SUNENTEUKSEIS
gaitanos-green-chef

O Green Chef Νίκος Γαϊτάνος μας μιλάει για τη vegan διατροφή στην Ελλάδα

Στον τομέα της vegan μαγειρικής θεωρείστε από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα. Ποια ήταν η αντιμετώπιση του κοινού όταν πρωτο-αρχίσατε να προβάλλετε την vegan μαγειρική σε μια χώρα που παραδοσιακά επικρατούσε η κρεατοφαγία;

Όπως είναι λογικό η ανταπόκριση στην αρχή ήταν πολύ μικρή, με τα χρόνια φυσικά άρχισε να αυξάνεται όχι όμως στο επιθυμητό επίπεδο, ένιωθα ότι αυτό που κάνω δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Για αυτό τον λόγο πήγα το 2015 στην Αγγλία όπου εκεί από τις πρώτες εβδομάδες ένιωσα αναγνώριση στη μαγειρική μου. Δεν μου άρεσε όμως καθόλου η ζωή στο Λονδίνο και γύρισα σύντομα πίσω. Από τη στιγμή που επέστρεψα όλα άλλαξαν. Η παγκόσμια αύξηση του βιγκανισμού επηρέασε και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση και να ανοίξουν πολλά Vegan εστιατόρια και τελικά ήρθε και η αναγνώριση.

Εδώ και 31 χρόνια ως vegan chef προωθείτε τη vegan διατροφή. Τι πιστεύετε για την κοινωνικότητα κάποιου που ακολουθεί αυτή την διατροφή; Βοηθάει ή δυσκολεύει αυτή η ιδιαιτερότητα;

Πριν 31 χρόνια σταμάτησα να τρώω κρέας, πέρασα από πολλά στάδια μέχρι να γίνω vegan. Πλέον έχω την πολυτέλεια να μαγειρεύω αποκλειστικά φυτικά. Το να είσαι κοινωνικός δεν θα αλλάξει αν αλλάξει η διατροφή σου, εγώ προσωπικά δεν αντιμετώπισα ποτέ κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ίσως στις αρχές να ήταν πιο δύσκολο γιατί την δεκαετία του 80 αν δεν έτρωγες κρέας ήσουν το λιγότερο αιρετικός. Σε γενικές γραμμές πάντως ποτέ η διατροφή μου δεν στάθηκε εμπόδιο στις κοινωνικές μου σχέσεις.

Ως γνωστόν έχετε γράψει το βιβλίο dirty vegan που περιέχει μια τεράστια ποικιλία vegan συνταγών. Έχει απήχηση στο κοινό; Πόσο έτοιμοι πιστεύετε ότι είναι οι Έλληνες σε μια vegan διατροφή; Είναι διατεθειμένοι να την ακολουθήσουν;

Το Dirty Vegan έχει πλέον εξαντληθεί και είμαι στην διαδικασία να το επανεκδώσω σε μορφή e-book, γιατί δεν επιθυμώ, για οικολογικούς λόγους, να  τυπώσω άλλο βιβλίο. Οι Έλληνες είναι πιο έτοιμοι στο να δεχτούν τη φυτική διατροφή και να μειώσουν τις ζωικές τροφές που μέχρι σήμερα μονοπωλούσαν την διατροφή τους. Tο να ακολουθήσουν αποκλειστικά vegan διατροφή είναι μια διαδικασία όχι τόσο εύκολη, φυσικά όμως όλα ξεκινούν από το μυαλό και την καρδιά μας, όταν καταλάβουμε ότι τα ζώα είναι αγάπη τότε το να τα βγάλουμε από την διατροφή μας γίνεται πολύ εύκολο!

Πόσο επηρεάζει η vegan διατροφή την υγεία; Μεγάλη μερίδα του κοινού πιστεύει ότι ο βιγκανισμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον οργανισμό μια που λείπουν οι κλασικές τροφές, ψάρι, κρέας, γάλα, κ.τ.λ.

Σε αυτή την ερώτηση η απάντηση είναι εύκολη, ξέρουμε ότι η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία μας. τα νοσοκομεία σε όλη την Γη δεν έχουν ποτέ άδειο κρεβάτι, δεν νομίζω ότι όλοι αυτοί είναι vegans. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ήδη η ανθρωπότητα μαστίζεται από εκατοντάδες αρρώστιες. H στροφή στη διατροφή με όσα μας προσφέρει η Γη πόσο κακό θα μπορούσε να μας κάνει; Οι ζωικές τροφές είναι πολύ ενοχοποιημένες ως αιτία σε πολλές αρρώστιες, οι ντομάτες τα κολοκυθάκια τα καρότα τα όσπρια κλπ, μόνο καλό μας κάνουν.

Πιστεύετε ότι οι ελληνικές εταιρείες που προωθούν και εξάγουν vegan προϊόντα ανταποκρίνονται σε επίπεδο γεύσης, συγκριτικά με τα αντίστοιχα μιας κλασικής διατροφής;

Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί πολύ καλά στην αυξανόμενη ζήτηση φυτικών προϊόντων και είναι ίσως και καλύτερα από τα αντίστοιχα ξένων χωρών. Οι ζωικές τροφές έχουν πολλά λιπαρά και γι’ αυτό είναι νόστιμες , οι φυτικές τροφές είναι λιγότερο λιπαρές αλλά η γεύση τους δεν υστερεί, σίγουρα όμως είναι νόστιμες τροφές, πιο εύπεπτες και υγιεινές.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η τάση προς έναν vegan τρόπο ζωής;

Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι, η Vegan διατροφή είναι μία ηθικη διατροφή. Όσοι ακολουθούν φυτική διατροφή για λόγους υγείας το σωστό είναι να λέμε ότι ακολουθούν plant based διατροφη. Κατά την γνώμη μου η βασική αιτία που οι άνθρωποι κάνουν στροφή προς τη φυτική διατροφή είναι το ίντερνετ, το οποίο έφερε τη δυστυχία των ζώων στην οθόνη του υπολογιστή μας. Επίσης, μάθαμε ότι οι τροφές που παραδοσιακά θεωρούσαμε ως βασικές για την υγεία μας έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οπότε η τεχνολογία  πιστεύω ότι βοήθησε σε αυτό το σημείο τους ανθρώπους, είτε επειδή ενδιαφέρονται για την υγεία τους είτε επειδή αντιλαμβάνονται την ανάγκη για έναν πιο ηθικό τρόπο ζωής.

Περισσότερες συνεντεύξεις