Στο The Foodies
μοιραζόμαστε
το πάθος
για υγιεινή
διατροφή,
vegan συνταγές,
μικρά μυστικά
ευεξίας
και πολλά ακόμα
για μια ζωή
γεμάτη γεύση

NEA
PAGKOSMIA_MERA_NEROU

Μάθε γιατί χρειάζεσαι το νερό στη ζωή σου

Κατανάλωση νερού και οικολογία

Οι ειδικοί υπολογίζουν οτι μέχρι το 2030 η παγκόσμια ζήτηση νερού θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 40%. Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές αναφορικά με τον κύκλο του νερού, κάτι που οδηγεί σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας αλλά και πιο ακραίες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές.

Αποτύπωμα νερού

Το αποτύπωμα νερού είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε για να μπορούμε να κατανοήσουμε τα μοτίβα χρήσης νερού του κάθε ατόμου, της κάθε επιχείρησης, αλλά ακόμα και του κάθε κράτους και έτσι να μπορούμε να λάβουμε καλύτερες αποφάσεις και να μειώσουμε τη σπατάλη νερού σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.

Το αποτύπωμα νερού υπολογίζεται με βάση τον όγκο του νερού που καταναλώνεται, που εξατμίζεται και που ρυπαίνεται.

Αποτύπωμα νερού και ανθρώπινη δραστηριότητα

Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, και κατά συνέπεια η παραγωγή κάθε προϊόντος που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, έχει το δικό της αποτύπωμα νερού. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα προϊόντα που έχουν το μεγαλύτερο αποτύπωμα νερού κατά την παραγωγή τους:

Ποιο είναι το δικό σου αποτύπωμα νερού;

Τρόφιμα
Μπριζόλα (βοδινό κρέας)
170 γραμμάρια
2551 λίτρα
Χάμπουργκερ
1 (περιλαμβάνει ψωμί, κρέας, μαρούλι, ντομάτα)
2498 λίτρα
Ζαμπόν (χοιρινό)
85 γραμμάρια
511 λίτρα
Αυγά
1 αυγό
196 λίτρα
Σόδα
481 γραμμάρια
174 λίτρα
Καφές
1 κούπα
128 λίτρα
Κρασί
1 ποτήρι
128 λίτρα
Σαλάτα
1 (περιλαμβάνει ντομάτα, μαρούλι, αγγούρια)
79 λίτρα
Καταναλωτικά αγαθά
Δερμάτινα παπούτσια
13.725 λίτρα
Σεντόνια (βαμβάκι)
10.746 λίτρα
Τζιν (βαμβάκι)
7.979 λίτρα
Μπλουζάκι (βαμβάκι)
2.494 λίτρα

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται αισθητό ότι η παραγωγή τροφίμων και αγαθών που έχουν ως πρώτη ύλη τα φυτά οδηγεί σε πολύ μικρότερη σπατάλη νερού από ότι η παραγωγή τροφίμων και αγαθών ζωικής προέλευσης. Κατά συνέπεια, η υιοθέτηση μίας διατροφής αλλά και ενός τρόπου ζωής απαλλαγμένου από ζωικά τρόφιμα και αγαθά (κρέας, γαλακτοκομικά, δερμάτινα είδη) είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τη συνολική μείωση της κατανάλωσης νερού.

Αν θέλετε να υπολογίσετε το αποτύπωμα νερού σας και να δείτε τι άλλες αλλαγές μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας για να μειώσετε την κατανάλωση νερού σε προσωπικό επίπεδο, πατήστε εδώ και κάντε το σχετικό τεστ.

Μικρές αλλαγές μπορούν να αλλάξουν το μέλλον του πλανήτη μας!

Νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Διατροφική του Αξία!

Αδιαμφισβήτητα το νερό αποτελεί απαραίτητο συστατικό όλων των ζωντανών οργανισμών. Η σημασία του γίνεται ακόμη πιο αντιληπτή αν αναλογιστούμε πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 60% νερό.

Έχει χαρακτηριστεί ως «λίκνο της ζωής», αφού συμμετέχει σε όλες τις βιοχημικές διαδικασίες του οργανισμού μας. Έτσι, η επαρκής ενυδάτωση αποτελεί ανεκρίζωτη συνθήκη, καθώς βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό:

  • να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος
  • να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς του σώματος
  • να αποβάλλει τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού
  • να επιτελεί καλύτερα την πέψη τον τροφών
  • να διατηρεί την υγεία των αρθρώσεων

Επομένως, γίνεται αντιληπτό πως αποτελεί το κλειδή για την υγεία μας. Βοηθάει, όμως, και στην διαχείρηση του σωματικού μας βάρους. Η απάντηση είναι θετική, καθώς το νερό μπορεί να καταναλωθεί λίγο πριν τα γεύματα, προάγοντας τα συναισθήματα της πληρότητας, μειώνοντας έτσι την όρεξη. Αυτή η εντύπωση έγινε ακόμα πιο ισχυρή, καθώς μία πρόσφατη μελέτη σε 24 άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 500 ml νερού πριν από το πρωινό μείωσε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώθηκαν κατά 13%. Ένα ποσοστό, που σίγουρα δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε αμελητέο.

Κι έρχεται τώρα η ερώτηση: που αλλού κάνει καλό το νερό στον οργανισμό μας; Ε, λοιπόν, η απάντηση έρχεται παρακάτω:

  • Διατηρεί το δέρμα μας εύκαμπτο και λείο
  • Αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου
  • Μας προστατεύει από την εμφάνιση πέτρας στα νεφρά
  • Ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους
  • Βελτιώνει την διάθεση
  • Ενισχύει την αθλητική απόδοση

Στο σημείο αυτό, καλό είναι να αναφέρουμε τα θρεπτικά συστατικά του νερού. Είναι εν πολλοίς γνωστό ότι δεν περιέχει μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεϊνες και λιπαρά), επομένως δεν μας επιβαρύνει θερμιδικά. Ωστόσο, περιέχει κάποια μικροθρεπτικά συστατικά, για την ενίσχυση της θρέψης μας. Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στα συστατικά του θα συναντήσει κανείς ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο σε διαφορετικές αναλογίες βάσει της προέλευσης του νερού.

  • 24mg ασβεστίου
  • 5mg μαγνησίου και
  • 5mg καλίου

Ερχόμαστε τώρα στην απαιτούμενη λήψη νερού. Αν και η απάντηση φαίνεται απλή, στην πραγματικότητα επηρεάζεται από αρκετές παραμέτρους.

Ενώ ο κανόνας των οκτώ ποτηριών νερό είναι ένα καλό ξεκίνημα, κάθε ηλικιακή ομάδα, αλλά και κάθε άνθρωπος ανάλογα με το στάδιο ζωής στο οποίο βρίσκεται παρουσιάζει διαφορετικές ανάγκες. Η συνιστώμενη πρόσληψη βασίζεται σε παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και άλλα, όπως η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός, για να είναι κανείς πλήρως ενυδατωμένος/-η.

Ημερήσια Συνιστώμενη Ποσότητα Νερού
Παιδιά 1-3 ετών
5 ποτήρια*
Παιδιά 4–8 ετών
6-7 ποτήρια
Παιδιά 9–13 ετών
8-10 ποτήρια
Παιδιά 14–18 ετών
10-12 ποτήρια
Ενήλικες >18 ετών
8-10 ποτήρια
Έγκυες γυναίκες
9-11 ποτήρια
Θηλάζουσες γυναίκες
11-13 ποτήρια

*Κάθε ποτήρι ορίζεται ως 250ml

Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση αγυδάτωσης. Αρχικά τονίζουμε ότι η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα χάνει περισσότερο νερό ή υγρά από αυτό που χρειάζεται. Έχει δυσμενείς συνέπειες για τον οργανισμό, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με τον βαθμό της έλλειψης νερού. Ορισμένα αποτελέσματα της αφυδάτωσης φαίνονται παρακάτω:

  • Αίσθημα δίψας, λόγω διαταραχής της θερμορύθμισης
  • Δυσφορία και απώλεια όρεξης
  • Ξηροστομία
  • Κεφαλαλγία
  • Νεφρολιθίαση
  • Σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο

Ωστόσο, η κατανάλωση υπερβολικού νερού μπορεί επίσης να αποδειχτεί επικίνδυνη για την υγεία, καθώς όταν πιούμε περισσότερο νερό απ’ όσο μπορούν να αποβάλλουν τα νεφρά υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία του στο αίμα με αποτέλεσμα να αραιώσει τους ηλεκτρολύτες. Τα επίπεδα νατρίου μειώνονται και μπορούν να οδηγήσουν σε μία κατάσταση που ονομάζεται: Υπονατριαιμία ή αλλιώς δηλητηρίαση από το νερό (water intoxication).

Συμπερασματικά, το νερό αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωσή μας. Η επαρκής ενυδάτωση μέσα στη μέρα, προλαμβάνει καταστάσεις αφυδάτωσης και τα ανεπιθύμητα συμπτώματα αυτής, ενώ ταυτόχρονα συνδέεται με μία σειρά από οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία.

Βιβλιογραφία:

  1. Anon, (2018). Guidelines for Adequate Water Intake : A Public Health RationaleProceedings from EFBW Symposium.
  2. Centers for Disease Control and Prevention. (2018). Plain Water, the Healthier Choice.
  3. Cdc.gov. (2018). Water & Nutrition | Drinking Water | Healthy Water | CDC.
  4. Kavouras SA. Assessing hydration status. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2002 Sep;5(5):519-24.

Φουντουλάκης Νεκτάριος

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BsC, MsC

Ο Νεκτάριος Φουντουλάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Μοριακή Διατροφή του ίδιου ιδρύματος και μετεκπαίδευση στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία του ΕΚΠΑ Αθηνών. Έχει πολυετή εμπειρία στον χώρο της Κλινικής διατροφής, καθώς έχει εργαστεί στο πλάι αξιόλογων και Διεθνούς κύρους ιατρών και Διατολόγων. Ακόμη έχει εργαστεί ερευνητικά στην ανάπτυξη καινοτόμων και λειτουργικών τροφίμων καθώς έχει εμπλακεί ερευνητικά και στην αξιολόγηση των διατροφικών συμπεριφορών φοιτητών στην ανάπτυξη συναισθηματικής κατανάλωσης φαγητού. Τέλος, παρέχει διατροφική υποστήριξη με μοναδικό σκοπό την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, χρησιμοποιώντας τα τρόφιμα για την βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού.

Email founect@gmail.com

Tel 6989280114

Facebook Νεκτάριος Φουντουλάκης

Linkedin Nektarios Fountoulakis

Περισσότερα νέα