SUNENTEUKSEIS
Chris-Geo4

Ο συγγραφέας της eco/vegan λογοτεχνίας Χρήστος Γεωργιάδης μας μιλάει για το έργο του και για την αυστηρά χορτοφαγική στάση ζωής του.

Ο Χρήστος Γρ. Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Το συγγραφικό του έργο εστιάζεται στην οικολογική vegan λογοτεχνία και τα βιβλία του είναι τα πρώτα αυτού του είδους στην Ελλάδα. Τα θέματά του αντλούνται από την σχέση μας με τα άλλα αισθανόμενα όντα του πλανήτη και στο έργο του αναδύεται η ευαισθησία για την αξία της ζωής και μαζί η αναγκαιότητα για έναν άλλο τρόπο διαβίωσης, αυτόν της συνύπαρξης και της σύνδεσης.

W: http://ecologotexnia.weebly.com

F: https://www.facebook.com/Vegan-Λογοτεχνία

 

Είστε ο εκπρόσωπος της eco/vegan λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Από τί εμπνευστήκατε και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;

Για μένα η λογοτεχνία αναζητά το όραμα ενός ιδανικού κόσμου. Επειδή όμως στην τρέχουσα λογοτεχνία δεν έβλεπα να εκπροσωπείται το ζήτημα της δικαιοσύνης προς τα άλλα αισθανόμενα όντα, κι επειδή πάντοτε μαγευόμουνα από τη δύναμη του λογοτεχνικού φαινομένου στο να επιδρά καταλυτικά στους ανθρώπους, αφιερώθηκα με πολλή αφοσίωση στη συγγραφή. Έγραψα τέσσερα βιβλία (δύο νουβέλες, μια ποιητική συλλογή κα μια συλλογή διηγημάτων) τα οποία κατά κάποιο τρόπο λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα προς το άλλο. Διαβάζοντας τα όλα ο αναγνώστης αποκομίζει ένα πολύ δυνατό, απελευθερωτικό μήνυμα: ο ιδανικός κόσμος που ονειρευόμαστε θα έρθει μόνο όταν κάνουμε ιδανικό τον κόσμο για όλα τα άλλα πλάσματα του Μητρικού οικοσυστήματος που τώρα περιφρονούμε και  απαξιώνουμε την ύπαρξή τους!

Στη νουβέλα που έχετε γράψει με τίτλο «Ο επαναστάτης της φακής» ήρωας είναι ο Νικηφόρος, ένας έφηβος με έντονη την ανάγκη για μία πιο ειρηνική διατροφή. Πιστεύετε πως ο ήρωας αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι της νέα γενιάς στην Ελλάδα;

Ναι, το βιβλίο αναδεικνύει αυτή τη σφοδρή επιθυμία που υπάρχει στις νεανικές ψυχές να σταματήσουν το κακό προς τα άλλα αισθανόμενα όντα με άλλοθι την τροφή. Και ευτυχώς σήμερα πολλοί έφηβοι, όπως και ο Νικηφόρος, θα βρουν την οικογένεια στο πλάι τους να υποστηρίζει την μετάβαση στην ειρηνική διατροφή.  Θα βρουν επίσης και συνοδοιπόρους, άλλους δηλαδή εφήβους με τον ίδιο τρόπο σκέψης και ζωής – στο βιβλίο ο Νικηφόρος βρίσκει την Κωνσταντίνα. Και τελικά όλοι αυτοί οι νέοι εμπνέουν ως παράδειγμα και άλλους νέους και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο.

Πόσα χρόνια είστε vegan και τι ήταν αυτό που επηρέασε την απόφασή σας;

Είμαι 18 χρόνια αλλά η ιδέα αυτή υπήρχε μέσα μου από πολύ μικρή ηλικία για αυτό και τα περισσότερα χρόνια ζούσα τρώγοντας ελάχιστα ζωικά προϊόντα. Στο παρελθόν ο περίγυρος ήταν πολύ αρνητικός και επίσης η επικρατούσα τότε κινδυνολογία δεν βοηθούσε στη λήψη της απόφασης. Όταν όμως το 2003 διάβασα στο διαδίκτυο και έμαθα για πρώτη φορά ότι υπάρχουν άνθρωποι στο εξωτερικό που ζουν με μια vegan φιλοσοφία ζωής, τότε αμέσως την υιοθέτησα κι εγώ.

Έχετε δει κάποια αλλαγή στον οργανισμό σας εν σχέσει με την προ vegan εποχή; π.χ. στις αισθήσεις, την διάθεση, το βάρος κ.τ.λ.

Χωρίς να υπερβάλλω, όλα αλλάζουν προς το θετικό. Μιλάμε για μια συνολική μεταμόρφωση όταν ζεις χρόνια με αυτό τον τρόπο ζωής και εμβαθύνεις συνεχώς σε αυτόν. Εάν μάθεις και κάνεις σωστά το διατροφικό σκέλος και αν το συνδυάζεις και με άσκηση, τότε απογειώνεσαι πραγματικά και όπως λέγεται μπορείς να γυρίσεις το βιολογικό ρολόι δέκα χρόνια πίσω.

Αγαπημένο σας vegan φαγητο;

Μου αρέσουν όλα τα φυτικά γεύματα. Σημαντική προϋπόθεση για μένα είναι να γίνονται με αγνά, πρωτογενή, βιολογικά υλικά και να μαγειρεύονται με τον βέλτιστο τρόπο ώστε να διατηρούν όσο γίνεται τα περισσότερα θρεπτικά τους συστατικά.

Τρεις κύριοι λόγοι που κάποιος πρέπει να γίνει vegan;

Θεωρώ ότι ο λόγος είναι ένας και είναι μέσα μας: είναι η δικαίωση της φυτοφάγου ανατομίας μας και η ευθυγράμμιση μας με τον Πλανήτη των φυτών που καθόρισε το ρόλο του ανθρώπου στο οικοσύστημα ως ενός ειρηνικού φυτοφάγου πλάσματος.

Τρεις λέξεις που σημαίνουν για εσάς vegan κουλτούρα;

Σύνδεση. Αρμονία. Αειφορία.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ακολουθεί κάποιος την vegan διατροφή, παράλληλα με τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις;

Είτε είσαι από τους ανθρώπους που μαγειρεύουν και προετοιμάζουν γεύματα από το σπίτι είτε είσαι από εκείνους που στηρίζονται στην εστίαση από μαγαζιά έξω, αυτή η διατροφή δεν θα σε δυσκολέψει ποτέ και ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία.

Κάτι που θεωρείται παρεξηγημένο στην vegan διατροφή;

Ακούμε συχνά το στερεότυπο ότι η φυτοφαγία είναι περιοριστική και ότι δεν έχει επιλογές –  κάτι που φυσικά είναι απόλυτα λανθασμένο και μπορεί μονάχα να ειπωθεί από κάποιον που είναι παντελώς άσχετος με το θέμα.

Αν η σύντροφός σας δεν ήταν vegan θα μπορούσατε να το δεχθείτε;

Θα το δεχόμουνα αρκεί να είναι αυτό που λέμε καλός άνθρωπος και ταυτόχρονα ανοιχτός στην πληροφορία και στην αλήθεια έτσι ώστε να αντιληφθεί το απόλυτο κακό που σημαίνει για τα άλλα αισθανόμενα όντα η διατροφή με ζώα. Αν πρόκειται για τέτοιο άτομο η μετάβαση στη φυτοφαγία (vegan διατροφή) είναι κάτι που θα συμβεί στην πορεία.

Πως βλέπετε το μέλλον στη διατροφή των Ελλήνων;

Το μέλλον βρίσκεται στο παρελθόν – όσο πιο πίσω γυρνάμε, τόσο πιο αγνή και φυτική ήταν η διατροφή των Ελλήνων. Έτσι αν πάμε στην δεκαετία του 1960 που έγινε η μελέτη για την Κρητική / Μεσογειακή κουζίνα ως μια από τις πιο υγιεινές διατροφές του κόσμου, θα δούμε ότι αυτή ήταν κατά 90% και πλέον φυτική (περιελάμβανε ελάχιστα ζωικά και μόλις 200 γρ. κρέας το μήνα). Στο μέλλον λοιπόν θα σύστηνα να επιστρέψουμε στη Μεσογειακή διατροφή, αφού στη χώρα μας έχουμε και το πλεονέκτημα των πιο γευστικών και ποιοτικών γεωργικών προϊόντων. Κατόπιν είναι πολύ εύκολο να επιτύχουμε και τον τελικό στόχο της πλήρους φυτοφαγίας.

Τί εύχεστε για το 2021;

Δεν πιστεύω στις ευχές και στην ελπίδα ότι θ’ αλλάξει κάτι χωρίς την δική μας συνειδητή προσπάθεια. Μέσα από μια τέτοια μεθοδική, συνεπή προσέγγιση θα δούμε τα θετικά που οραματιζόμαστε και προσδοκούμε.

Περισσότερες συνεντεύξεις