SUNENTEUKSEIS
MAIN_SYNENTEYKSEIS_CHEF_8

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: Πέντε σεφ μας μιλούν για τις γυναίκες που ενέπνευσαν τη μαγειρική τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, το The Foodies ζήτησε από πέντε σεφ να μας πουν λίγα λόγια για τις γυναίκες που επηρέασαν τη μαγειρική τους. Δύο γυναίκες και τρεις άντρες που έχουν αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο και έχουν καταξιωθεί στο χώρο της μαγειρικής μοιράζονται μαζί μας μαγειρικές αναμνήσεις.

Γιώργος Τσούλης

Ποιο είναι το γυναικείο πρόσωπο της ζωής σου, που σε ενέπνευσε στην απόφασή σου να ασχοληθείς με την μαγειρική ή συνέβαλε στη δημιουργία των συνταγών σου;

Η γιαγιά μου είναι ο άνθρωπος από τον οποίο έχω δημιουργήσει τις πρώτες μου έντονες μαγειρικές αναμνήσεις οι οποίες είναι τοποθετημένες γεωγραφικά στο χωριό μου, την Μανωλάδα. Αρώματα και γεύσεις που δε ξεχνιούνται, έχουν αποτυπωθεί στην μνήμη μου από την γιαγιά μου, αλλά και μαγειρικές συμβουλές που κατάλαβα εκ των υστέρων, αφού είχα πλέον γίνει μάγειρας, πόσο πολύ με είχαν επηρεάσει! Αν παρατηρήσετε και στα μαγειρικά μου video, για παράδειγμα στο «Μη Μασάς» στο YouTube κανάλι που παίζει κάθε Παρασκευή στις 16.00, πολύ συχνά θα αναφερθώ στην γιαγιά μου και σε κάποιο δικό της tip για τη συνταγή που φτιάχνω.

Πες μας κάποιες από τις χαρακτηριστικές «μαγειρικές» αναμνήσεις σου με αυτό το πρόσωπο.

Μια χαρακτηριστική ανάμνηση που μου έχει μείνει, είναι όταν η γιαγιά μου έφτιαχνε το αυγολέμονο που έστελνε φιλάκια, ενώ όταν έφτιαχνε πίτες τις σταύρωνε. Τέτοια χαριτωμένα παραδοσιακά συνήθεια μου τα πέρασε στο υποσυνείδητο και για αυτό θεωρώ ότι η γιαγιά μου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να αγαπήσω τόσο βαθιά την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.

Θεωρείς ότι υπάρχει κάτι χαρακτηριστικό στη γυναικεία μαγειρική που την κάνει ξεχωριστή;

Φυσικά και ναι! Θα σας πω κάτι που το λέω συχνά και το πιστεύω ακράδαντα, οι συνταγές της μαμάς μας θα είναι πάντα οι καλύτερες συνταγές και ο κύριος και βασικότερος λόγος έγκειται στο πιο σημαντικό συστατικό που βάζουν οι μαμάδες μας στις συνταγές τους, την αγάπη τους για την οικογένεια τους!

Σε λίγες μέρες είναι η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Τι θα ήθελες να πεις σε όλες τις γυναίκες που ασχολούνται με τη μαγειρική ή κάνουν τώρα τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στο χώρο;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις γυναίκες στη ζωή μας που μας μαγειρεύουν βάζοντας όλη τους την αγάπη στα φαγητά τους και να τους θυμίσω ότι κάθε μέρα η μαγειρική μπορεί να είναι διασκέδαση, να είναι μία αγχολυτική διαδικασία και όχι μια καθημερινή αγγαρεία, εγώ και όλη ομάδα μου είμαστε δίπλα τους για να τους λύνουμε κάθε μαγειρική απορία και για να δίνουμε νέες μαγειρικές ιδέες που δεν έχουν τέλος στο www.giorgostsoulis.com! Όσο για τις νέες μαγείρισσές που κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στο χώρο, θα τους ευχηθώ να έχουν μπόλικη υπομονή και επιμονή, να μην απογοητεύονται ακόμα και αν κάνουν αρκετά λάθη στην αρχή της πορείας τους και να μη σταματήσουν ποτέ να μαθαίνουν και να διευρύνουν τους μαγειρικούς τους ορίζοντες.

  • Ο Γιώργος Τσούλης είναι δημιουργός της ιστοσελίδας www.giorgostsoulis.com και του cooking studio #tsoulomageiremata στα Μελίσσια, στο οποίο, γίνεται, μεταξύ άλλων και η παραγωγή των Youtube video-εκπομπών του.

Την φετινή χρονιά τον ακολουθούμε στην κουζίνα της εκπομπής Pop Up, κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 13.50 στον ALPHA. Θα τον βρείτε στο instagram.

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη

Ποιο είναι το γυναικείο πρόσωπο της ζωής σου, που σε ενέπνευσε στην απόφασή σου να ασχοληθείς με την μαγειρική ή συνέβαλε στη δημιουργία των συνταγών σου;

Η μητέρα μου! Η μητέρα μου είναι πολύ καλή μαγείρισσα, αν και οδοντίατρος στο επάγγελμα. Στο σπίτι μας διοργανώναμε πάντα μεγάλα τραπέζια και το φαγητό ήταν και είναι σημείο αναφοράς για την οικογένειά μου. Από μικρή μου άρεσε πολύ να την παρακολουθώ να μαγειρεύει και ήθελα να συμμετέχω από την προετοιμασία του φαγητού μέχρι στο στρώσιμο του τραπεζιού. Με μάγευε η όλη διαδικασία! Η μητέρα μου επίσης έχει εκπληκτική παλέτα και εκτιμώ πολύ την άποψή της πάνω στο φαγητό. Για αυτό ακριβώς το λόγο είναι συνήθως από τους πρώτους ανθρώπους που δοκιμάζει τα καινούρια μας πιάτα πριν μπουν στο μενού των εστιατορίων μας!

Πες μας κάποιες από τις χαρακτηριστικές «μαγειρικές» αναμανήσεις σου με αυτό το πρόσωπο.

Χαρακτηριστικά θυμάμαι τις Κυριακές και τις γιορτές που το σπίτι γέμιζε μυρωδιές και λιχουδιές. Μαζευόμασταν όλοι γύρω από το τραπέζι μικροί μεγάλοι και ήταν σαν μια ιεροτελεστία όλο αυτό που συνέβαινε. Από τα αγαπημένα μου φαγητά ήταν ο κόκορας με μακαρόνια που έφτιαχνε η μαμά μου, το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο και το παστίτσιο της! Γεύσεις που ακόμα και σήμερα ανυπομονώ να γευτώ όταν μας κάνει το τραπέζι. Εμένα μου είχε δώσει ένα παιδικό βιβλίο συνταγών  και καθόμουν και έκανα όλες τις συνταγές, αλμυρές και γλυκές, και έβαζα όλους στο σπίτι να τις δοκιμάσουν! Αυτό ήταν κομμάτι της δικής μου ιεροτελεστίας.  Μεγαλώνοντας, ακόμα και πριν ασχοληθώ με την μαγειρική απολάμβανα να διοργανώνω γεύματα με πολλούς φίλους! Ακόμα το κάνω, αλλά τώρα πια έχουν μπει και τα μικρότερα μέλη της οικογένειας στο παιχνίδι και έχουν γίνει οι μικροί βοηθοί της κουζίνας μου. Όπως φαντάζεστε, όταν φτιάχνουμε κόκορα ή παστίτσιο ακολουθούμε τη συνταγή της μαμάς!

Θεωρείς ότι υπάρχει κάτι χαρακτηριστικό στη γυναικεία μαγειρική που την κάνει ξεχωριστή;

Γενικά πιστεύω ότι η μαγειρική δεν έχει φύλο και πως κάθε πιάτο είναι καθρέφτης του δημιουργού του. Ο καθένας που μαγειρεύει εκφράζει τον εαυτό του μέσα από τα πιάτα του και η προσωπικότητα του καθενός είναι αυτή που αφήνει ίχνη στις δημιουργίες του. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός πως για όλους υπάρχουν πιάτα που φέρνουν μνήμες από την παιδική ηλικία και συχνά βγάζουν αυτή τη μαμαδίστικη αίσθηση. Ίσως επειδή το σπιτικό φαγητό στην Ελλάδα είναι συνήθως συνδεδεμένο με τη μαμά ή τη γιαγιά , που τα φαγητά τους έχουν μία έξτρα δόση ζεστασιάς και φροντίδας. Αυτό από μόνο του, τα ξεχωρίζει στις καρδιές μας.

Σε λίγες μέρες είναι η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Τι θα ήθελες να πεις σε όλες τις γυναίκες που ασχολούνται με τη μαγειρική ή κάνουν τώρα τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στο χώρο;

Για να γίνει κάποιος καλός μάγειρας/μαγείρισσα πρέπει πρώτα από όλα να έχει γεύση, να είναι δηλαδή νόστιμος. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να αναζητά νέα προϊόντα και τεχνικές, να πειραματίζεται, να δοκιμάζει και να εξελίσσεται. Να έχει ποιότητα και να βάζει μεράκι σε αυτό που κάνει. Η αλήθεια είναι ότι οι κουζίνες είναι απαιτητικοί χώροι εργασίας και η δουλειά είναι σκληρή με αρκετή πίεση, και πολλές ώρες ορθοστασίας αλλά όταν κάποιος πραγματώνεται μέσα από τη δουλειά του, όλες αυτές οι δυσκολίες ξεπερνιούνται. Αν λοιπόν αγαπούν την μαγειρική να κυνηγήσουν το όνειρό τους.

  • Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη είναι Σεφ και συνιδιοκτήτρια του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin «Funky Gourmet» στην Αθήνα, και των Pitta Bun και Opso στο Λονδίνο. Μπορείτε επίσης να τη βρείτε στο instagram.

Μανώλης Παπουτσάκης

Ποιο είναι το γυναικείο πρόσωπο της ζωής σου, που σε ενέπνευσε στην απόφασή σου να ασχοληθείς με την μαγειρική ή συνέβαλε στη δημιουργία των συνταγών σου;

Τρία είναι τα γυναικεία αυτά πρόσωπα και δεν ξεχωρίζω κάποιο: Η γιαγιά Γεωργία, η μάνα μου, η Μαρία και η θεία μου, η Ελένη. Η γιαγιά μου με έμαθε την αγάπη για την πρώτη ύλη, η μητέρα μου τη αληθινή νοστιμιά και η θεία μου τη δοτικότητα και το μοίρασμα. Και οι τρεις μαζί  με μύησαν στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα. Γιατί προσωπικά θέλω να μαγειρεύω με την καλύτερη δυνατή πρώτη ύλη, να είμαι νόστιμος μάγειρας και να μοιράζομαι το φαγητό ως αξία με τους άλλους ανθρώπους, εμπνεόμενος από την παράδοση.

Πες μας κάποιες από τις χαρακτηριστικές «μαγειρικές» αναμνήσεις σου με αυτό το πρόσωπο.

Από τη γιαγιά μου δεν θα ξεχάσω ποτέ τα καλιτσούνια και τα ντολμαδάκια, από τη μάνα μου το κοκκινιστό κουνέλι και τα ξεροτήγανα και από τη θεία μου το μπουρέκι και τα γεμιστά. Η τροφοσυλλογή, το μεγάλωμα των ζώων και των καρπών, η δεξιότητα, η λεπτότητα στα χέρια, η απίστευτη γεύση και τα μεγάλα τραπέζια στο ανοιχτό μας σπίτι θα μείνουν για πάντα ζωντανά μέσα μου.

Θεωρείς ότι υπάρχει κάτι χαρακτηριστικό στη γυναικεία μαγειρική που την κάνει ξεχωριστή;

Ανήκω στους μάγειρες που δεν θέλουν το φύλο να καθορίζει την επαγγελματική πορεία των ανθρώπων μέσα στις κουζίνες. Αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάτι που είναι συνυφασμένο με τη γυναικεία φύση όσον αφορά τη μαγειρική, θα έλεγα ότι είναι ακριβώς αυτός ο μεγάλος και κερδισμένος αγώνας της γυναίκας να αποδείξει παρά τις αντιξοότητες ότι δεν έχει να ζηλέψει κάτι από έναν άνδρα μάγειρα. Ίσως μόνο η τρυφερότητα και η δοτικότητα που μια γυναίκα από τη φύση της και την ιστορία της κουβαλά να κάνουν συχνά το φαγητό της να ξεχωρίζει ως πιο «αγαπησιάρικο».

Σε λίγες μέρες είναι η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Τι θα ήθελες να πεις σε όλες τις γυναίκες που ασχολούνται με τη μαγειρική ή κάνουν τώρα τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στο χώρο;

Αν κάτι έχω να πω στις γυναίκες επαγγελματίες μαγείρισσες, παλιές και νέες, είναι να αποτινάξουν από πάνω τους την αίσθηση κατωτερότητας, που με ευθύνη των «κυριαρχικών» ανδρών μαγείρων και του στερεοτύπου του αδύναμου φύλου που συχνά αναπαράγουν, τις εγκλωβίζουν σε μια αρνητική και φοβισμένη ψυχολογία και τις απομακρύνουν από το να αναλάβουν τις ευθύνες και τις θέσεις που μπορούν και αξίζει να έχουν μέσα στις κουζίνες. Παγκόσμια πια έχει περίτρανα αποδειχθεί πόσα μπορούν να πετύχουν οι γυναίκες σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς, ενώ στον τομέα της γαστρονομίας έχουμε λαμπρά παραδείγματα γυναικών που έχουν κατακτήσει με τη δουλειά τους την κορυφή. Τέλος, δεν χρειάζεται κάποια γυναίκα να «ανδροποιηθεί» για να επιβιώσει, όπως συχνά λέγεται μέσα στις κουζίνες. Αυτά για μένα ανήκουν ή θα έπρεπε να ανήκουν σε ένα θλιβερό παρελθόν. Ισότητα, λοιπόν, και ίσες ευκαιρίες για όλους και όλες μέσα στις κουζίνες.

  • Ο Μανώλης Παπουτσάκης είναι Σεφ και συνιδιοκτήτης των εστιατορίων «Χαρούπι» και «Δέκα Τραπέζια» στη Θεσσαλονίκη. Αυτή την περίοδο τον παρακολουθούμε στην τηλεοπτική εκπομπή “Ποπ Μαγειρική ” της ΕΡΤ2.

Μπορείτε να τον βρείτε στο facebook και στο instagram.

Αγγελική Χαραμή

Ποιο είναι το γυναικείο πρόσωπο της ζωής σου, που σε ενέπνευσε στην απόφασή σου να ασχοληθείς με την μαγειρική ή συνέβαλε στη δημιουργία των συνταγών σου;

Αυτό το πρόσωπο είναι η μητέρα μου, η οποία με ενέπνευσε να ασχοληθώ με τη δουλειά αυτή μέσα από την αγάπη της για τη μαγειρική, καθώς ήταν και η ειδικότητά της.

Πες μας κάποιες από τις χαρακτηριστικές «μαγειρικές» αναμνήσεις σου με αυτό το πρόσωπο.

Να μαζεύεται η οικογένεια γύρω από το τραπέζι και εγώ με την μητέρα μου να προετοιμάζουμε τα φαγητά, και έτσι η μαγειρική να μην είναι μόνο απόλαυση, αλλά και δημιουργικότητα.

Θεωρείς ότι υπάρχει κάτι χαρακτηριστικό στη γυναικεία μαγειρική που την κάνει ξεχωριστή;

Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η προσωπικότητα που έχει συνδυαστεί με την μητρική μαγειρική, όπου η ψυχή είναι το κεντρικό της στοιχείο.

Σε λίγες μέρες είναι η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Τι θα ήθελες να πεις σε όλες τις γυναίκες που ασχολούνται με τη μαγειρική ή κάνουν τώρα τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στο χώρο;

Ότι πρέπει να αγαπάνε και να έχουν πάθος γι’ αυτό που κάνουν, να επιμένουν στα όνειρά τους, να είναι δυνατές σε όποιες δυσκολίες και να συναντήσουν μέσα στις κουζίνες, και να θυμούνται ότι η σκληρή δουλειά  πάντα ανταμείβεται.

  • Η Αγγελική Χαραμή ανέλαβε το 2020 ως Head Chef στο Koukoumi Ηotel στη Μύκονο, το πρώτο vegan ξενοδοχείο στην Ελλάδα. H συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και φέτος το καλοκαίρι. Μπορείτε να την βρείτε στο Instagram.

Esco Essence

Ποιο είναι το γυναικείο πρόσωπο της ζωής σου, που σε ενέπνευσε στην απόφασή σου να ασχοληθείς με την μαγειρική ή συνέβαλε στη δημιουργία των συνταγών σου;

Η μαμά μου, γιατί μαγειρεύει η ίδια επαγγελματικά σε όλη της τη ζωή, οπότε δεν είχα δεύτερες σκέψεις. Βέβαια και η γιαγιά μου είχε σούπερ συνταγές, θυμάμαι ακόμα πόσο νόστιμες ήταν!

Πες μας κάποιες από τις χαρακτηριστικές «μαγειρικές» αναμνήσεις σου με αυτό το πρόσωπο.

Θυμάμαι κάποια φαγητά που μου έφτιαχναν όταν ήμουν πολύ μικρός. Η γιαγιά με τάιζε σούπα, που είχε βέβαια ζωικά συστατικά, κυρίως γιατί έκανε κρύο χειμώνα στη Φινλανδία και ζούσαμε σε φάρμα. Επίσης, είχαμε πατάτες στο κελάρι και είχε φτιάξει τότε θυμάμαι τον πιο νόστιμο πουρέ, και είχε μια καφέ σάλτσα, που είναι από αλεύρι και βούτυρο. Μετά θυμάμαι και άλλα, με κιμά ή άλλα κρεατικά. Αυτές ήταν οι συνταγές όταν ήμουν μικρός.

Θεωρείς ότι υπάρχει κάτι χαρακτηριστικό στη γυναικεία μαγειρική που την κάνει ξεχωριστή;

Ε βέβαια, γιατί έχει πιο πολύ το γυναικείο στοιχείο! Έχει τη φροντίδα και την αγάπη, λόγω του ότι είναι μητέρες που φροντίζουν το παιδί. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η φροντίδα και η αγάπη που δίνουν οι γυναίκες επειδή μαγειρεύουν για κάποιον… Υπάρχει μια πρόθεση, ότι θα ταΐσουν κάποιον, δεν είναι βιομηχανική μαγειρική! Αυτή η φροντίδα και η αγάπη, ότι δηλαδή «εγώ έχω πολύ καλή αίσθηση γιατί θέλω να σε φροντίσω». Αυτό και μόνο, ενισχύει τόσο πολύ την ποιότητα… Δεν είναι μόνο ότι τρώμε τα φαγητά και μαγευόμαστε από τις γεύσεις, αλλά είναι ακόμα και τα λεπτοφυή συστατικά που πολλές φορές μπορεί να μην τα παρατηρούμε. Είναι ότι έχει συνολικά μία αίσθηση νοστιμιάς το φαγητό.

Σε λίγες μέρες είναι η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Τι θα ήθελες να πεις σε όλες τις γυναίκες που ασχολούνται με τη μαγειρική ή κάνουν τώρα τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στο χώρο;

Άμα είναι γυναίκες που είναι στον επαγγελματικό δρόμο προς τη μαγειρική, σίγουρα θα προτείνω να πάρουν το χρόνο τους και να δοκιμάζουν πριν σερβίρουν. Εκεί είναι η στιγμή που έχεις ακόμα ένα περιθώριο να διορθώσεις τη γεύση. Εκεί υπάρχει αυτή η νοστιμιά που χρειάζεται ένα πιάτο, και αυτή η φροντίδα που χρειάζεται για να είναι νόστιμο. Η μαγειρική είναι φροντίδα. Δεν έχει τόση σημασία αν είσαι άντρας ή γυναίκα, απλώς για τις γυναίκες είναι συχνά κάτι πολύ φυσικό το να ταΐζουν, να φροντίζουν, να μαγειρεύουν. Επίσης, είναι θέμα εμπειρίας. Όσο πιο πολύ αγαπάς τη μαγειρική, τόσο περισσότερο θα κάνεις πρακτική, και θα το κάνεις όλο και καλύτερα. Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, λοιπόν, εύχομαι σε όλες τις γυναίκες να είναι υγιείς και χαρούμενες και να έχουν την εσωτερική τους γαλήνη. Για όσες ειδικά ασχολούνται με τη μαγειρική, τους εύχομαι να έχουν μέσα τους την αίσθηση των γεύσεων!

  • Ο Esco Essence διατηρεί το δικό του εστιατόριο στην Αθήνα, το Plant Kingdom, το οποίο προσφέρει αποκλειστικά υγιεινή φυτική και ωμοφαγική κουζίνα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του escoessence.com , όπως και τον λογαριασμό του στο Instagram.

Περισσότερες συνεντεύξεις