Σελίδα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολύχρωμα φρούτα, άπειρες γαστρονομικές ιδέες!

Φρούτα! Ένας πολύχρωμος κόσμος που κρύβει μέσα του έναν παράδεισο γευστικής και θρεπτικής αξίας! Αλλά πέρα από αυτό, προσφέρουν και μια τεράστια ποικιλία μαγειρέματος και σερβιρίσματος. Για πάμε να τη δούμε αναλυτικά!

Φρούτα να τα πιεις στο ποτήρι!

Δεν υπάρχει πιο γευστικός τρόπος να δροσίσουμε τον οργανισμό μας, ιδίως όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν στο κόκκινο. Smoothies, fruit punch χωρίς αλκοόλ, χυμοί και νερό ή τσάι με κομματάκια φρούτων είναι ιδανική λύση για όλες τις εποχές, κυρίως τώρα το καλοκαίρι. Για τους λάτρεις του κρασιού, μια πολύ ωραία ιδέα είναι να δώσεις περισσότερη γεύση και θρέψη προσθέτοντας φρούτα. Τα κεράσια είναι ιδανικά αυτή την εποχή!

Κρύες σούπες

Η σούπα συνήθως παραπέμπει σε χειμωνιάτικες μέρες που θέλουμε να ζεστάνουμε και να τονώσουμε τον οργανισμό μας. Κι όμως! Υπάρχουν άπειρες συνταγές για κρύες σούπες, και μάλιστα με φρούτα! Από σούπα ανανά με ψητές μπανάνες μέχρι σούπα πεπόνι με τζίντζερ και βασιλικό, και το γνωστό ισπανικό gazpacho με μία νότα καρπουζιού! Οι συνδυασμοί είναι άπειροι!

Σαλάτες

Στο μυαλό μας σαλάτες ίσον λαχανικά. Δοκιμάστε την επόμενη φορά να προσθέσετε φρούτα όπως σταφύλια, φράουλα ή καρπούζι. Η έκρηξη γεύσης και δροσιάς είναι ανεπανάληπτη!

Κυρίως πιάτα

Τα φρούτα είναι μια πολύ καλή ιδέα αν θέλουμε να δώσουμε χρώμα και μια γλυκιά και φρουτένια γεύση στα φαγητά που μαγειρεύουμε. Ο ανανάς για παράδειγμα χρησιμοποιείται πολύ στις αλμυρές συνταγές ενώ πολύ συχνά μπορούμε να συνδυάσουμε το φαγητό μας με πίκλες φρούτων ή πικάντικο chutney για ορεκτικά.

Τα φρούτα ταιριάζουν και με τα όσπρια, π.χ. οι φακές με το πορτοκάλι, τα ρεβίθια με το ροδάκινο και το σύκο, και τα μαυρομάτικα φασόλια και η φάβα με όλα τα εσπεριδοειδή.

Τα φρούτα μπαίνουν στην κατσαρόλα ή το τηγάνι 5 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος για να κρατήσουν τις θρεπτικές αξίες τους, την υφή τους, τη χλωροφύλλη και τη γεύση τους.

Αλμυρή πίτσα με φρούτα

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, τα φρούτα πάνω στην πίτσα μπορούν να δώσουν μια δροσερή και πιο ελαφριά πινελιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πέρα από την κλασική χαβανέζικη συνταγή με ανανά, υπάρχουν και άλλα φρούτα που θα μπορούσαν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο όπως τα σταφύλια και το καρπούζι.

Επιδόρπια

Η ελληνική κουζίνα διαθέτει και μια τεράστια ποικιλία επιδορπίων με κύριο συστατικό τα φρούτα, που κάνουν πιο υγιεινή και πλούσια σε διατροφική αξία την ανάγκη μας για κάτι γλυκό. Αποξηραμένα φρούτα, κομπόστες, παγωτά, σορμπέ και γρανίτες, γλυκιά πίτσα με φρούτα, burger και τουρσί φρούτων, μπάρες, acai bowl, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, η λίστα μπορεί να γίνει ατελείωτη!

Και επειδή τα γλυκά του κουταλιού είναι συνδεδεμένα με την ελληνική παράδοση και το καλοκαιράκι, σας προτείνουμε κάποιες εταιρείες με παραδοσιακά, νόστιμα και υγιεινά γλυκά του κουταλιού! Μπορούμε να τα σερβίρουμε απλώς με ένα ποτήρι νερό δίπλα, να τα βάλουμε σε γιαούρτι σόγιας ή να συνοδεύσουν τα γλυκά μας όπως τα κέικ, τα μπισκότα, τις κρέπες και τα pancakes. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα ξέρετε ποιο γλυκό του κουταλιού να πρωτοδοκιμάσετε!

Το φίλεμα της Λέλας

O Γιώργος και η Σοφία από το Κιάτο Κορινθίας ξεκίνησαν να δημιουργούν τα προϊόντα τους το 2012.

Η διαδικασία που τα φτιάχνουν είναι άκρως παραδοσιακή: μικρές κατσαρόλες, σιγανή φωτιά, φρέσκα φρούτα και μπόλικη αγάπη!

Παρασκευάζουν χειροποίητες μαρμελάδες με ή χωρίς ζάχαρη, chutney, γλυκά κουταλιού και σάλτσες υψηλής ποιότητας, χωρίς συντηρητικά, από φυσικά φρέσκα υλικά, χωρίς προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και τεχνητών γλυκαντικών.

Το χρυσό μήλο

Στην πανέμορφη και μαγευτική Πορταριά του Πηλίου, κοντά στο μονοπάτι των Κενταύρων, με θέα τον Βόλο και τον Παγασητικό, κάτω από τον λαμπερό ελληνικό ήλιο, βρίσκεται η μονάδα παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων τους.

Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που με πολύ κέφι, μεράκι και σπιτική φροντίδα παρασκευάζουν από το 1978 τα προϊόντα τους (γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, πετιμέζι και μηλόξιδα), ακολουθώντας με ευλάβεια τις παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές, που διατηρούν αναλλοίωτες από γενιά σε γενιά.

Γουμένισσες

Οι Γουμένισσες ξεκίνησαν το 2000 σε ένα μικρό εργαστήριο, και τώρα πια, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, παράγουν μια τεράστια ποικιλία προϊόντων εμπνευσμένων από τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις αλλά με σύγχρονη άποψη. Κάποια από αυτά είναι και τα γλυκά του κουταλιού.

Soudis

Η Soudis είναι μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που παρασκευάζει παραδοσιακά γλυκά από το 1991.

Η παραγωγή των γλυκών γίνεται με ιδιαίτερη επιμέλεια και με όλες τις απαιτούμενες συνθήκες. Η παρασκευή κάθε γλυκού ή μαρμελάδας γίνεται αμέσως μετά την εποχιακή συγκομιδή έτσι ώστε το προϊόν που διανέμεται στην αγορά να είναι φρέσκο και να διαθέτει ακόμη το άρωμα και τις ιδιότητες του φρούτου.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή είναι το φρούτο, η ζάχαρη και το ξινό, ενώ δεν διαθέτουν συντηρητικά.

Αμάλθεια

Η Αμάλθεια εκφράζει το μεγαλείο της περιοχής με παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα, δίχως πρόσθετα και συντηρητικά, φτιαγμένα όπως οι αγαπημένες συνταγές των γιαγιάδων μας και βάζοντας ξανά στη ζωή μας τους γευστικούς θησαυρούς της μάνας γης, προσθέτοντας χρώμα, μυρωδιές και αρώματα.

Πηγές

https://akispetretzikis.com/el/tags/froyta

https://www.lifo.gr/tropos-zois/gefsi/4-polyhromes-aromatikes-syntages-me-froyta

https://www.olivemagazine.gr/%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1/%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1/24-%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BD/

Similar Posts