Slider
kagias

Ο υπεύθυνος του τομέα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, Βασίλης Καγιάς μας μιλάει για τα σεμινάρια βίγκαν γαστρονομίας.

Ο Βασίλης Καγιάς σπούδασε Επαγγελματική Ζαχαροπλαστική και Αρτοποιία σε ιδιωτική
σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Εργάστηκε σε διάφορα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής,
μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως και σε βιοτεχνίες γλυκού και παγωτού με
σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Η παραμονή και εργασία του ως chef pâtissier στη Γαλλία, σε διάσημη αλυσίδα
ζαχαροπλαστείων και σε βραβευμένο εστιατόριο με αστέρι Michelin, του προσέδωσε
μεγάλη εμπειρία, πλούσιες γνώσεις και επαγγελματικό κύρος.
Έπειτα από πολυετή εμπειρία στον χώρο της εστίασης και έχοντας παρακολουθήσει
σεμινάρια ζαχαροπλαστικής σε Γαλλία και Ελλάδα, εργάζεται ως σύμβουλος
ζαχαροπλαστικής, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνος του τομέα ζαχαροπλαστικής και
αρτοποιίας στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ.

instagram/facebook | vassilis_kagias

Τι μπορεί να μάθει ένας μαθητής στη σχολή για τη βίγκαν γαστρονομία;

Η φυτοφαγία είναι ένας τρόπος ζωής που όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να
ακολουθήσουν. Μέσω σεμιναρίων αλλά και μεμονωμένων πληροφοριών που
παραδίδονται στο κάθε μάθημα, οι σπουδαστές της σχολής εκπαιδεύονται θεωρητικά και
πρακτικά στη βίγκαν γαστρονομία.

Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσει κάποιος για να μάθει της βασικές αρχές της βίγκαν
μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής;

Η σχολή διαθέτει μεμονωμένη σειρά σεμιναρίων για σπουδαστές και επαγγελματίες
ζαχαροπλάστες-μάγειρες με θέμα τη βίγκαν γαστρονομία, στα οποία παραδίδονται
πληροφορίες, συνταγές αλλά και πρακτικές για βίγκαν δημιουργίες, καλύπτοντας έτσι τις
βάσεις της βίγκαν ζαχαροπλαστικής-μαγειρικής. Παίρνοντας από τα μαθήματα της σχολής
λοιπόν τα βασικά, είναι στο χέρι του κάθε σπουδαστή το πόσο θα αποφασίσει να εξελιχθεί
στον τομέα αυτό μετέπειτα.

Ποιοι είναι οι συνήθεις λόγοι που έρχεται κάποιος στη σχολή για να μάθει την βίγκαν
μαγειρική-ζαχαροπλαστική;

Οι διατροφικές ανάγκες, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, επιτάσσουν τους
εκκολαπτόμενους ζαχαροπλάστες-μάγειρες να ενημερωθούν και να εξελιχθούν στη βίγκαν
ζαχαροπλαστική και μαγειρική τέχνη. Επιπρόσθετα, όντας από τη φύση της η
ζαχαροπλαστική δημιουργική τέχνη, η εξέλιξη στον τομέα της αποτελεί πρόκληση για τους
σπουδαστές.

Ποιες είναι οι δυνατότητες εύρεσης εργασίας για έναν βίγκαν μάγειρα-ζαχαροπλάστη
σήμερα;

Ανάλογα με τη ζήτηση ακολουθούν και οι θέσεις εργασίας στον τομέα της βίγκαν
γαστρονομίας. Στην Ελλάδα η βίγκαν διατροφή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, όμως όλο και
περισσότερα καταστήματα ανοίγουν, τα οποία βασίζονται στη χορτοφαγική δίαιτα. Θεωρώ
πως στο κοντινό μέλλον θα εδραιωθεί σε μεγάλο ποσοστό ο συγκεκριμένος τρόπος
διατροφής.

Δώστε μας ένα κίνητρο για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την βίγκαν μαγειρική-
ζαχαροπλαστική.

Ένα κίνητρο είναι ότι στο άμεσο μέλλον η φυτοφαγία θα αποτελεί κύριο κομμάτι της
διατροφής μας.

Πιστεύετε ότι η έλλειψη κάποιων κλασικών πρώτων υλικών μπορεί να κάνει την βίγκαν
μαγειρική-ζαχαροπλαστική εξίσου δημιουργική;

Αντιθέτως, θεωρώ πως είναι εξίσου δημιουργική καθώς χρησιμοποιείται πληθώρα
ποιοτικών υλικών, με προτίμηση στα εποχιακά προϊόντα, με τα οποία, συνδυάζοντάς τα
άψογα, φέρνουμε δυνατές και αυθεντικές γεύσεις σε γλυκά και φαγητά.

Πείτε μας για το πρόγραμμα των μαθημάτων.

Η Σχολή Επισιτισμού του ΙΕΚ διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Αθήνα, τον
Πειραιά και τη Λάρισα και συνεργάζεται με κορυφαίους ενεργούς επαγγελματίες του
κλάδου με πολυετή εμπειρία σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό επάγγελμα. Οι κουζίνες και τα
εργαστήρια κατασκευάστηκαν σύμφωνα με το μοντέλο διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας
HACCP του προγράμματος ασφάλειας τροφίμων που υποστηρίζεται από τις εξής
αμερικανικές υπηρεσίες: Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), Υπηρεσία
Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ
και Υπουργείο Γεωργίας (USDA). Τα μαθήματα διδάσκονται σε εργαστήρια Μαγειρικής,
Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής, Εστιατορικής, Bar-Οινολογίας, Εργαστήρια Η/Υ και Show
Rooms. Τα προγράμματα σπουδών συνδυάζουν τα εργαστηριακά μαθήματα με τη

θεωρητική γνώση και την πρακτική άσκηση σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υψηλών
απαιτήσεων.
Οι σπουδαστές μαθαίνουν να αξιοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, αλλά
και να είναι πειθαρχημένοι, να έρχονται σε επαφή με ξένες κουλτούρες, να μαθαίνουν
ορολογίες, να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και να αποκτούν απαραίτητες γνώσεις
διοίκησης επιχειρήσεων και λογιστικής για να σταδιοδρομήσουν σε υψηλό επίπεδο στην
Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το site του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ
https://omiros.gr/. Οι εκπαιδευτικοί σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις και
ενημέρωση πάνω σε όλα τα προγράμματα σπουδών.

Περισσότερες συνεντεύξεις