Στο The Foodies
μοιραζόμαστε
το πάθος
για υγιεινή
διατροφή,
vegan συνταγές,
μικρά μυστικά
ευεξίας
και πολλά ακόμα
για μια ζωή
γεμάτη γεύση

Slider
geysh

Μάθε τι τροφή θέλει κάθε μέρος του σώματος σου

Ενότητα 1η: Οι 5 αισθήσεις

Οι επιλογές τροφών μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις αισθήσεις μας και να τις επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά. 

Οι 5 αισθήσεις μας είναι αυτές που καθημερινά μας δίνουν τη δυνατότητα, να βλέπουμε, να ακούμε, να γευόμαστε, να μυρίζουμε και να αισθανόμαστε τον κόσμο. Όσο, όμως, μεγαλώνουμε, κάποιες από αυτές τις αισθήσεις επηρεάζονται είτε ελαφρά, είτε πιο έντονα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που σε νεότερες ηλικίες παρατηρείται μια επιδείνωση.

Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα που χρειάζεται να καταναλώνετε, ώστε να ενισχύσετε την κάθε αίσθηση ξεχωριστά.

Όραση

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, υπάρχουν 5 θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της παρακμής της υγείας των ματιών. Τα συστατικά αυτά είναι ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η βήτα καροτίνη, τα οποία λαμβάνονται από τροφές όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, οι γλυκοπατάτες, τα όσπρια (ψευδάργυρο, ωμέγα-3 και βιταμίνη Ε), τα εσπεριδοειδή και πράσινα φυλλώδη λαχανικά (βιταμίνη C), τα καρότα (βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη), τρόφιμα ολικής άλεσης (ψευδάργυρο) και υπερτροφές όπως σπιρουλίνα, μανιτάρια shiitake και μαύρη σοκολάτα (χαλκός).

Διατροφικά tips για υγιή μάτια

  • Καθημερινή πρόσληψη τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών (κυρίως με πορτοκαλί-κόκκινο και σκούρο πράσινο χρώμα)
  • Φρούτα και λαχανικά στα χρώματα ενός φωτεινού σηματοδότη (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο) προστατεύουν την υγεία των ματιών μας. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα, τόσο μεγαλύτερη η προστασία των ματιών.
  • Συχνή προσθήκη λιναρόσπορου και καλαμποκιού στις σαλάτες.
  • Χρήση ελαιολάδου ως βασικού λαδιού μαγειρέματος
  • Καθημερινή κατανάλωση ως σνακ μιας χούφτας ωμών και ανάλατων ξηρών καρπών
  • Κατανάλωση χυμού καρότου 2-3 φορές εβδομαδιαίως.
  • Αυξημένη πρόσληψη υγρών.
  • Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

Τρόφιμα-Ασπίδα για τα μάτια (Περιεκτικότητα σε συστατικά)

  • Σπανάκι ωμό (Βιταμίνη Α, β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε)
  • Καρότα ωμά (Βιταμίνη Α, β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη)
  • Ντομάτα ωμή (Βιταμίνη Α, βιταμίνη C, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, λυκοπένιο)
  • Μπρόκολο ωμό (Βιταμίνη Α, β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, βιταμίνη C, ψευδάργυρο)
  • Αρακάς ωμός (Βιταμίνη Α, β-καροτένιο, βιταμίνη C, ψευδάργυρο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη)

Όσφρηση

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μυρωδιά των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς το σώμα μας διαχειρίζεται τις θερμίδες. Η έλλειψη όσφρησης του φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερο κάψιμο της τροφής και σε μη αποθήκευση της από τον οργανισμό. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν μια βασική σύνδεση μεταξύ του οσφρητικού συστήματος ή της οσμής και των περιοχών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience έρχεται να προσθέσει την απώλεια όσφρησης στην τεράστια λίστα με τις αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την αυξημένη κατανάλωση βλαβερών λιπαρών.

Εξερευνώντας τις άγνωστες μέχρι τώρα επιπτώσεις της κακής διατροφής στην παχυσαρκία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πολλά λιπαρά συνδέονται άμεσα με σημαντικές δομικές και λειτουργικές μεταβολές του οσφρητικού συστήματος, το οποίο μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα οσφρητικά ερεθίσματα από το περιβάλλον μας. Είναι η πρώτη φορά που αποδείχθηκε με στέρεα επιστημονικά δεδομένα ότι η κακή διατροφή συμβάλλει στην απώλεια της όσφρησης.

Η υγεία των ιγμορείων (κοιλότητες που παράγουν βλέννα προς την μύτη υγραίνοντας και καθαρίζοντας την περιοχή) είναι πολύ σημαντική για τους υποδοχείς οσμής, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και ένα περιβάλλον ιδανικό για την ανάπτυξη μικροβίων και ιγμορίτιδας.

Για να διατηρήσουμε την υγεία τους, χρειάζεται να καταναλώνουμε:

  • Αντιοξειδωτικό ανανά
  • Πιπεριές που είναι πλούσιες σε καψαϊκίνη
  • Σκόρδο που είναι αντιμικροβιακό και
  • Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, πλούσιες σε προβιοτικά, φυτικό γιαούρτι, miso κ.ο.κ

Ακοή

Όσον αφορά την ακοή, το κάλιο, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος είναι οι πιο σημαντικές και απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, τις οποίες θα βρείτε εύκολα στις περισσότερες φυτικές τροφές.

Συγκεκριμένα, ψευδάργυρο θα λάβετε από:

  • Την ολική άλεση
  • Τη μαύρη σοκολάτα
  • Τα όσπρια
  • Τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς
  • Τροφές με κάλιο είναι:
  • Τα άσπρα φασόλια
  • Οι γλυκοπατάτες
  • Το σπανάκι
  • Τα πορτοκάλια
  • Οι μπανάνες
  • Τα παντζάρια
  • Φυλλικό οξύ θα βρείτε στα:
  • Σπαράγγια
  • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Τα παντζάρια
  • Τα εσπεριδοειδή
  • Το μπρόκολο
  • Τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Τέλος, το μαγνήσιο βρίσκεται:

  • Στην ολική άλεση
  • Την κινόα
  • Τα αμύγδαλα
  • Τα κάσιους
  • Το αβοκάντο
  • Τα μαύρα φασόλια
  • Το ενταμάμε.

Γεύση

Εδώ, σημαντικό ρόλο παίζει η υγεία της γλώσσας και για να τη διατηρήσετε πρέπει μεταξύ άλλων να την… βουρτσίζετε, όπως βουρτσίζετε και τα δόντια σας. Τα βλαβερά βακτήρια ζουν και στη γλώσσα και μπορεί να οδηγήσουν σε κακή αναπνοή, αλλαγές στο χρώμα, ακόμη και σε απώλεια γεύσης. Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε, για να έχετε επαρκή παραγωγή σάλιου που διώχνει τα βλαβερά βακτήρια από τη γλώσσα και να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε σίδηρο.

Επικεντρωθείτε σε αντιμικροβιακές τροφές, όπως:

  • Κρεμμύδι
  • Σκόρδο
  • Τζίντζερ και
  • Καρύδα

Σίδηρο μπορείτε να λάβετε από:

  • Το μπρόκολο
  • Τη λαχανίδα
  • Τη βρώμη
  • Τα φασόλια
  • Τις φακές
  • Τους χουρμάδες
  • Τα δαμάσκηνα

Αφή

Η αίσθηση αυτή έχει να κάνει με την υγεία του δέρματος, το οποίο αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ή λιπώδη ιστό. Εκεί φιλοξενούνται θύλακες τριχών, ιδρωτοποιοί και σμηγματογόνοι αδένες, αιμοφόρα αγγεία και σημαντικά αμυντικά κύτταρα. Η επιδερμίδα μας δρα προστατευτικά μπλοκάροντας την UV ακτινοβολία, τα βλαβερά χημικά και παθογόνους οργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες.

Κάποιες φυτικές τροφές που είναι ιδιαιτέρως ευεργετικές για το δέρμα σας είναι:

  • Το αβοκάντο
  • Τα καρύδια
  • Ο ηλιόσπορος
  • Η γλυκοπατάτα
  • Οι πιπεριές
  • Η μαύρη σοκολάτα
  • Τα ανεπεξέργαστα προϊόντα σόγιας (π.χ. tempeh) και
  • Το πράσινο τσάι

Πηγές

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3

Πηγή 4

 

Περισσότερα νέα