UGEIA_DIATROFI
oikogeneia mageirevei mazi

Πώς να σώσετε τη σχέση σας στην περίοδο της καραντίνας!

Το φαγητό αποτελεί ένα ξεγύμνωμα των επιθυμιών και των επιλογών μας. Δείχνει την ταυτότητα μας, τον τρόπο ζωής μας και τις επιθυμίες μας. Στις παρούσες συνθήκες, με την εξάπλωση του ιού και την απαραίτητη προϋπόθεση να μένουμε στο σπίτι, οι σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας έρχονται να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες. Η προετοιμασία ενός φαγητού, καθώς και η απόλαυση του μπορεί να αποτελέσει τη λύση για τη μείωση των εντάσεων, την αύξηση της παραγωγικότητας και την ηρεμία στο σπίτι.

Τόσο η μαγειρική, όσο και το οικογενειακό τραπέζι μπορούν να γίνουν ιδανικές ευκαιρίες για να έρθει η οικογένεια πιο κοντά. Για παράδειγμα, μαγειρεύοντας και τρώγοντας μαζί με τα παιδιά μας, πολλαπλασιάζουμε τις πιθανότητες να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και παράλληλα, δημιουργούμε κοινές, τρυφερές αναμνήσεις οικογενειακής ζωής.

Στη κουζίνα ο καθένας έχει το ρόλο του

Κάθε μέλος της οικογένειας είναι χρήσιμο με τον τρόπο του και αυτό φαίνεται μέσα από τον ρόλο που μπορεί να πάρει ο καθένας στην κουζίνα. Μοιράζοντας αρμοδιότητες και ενθαρρύνοντας τα παιδιά αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να συνεργαστούν μεταξύ τους, τονίζονται οι αξίες της συνεργασίας και του καταμερισμού των ευθυνών. Με αυτόν τον τρόπο, νιώθουν όλοι χρήσιμοι και ικανοί και τα παιδιά αποκτούν γερές βάσεις αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μέσα στον οικογενειακό ιστό.

Ο καθένας μας έχει δικαίωμα στη γεύση

Τα γούστα μας στο φαγητό, οι τρόποι μας, καθώς και η άνεση ή η συστολή που έχουμε κατά τη διάρκειά του αποκαλύπτουν στοιχεία του χαρακτήρα μας. Σε ένα σπίτι οι γεύσεις του κάθε μέλους είναι διαφορετική και οι προτιμήσεις αλλάζουν. Για να υπάρχει ισορροπία και απόλαυση από όλους, καλό είναι να εναλλάσσονται τα γεύματα από μέρα σε μέρα.

Για αρχή, προγραμματίστε το εβδομαδιαίο μενού στην αρχή της εβδομάδας, κάνοντας μια συζήτηση όλοι μαζί για τις προτιμήσεις του καθενός, έχοντας πάντα κατά νου τη διατροφική αξία του κάθε τρόφιμου. Να περιλαμβάνετε όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός, δημιουργώντας νόστιμους και διασκεδαστικούς συνδυασμούς.

Πως το οικογενειακό τραπέζι μπορεί να μας ενώσει

Πέρα από τη διατροφική αξία των διάφορων τροφών, οι άνθρωποι φαίνεται να συνδέουν το φαγητό και την πρόσληψη του με έντονα συναισθήματα. Η παράδοση του οικογενειακού τραπεζιού είναι ανεκτίμητης αξίας. Όλοι έχουμε αναμνήσεις από τα κλασικά, φασαριόζικα, αστεία, τεράστια οικογενειακά τραπέζια. Εκεί «χτίζονται» οι σχέσεις, εκεί μοιράζονται τα μέλη τους προβληματισμούς τους, τότε γίνονται οι πιο χαρούμενες κι οι πιο σοβαρές ανακοινώσεις. Τα οικογενειακά τραπέζια είναι κοινές εμπειρίες-ορόσημα για το μέλλον. Σημεία αναφοράς και τράπεζες αναμνήσεων στις οποίες όλοι έχουμε ανάγκη να επενδύσουμε.

Όπως σας περιγράψαμε παραπάνω, διαμοιρασμός του φαγητού με έναν άλλον άνθρωπο δημιουργεί μια σύνδεση και μια οικειότητα μεταξύ τους. Είτε με την συνεργατική προετοιμασία του φαγητού είτε με την απόλαυση ενός σερβιρισμένου πιάτου, οι άνθρωποι καταλήγουν να μοιράζονται προσωπικά στοιχεία και να ανοίγονται σε εκείνον που έχουν απέναντι τους.

Ψυχαγωγία και γεύση που μας φέρνουν πιο κοντά

Οι πολιτισμός επιβάλλει μέσω της τροφής, συγκεκριμένες κοινωνικές και ψυχαγωγικές ώρες μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα, ζεστές οικογενειακές στιγμές, όπως η παρακολούθηση μια ταινίας, μπορούν να σταθούν αφορμή για τη δημιουργία εναλλακτικών και υγιεινών σνακ, που μπορείτε να φτιάξετε συνεργατικά.

Εμείς σας προτείνουμε μια συνταγή για να περάσετε μια όμορφη βραδιά

Για ρόφημα ένα νοστιμότατο smoothie με σπόρους chia και ακτινίδιο

https://thefoodies.gr/smoothie-me-aktinidio-kai-sporous-tsia

Δοκιμάστε να τα προετοιμάσετε, διανέμοντας ρόλους σε όλου και θα δείτε πως θα το διασκεδάσετε και θα απολαύσετε το αποτέλεσμα πολύ περισσότερο!

Βιβλιογραφία

Ματάλα A, (2015), Διατροφή και πολιτισμός. Βιοπολιτισμικές προσεγγίσεις της επιλογής τροφής, Αθήνα

Κατσαμάκα Β, (2017), Εκθεσιακός σχεδιασμός με κεντρικό άξονα τη σχέση ανθρώπου – φαγητού, Μυτιλήνη

Νάννου Α, (2018), Το φαγητό φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, Αθήνα

Γλύστρα Φ, (2017), Μικροί και μεγάλοι στην κουζίνα: γιατί έχει σημασία να μαγειρεύουμε και να τρώμε όλοι μαζί, Αθήνα

Περισσότερα νέα