SUNENTEUKSEIS
BILL

Ο Σεφ Βασίλης Χατζόπουλος μας μιλά για την vegan διατροφή

Ο Βασίλης Χατζόπουλος έχει εργαστεί σε διάφορα εστιατόρια στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σουηδία, έχει πραγματοποιήσει μαγειρικές εκδηλώσεις σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και έχει συνεργαστεί με τον private chef του πρέσβη της Νορβηγίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί συνειδητά προς τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς βρίσκει ενδιαφέρουσα την έρευνα για ανάπτυξη νέων προϊόντων, αφού, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, «είναι η χρυσή εποχή των νέων προϊόντων». Αρχικά του δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβει θέση έρευνας και ανάπτυξης σε μία μεγάλη εταιρεία τροφίμων, κάτι που αποτέλεσε για τον ίδιο μεγάλο σχολείο. Αυτή την στιγμή εργάζεται σε μια εταιρεία με πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής σαν product developer και σύμβουλος R&D.

Ακόμα, έχει ξεκινήσει το brand @okiedoggie από τον περασμένο Οκτώβριο, το οποίο είναι ένα (ίσως λίγο περίεργο για κάποιους) project με super food για σκύλους, που είναι όμως βρώσιμα και από τον άνθρωπο. Πρόκειται για λιχουδιές χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη και χωρίς κρέας που περιέχουν πρωτεΐνη. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι ένας καλύτερος πλανήτης για όλους. Έμπνευση για το νέο αυτό εγχείρημα, όπως λέει ο Βασίλης, ήταν η στιγμή που ο ίδιος δοκίμασε ένα μπισκότο και συνειδητοποίησε πόσο καλό θα ήταν να μπορούμε να καταναλώσουμε και οι ίδιοι όσα τρώνε τα κατοικίδιά μας και να δούμε στην πράξη πως αυτά τρώνε φυσικά σνακ που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεϊνη.

Τα μπισκότα που δημιουργεί το Okiedoggie περιέχουν καρύδα για λαμπερό τρίχωμα, φυστικοβουτυρο από 100% φυστίκι, βρώμη και μπανάνα.

 

Τι είναι αυτό που επηρεάζει τους ανθρώπους και επιλέγουν την χορτοφαγική διατροφή; Η ανάγκη για καλή υγεία, η ευαισθησία για περιβαλλοντικά θέματα, ή η αγάπη τους για τα ζώα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να αλλάξει τη διατροφή του! Θεωρώ πως υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση πλέον, και συνδυαστικά η αγάπη για τα ζώα με την περιβαλλοντική συνείδηση του κόσμου έχει ως αποτέλεσμα την τάση προς την χορτοφαγία. Επιπλέον, η βιομηχανία τροφίμων έχει στραφεί σε παραγωγή προϊόντων μη ζωικής προέλευσης, κάτι που προσωπικά το βρίσκω σαν ακόμη ένα κίνητρο για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου vegan φαγητό;

Μου αρέσουν πάρα πολύ τα ρεβίθια με κάρυ και γάλα καρύδας.

 

Πες μας τρεις κύριους λόγους για να  ακολουθήσει κάποιος τη vegan διατροφή!

Η vegan διατροφή είναι τρόπος ζωής, άρα η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, η αγάπη για τα ζώα και η ανάγκη για μια καλύτερη διατροφή.

 

Είναι εύκολο για κάποιον σήμερα να ακολουθήσει τη vegan διατροφή; Αν το αποφασίσει, από πού πρέπει να αρχίσει;

Φυσικά και είναι εύκολο, υπάρχει τόση πληροφορία πια που μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις! Το να αλλάξει μια διατροφική συνήθεια ίσως να είναι δύσκολο για κάποιους, για παράδειγμα το να πείσεις κάποιον να πιει γάλα βρώμης ξαφνικά… Ίσως να ήταν δύσκολο πριν από 10 χρόνια, αυτή τη στιγμή όμως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κόσμου έχει αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες. Αυτό φαίνεται και από την πληθώρα προϊόντων που υπάρχουν στο εμπόριο, καθώς και στα εστιατόρια όπου συναντάμε μενού για vegan ή ακόμη και εστιατόρια που έχουν 100% vegan προσέγγιση στο φαγητό. Στο κοντινό μέλλον ίσως να φαίνεται περίεργο σε κάποιον το να πίνει αγελαδινό γάλα, γιατί ο κόσμος αλλάζει μέσα από τις τάσεις. Για εμένα, αν θέλει κάποιος να ακολουθήσει μία vegan διατροφή, πρέπει να ξεκινήσει από το γάλα, καθώς το βρίσκω και τεράστια πηγή πρωτεϊνών.


Μπορεί μία vegan διατροφή να ανταγωνιστεί τις κλασικές γεύσεις της παραδοσιακής κουζίνας, η οποία είναι πλούσια σε κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά;

Υπάρχουν παραδοσιακά φαγητά που είναι εξίσου νόστιμα όπως τα γεμιστά (ορφανά προφανώς!) η φασολάδα, τα φασολάκια, τα μανιτάρια… Σίγουρα το ελαιόλαδο, διάφορα χορταρικά, η φάβα Σαντορίνης, η μαστίχα Χίου, τα αμύγδαλα, τα μανιτάρια από την Πρέβεζα και πολλά άλλα , είναι υλικά που αν τα μαγειρέψεις με αγάπη και φαντασία θα σου δώσουν ένα καλό αποτέλεσμα. Στην τελική μια σπανακόπιτα είναι και παραδοσιακή και vegan!

 

Πες μας κάτι που είναι παρεξηγημένο στην vegan διατροφή.

Νομίζω πως αρκετός κόσμος πιστεύει ότι η vegan διατροφή είναι άγευστη γιατί δεν έχει την απαραίτητη πληροφόρηση. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο βιγκανισμος είναι «way of life» και δεν είναι για όλους!

 

Πόσο εύκολη ή δύσκολη πιστεύεις ότι είναι η συμβίωση ενός ζευγαριού όταν ο ένας από τους δύο είναι vegan και ο άλλος όχι;

Νομίζω ότι είναι δύσκολο αλλά αν υπάρχει καλή διάθεση όλα είναι πιθανά!

 

Πως βλέπεις το μέλλον στη διατροφή των Ελλήνων σε σχέση με τη χορτοφαγία;

Πιστεύω ότι είναι σε καλό δρόμο, καθώς ο κόσμος είναι ανοιχτός σε νέες προτάσεις. Είναι σαν ένα τεράστιο κύμα που σκάει και παίρνει κάποιους μαζί του. Σίγουρα κάποιοι στο τέλος θα το υιοθετήσουν, εφόσον το δοκιμάζουν.  

 

Τί εύχεσαι για το 2021;

Εύχομαι το 2021 να φέρει πίσω ό,τι πήρε το 2020 επί δύο. Ας έχουμε την υγεία μας και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν σίγουρα!

Περισσότερες συνεντεύξεις