SUNENTEUKSEIS
MATTHLINTI_MAGGIRA7

Ματθίλδη Μαγγίρα : “Με τη χορτοφαγία, είμαστε πιο καθαροί ψυχικά”

H γνωστή και ταλαντούχα ηθοποιός Ματθίλδη Μαγγίρα μας μιλάει για την πορεία της στη χορτοφαγική διατροφή, τις απόψεις της και πως την έχει βοηθήσει στην πνευματική εξέλιξη της ως άνθρωπο.

Πόσα χρόνια είσαι vegetarian και τι ήταν αυτό που επηρέασε την απόφασή σου;

Το αποφάσισα και το ξεκίνησα από τον Ιανουάριο του 2011. Τότε ήταν που αποφάσισα ότι θέλω να περάσω σ’ αυτόν τον τρόπο διατροφής. Aπό το 2006 όμως είχα πάει σ’ ένα κέντρο  για να μάθω να διαλογίζομαι, το Brahma Kumaris, το οποίο δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα και ήταν ένα κέντρο όπου μάθαινες να κάνεις διαλογισμό, raja yoga  – όπου yoga σημαίνει ένωση και raja σημαίνει βασιλική. Ο άνθρωπος που το ίδρυσε στην Ελλάδα ήταν Αυστραλός και έφυγε από τη ζωή. Πήγαινα εκεί, όπου όλοι ήταν χορτοφάγοι και μου είχαν πει πως πιστεύουν ότι το ζώο, την ώρα  που το σκοτώνεις βιώνει φόβο, τρόμο και ότι αυτό το συναίσθημα το τρως. Το σκέφτηκα και είχε μία λογική αυτό, αλλά δεν το έκανα αμέσως γιατί δεν ήμουν έτοιμη γι αυτό το βήμα, γιατί τελικά όταν είμαστε έτοιμοι γίνεται αβίαστα και γίνεται από μόνο του. Οπότε, τον Ιανουάριο του 2011 αποφάσισα να μπω στη διαδικασία ουσιαστικά, γιατί προφανώς  ήθελε όλο αυτό να ωριμάσει μέσα στο κεφάλι μου. Μπήκα λοιπόν σ’ αυτή την διαδικασία, άρχισα να διαβάζω για την Πυθαγόρεια διατροφή και για τους Πυθαγόρειους που με ενέπνευσαν απόλυτα κι έτσι ξεκίνησα τη χορτοφαγία.

Έχεις δει κάποια αλλαγή στον οργανισμό σου εν σχέσει με την προ vegetarian εποχή;

Τεράστια διαφορά. Πολύ περισσότερη ενέργεια, όχι ότι μου έλειπε, πάντα είχα ενέργεια από μικρό παιδί, αλλά όντως είδα διαφορά. Άλλη αίσθηση ψυχολογικά, δηλαδή είμαι πολύ ελαφρύτερη ψυχικά και άρχισα να ξυπνάω πάντα χαρούμενη. Παλαιότερα, όταν έτρωγα κρέας ξυπνούσα και είχα ένα βάρος, μία βαρυθυμία, χωρίς να έχει συμβεί κάποιο γεγονός που με επηρέασε ψυχολογικά και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί έχω αυτό το βάρος, γιατί νιώθω έτσι. Αυτό το βάρος εξαφανίστηκε όταν άρχισα τη χορτοφαγία και δεν ξαναήλθε ποτέ. Πάντα ξυπνάω ελαφριά, χαρούμενη και για μένα αυτό είναι και το βασικό αποτέλεσμα που μου έδωσε η χορτοφαγία που δεν επέστρεψα ποτέ πίσω. Θεωρώ πως η ψυχολογία είναι το νούμερο ένα και από εκεί ξεκινάνε οι αρρώστιες και τα πάντα, οπότε για μένα ήταν καταλυτικό αυτό. Δεν ένιωσα ποτέ να μου λείπει το κρέας, ούτε και μου λείπει.

Αγαπημένο σου vegetarian φαγητό;

Έχω πολλά αγαπημένα χορτοφαγικά φαγητά. Μου αρέσουν πολύ τα μανιτάρια στον φούρνο, μου αρέσει πολύ στη γάστρα γλυκοπατά-πατάτα-κολοκύθα με σχοινόπρασο και διάφορα άλλα καρυκεύματα, όπως κουρκουμά που είναι και αντικαρκινική τροφή και αντιφλεγμονώδης. Με τη χορτοφαγία μπήκα σε μία διαδικασία να δω το τί θα τρώω και πως θα παίρνω τα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μου. Έμαθα πολύ περισσότερα για τη διατροφή, για τις τροφές και θεωρώ πως είμαι πλουσιότερη τώρα απ’ ότι ήμουν παλαιότερα. Νομίζω πως είναι πολύ σημαντική η γνώση της τροφής, γιατί τη βάζουμε στον οργανισμό μας και αυτή μας επηρεάζει για το πως είμαστε στην καθημερινότητά μας κτλ. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα στην υγεία μας η διατροφή.

Έχει επηρεάσει η χορτοφαγική διατροφή την κοινωνική σου ζωή ή την δουλειά σου;

Σίγουρα, γιατί νιώθω καλύτερα. Όταν είμαι καλά και εκπέμπω αυτό το ενεργειακό δυναμικό σίγουρα φέρει αλλαγές προς το καλύτερο. Είσαι πιο ήρεμος, δεν περνάς στον θυμό τόσο εύκολα. Εκτός από τη χορτοφαγία που με βοήθησε, με βοήθησε και ο διαλογισμός, η σωματική ψυχοθεραπεία και η αυτογνωσία. Όλα αυτά είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων από τα οποία θεωρώ ότι βοηθήθηκα. Σίγουρα, όταν η διατροφή μας είναι χορτοφαγική θεωρώ ότι είμαστε πιο «καθαροί»  ψυχικά και εσωτερικά, οπότε είναι πιο εύκολο το πνευματικό μονοπάτι απ’ όταν κάνουμε κρεατοφαγία. 

Όταν γνωρίζεις νέα άτομα και μαθαίνουν ότι είσαι χορτοφάγος πως αντιδρούν;

Τον πρώτο καιρό που το έλεγα δημόσια με ρώταγαν «Δηλαδή τί τρως; Χόρτα μόνο;». Μου την πέφτανε γενικά συγγενείς και φίλοι λέγοντας ότι δεν είναι σωστό και αναρωτιόντουσαν πως θα θρέφομαι κτλ. Αλλά αυτοί που ρωτάγανε δεν το ξέρανε και δεν ψάχνανε. Εγώ το έχω ψάξει αρκετά, αλλά όσο και να το ψάξεις αν δεν το πράξεις να δεις σε εσένα τα αποτελέσματα δεν μπορείς να ξέρεις. Ο καθένας οφείλει να δοκιμάσει και να παρατηρήσει τον εαυτό του και με την παρατήρηση θα αντιληφθεί ότι νιώθει καλύτερα .

Τρεις κύριοι λόγοι που κάποιος πρέπει να γίνει vegetarian;

Καταρχήν ψυχολογικά θα νιώθει καλύτερα και ελαφρύτερος. Διατροφικά, από άποψη λειτουργείας του οργανισμού θα είναι υγιέστερος. Είχα δει και παλιά ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ το «Forks over Knives», το οποίο δημιούργησαν δύο Αμερικανοί γιατροί, οι οποίοι δεν ήταν χορτοφάγοι. Εξηγούν εκεί λοιπόν ότι, για τις περισσότερες ασθένειες μας ευθύνεται το κρέας και η ζωική πρωτεΐνη, την οποία δεν έχω κόψει ως vegetarian. Τρώω κάποια παράγωγα, αρκεί να ξέρω ότι είναι από κάποια μονάδα υγιή και ζώα υγιή. Ενδέχεται να το φάω το παράγωγό τους, αν γνωρίζω ότι είναι καλό προϊόν. Δεν θα πάρω αυτά του εμπορίου που κυκλοφορούν παντού. Θα προσέξω. Ο άλλος λόγος είναι ο πνευματικός. Είναι πιο εύκολο να μπορέσεις να ανελιχθείς και να μπεις σ’ αυτόν τον δρόμο. Με το να τρως κρέας, βάζεις τη βία μέσα στον οργανισμό σου και γίνεσαι και ο ίδιος βίαιος και η βία ξέρουμε τί αποτελέσματα φέρνει!

Τρεις λέξεις που για σένα σημαίνουν vegatarian κουλτούρα;

Πνεύμα, σώμα και ψυχή. Η Τριαδικότητα μου.

Αν o σύντροφός σου δεν ήταν χορτοφάγος θα μπορούσες να το δεχθείς;

Ναι, γιατί ο καθένας είναι υπεύθυνος για το δικό του εαυτό, δεν είναι για τους υπόλοιπους. Δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει ο άλλος ή πως το βλέπει. Θα σεβαστώ την άποψη του, θα σεβαστώ σίγουρα την ανάγκη του να φάει κρέας, αν νιώθει αυτή την ανάγκη. Γιατί έτσι είναι, είναι πως νιώθεις ή τι πρόγραμμα σου έχουν φορέσει στο κεφάλι από μικρό και η εκπαίδευση που έχεις πάρει, αν και θεωρώ ότι μετεκπαιδευόμαστε. Αλλά θεωρώ ότι ένας πραγματικά σωστός σύντροφος, δεν θα ήταν ένας σύντροφος ο οποίος εμμένει στην άποψή του. Πιστεύω ότι θα επηρεαζόταν.

Πως βλέπεις το μέλλον στην διατροφή των Ελλήνων;

Το μέλλον των Ελλήνων πρέπει να το δούμε γενικά για να δούμε και τη διατροφή τους. Η διατροφή είναι ένα κομμάτι της ύπαρξης μας, δεν είναι τα πάντα, έτσι; Για μένα, νους υγιής εν σώματι υγιεί. Ξεκινάει δηλαδή από το νου, ξεκινάει από το νοητικό, ξεκινάει από το πνεύμα. Και για μένα η κρίση έχει έρθει από εκεί, η οικονομική και όλες αυτές οι κρίσεις που συμβαίνουν. Άρα, το πρώτο που πρέπει να δουλέψουμε είναι αυτό. Το σώμα μας είναι ένα δοχείο στην ουσία, είναι ένα κανάλι, δεν είναι όλη μας η ύπαρξη. Σίγουρα η χορτοφαγική διατροφή βοηθάει μέσω του σώματος να πάμε παραπέρα, αλλά η ουσία είναι το πνεύμα και από εκεί ξεκινούν τα πάντα. Χαίρομαι όμως που όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν τη χορτοφαγία και χαίρομαι γιατί προφανώς είτε επηρεάστηκαν από κάποιον είτε την ανακάλυψαν με έναν τρόπο από μόνοι τους. Όταν έγινα χορτοφάγος δεν υπήρχε κανένα χορτοφαγικό εστιατόριο στην Αθήνα. Ένα ήταν μόνο στην Πανεπιστημίου και πούλαγε μαγειρευτό χορτοφαγικό φαγητό. Μετά άνοιξαν κι άλλα. Αυτό τι σημαίνει; Ότι το χορτοφαγικό κοινό μεγαλώνει και άρα υπάρχει ζήτηση, υπάρχει ανάγκη.  Δεν είναι τόσα πολλά, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν, δεν είναι μόνο ένα!

Κυκλοφόρησε μόλις το νέο σου τραγούδι. Μίλησε μας για αυτό!

Το τραγούδι λέγεται «Φταίω εγώ για όλα» και η τραγουδιστική μου persona λέγεται «Μαμαγγίρα». Το τραγούδι είναι διασκευή από το «put the blame on me» της Rita Hayworth, ενώ τον ελληνικό στίχο και την ενορχήστρωση υπογράφει ο Γιάννης Σκουλάς. Το περιεχόμενο του τραγουδιού είναι πολιτικό και κοινωνικό. Όταν μου το πρότεινε ο Γιάννης Σκουλάς μου είπε «μόνο εσύ μπορείς να το πεις αυτό». Όταν το είδα λοιπόν του είπα «Θα το πω. Βεβαίως θα το πω», γιατί είναι ένα καταγγελτικό τραγούδι. Μιλάει για την οικονομική κατρακύλα του χρηματιστηρίου του ’99, που κανένας βέβαια δεν πήρε την ευθύνη, κανένας δεν τιμωρήθηκε γι’ αυτό και έκτοτε δεν ανέκαμψε ποτέ η Ελλάδα οικονομικά κι ας φαινόταν ότι ανέκαμψε στους Ολυμπιακούς του 2004. Η «Μαμαγγίρα» έρχεται και μας λέει λοιπόν ότι «αυτή είναι η ιστορία της χώρας μας παιδιά που ξέμεινε από λεβεντιά». Αλλά τελικά η λεβεντιά είναι θηλυκού γένους και είναι μια σύγχρονη γυναίκα, η Μαμαγγίρα, που βγαίνει μπροστά και μας λέει «φταίω εγώ για όλα, φταίω εγώ ξανά. Άστε με να ξεπληρώσω για ό,τι δεν σας έμεινε στην τσέπη πιά». Γιατί; Γιατί αφού κανένας δεν παίρνει την ευθύνη, την παίρνει εκείνη. Διότι κάποιος πρέπει να την πάρει, πρέπει να γίνει μια ενηλικίωση σε αυτόν τον τόπο, πρέπει να ενηλικιωθούμε οι Έλληνες. Να πάψουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον και να δείχνουμε με το δάχτυλο απέναντι. Αντίθετα, πρέπει να στρέψουμε το δάχτυλο στον εαυτό μας και να πούμε «Ναι, έχω ευθύνη σε αυτό. Πόσο είναι το ποσοστό της ευθύνης μου; Που είναι το λάθος που έκανα;» Μόνο έτσι θα δούμε τα λάθη μας και θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αν θεωρώ ότι δεν κάνω λάθη, έχω τελματώσει. Αυτό που θέλω να περάσω είναι ότι όσο και να εξελιχθείς, πάλι θα κάνεις λάθη, αλλά δεν θα κάνεις τα ίδια!

Το μήνυμα λοιπόν της Μαμαγγίρα είναι ότι ήρθε η ώρα να ενηλικιωθούμε, ήρθε η ώρα να γίνουμε υπεύθυνοι!

 

Τί εύχεσαι για το 2021?

Καλή λευτεριά σε όλους μας! Λευτεριά όταν λέω δεν εννοώ μόνο στο υλικό μας κομμάτι. Λευτεριά ψυχική και κυρίως πνευματική. Για μένα έτσι ξεκινάνε όλα, οπότε αν ξεκινήσουμε από εκεί θα ελευθερωθούμε και υλικά. Θέλει δουλειά όμως, δεν είναι απλό. Το θέμα είναι τι επιλέγουμε να δουλέψουμε. Επιλέγουμε να δουλέψουμε τον εαυτό μας ή επιλέγουμε να δουλέψουμε τους άλλους; Είναι η ώρα της αλήθειας, ήρθε η ώρα να πούμε την αλήθεια στον εαυτό μας. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και να νομίζουμε ότι κρυφτήκαμε κιόλας. Αυτό είναι το γελοίο του πράγματος, έτσι; Αλλά η αλήθεια πονάει, δεν είναι εύκολο πράγμα να κάτσεις στον καθρέπτη και να πεις τις αλήθειες σου. Κι όμως είναι λυτρωτικό. Αυτό το υπογράφω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου. Και εύχομαι όλοι οι άνθρωποι να αφυπνιστούν προς αυτήν την κατεύθυνση το 2021 για να μπορέσουν να ελευθερωθούν!

Ακούστε το νέο τραγούδι της Ματθίλδη Μαγγίρα εδώ!

Περισσότερες συνεντεύξεις