EKE
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί»

Όλα ξεκίνησαν το Μάιο του 2018, όταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την 3ετή συνεργασία του με τα Special Olympics για την υποστήριξη του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί» σε 14 χώρες: Ελλάδα, Βραζιλία, Χιλή, Κίνα, Αίγυπτο, Ινδία, Ινδονησία, Κένυα, Μεξικό, Μαρόκο, Ρωσία, Σερβία, Κινεζική Ταϊπέι και Τανζανία.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές µε και χωρίς νοητική αναπηρία και αθλητές των Special Olympics Hellas να συμμετέχουν μαζί σε αθλητικές δράσεις και αγώνες. Μέσα από αυτές τις δράσεις αντιλαμβάνονται ότι όλοι έχουν δυνατότητες και δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες, και εξελίσσονται σε δυναμικούς, ευαισθητοποιημένους πολίτες που θα συμβάλλουν με τη σειρά τους στη δημιουργία μίας συμπεριληπτικής κοινωνίας χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις, που θα αγκαλιάσει τα άτομα με νοητική αναπηρία.

Στην Ελλάδα, τα Special Olympics Hellas, για την υλοποίηση του Προγράμματος, συνεργάστηκαν με πολλές εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής και γενικής εκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και με φορείς ειδικής αγωγής.

Στη διάρκεια των 3 ετών που ακολούθησαν έως και σήμερα, στο πλαίσιο του Προγράμματος, 4.300 μαθητές με και χωρίς νοητική αναπηρία και αθλητές των Special Olympics Hellas εκπαιδεύτηκαν και συμμετείχαν μαζί, με ενθουσιασμό, σε ενταξιακές, αθλητικές δράσεις. Επιπρόσθετα, 14.500 μαθητές με και χωρίς νοητική αναπηρία και αθλητές των Special Olympics Hellas από όλη την Ελλάδα ενημερώθηκαν και μυήθηκαν στις αξίες της συμπερίληψης και της ένταξης, συμμετείχαν σε ενταξιακές δράσεις ευρέος φάσματος και συνέβαλαν στις διοργανώσεις του Προγράμματος. Οδηγοί τους οι 652 προπονητές και καθηγητές που εκπαιδεύθηκαν κατάλληλα, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν και να καθοδηγήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τους συμμετέχοντες.

Με την ολοκλήρωση της τριετίας, 120 εκπαιδευτικές μονάδες και φορείς ειδικής αγωγής στην Ελλάδα πιστοποιήθηκαν από τα Special Olympics Hellas ως Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού, λαμβάνοντας την Πιστοποίησή τους σε κορνίζα και ένα toolkit που περιλάμβανε: α) τιμητικό μετάλλιο, β) οδηγό υλοποίησης του Προγράμματος, γ) οδηγό για τους εκπαιδευτικούς, δ) ενημερωτικό φυλλάδιο του Προγράμματος, ε) 1 μπάλα μπάσκετ / ποδοσφαίρου, στ) 2 συμβολικά δώρα των Special Olympics Hellas: σουβέρ, αφίσα του Προγράμματος.

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα  της τριετούς αυτής δραστηριοποίησης, δείγματα του ισχυρού αντικτύπου που έφερε το Πρόγραμμα σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τα παρακάτω:

  • 96% των μαθητών γενικής εκπαίδευσης που έχουν συμμετάσχει σε Μεικτούς Αγώνες δήλωσαν ότι άλλαξαν θετικά τη στάση τους απέναντι στα άτομα με νοητική αναπηρία.
  • 86% των εκπαιδευτικών υποστήριξαν ότι, μετά τη συμμετοχή του σχολείου τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα των Special Olympics, μειώθηκαν τα περιστατικά εκφοβισμού και παρενοχλήσεων.
  • 98% των μαθητών Λυκείου γενικής εκπαίδευσης δήλωσαν ότι, μετά τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα των Special Olympics, το σχολείο τους άλλαξε προς το καλύτερο.

Με την έλευση του 2021 και την ωρίμανση του τριετούς Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.», τα Special Olympics Hellas υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σύμφωνα με το Μνημόνιο αυτό, το Υπουργείο θέτει υπό την αιγίδα του το Πρόγραμμα και δεσμεύεται: α) να υποστηρίζει τη συμμετοχή των σχολικών μονάδων Γενικής και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε αγώνες που διοργανώνουν τα Special Olympics Hellas σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο, β) να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων για τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Παράλληλα, υλοποιήθηκαν και άλλες σημαντικές συνεργασίες με φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την ενίσχυση του Προγράμματος:

  • Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με βασικό στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με νοητική αναπηρία, την υποστήριξη των οικογενειών τους, την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και την ενίσχυση του εθελοντισμού.
  • Εδραιώθηκαν σχέσεις εμπιστοσύνης με Δήμους σε όλη την Ελλάδα για τη δημιουργία Μεικτών Ομάδων Άθλησης, αποτελούμενων από μαθητές με και χωρίς νοητική αναπηρία και αθλητές των Special Olympics Hellas.
  • Κορυφώθηκε η συνεργασία με τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την αξιολόγηση και την ανάδειξη της θετικής επίδρασης του Προγράμματος και των Σχολείων Ενταξιακού Αθλητισμού στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Τον Απρίλιο του 2021 υλοποιήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεαρών Ηγετών. Συμμετείχαν 110 μαθητές με και χωρίς νοητική αναπηρία και αθλητές των Special Olympics Hellas, 14 – 24 ετών, συνεργάστηκαν αποτελεσματικά σε Μεικτές Ομάδες για την υλοποίηση μικρών προγραμμάτων και πιστοποιήθηκαν ως Νεαροί Ηγέτες των Special Olympics Hellas.

Οι στόχοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.», ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο άρτιος συντονισμός και το όραμα των ανθρώπων των Special Olympics Hellas δημιουργούν διαρκώς νέα πεδία δραστηριότητας, νέους εμπνευσμένους τρόπους, για τη δημιουργία μίας κοινωνίας αποδοχής και σεβασμού μέσω της εκπαίδευσης.

Οι ουσιαστικές συνεργασίες που έχουν προκύψει, δημιουργούν συγκίνηση και αισιοδοξία για τα μελλοντικά βήματα και εγγυώνται τη δυναμική συνέχεια του Προγράμματος στα επόμενα χρόνια. Ο αγώνας για μία κοινωνία ίσων ευκαιριών δεν τελειώνει ποτέ, αντιθέτως ενισχύεται και βρίσκει διαρκώς περισσότερους υποστηρικτές και συνοδοιπόρους. Κι είναι αυτό που δίνει δύναμη στα Special Olympics Hellas να συνεχίσουν ακούραστα το έργο τους θέτοντας όλο και υψηλότερους στόχους!

Πηγή

Περισσότερα νέα