Στο The Foodies
μοιραζόμαστε
το πάθος
για υγιεινή
διατροφή,
vegan συνταγές,
μικρά μυστικά
ευεξίας
και πολλά ακόμα
για μια ζωή
γεμάτη γεύση

NEA
4

Οικολογικές ιδέες για ατελείωτο παιχνίδι

Τα παιδιά δεν χρειάζονται παρά μόνο τη φαντασία τους για να παίξουν και να μπουν σε έναν μαγικό κόσμο μετατρέποντας το σεντόνι του κρεβατιού τους σε κάπα ή το τραπέζι του σαλονιού σε φρούριο απόρθητο. Μπορούμε όμως πάντα να τους δώσουμε ιδέες και να τα βοηθήσουμε να οξύνουν τη συγκέντρωση και τη φαντασία τους βάζοντας σε πλήρη λειτουργία όλες τις αισθήσεις τους. Για να δούμε μαζί μερικούς τρόπους για ατέλειωτο παιχνίδι!

Τα παιδιά λατρεύουν να εξερευνούν τη φύση. Ανακαλύψτε μαζί τον μαγικό κόσμο των φυτών και των εντόμων, αφήστε τα να σκαλίσουν το χώμα, μαζέψτε κουκουνάρια, μιμηθείτε τα ζωάκια. Μπορείτε να ξαπλώσετε στο χορτάρι και να παρατηρήσετε τα σύννεφα και τα αστεία σχήματά τους. Η φύση πάντα δίνει έμπνευση και για παιχνίδι.

Φτιάξτε τον πιο αξέχαστο κρυμμένο θησαυρό με εκπαιδευτικό χαρακτήρα φτιάχνοντας κουίζ και παντομίμα για να μάθουν καλύτερα τη φύση και την αξία της. Ο κρυμμένος θησαυρός μπορεί να είναι μια φανταστική πινιάτα από κουτί δημητριακών γεμάτη δωράκια, την οποία μπορείτε να φτιάξετε εσείς. Μια ωραία ιδέα βρίσκεται εδώ 

Πριν πετάξετε στην ανακύκλωση τις χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες, ξανασκεφτείτε το! Μπορούν να γίνουν κουζίνα, αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή ακόμα και παζλ και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε πανεύκολα! Θα χρειαστείτε χαρτοκόπτη και μπόλικη φαντασία. Κάποιες ιδέες θα βρείτε εδώ και εδώ

Μπείτε μαζί στην κουζίνα και φτιάξτε πλαστελίνη με αλεύρι, αλάτι, νερό και λίγο λάδι. Μπορείτε να δώσετε χρώμα με τη βοήθεια των λαχανικών ή των μπαχαρικών, όπως το παντζάρι, το σπανάκι ή τον κουρκουμά. Υπάρχουν και vegan χρώματα ζαχαροπλαστικής

Φτιάξτε δακτυλομπογιές με γιαούρτι σόγιας, κορν φλάουερ και χρώμα ζαχαροπλαστικής, και νερομπογιές με καλαμποκάλευρο. Συνταγή για νερομπογιές εδώ 

Κάντε πειράματα όπως το ηφαίστειο-ουράνιο τόξο με μαγειρική σόδα, ξίδι, υγρό σαπούνι και χρώματα ζαχαροπλαστικής ή τα χρώματα του ουράνιου τόξου με τη βοήθεια ενός κόκκινου λάχανου.

Πέρα από τα παιχνίδια στο σπίτι, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τα παιχνίδια εμπορίου και για την υγεία του παιδιού μας και για το περιβάλλον.

Αποφύγετε να αγοράζετε πλαστικά παιχνίδια ή παιχνίδια από PVC (δηλαδή συνθετικό πλαστικό πολυμερές) ή μπορείτε να αγοράσετε παιχνίδια από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Δώστε προσοχή στα χρώματα με τα οποία είναι βαμμένα τα παιχνίδια. Εάν δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για το τι χρώματα έχουν χρησιμοποιηθεί μπορείτε να επιλέξετε άβαφα ξύλινα παιχνίδια και να τα βάψετε μόνοι-ες σας με υδατοδιαλυτές μπογιές.

Αγοράστε οικολογικά παιχνίδια. Τα παιχνίδια αυτά, εκτός των άλλων, ενισχύουν και την οικολογική συνείδηση από μικρή ηλικία.

Υπάρχουν διάφορα ειδή οικολογικών παιχνιδιών. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα κατασκευασμένα από ξύλο και γενικότερα από ανανεώσιμη ξυλεία. Πρόκειται για ξύλινα ζωάκια, οχήματα κτλ. κατασκευασμένα από ενδημικά ξύλα (ευρωπαϊκά κυρίως) και επεξεργασμένα με ειδικές μεθόδους. Δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού ούτε διαθέτουν μικρά κομμάτια που είναι ο φόβος κάθε γονιού. Τα παιχνίδια αυτά μπορούν να συμβάλλουν δημιουργικά στη σωματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Πολλά παιχνίδια κατασκευάζονται και από βιοδιασπώμενα υλικά ενώ κάποια κατασκευάζονται μέχρι και από καλαμπόκι. Oι βαφές που χρησιμοποιούνται σε αυτά αλλά και γενικότερα στα οικολογικά παιχνίδια είναι οι υδατοδιαλυτές βαφές που αναφέρθηκαν πιο πάνω και είναι κατάλληλες ακόμη και για τρόφιμα.

Τα παιδιά αγαπάνε τα κουκλάκια και τα λούτρινα παιχνίδια. Ελέγξτε εάν τα πάνινα παιχνίδια είναι φτιαγμένα από οργανικές ίνες και εξωτερικά αλλά και στην επένδυσή τους. Προτιμήστε παιχνίδια από οργανικό βαμβάκι που δεν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία, ειδικά για τα μαλακά παιχνίδια που έχουν τα παιδιά επάνω στα κρεβάτια τους και συχνά κοιμούνται μαζί τους. Καλό είναι να έχουν την ένδειξη “non toxic”. 

Προτιμήστε χειροποίητα παιχνίδια

Τα παιχνίδια που αγοράζετε καλό θα ήταν να έχουν στη συσκευασία τους το σήμα CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγγυάται την ασφάλεια του καταναλωτή.

Προτού αγοράσετε ένα παιχνίδι, ελέγξτε οι ίδιοι την ποιότητά του: αν είναι σωστά συναρμολογημένο, αν σπάει εύκολα ή αν περιέχει εύφλεκτα υλικά.

Διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις, όπου υπάρχουν.

Υπέροχα βιώσιμα ξύλινα παιχνίδια θα βρείτε εδώ.  Έχει και υπέροχες ιδέες για βάφτιση, ιδέες για τους γονείς που ακολουθούν τη μοντεσοριανή προσέγγιση, αλλά και φανταστικά ξύλινα κουβαδάκια για την παραλία!

Αγοράστε οικολογικά χρώματα ζωγραφικής όπως τα crayon rocks που είναι φτιαγμένα από κερί σόγιας και μπορείτε να τα βρείτε και σε ελληνικά καταστήματα!

Επίσης υπάρχουν τα ηλιακά παιχνίδια και αυτά που κινούνται με αιολική ενέργεια. Όλα αυτά λειτουργούν με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και δεν χρειάζονται συμβατικές μπαταρίες που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και ρυπαίνουν το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, οι ουσίες που περιέχει μια μικρή μπαταρία είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό. Εκτός των άλλων μέσα από αυτά τα παιχνίδια τα παιδιά μαθαίνουν την χρησιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όλα τα αυθεντικά οικολογικά προϊόντα έχουν πιστοποιητικά καλής χρήσης από έγκυρους γερμανικούς φορείς ελέγχου (όπως TÜV, spiel gut, ÖkoTest). Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα εδώ

Καλή διασκέδαση!

Πηγή 1 

Πηγή 2

Περισσότερα νέα