GEYSEIS_KOSMOU

Ινδία

H ινδική κουζίνα είναι ενδιαφέρουσα, πικάντικη και διαφορετική. Έχει μια τεράστια ιστορία, εφόσον οι ρίζες της φτάνουν έως και 5.000 χρόνια πίσω. Στην ινδική κουζίνα, έχει καταφέρει να αναχθεί σε τέχνη, η δημιουργία μιγμάτων μπαχαρικών που είναι απλώς αμέτρητα. Τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά είναι το mirch (κόκκινο πιπέρι), το sarso (μαύρο σινάπι), το κάρδαμο, το κύμινο, το κουρκούμι, η πιπερόριζα, τον κόλιαντρο και φυσικά το σκόρδο. Το πιο διάσημο μείγμα μπαχαρικών είναι με διαφορά το garam masala που περιλαμβάνει 5 ή περισσότερα αποξηραμένα μπαχαρικά. Οι περισσότεροι Ινδοί έχουν μια δική τους εκδοχή του Garam Masala. Παράλληλα, η ινδική κουζίνα είναι μια από τις πιο μυρωδικές, αφού ο αρωματισμός των φαγητών είναι βασικό κομμάτι της. Η δάφνη, ο κόλιαντρος, η τριγωνέλλα και τα φύλλα μέντας χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και αλλάζουν ανάλογα με την εποχή.

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της Ινδίας, τη βιοποικιλότητα και τις μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις, οι τοπικές της κουζίνες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, αξιοποιώντας ωστόσο στο σύνολό τους μπαχαρικά, βότανα, λαχανικά και φρούτα. Κατά την αρχαιότητα, η παραδοσιακή κουζίνα βασιζόταν στα φρούτα και τα λαχανικά. Με την πάροδο του χρόνου, την έλευση διαφορετικών θρησκειών και των αποικιοκρατών, η ινδική κουζίνα επηρεάστηκε δημιουργώντας τελικά το μοναδικό σημερινό μείγμα πολιτισμών.

Το ινδικό φαγητό επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις θρησκευτικές επιλογές, ενώ διαμορφώθηκε και εξακολουθεί να εξελίσσεται, ως αποτέλεσμα των πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων του έθνους με άλλες κοινωνίες. Ιστορικά γεγονότα όπως οι ξένες εισβολές, αλλά και οι εμπορικές σχέσεις που ανέπτυξε η Ινδία την περίοδο της αποικιοκρατίας έχουν παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή ορισμένων τροφών (όπως η πατάτα για παράδειγμα) που αποτέλεσαν βασικά συστατικά για την εξέλιξή της. Και η ίδια όμως έχει επηρεάσει τις κουζίνες σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά πιάτα της ινδικής κουζίνας

Korma: Πιάτα που ξεχωρίζουν από τη σάλτσα τους, που φτιάχνεται με μείγμα μπαχαρικών, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας και πολτό φρούτων.

Naan, kulcha, paratha: Διάφοροι τύποι ψωμιού της ινδικής κουζίνας. Άλλα ψήνονται στο φούρνο tandoor και μοιάζουν με φουσκωτή πίτα, κάποια τηγανίζονται και άλλα γεμίζουν με κιμά, πουρέ κ.ά.

Daal: Φακές μαγειρεμένες με διάφορα μπαχαρικά. Είναι ίσως το πιο δημοφιλές πιάτο της ινδικής γαστρονομίας. Σε σχέση με τις δικές μας φακές, οι ινδικές είναι αρκετά πιο πικάντικες.

Raita: Δεν είναι τίποτε άλλο παρά γιαούρτι με φρέσκο κόλιαντρο ή δυόσμο και μαραθόσπορους. Ένα πολύ κοινό ντιπ που συνοδεύει αρκετά πιάτα.

Samosas: Πικάντικα πιτάκια γεμιστά με κρέας ή λαχανικά. Απλά ορεκτικά σε διάφορες εκδοχές, που συνήθως τηγανίζονται, ώστε να είναι αρκετά τραγανά.

Ινδική κουζίνα και υγεία

Ενώ στο ινδικό φαγητό χρησιμοποιείται συχνά το βούτυρο που οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουν για λόγους υγείας, δεν υπάρχει σχεδόν καμία άλλη κουζίνα στον κόσμο που να έχει τόσο μεγάλη ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τα οποία έχουν παρουσία σχεδόν σε κάθε πιάτο της είτε πρόκειται για ορεκτικό, είτε για κυρίως. Κι αυτό της προσδίδει σημαντική αξία, που δεν αμφισβητείται.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως το ινδικό φαγητό είναι διαφορετικό από κάθε κουζίνα του υπόλοιπου κόσμου, όχι μόνο στη γεύση αλλά και σε μεθόδους μαγειρέματος. Αποτελεί ένα τέλειο μίγμα διάφορων πολιτισμών και γενεών, με τους οποίους ήρθε σε επαφή κατά τη μακραίωνη ιστορία της.

Τοπικιστικός χαρακτήρας

Η Ινδία είναι μια τόσο μεγάλη χώρα που πραγματικά θα μπορούσε να είναι ολόκληρη ήπειρος. Έτσι είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις και τάσεις ανάλογα με την περιοχή. Στη Βόρεια Ινδία για παράδειγμα προτιμούν τις πιπεριές, το σαφράν, το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί cottage και το ghee (καθαρό βούτυρο). Αντίθετα, στη Νότια, προτιμούν το πιπέρι, το tamarind και την καρύδα. Στην Ανατολή προτιμούν οτιδήποτε έχει σχέση με μουστάρδα και ψάρια ενώ οι Δυτικοί προωθούν μια πιο “μοντέρνα” εκδοχή της παραδοσιακής ινδικής κουζίνας.

Το κοινό που έχουν όλοι μεταξύ τους είναι η αγάπη που τρέφουν για τα αγαθά τους. Το φαγητό παίζει τεράστιο ρόλο στον πολιτισμό της χώρας, που έχει αμέτρητα φεστιβάλ, με επίκεντρο του καθένα και μία σπεσιαλιτέ. Ακόμα και τα καθημερινά γεύματα αποτελούνται από δύο έως τρία κυρίως πιάτα και συνοδευτικά. Το να μαγειρεύουν και να μοιράζονται ένα γεύμα είναι το απόλυτο σύμβολο της φιλοξενίας.

Αν και τo Curry είναι συνώνυμo με την ινδική κουζίνα και η σκόνη κάρι θεωρείται ως βασικό συστατικό της, αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη καθώς κανένα ινδικό πιάτο δεν περιέχει «κάρι σε σκόνη». Αυτό το τόσο σημαντικό καρύκευμα είναι στην πραγματικότητα το μίγμα μπαχαρικών γνωστό με το όνομα garam masala. Προστίθεται σε μερικά πιάτα, μαζί με άλλα μπαχαρικά για να ενισχύσει τη γεύση και το άρωμά τους.

Επίσης, σε πολλά ινδικά σπίτια, τα τρόφιμα γίνονται από το μηδέν με φρέσκα υλικά. Για παράδειγμα, μερικές οικογένειες αγοράζουν το αγαπημένο τους είδος σιταριού, το ξεπλένουν, το αφήνουν να στεγνώσει στον ήλιο και στη συνέχεια το αλέθουν σε αλευρόμυλο ακριβώς με τον τρόπο που θέλουν, αποφεύγοντας να το αγοράσουν από ένα κατάστημα! Στις μεγαλύτερες πόλεις, αυτή η συνήθεια δεν συναντάται κυρίως λόγω του ρυθμού ζωής που παραπέμπει στη Δύση.

Πηγές

https://www.neolaia.gr/

https://www.forummagazines.gr/