VEGAN
GREEN_SANTA4

Ο μοντέρνος Άγιος Βασίλης είναι vegan και φέρνει δώρα!

Ο μοντέρνος Άγιος Βασίλης είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος και vegan!

Αυτά τα Χριστούγεννα, αν συναντούσαμε τον Άγιο Βασίλη, δεν θα βλέπαμε την κλασική φιγούρα του ευτραφή παππούλη που περιβάλλεται από  εργάτες και ξωτικά που δουλεύουν νυχθημερόν στην υπηρεσία του. Ούτε πάλι χρησιμοποιεί ταράνδους για να σπρώχνουν το έλκηθρο με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ο σύγχρονος Άγιος Βασίλης είναι ένας συνειδητοποιημένος πια μεσήλικας, με ενσυναίσθηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος και ο πλανήτης και έχει vegan κουλτούρα.

Εξαρχής προστατεύει τα ζώα και δείχνει μέριμνα για το περιβάλλον. Έτσι, προτιμά να ζουν οι τάρανδοι στο φυσικό τους περιβάλλον και να μην τους χρησιμοποιεί για την κίνηση του ελκήθρου του. Αντί αυτού, χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια, μέσω μικρού φωτοβολταικού πάνελ που έχει εγκαταστήσει πάνω στο έλκηθρο του. Έτσι, αφήνει κάτω από τον ήλιο το έλκηθρο την ημέρα, μαζεύοντας ενέργεια που τη χρησιμοποιεί για τα βραδινά του δρομολόγια στις πόλεις. Το έλκηθρο του κινείται αθόρυβα τη νύχτα και ταυτόχρονα δεν δαπανάει συμβατή ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να είναι επώδυνη για το περιβάλλον. Tο οικολογικό του έλκηθρο χρειάζεται πολύ μικρή συντήρηση και είναι ένα καλό παράδειγμα για τη χρήση του στη μετακίνηση. Κάποιες φορές, επισκέπτεται με αυτό τους καλούς του φίλους, ταράνδους.

Το έλκηθρο έχει μεγάλη χωρητικότητα για να παίρνει πολλά δώρα. Τα δώρα που μοιράζει ο Άγιος Βασίλης είναι πάντα περιτυλιγμένα από ανακυκλώσιμο χαρτί. Όχι μόνο αυτό. Όλα του τα δώρα είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον. Χαρτί, ξύλο, ύφασμα, γυαλί και ανακυκλωμένο πλαστικό είναι τα βασικά συστατικά που κάνουν τα δώρα του μαγικά. Μαγικά, γιατί κάνουν τη διαφορά. Αλλάζουν όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και πρακτικά τα προβλήματα του πλανήτη σήμερα. Πολλά από τα δώρα του είναι επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων, που ενημερώνουν για το περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν εμάς και τους γύρω μας. Με αυτά, τα παιδιά θα ενημερωθούν για τα προβλήματα του πλανήτη και θα γίνουν πιο ευαισθητοποιημένα, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες του αύριο.

Χιλιάδες sms φτάνουν στον Άγιο Βασίλη την περίοδο των Χριστουγέννων, με τις επιθυμίες των παιδιών για τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Με αυτόν τον τρόπο δεν σπαταλούν χαρτί και ξέρουν ότι είναι ο πιο οικολογικός τρόπος να μιλήσουν με τον ήρωα τους. Ο αριθμός για την αποστολή του sms εμφανίζεται στα κινητά των γονέων, ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα! Αυτό συμβαίνει γιατί ο Άγιος Βασίλης έχει δώσει σαφείς οδηγίες για τη σημασία της ανακύκλωσης και δεν δέχεται μηνύματα με άλλον τρόπο. Ο Άγιος Βασίλης είχε κα μια καταπληκτική ιδέα. Να κάνει ακόμα ένα δώρο για τα παιδιά και για το περιβάλλον. Χρησιμοποίησε περιτυλίγματα για τα δώρα του από ειδικά χαρτιά, που φιλοξενούν μέσα τους σπόρους. Έτσι τα παιδιά, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το αγαπημένο τους δώρο, αλλά και να φυτέψουν αυτό το χαρτί στο χώμα, ώστε να βγουν μετά τις βροχές τα νέα τους δεντρύλλια. Έτσι, αυξάνουν με τον δικό τους τρόπο τη χλωρίδα και αναζωογονείται ο πλανήτης.

Μαζί με τα δώρα, ο Άγιος Βασίλης προσφέρει σε κάθε παιδί και ένα cd με εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής τους συνείδησης. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν βίντεο, quiz και παιχνίδια, που κάνουν τη μάθηση ευχάριστη και εποικοδομητική!

Ο μοντέρνος Άγιος Βασίλης δαπανάει πλέον πολλές ώρες μέσα στο χρόνο για να σκεφτεί τι δώρα θα μπορούσε να κάνει στα παιδιά, αλλά και να τα κατασκευάσει. Δεν αμελεί όμως να ασχοληθεί και με τον εαυτό του! Έτσι κάνει γυμναστική, παίζει παιχνίδια με τη γυναίκα του και τα άλλα ξωτικά και απολαμβάνει έναν 8ωρο ύπνο κάθε μέρα, που τον κάνει να έχει πάντα υγεία και ευεξία μέσα στην ημέρα του.

Μαζί με τη γυμναστική, έχουν αλλάξει και οι συνήθειες της διατροφής του. Δεν τρώει μόνο κουλουράκια με γάλα και μελομακάρονα ή κουραμπιέδες. Έχοντας αντιληφθεί την ποσότητα της ζάχαρης που προσλάμβανε τις νυχτερινές ώρες – που του πρόσθετε κιλά και ήταν επιβλαβής για τον οργανισμό του- αποφάσισε να τρώει μέχρι νωρίς το βράδυ ένα ελαφρύ γεύμα και κατόπιν να παίρνει τον ύπνο του. Αγκάλιασε τη vegan κουλτούρα και αντικατέστησε τροφές ζωικής προέλευσης με αντίστοιχες φυτικής, που είναι πιο θρεπτικές και λιγότερο βαριές. Ο Άγιος Βασίλης αγαπάει τις αγνές και υγιεινές γεύσεις. Έτσι, όταν αφήνει τα δώρα στο σπίτι του κάθε παιδιού, απολαμβάνει το μικρό γλυκό που του έχουν αφήσει για να πάρει δύναμη και ενέργεια. Αυτά είναι ξηροί καρποί και γάλα αμυγδάλου, που τα απολαμβάνει πολύ.

Ο Άγιος Βασίλης κάνει πλέον μια χορτοφαγική και υγιεινή διατροφή. Αντί για ζάχαρη, σε όλα τα γλυκά που προτιμά –και ιδιαίτερα στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες που είναι τα αγαπημένα του- να χρησιμοποιεί γλυκαντικές ουσίες, όπως στέβια, σιρόπι σφενδάμου ή αγαύη. Με αυτόν τον τρόπο διατηρεί την ίδια γεύση, αλλά με λιγότερο επιβλαβείς ουσίες.

Το πρωί, επιλέγει να πιεί ένα χορταστικό smoothie με πολλά φρούτα, γάλα αμυγδάλου και να απολαύσει μια μπάρα βρώμης. Αυτό το πρωινό του προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για να οργανώσει όλα τα παραδοτέα δώρα σε κατηγορίες και να φτιάξει τα cd με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα μοιράσει στα παιδιά. Πριν το μεσημεριανό του, τσιμπάει ένα σνακ. To αγαπημένο του είναι τοστ με ηλιόσπορο και μελιτζάνα!

Το μεσημέρι προτιμάει να ετοιμάσει ένα ελαφρύ γεύμα με γεύσεις του δάσους. Έτσι, επιλέγει συνταγές με μανιτάρια που του παρέχουν πρωτεΐνη και φυτικές ίνες σε συνδυασμό με μπόλικα λαχανικά. Ανάλογα με τη διάθεση του, μπορεί να επιλέξει και όσπρια που αντικαθιστούν σε μεγάλο βαθμό την πρωτεΐνη του κρέατος και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Η αγαπημένη στιγμή στην ημέρα του είναι το απογευματινό του σνακ. Αφού έχει εργαστεί σκληρά στην προετοιμασία των δώρων, κάνει ένα διάλειμμα τρώγοντας τα αγαπημένα του φρούτα. Το βράδυ ο Άγιος Βασίλης συνήθως δεν τρώει πολύ, γιατί θέλει να έχει ελαφρύ στομάχι. Τη νύχτα των Χριστουγέννων όμως, τσιμπάει κρυφά από τη γυναίκα του ένα-δυο μελομακάρονα και κουραμπιέδες για τη διαδρομή!

Το σπίτι του Άγιου Βασίλη βρίσκεται ανάμεσα στα κατάλευκα, χιονισμένα βουνά της Φινλανδίας. Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον που βρίσκεται γύρω του, έχει μείνει αναλλοίωτο μέσα στα χρόνια, γιατί το αγαπάει και το προστατεύει. Το σπίτι του έχει φροντίσει να το κατασκευάσει από φυσικά υλικά, ανθεκτικά βέβαια στο κρύο και σε αντίξοες συνθήκες. Στην καθημερινότητα το, κάνει ανακύκλωση των υλικών, όπως συσκευασίες, κουτιά κ.λ.π., ενώ δεν χρησιμοποιεί ποτέ πλαστικά αντικείμενα, όπως μπολ, καλαμάκια, σακούλες κ.λ.π. Όλα του τα αντικείμενα, οι διακοσμήσεις και τα έπιπλα είναι φτιαγμένα από φυσικό ξύλο.

Μακάρι όλοι μας να ακολουθούσαμε κάποιες καλές πρακτικές του Άγιου Βασίλη στην καθημερινότητα μας, ώστε να γίνουμε πιο υπεύθυνοι απέναντι στο περιβάλλον.

Έτσι λοιπόν, αυτά τα Χριστούγεννα ας γίνουμε εμείς οι μοντέρνοι Άγιοι Βασίληδες στα παιδιά μας, ώστε να τους μεταφέρουμε όλα αυτά τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να μάθουν.

Με τον τρόπο αυτό, θα τους δώσουμε ένα κίνητρο να ενδιαφερθούν περισσότερο για το νέο τρόπο ζωής που ανοίγεται μπροστά τους και να γίνουν πιο συνειδητοί πολίτες απέναντι στο περιβάλλον. Γιατί οφείλουμε να τους δείξουμε τον δρόμο προς έναν πιο ευαισθητοποιημένο τρόπο ζωής.   

Περισσότερα νέα