαγία ιστορικά ήταν στην Ινδία και μετά στην Αρχαία Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιπποκράτης, ο οποίος αναφέρεται ως ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, που είπε “η διατροφή σου το φάρμακο σου”, ήταν Έλληνας… Οι Έλληνες ιστορικά, είτε λόγω φτώχειας, είτε λόγω αισθητικής, είτε λόγω κλίματος, είτε λόγω πνευματικότητας, είτε λόγω υγείας, ποτέ δεν έτρωγαν πολύ κρέας παραδοσιακά.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι οι μέρες της νηστείας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετράνε 180-200 μέρες τον χρόνο!

Σίγουρα όλα αυτά, αλλά και η “Μεσογειακή Διατροφή” για την οποία φημιζόμαστε, είναι πολύ πιο κοντά σε μια vegan διατροφή από ότι η διατροφή των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Αυστραλίας και πολλών άλλων πιο “πλούσιων” χωρών. Το γεγονός ότι μια μέση ελληνική οικογένεια μπορεί να τρώει όσπρια 3 φορές την εβδομάδα είναι για μένα ανεκτίμητης αξίας, σε όλα τα επίπεδα.

Όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδας διατροφικά, ελπίζω να αναγνωριστεί η ιστορία μας και ο πλούτος της χώρας αυτής ακόμα περισσότερο, πρώτα από εμάς τους ίδιους, και στη συνέχεια παραπέρα. Έχουμε αφθονια σε κάποια από τα πιο γευστικά και οικονομικά λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά στον κόσμο! Ελπίζω να επιστρέψουν στις ρίζες τους οι Έλληνες και ελπίζω αυτή η καινούργια, νεόπλουτη, ξενόφερτη μόδα του κρέατος και των ζωικών να περάσει στην ιστορία όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ο βιγκανισμός έχει μια ανοδική πορεία παγκόσμια, ιδίως τα τελευταία 1-2 χρόνια, και σε αυτό δεν έχουμε μείνει καθόλου πίσω οι Έλληνες. Όλο και περισσότερες vegan επιχειρήσεις έχουν την έδρα τους εδώ στην Ελλάδα, από παπούτσια με “δέρμα” από ανανά μέχρι και vegan τυριά (τα οποία πουλάνε και με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό), vegan κατεψυγμένα προϊόντα και τα, όλο και περισσότερα, vegan φαγάδικα που έχουν ανοίξει στην Αθήνα και όχι μόνο! Στην Αθήνα έχουμε και αποκλειστικά vegan μπακάλικο, όπως και παγωτατζιδικο!

Επίσης, δεν είναι λίγες οι ελληνικές συμβατικές εταιρείες που τώρα παράγουν ειδικά προϊόντα για τους vegan καταναλωτές, όπως γάλατα, υποκατάστατα κρέατος, επιδόρπια κτλ., ενώ και οι πιο ποιοτικοί φούρνοι και ζαχαροπλαστεία πλέον έχουν ακόμα και vegan τούρτες και παγωτό. Λόγο της παράδοσης της χώρας μας στη νηστεία, κάποια τέτοια προϊόντα και τέτοιες επιλογές πάντα υπήρχαν αλλά είναι περισσότερα τώρα παρά ποτέ, έχουν καλύτερη ποιότητα από ποτέ και επίσης τώρα τα ονομάζουν “vegan” και τα πουλάνε όλο τον χρόνο, ξέροντας ότι η αγορά πλέον το στηρίζει αυτό!

Όλα αυτά μου δίνουν πολλή χαρά και ελπίδα για το μέλλον μας. Προχωράμε μπροστά θετικά, κρατώντας τα καλά πράγματα από το παρελθόν μας που τόσο καλό μας κάνανε, και προσθέτοντας όλα τα καινούργια εργαλεία και όλη την καινούργια γνώση που έχουμε πλέον στην γκάμα μας.

Το μέλλον για τη διατροφή των Ελλήνων για μένα φαντάζει πολύ θετικό!

-Τί εύχεσαι για το 2021;

Για το 2021 εύχομαι όλα τα παραπάνω να ανθίσουν ακόμα περισσότερο, με όλα τα θετικά που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Εύχομαι πρόοδο σε όλα τα επίπεδα για όλους. Κάτι το οποίο δεν μπορεί παρά να γίνει!

Εύχομαι να μάθουμε πόσο μεγάλη σχέση έχει η διατροφή με την υγεία μας. Να μάθουμε ακόμα περισσότερο τι σημαίνει πραγματικά καλή τροφή και διατροφή και να την εφαρμόσουμε όλο και περισσότεροι!

Εύχομαι να μη φοβόμαστε πια προσβολές στην υγεία μας από ιούς και θανάσιμες αρρώστιες. Εύχομαι περισσότερη συνείδηση και έλεγχο της ζωής του στον καθένα από εμάς… Δημιουργούμε την πραγματικότητα μας, εξάλλου!

Εύχομαι για πολύ-πολύ καλύτερες συνθήκες για τα ζώα επάνω στον πλανήτη μας. Αυτά υποφέρουν περισσότερο από όλους εμάς… Δεν μπορούμε εμείς να βρούμε την πραγματική, αδιάκοπη και παντοτινή ευτυχία επάνω στις πλάτες και τα πτώματα άλλων πλασμάτων!

Εύχομαι να βγούμε σαν χώρα, ακόμα περισσότερο από ότι μέχρι τώρα, από την οικονομική (και όχι μόνο)  κρίση που βιώνουμε τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια και να μπούμε σε χρόνια άνεσης (που να μην είναι φυσικά σπατάλης και ρηχότητας), συνειδητότητας και δημιουργίας. Έχω μεγάλα σχέδια και θέλω να πραγματοποιηθούν!

Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου και για την φιλοξενία. Εύχομαι όλα τα καλά στο ωραίο σας αυτό εγχείρημα!

Περισσότερες συνεντεύξεις