UGEIA_DIATROFI
B1754000-40CE-4C66-B174-3902A65C46A5

Καλοκαίρι και λοιμώξεις: ένας οδηγός αυστηρά γυναικείος!

Οι βόλτες στην παραλία και το κολύμπι στη θάλασσα είναι οι αγαπημένες συνήθειες του καλοκαιριού. Για τις γυναίκες όμως μπορούν να μετατραπούν σε πρόβλημα, ιδίως όταν επιλέγουν πολυσύχναστες παραλίες ή μέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ζέστη και υγρασία είναι οι καλύτεροι φίλοι των γυναικολογικών λοιμώξεων. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να θωρακίζουν την υγεία τους.

Συχνές λοιμώξεις

Κολπίτιδα

Η κολπίτιδα είναι μία φλεγμονή του κόλπου, η οποία μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να προκαλέσει ενοχλήσεις όπως τσούξιμο, φαγούρα, άτυπες εκκρίσεις κτλ. Στη βάση της είναι συνήθως μία λοίμωξη του κατώτερου γεννητικού συστήματος από μύκητες, βακτήρια, παράσιτα κτλ.

Κοινοί τύποι κολπίτιδας

Βακτηριακή κολπίτιδα: προκαλείται από ορισμένα βακτήρια. Ονομάζεται και μη ειδική κολπίτιδα και συνήθως προκαλεί γκριζόλευκες εκκρίσεις, δύσοσμα υγρά και τσούξιμο.

Μυκητιασική κολπίτιδα: προκαλείται από μύκητες και παρουσιάζεται συνήθως με ερεθισμό των έξω γεννητικών, φαγούρα και λευκές πηχτές εκκρίσεις.

Τριχομονάδες: είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο παράσιτο και προκαλεί έντονη δυσφορία στα γεννητικά όργανα και κιτρινοπράσινες εκκρίσεις. Προκαλεί επίσης μία χαρακτηριστική τραχηλίτιδα.

Χλαμύδια: Τα Χλαμύδια αποτελούν το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Η θεραπεία της χλαμυδιακής λοίμωξης είναι σχετικά απλή. Παρ’ όλα αυτά ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν εμφανίζει συμπτώματα και σε περίπτωση που δεν αναγνωριστούν και αντιμετωπιστούν καταλλήλως, μπορούν να μεταναστεύσουν στα άνω γεννητικά όργανα (μήτρα, σάλπιγγες) και να προκαλέσουν φλεγμονή με συνέπεια τη μείωση της γονιμότητας της γυναίκας.

Τα κύρια συμπτώματα της κολπίτιδας είναι:

Άτυπα κολπικά υγρά στο χρώμα και την υφή (κίτρινα, άσπρα, γκρίζα)

Δύσοσμα κολπικά υγρά

Φαγούρα ή ενόχληση

Τσούξιμο

Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Επώδυνη ούρηση

Αίμα από τον κόλπο

Ουρολοίμωξη και κυστίτιδα

Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί αφυδάτωση και αύξηση της πιθανότητας των ουρολοιμώξεων και των κυστίτιδων. Η αποφυγή της χρήσης τουαλέτας εγκαίρως και η παρατεταμένη εφίδρωση επιτείνουν την εμφάνιση λοίμωξης στην ουροδόχο κύστη.

Τα συνήθη συμπτώματα μιας κυστίτιδας είναι:

Πόνος κατά την ούρηση

Τσούξιμο κατά την ούρηση

Συχνουρία

Επιτακτική ούρηση

Αίμα στα ούρα

Θολά και δύσοσμα ούρα

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα παραμονεύουν λίγο περισσότερο το καλοκαίρι, όπως οι τριχομονάδες και τα χλαμύδια που αναφέραμε ήδη, ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (ο γνωστός μας HPV), ερπητικές λοιμώξεις, σύφιλη, γονόρροια, AIDS και ηπατίτιδες. Για την αποφυγή τους είναι επιτακτική η χρήση προφυλακτικού. Για vegan προφυλακτικά, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες ατομικής υγιεινής κατά τη χρήση της τουαλέτας, ιδίως της δημόσιας. Πλένουμε καλά τα χέρια μας και πριν και μετά τη χρήση.

Αλλάζουμε πάντα το βρεγμένο μαγιό, γιατί η υγρασία που αναπτύσσεται είναι ο καλύτερος φίλος των μυκήτων.

Χρησιμοποιούμε δύο πετσέτες, μία για να σκουπιστούμε και μία για την άμμο, ιδίως σε πολυσύχναστες παραλίες.

Αποφεύγουμε κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά, ακόμα και αν είναι ειδικά για την περιοχή. Ο κόλπος έχει δικό του τρόπο να αυτοκαθαρίζεται και δεν χρειάζεται να παρεμβαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα τα πλένουμε με τρεχούμενο νερό και σαπούνι που δεν διαταράσσει το pΗ του κόλπου.

Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις παραλίες με συνωστισμό, τις υπερχλωριωμένες πισίνες

ή τις πισίνες που δεν απολυμαίνονται σωστά.

Χρησιμοποιούμε άνετα (κατά προτίμηση βαμβακερά) ρούχα, που επιτρέπουν την απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας. Άλλωστε, είναι ό,τι χρειαζόμαστε στις διακοπές και τις υψηλές θερμοκρασίες!

Επισκεπτόμαστε την τουαλέτα κάθε φορά που νιώθουμε την ανάγκη και δεν κρατάμε την κύστη μας γεμάτη, γιατί αυτό προδιαθέτει την εμφάνιση ουρολοιμώξεων.

Αποφεύγουμε τη χρήση ταμπόν και επιλέγουμε σερβιέτες χωρίς πρόσθετα αρώματα και τοξικές ουσίες.

Δεν αμελούμε την επίσκεψή μας στον/στη γυναικολόγο μας για τον προληπτικό έλεγχο ή σε περίπτωση που εμφανίσουμε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα.

Χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό.

Χτίζουμε γερό ανοσοποιητικό με καλό ύπνο, αποφυγή όσο γίνεται του άγχους και σωστή διατροφή. Πεσμένη άμυνα σημαίνει ευκαιρία για υπέρμετρη ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών.

Διατροφή για γερό ανοσοποιητικό

Πίνουμε πολύ νερό που βοηθά στον καθαρισμό του ουροποιητικού συστήματος από τα βακτήρια.

Αποφεύγουμε όσο γίνεται το αλκοόλ και τα προϊόντα που περιέχουν πολλή επεξεργασμένη ζάχαρη όπως αναψυκτικά ή παγωτά.

Τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάτι που συντελεί στην ενίσχυση των καλών βακτηρίων του οργανισμού μας.

Βάζουμε στη διατροφή μας τροφές που έχουν προβιοτικά, όπως το τουρσί, το ξινολάχανο, οι πίκλες, το ψωμί με προζύμι, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς κολπικής χλωρίδας.

Το χαμομήλι είναι ένα εξαιρετικό αφέψημα για την αποφυγή εμφάνισης μυκήτων, με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πέρα από τα υπόλοιπα οφέλη του και την υπέροχη γεύση του.

Η καλύτερη αντιμετώπιση λοιπόν είναι η πρόληψη, ο πιο σημαντικός κανόνας για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων και τη ξένοιαστη απόλαυση του καλοκαιριού.

Πηγές

https://bouzalas.gr/kystitida-2/

https://www.doctoranytime.gr/p/kolpitida

https://www.iatronet.gr/ygeia/gynaikologia/article/37265/gynaikologika-provlimata-to-kalokairi-pws-tha-profylaxthei-i-gynaika.html

https://www.urogyn.gr/%CE%BA%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%8E%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82/

https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/1087-xamomili-chamomile

Περισσότερα νέα