Στο The Foodies
μοιραζόμαστε
το πάθος
για υγιεινή
διατροφή,
vegan συνταγές,
μικρά μυστικά
ευεξίας
και πολλά ακόμα
για μια ζωή
γεμάτη γεύση

NEA
Κοχύλια κεντρική

Οικολογικός τουρισμός: η επιλογή του φετινού καλοκαιριού!

Το καλοκαίρι έφτασε ξανά και πολλοί άνθρωποι ήδη έχουν οργανώσει τις οικολογικές διακοπές τους. Ο οικολογικός τουρισμός αγκαλιάζεται από ολοένα και περισσότερο κόσμο!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του οικολογικού τουρισμού

Ο οικολογικός τουρισμός αποτελεί μια από τις πιο συμφέρουσες επιλογές για τους ταξιδιώτες καθώς συνδυάζει χαμηλό κόστος με υψηλού επιπέδου ασχολίες και εμπειρίες. Πέρα από την ευκαιρία να συνδεθούν πλήρως με τη φύση και να γνωρίσουν μέρη που ανήκουν σε προστατευόμενες ζώνες, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πληθώρα αθλητικών δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, ποδηλασία, ορειβασία, αναρρίχηση, κανόε καγιάκ, κολύμπι σε λίμνες και ποτάμια, ή να επισκεφθούν πολιτισμικά και αρχαιολογικά μνημεία. Μπορούν να συνδιαλλαγούν με τους κατοίκους μαγειρεύοντας τοπικές λιχουδιές ή πηγαίνοντας σε ρουστίκ ταβέρνες, να κατασκηνώσουν ή να κάνουν πικνίκ, να επισκεφθούν λαϊκές αγορές και να μάθουν τα ιδιαίτερα τοπικά, και χειροποίητα πολλές φορές, προϊόντα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιθυμούν να μαζέψουν άγρια χόρτα και βότανα που φυτρώνουν στα βουνά και τις ακροθαλασσιές ή να πάρουν μέρος σε οικολογικές δράσεις όπως αυτές που διοργανώνονται για την απομάκρυνση των σκουπιδιών.

Πέρα από αυτό, πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν τουριστικές εγκαταστάσεις με οικολογική συνείδηση και σεβασμό στη βιοποικιλότητα της εκάστοτε περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, τα οικολογικά τουριστικά καταλύματα χρησιμοποιούν βιώσιμα και οικολογικά υλικά, παρέχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης για χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μπαταρίες κτλ. και προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση πόρων με ειδικό σύστημα τακτικής παρακολούθησης της ενέργειας και του νερού. Παράλληλα, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι όπου παρέχεται η δυνατότητα να δανειστείς ή να σταθμεύσεις το δικό σου ποδήλατο ή δίνεται η δυνατότητα επιλογής vegetarian και vegan μενού με οργανικά και αγνά προϊόντα της περιοχής. Φροντίζουν ακόμα να έχουν άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό στις «πράσινες» πρακτικές που ακολουθούνται, αλλά και πλήρως ενημερωμένο σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες και τα αξιοθέατα της περιοχής (μονοπάτια, σημεία φυσικής ομορφιάς, ιστορικά μνημεία, οινοποιεία, ελαιοτριβεία κτλ.)

Οι περισσότεροι πλέον επιλέγουν τον οικολογικό τουρισμό.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Booking.com

Το 83% των ταξιδιωτών παγκοσμίως πιστεύουν ότι τα βιώσιμα ταξίδια είναι ζωτικής σημασίας, με το 61% να δηλώνουν ότι η πανδημία τούς έκανε να θέλουν να ταξιδέψουν πιο βιώσιμα στο μέλλον.

Σχεδόν οι μισοί (49%) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εν έτει 2021 δεν υπάρχουν αρκετές βιώσιμες επιλογές ταξιδιού, με το 53% να παραδέχονται ότι ενοχλούνται εάν κάποιο κατάλυμα τους εμποδίζει να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα — εάν, για παράδειγμα, δεν παρέχει εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.

Επιπλέον, 3 στους 4 παρόχους καταλύματος δηλώνουν ότι έχουν εφαρμόσει τουλάχιστον κάποιο είδος πρακτικής βιωσιμότητας στο ξενοδοχείο ή το κατάλυμά τους.

Βίγκαν τρόπος ζωής και οικολογικός τουρισμός

Όλοι όσοι έχουν επιλέξει τον βίγκαν τρόπο ζωής, ακόμα και αυτοί που είναι βίγκαν αλλά δεν είναι τόσο συνεπείς π.χ. με την ανακύκλωση, ή χρησιμοποιούν πλαστικά καλαμάκια, εξακολουθούν να δίνουν μια τεράστια ανάσα στον πλανήτη σώζοντάς τον από το τεράστιο αποτύπωμα που του αφήνει η χρησιμοποίηση των ζώων για οποιονδήποτε σκοπό, και πρώτα από όλα για φαγητό. Πολλοί βίγκαν όμως, αν όχι οι περισσότεροι, το έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα και προσέχουν τις επιλογές τους και τι επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν για το περιβάλλον. Έτσι φροντίζουν και οι διακοπές τους να είναι κι αυτές οικολογικές.

Και όσο οι βίγκαν παγκοσμίως αυξάνονται μέρα με τη μέρα, εννοείται πως μεγαλώνει και η επιρροή τους στον τουριστικό χώρο.

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData, περιηγήσεις φιλικές προς βίγκαν, ειδικές εκδρομές και ψηφιακές ταξιδιωτικές εφαρμογές, αναδεικνύονται ως ένα νέο εργαλείο για τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να προσελκύσουν πελάτες με περιβαλλοντικές ανησυχίες, μια που όλες οι εταιρείες, σε όλο το φάσμα των ταξιδιών και του τουρισμού, προσπαθούν να ανακάμψουν από τον επιβλαβή αντίκτυπο του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εμφανίστηκαν μοναδικές εφαρμογές, με τις Veg Visits και Air Vegan να αποτελούν τους βασικούς καινοτόμους. Το Veg Visits, για παράδειγμα, είναι μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα να βρεις βίγκαν τοπικά καταλύματα σε 80 διαφορετικές χώρες. Η Air Vegan αξιολογεί πόσο φιλικό για έναν βίγκαν είναι ένα αεροδρόμιο, δίνοντας στους χρήστες πληροφορίες σχετικά με τα καλύτερα σημεία φαγητού. Επιπλέον, ξενοδοχεία και αλυσίδες όπως είναι για παράδειγμα το Hilton του Λονδίνου, εγκαινίασαν τις πρώτες βίγκαν σουίτες, όπου τα πάντα μέσα, όχι μόνο το φαγητό, από τα έπιπλα μέχρι τα προϊόντα καλλωπισμού και τη γραφική ύλη, είναι βίγκαν. Επίσης, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και εταιρείες όπως η Responsible Travel, οργανώνουν βίγκαν διακοπές σε διάφορους προορισμούς παγκοσμίως, όπως στην Ελλάδα, την Ινδία, την Αιθιοπία και την Κόστα Ρίκα.

Επιβεβαιώνοντας την εν λόγω τάση, η έρευνα της GlobalData που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, διαπίστωσε ότι το 76% των 5.700 ερωτηθέντων παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί από την ηθική, φιλική προς το περιβάλλον, κοινωνικά υπεύθυνη υπηρεσία, ενώ πριν από τον κορωνοϊό, μόνο το 46% των ερωτηθέντων παγκοσμίως αγόραζε προϊόντα που ήταν cruelty free και πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Η πανδημία έχει αλλάξει τις πεποιθήσεις των ανθρώπων γύρω από τη βιωσιμότητα και την οικολογία, ενώ πολλοί πλέον επιλέγουν τον βίγκαν τρόπο ζωής. Άλλωστε, βιγκανισμός και οικολογία πάνε μαζί!

 

Πηγές

https://blog.enafood.gr/tourismos-stin-ellada/category-tourismos_oikologikos-tourismos-mia-tasi-pollaploi-ellinikoi-proorismoi/

https://ecotourism-greece.com/home/

https://www.responsiblevacation.com/vacations/vegan-holidays/travel-guide/greece

https://www.tornosnews.gr/mobile/statistics/51429-ereyna-booking-ekrhxh-endiaferontos-gia-ta-viosima-taxidia.html

https://www.tornosnews.gr/tornos/taseis/49574-ereyna-globaldata-ragdaia-ayxhsh-ths-epirrohs-toy-vigkanismoy-sthn-taxidiotikh-viomhchania.html

https://www.peacefuldumpling.com/travel-apps-vegan

Περισσότερα νέα