NEA
Capture

Οριστικό πράσινο φως στη συμφωνία που προστατεύει φέτα, μαστίχα και ούζο στην Κίνα

Πότε θα τεθεί σε ισχύ και ποια είναι τα προϊόντα που θα ακολουθήσουν

Σε ισχύ αναμένεται να τεθεί στις αρχές του 2021 η διμερής συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας για την προστασία 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ από τον σφετερισμό και τις απομιμήσεις, μετά την οριστική έγκριση της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα, ενώ είχε προηγηθεί στις 11 Νοεμβρίου η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον Πέτερ Άλτμαϊερ, ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, χάρη στη συμφωνία αυτή τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα απολαμβάνουν μεγαλύτερης προστασίας στην κινεζική αγορά, γεγονός που θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές στην Κίνα και θα ενισχύσει τη θέση τους στην αγορά.

Ποια ελληνικά προϊόντα εντάσσονται στη συμφωνία

Μεταξύ των 100 ευρωπαϊκών προϊόντων που θα προστατεύονται στην κινεζική αγορά βάσει της συμφωνίας είναι η φέτα, η μαστίχα Χίου, η ελιά Καλαμάτας, ο οίνος Σάμου και το ελαιόλαδο Σητείας. Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνεται και το ούζο, καθώς και το κυπριακό ποτό ζιβανία, αλλά και εμβληματικά προϊόντα από όλη την Ευρώπη, όπως Cava, Champagne, Irish whiskey, Münchener Bier, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma και Queso Manchego. Από την άλλη, μεταξύ των κινεζικών προϊόντων που βάσει της συμφωνίας προστατεύονται στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πάστα φασολιού Pixian, το λευκό τσάι Anji, το ρύζι Panjin και η πιπερόριζα Anqiu.

Ο «αστερίσκος» για τη φέτα

Να σημειωθεί ότι ειδικά για τη φέτα προβλέπεται μεταβατική περίοδος οκτώ ετών, στη διάρκεια των οποίων δεν θα απαγορεύεται η χρήση του όρου «φέτα» σε προϊόντα τα οποία είχαν τοποθετηθεί στην αγορά της Κίνας προ της 3ης Ιουνίου 2017 και αναφέρουν σαφώς στην ετικέτα τους τη γεωγραφική προέλευση της φέτας. Τα επόμενα βήματα Η συμφωνία προβλέπει ακόμα ότι, εντός τεσσάρων ετών αφού τεθεί σε ισχύ, αυτή θα επεκταθεί με 175 επιπλέον προϊόντα από την κάθε πλευρά (μεταξύ αυτών η γραβιέρα Κρήτης, η κεφαλογραβιέρα, ο κρόκος Κοζάνης, η ρετσίνα Αττικής και το τσίπουρο), ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει και έναν μηχανισμό για προσθήκη περισσότερων γεωγραφικών ενδείξεων στο μέλλον. Σημειώνεται ότι το 2019 η Κίνα αποτελούσε τον τρίτο σημαντικότερο προορισμό για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, με αξία που ανήλθε σε 14,5 δισ. ευρώ. Είναι επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές ενωσιακών προϊόντων που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών, και αντιπροσωπεύουν ποσοστό 9% σε αξία.

Πηγή

Περισσότερα νέα