Slider

Παραδοσιακές πατάτες υπό ζύμωση στη γάστρα

Πλύντε τις πατάτες και βάλτε τις σε μια κατσαρόλα. Καλύψτε τις με νερό και βράστε τις μαζί με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν. Μην προσθέσετε αλάτι ακόμα. Έπειτα αφαιρέστε τις από τη ζέστη, στραγγίξτε προσεκτικά και αφήστε τις να κρυώσουν για μερικά λεπτά. Καθαρίστε τις πατάτες όσο είναι ζεστές και βάλτε τις σε ένα μεγάλο μπολ.

Τώρα κάντε πουρέ με τον πολτοποιητή ή το πιρούνι, όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο. Προσθέστε αλεύρι στον πουρέ και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, αφήστε τον σε ένα ζεστό μέρος να ζυμωθεί για 3-4 ώρες τουλάχιστον ή ακόμα καλύτερα όλη τη νύχτα.

Ανάψτε το φούρνο στους 150’C για να ζεσταθεί

Πάρτε τον πουρέ και ανακατέψτε τον με το γάλα αμυγδάλου, το σιρόπι σφενδάμου, το αλάτι και το ελαιόλαδο.

Λαδώστε το μαγειρικό σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε και πασπαλίστε το με αλεύρι ή ψίχουλα ψωμιού, κουνήστε το μέχρι να δείτε ότι δημιουργείται μια στρώση σε κάθε πλευρά.

Για την τελική γεύση του μείγματος, προσθέστε αλάτι ή σιρόπι σφενδάμου, ίσως και λίγο ακόμα γάλα αμυγδάλου για να νιώσετε τη γεύση. Έπειτα, μεταφέρετε το μείγμα στο σκεύος που θα βάλετε στο φούρνο – καλύτερα να μην το γεμίσετε μέχρι πάνω, γιατί όσο θα ψήνεται θα χυθεί εύκολα. Υπολογίστε 1-2 cm πιο κάτω.

Ψήστε στο φούρνο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να δείτε να δημιουργείται μια ωραία κρούστα από πάνω. Βγάλτε το από τον φούρνο, αφήστε το να κρυώσει για μισή ώρα και σερβίρετε στο Χριστουγεννιάτικο δείπνο.

Περισσότερες συνταγές