Uncategorized

Και όμως, η διατροφή μας επηρεάζει τη βιωσιμότητα του πλανήτη

Η διατροφική ποικιλομορφία ωφελεί την υγεία και το περιβάλλον μας και είναι στο χέρι μας να την κάνουμε πράξη

Όλοι πιστεύουμε ότι επιλέγουμε την διατροφή μας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τροφών που υπάρχουν. Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (Food and Agriculture Organization, FAO), η διατροφική μας ποικιλομορφία είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Οι συνέπειες μιας μονότονης διατροφής δεν αφορούν μόνο την ανία στο καθημερινό τραπέζι αλλά έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα και για την προσωπική μας υγεία και την βιωσιμότητα του πλανήτη.

Επιλογές με καταστροφικές συνέπειες

Ο παγκόσμιος πληθυσμός βασίζεται σε έναν εκπληκτικά μικρό αριθμό τροφίμων για τη βασική του διατροφή. Οι επιστήμονες του FAO αναφέρουν ότι το 75% της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων προέρχεται από μόλις δώδεκα φυτικές καλλιέργειες και πέντε ζωικά είδη, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 20.000 γνωστά είδη βρώσιμων φυτών παγκοσμίως.

Οι επιπτώσεις στην υγεία: Η έλλειψη διατροφικής ποικιλομορφίας καθιστά πιο δύσκολη τη λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών, των βιταμινών και των μετάλλων που χρειαζόμαστε.

Οι επιπτώσεις στον πλανήτη: Οι μονοκαλλιέργειες (συνεχόμενες συγκομιδές μιας και μόνο καλλιέργειας) και η υπερβολική εξάρτησή μας από ζωικής προέλευσης τροφές, αποτελούν απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια. Οι μονοκαλλιέργειες εξαντλούν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και το καθιστούν ευάλωτο στα παράσιτα και τους παθογόνους οργανισμούς. Αυτό οδηγεί σε εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην άγρια ζωή και να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Πολλά είδη πουλιών, ζώων και άγριων φυτών δεν μπορούν να ευημερήσουν σε υποβαθμισμένης βιοποικιλότητας περιοχές. Η έκθεση Living Planet της WWF, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2018, διαπίστωσε ότι οι πληθυσμοί άγριων ζώων έχουν μειωθεί κατά 60% παγκοσμίως σε λιγότερο από 50 χρόνια.

Η δε υπερβολική εξάρτηση από ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες ασκεί περαιτέρω πιέσεις στο περιβάλλον. Η ζωική παραγωγή, ως ανθρώπινη δραστηριότητα, ευθύνεται για το 9%-30% των εκπεμπόμενων στην ατμόσφαιρα αερίων ρύπων (ανάλογα με το αέριο), που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ώρα για αλλαγή συνηθειών

Υπάρχουν τροφές που βοηθούν τον οργανισμό μας με θρεπτικά στοιχεία και ταυτόχρονα προάγουν την αειφορία της Γης. Κάποιες από αυτές τις γνωρίζουμε, ενώ κάποιες άλλες τις μαθαίνουμε τώρα. Η μάρκα τροφίμων Knorr σε συνεργασία με τη WWF και τον δρα Adam Drewnowski, διευθυντή του Center for Public Health Nutrition στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, εκπόνησαν μια μελέτη με τίτλο «The Future 50 Foods», που αφορά τις 50 τροφές του μέλλοντος που πρέπει να εισάγουμε στο διαιτολόγιό μας για να ανατρέψουμε τα δεδομένα.

Η έκθεση σημειώνει τρεις βασικές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στο παγκόσμιο σύστημα διατροφής για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και τον πλανήτη:
1. Μεγαλύτερη ποικιλία και μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών
2. Περισσότερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης αντί κρέατος, πουλερικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών
3. Μεγαλύτερη ποικιλία σε είδη δημητριακών και άλλων πηγών υδατανθράκων

Οι 50 τροφές του μέλλοντος
Τα κριτήρια για την επιλογή των πενήντα προτεινόμενων τροφών της μελέτης «The Future 50 Foods», ήταν η υψηλή διατροφική αξία τους, το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, η γεύση, η προσβασιμότητα και η ευκολία αποδοχής από τους καταναλωτές. Τα κριτήρια διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τον ορισμό της βιώσιμης διατροφής του FAO.

Πολλές από τις προτεινόμενες τροφές έχουν υψηλότερες αποδόσεις ως καλλιέργειες, εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ολοένα και περισσότερο μεταβαλλόμενες καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες και οι περισσότερες περιέχουν σημαντικά ποσοστά χρήσιμων θρεπτικών ουσιών. Πρόκειται για τις εξής έντεκα ομάδες: φύκια, φασόλια & όσπρια, κάκτοι, δημητριακά & σιτηρά, καρποφόρα λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μανιτάρια, ξηροί καρποί & σπόροι, ριζώδη λαχανικά, φύτρα, και  βολβοί.

Η διατροφική μας επιλογή, πλέον καθορίζει το μέλλον των επόμενων γενιών, αφού εξασφαλίζει τη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών. Αν για παράδειγμα, αντικαταστήσουμε το λευκό ρύζι και το σιτάρι με το φόνιο ή το σπελτ (πρόγονος του σημερινού σιταριού), αυξάνουμε τη θρεπτική αξία ενός πιάτου, και ταυτόχρονα συμβάλλουμε στη μεγαλύτερη αγροβιοποικιλότητα. Το φόνιο είναι ένα ψευδοδημητριακό, όπως το φαγόπυρο, η κινόα και ο αμάρανθος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, σε παγκόσμια προβλήματα, που δημιουργούνται σε φτωχές γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, από την κλιματική αλλαγή και τον υπερπληθυσμό.

Πηγή www.protothema.gr

Πηγή www.eufic.org  

Similar Posts