GEYSEIS_KOSMOU

Οι καλύτερες πίτες της Ελλάδας

Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα θεωρείται η «μαμά» της πίτας. Ανά περιοχή, τα είδη της πίτας ποικίλλουν και μπορεί να τα αναγνωρίσει κανείς από τα ήθη και τα έθιμα του αντίστοιχου τόπου.

Κάποιες πίτες έχουν τα χόρτα ως βασικό συστατικό, κάποιες το τυρί, κάποιες έχουν φύλλο από μία πλευρά, κάποιες από την άλλη και κάποιες άλλες πάλι καθόλου!

Εμείς σας παρουσιάζουμε τις πιο δημοφιλείς και νόστιμες πίτες, ώστε να πρωτοτυπήσετε και να εκπλήξετε τους δικούς σας ανθρώπους με κάτι πολύ διαφορετικό και απολαυστικό!

Νησιώτικες πίτες

Τα νησιά της Ελλάδας αποτελούν περιοχές με μεγάλη ιστορία το καθένα. Ονομαζόμενες και προερχόμενες από τη διάλεκτο, τα συστατικά ή τα χαρακτηριστικά της περιοχής, οι πιο χαρακτηριστικές πίτες των ελληνικών νησιών παρουσιάζονται παρακάτω.

Στριφτή Σκοπέλου

Η σκοπελίτικη τυρόπιτα –όπως είναι ευρύτερα γνωστή η στριφτή τηγανητή τυρόπιτα- είναι πασίγνωστη και ιδιαίτερα αγαπητή σε όλη την Ελλάδα. Έχει στριφτό σχήμα και τηγανίζεται σε καυτό λάδι. Το τυρί που χρησιμοποιείται κατά βάση για τη γέμιση είναι το κατσικίσιο, αλλά πολλοί προσθέτουν κι άλλα λευκά τυριά που την κάνουν ακόμα πιο νόστιμη. Το μόνο που χρειάζεστε για να την ετοιμάσετε είναι αλεύρι, ένα καλό κατσικίσιο τυρί και μια καλή τεχνική. Την ίδια τυρόπιτα σε παραλλαγές θα συναντήσετε και στα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων.

Μαρμαρίτες Σκύρος

Στις Σποράδες και συγκεκριμένα στη Σκύρο, θα συναντήσετε τις παραδοσιακές Μαρμαρίτες. Είναι πιταράκια με κολοκύθα ψημένα στον φούρνο (παραδοσιακά σε ξυλόφουρνο). Για τη γέμιση χρειάζεστε κόκκινη κολοκύθα, γραβιέρα, κρεμμύδι, κανέλα, μπαχάρι και δυόσμο. Φτιάχνετε λεπτά τριγωνικά πιταράκια και τα ψήνετε στον φούρνο.

Κρομμυδόπιτα Μυκόνου

Διάσημη μυκονιάτικη συνταγή, η κρομμυδόπιτα είναι μια πεντανόστιμη πίτα με χειροποίητο φύλλο, τυροβολιά Μυκόνου, κρεμμύδια και άνηθο. Η τυροβολιά είναι ένα παραδοσιακό τυρί του νησιού, με έντονη πικάντικη γεύση που ταιριάζει απόλυτα ως γέμιση για την πίτα.

Λαδένια Κιμώλου

Η λαδένια από την Κίμωλο είναι μια ανοιχτή πίτα που μοιάζει με πίτσα. Φτιάχνεται με ένα παχύ στρώμα ζύμης στο κάτω μέρος το οποίο αλείφεται με πάστα ντομάτας και γεμίζει με κομμένη φρέσκια ντομάτα σε ροδέλες, κρεμμύδια και ρίγανη. Είναι νόστιμη και πολύ απλή.

Λαχανόπιτα από την Κάρπαθο

Η λαχανόπιτα είναι παραδοσιακή χορτόπιτα από την Κάρπαθο. Φτιάχνεται με παραδοσιακό φύλλο και για τη γέμιση χρησιμοποιούνται χόρτα όπως σπανάκι, μάραθος, καυκαλήθρες, μυρώνια, σέσκουλα κτλ. Φτιάχνεται σε μισοφέγγαρα και ψήνεται ή τηγανίζεται σε καυτό λάδι.

Μελόπιτα Σίφνος

Η μελόπιτα Σίφνου είναι μια παραδοσιακή πίτα που τρώγεται για επιδόρπιο και συνοδεύει άψογα τον καφέ. Φτιάχνεται με μέλι, μυζήθρα και αυγά και δεν έχει φύλλο.

Κρήτη

Η Κρήτη έχει το δικό της ύφος στις πίτες που παρασκευάζει. Το βασικό συστατικό που χρησιμοποιούν οι Κρητικοί στις περισσότερες πίτες τους είναι το τυρί. Οι πιο δημοφιλείς πίτες τις Κρήτης είναι οι παρακάτω, αν και θα συναντηθούν σε πολλές παραλλαγές, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά.

Χανιώτικο μπουρέκι

Το χανιώτικο μπουρέκι είναι μια κρητική πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα οικονομική και νόστιμη. Φτιάχνεται με ξινομηζύθρα, κολοκύθια, πατάτες και μοιάζει με ομελέτα. Τα λαχανικά περιχύνονται με αλεύρι, γάλα και αυγό κι έτσι ενώνονται μεταξύ τους.

Σφακιανή πίτα

Και τι καλύτερο για να κλείσουμε το πεντανόστιμο αυτό θέμα, από μια εξαιρετική σφακιανή πίτα. Οι σφακιανές πίτες είναι πολύ λεπτά πιταράκια από αλεύρι και νερό, γεμισμένα με μυζήθρα. Τηγανίζονται σε καυτό λάδι και περιχύνονται με μέλι και καρύδι.

Ζαγορίτικη αλευρόπιτα

Μια εύκολη αλμυρή πίτα χωρίς φύλλο είναι η αλευρόπιτα που συναντάται στα Ζαγοροχώρια. Είναι ένα είδος τυρόπιτας μιας και αποτελείται από αυγά, αλεύρι, φέτα και ελαιόλαδο. Ο χυλός που δημιουργείται είναι σχετικά σφιχτός και ψήνεται μέσα σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο ή λάδι.

Βόρεια Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα, οι πίτες αλλάζουν σχήμα, συστατικά και φύλλο, ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα που ανήκουν. Παρακάτω αναφέρονται οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές.

Κολομπαρόπιτα από τη Χαλκιδική

Μια πανεύκολη πίτα φτιάχνεται στη Χαλκιδική και παίρνει το όνομά της από το «κολόμπαρος» που θα πει γυμνός στην τοπική διάλεκτο. Η πίτα αυτή, όπως εύκολα συμπεραίνουμε, δεν έχει φύλλο, αλλά έχει κολοκύθι, σιμιγδάλι, αλεύρι, αυγά και γάλα. Ψήνεται στον φούρνο κι αποκτά μια τραγανή επιφάνεια. 

Ρυζόπιτα Σερρών

Είναι μια βλάχικη πίτα, γλυκιά, με βασικά συστατικά της το ρύζι, το νερό, το βούτυρο, τα αυγά και τη ζάχαρη. Επιπρόσθετα βάζουμε σταφίδες, σουσάμι και κανέλα. Η πίτα έχει στο κάτω μέρος φύλλο, ενώ από πάνω είναι γυμνή. Η πίτα αυτή συναντάται πολύ στη Βόρεια Ελλάδα, στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης

Η ξακουστή μπουγάτσα είναι μια πίτα από φύλλο κρούστας γεμισμένη συνήθως με κρέμα ή τυρί. Το όνομά της προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική λέξη πογάτσα (POĞAÇA = ζύμη). Στην Ελλάδα έφτασε μέσω των Μικρασιατών προσφύγων και έγινε διάσημη στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες που φημίζονται μέχρι σήμερα για τη μπουγάτσα τους.

Νοτιοανατολική Ελλάδα

Στη Νοτιοανατολική Ελλάδα οι άνθρωποι εκμεταλλευόντουσαν όσα περισσότερα συστατικά τους προσέφερε η φύση για να συνθέσουν τις πίτες και τα φαγητά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ευφάνταστες δημιουργίες από τις νοικοκυρές, οι οποίες απολαμβάνονται από όλη την Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Γιαννιώτικη μπατσαριά

Η χορτόπιτα αυτή κατάγεται από τα Γιάννενα. Τα Γιάννενα καθώς και όλη η Ήπειρος είναι συνυφασμένα με τις πίτες, καθώς στην φτωχική αυτή περιοχή με τα λιγοστά υλικά, οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν ό,τι προσέφερε η φύση για να χορτάσουν την οικογένεια. Έτσι, η μπατσαριά είναι μια πίτα με καλαμποκάλευρο, διάφορα χόρτα και γάλα.

Μαμαλίγκα από τη Λαμία

Η μαμαλίγκα είναι μια πίτα με θεσσαλικές ρίζες και φτιάχνεται με χυλό χωρίς φύλλο. Τα υλικά της είναι καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι και αλατοπίπερο. Το αποτέλεσμα είναι ένας πηχτός χυλός που βράζει στην κατσαρόλα και στερεοποιείται μόλις βγει από τη φωτιά. Συνοδεύει συνήθως το φαγητό και σερβίρεται με χόρτα ή τυρί. Η ίδια συνταγή συναντάται πολύ και στις βαλκανικές χώρες και μοιάζει με την πολέντα. 

Ηπειρώτικο πεπέκι

Το πεπέκι είναι μια ηπειρώτικη πίτα χωρίς φύλλο, που φτιάχνεται με αλεύρι, φέτα, αυγά και γιαούρτι. Φτιάχνεται γρήγορα κι εύκολα και συνηθίζεται να ψήνεται σε μεγάλο ταψί για να βγαίνει λεπτή.

Πλαστός από τη Θεσσαλία

Ο πλαστός είναι μια πολύ εύκολη θεσσαλική χορτόπιτα από καλαμποκίσιο αλεύρι και χόρτα. Δεν έχει φύλλο, το μίγμα του είναι ένας παχύρρευστος χυλός και στην εμφάνιση μοιάζει με κέικ. Για τη γέμιση διαλέξτε τσουκνίδα, πράσο και κρεμμυδάκι φρέσκο που δίνει νοστιμιά, ενώ αν βρείτε σπανάκι, καυκαλήθρες, μάραθο, σέσκουλα κι άλλα χόρτα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να εμπλουτίσετε τη γεύση του πλαστού. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγη φέτα.

Μπλατσάρα Πρέβεζα

Η μπλατσάρα είναι μια τοπική συνταγή για πίτα από την Πρέβεζα. Για να την φτιάξετε χρειάζεστε τα φύλλα από φρέσκα κρεμμύδια, φέτα, άνηθο, καλαμποκάλευρο, λάδι και τραχανά.

Γαλατόπιτα Θεσσαλίας

Με παράδοση από γενιά σε γενιά, η παραδοσιακή γαλατόπιτα από τη Θεσσαλία είναι μια γλυκιά πίτα που προτιμάται για πρωινό ή επιδόρπιο. Είναι μια ξεσκέπαστη πίτα με φύλλο μόνο από την κάτω μεριά και γέμιση με γάλα, βούτυρο, ζάχαρη και αυγά.

 

Δείτε παρακάτω κάποιες μοναδικές συνταγές από παραδοσιακές πίτες που θα σας μείνουν αξέχαστες!

Νησιώτικες

Μαρμαρίτες Σκύρου

Κρήτη

Σφακιανή πίτα

Βόρεια Ελλάδα

Ρυζόπιτα

Νοτιοανατολική Ελλάδα

Πλαστός

 

Πηγή