KAINOTOMIA
FIKIA

Προϊόντα από φύκια και οι απίστευτες χρήσεις τους στη ζωή μας

Πολλές φορές έχουμε δει τα γνωστά σε όλους φύκια να γεμίζουν τους χειμώνες τις παραλίες, αφού η θάλασσα κάνει τη δική της ανακύκλωση. Οι περισσότεροι από εμάς  θεωρούμε ότι τα φύκια είναι ένα άχρηστο υλικό. Καιρός είναι να τα δούμε με διαφορετική ματιά.

Οι ιδιότητες των φυκιών είναι χρήσιμες σε πολλούς τομείς όπως πχ στο περιβάλλον όπου απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία  και το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα,  φιλτράρουν το νερό, ενώ μπορούν να αντικαταστήσουν με επιτυχία και χωρίς καμία αλλοίωση  μη βιώσιμα υλικά όπως το χαρτί, το πλαστικό και το αλουμίνιο.

 Για την υγεία και την διατροφή μας έχουν επίσης εξαιρετικές ιδιότητες ,αφού περιέχουν θρεπτικά συστατικά, είναι πλούσια σε βιταμίνες  και έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά κάποιες από τις εφαρμογές τους .

Λίπασμα

Η πιο γνωστή είναι η χρήση τους στην γεωργία, μιας και είναι ένα από τα καλύτερα compost.Το συγκεκριμένο λίπασμα είναι βιολογικό, εντελώς ακίνδυνο για την υγεία μας και που προστατεύει τα φυτά όταν ταλαιπωρούνται από παγετό, καύσωνα, άνεμο, ενώ συντελεί στην βελτίωση της αντοχής των φυτών απέναντι στις προσβολές από έντομα και παράσιτα. Παράλληλα, ενισχύει την ανάπτυξη και τη διακλάδωση του ριζικού συστήματος και προσφέρει πλήθος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά.

Βιολογικό compost από φύκια https://www.compost.gr/

Υγεία και Ομορφιά

Πολύ γνωστή επίσης είναι και η χρήση των φυκιών στην κοσμετολογία. Εκεί, μειώνουν ή και εξαφανίζουν την κυτταρίτιδα, παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα, έχουν λιπολυτικές ιδιότητες,  αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και ενυδατικές ιδιότητες, προστατεύουν απο την φωτογήρανση, αναστέλλουν την μελανογένεση, ενυδατώνουν, βοηθούν στην παραγωγή ελαστίνης, τονώνουν την μικροκυκλοφορία, έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Εχουν πλούσια αποθέματα σε πρωτείνες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και αμινοξέα. Τί άλλο να ζητήσει κανείς από ένα προιόν κοσμετολογίας!

Δείτε μερικά απο τα δημοφιλέστερα και θρεπτικότερα προϊόντα από φύκια:

Crème de la Mer https://www.cremedelamer.com/

Ren https://www.renskincare.com/

Galenic https://www.galenic.gr/

Elemis https://www.elemis.com/

Origins https://www.origins.com/

The Body Shop Seaweed https://www.thebodyshop.gr/t/skin-care/seires-peripoihshs/seaweed

Bobbi Brown https://www.bobbibrown.gr/

Διατροφή

Στην διατροφή μας χρησιμοποιούνται απο τους Ιάπωνες για την Παρασκευή του τοπικού τους φαγητού, που έγινε διεθνές τα τελευταία αρκετά χρόνια, του Sushi

Στην διατροφή χρησιμοποιείται επίσης ως super food. Τα φύκια περιέχουν μία σειρά από θρεπτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης όπως οι κυττοκινίνες, οι αυξίνες και τα αμινοξέα. Περιέχουν Βιταμίνες Α, B1, B2, B3, Β12, C, Ε και G, ασβέστιο, χλώριο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, λίθιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, πυρίτιο, νάτριο, θείο, ψευδάργυρο, πλειάδα ιχνοστοιχείων.

Έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης για την απομάκρυνση συγκεκριμένων τοξικών μετάλλων από τον οργανισμό, κυρίως χάριν της περιεκτικότητας τους σε αλγινικό νάτριο. Βοηθούν επίσης στην μείωση της χοληστερόλης LDL, κατά του καρκίνου του μαστού, στην μείωση του σακχάρου, είναι πηγή ιωδίου, βοηθούν στο αδυνάτισμα, είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες,βοηθούν στην πυκνότητα των οστών και έτσι στην αποφυγή της οστεοπόρωσης.

Αρχιτεκτονική

Στην κατασκευή οικοδομών χρησίμευαν από την αρχαιότητα ακόμη σαν μονωτικά στους τοίχους, στις στέγες και στα δάπεδα και  σήμερα επίσης και ακόμα ως διαχωριστικά πάνελ, διακοσμητικά στοιχεία και ότι άλλο φανταστεί ο ευφάνταστος και οικολόγος αρχιτέκτων!

Πιλοτικά κατασκευάζονται για να χρησιμοποιηθούν στις οικοδομές πάνελ θερμομόνωσης, τούβλα και στόκος. Κονιάματα βασισμένα σε ίνες από φυσικά υλικά, όπως είναι τα φύκια, είναι πολύ χρήσιμα στον κατασκευαστικό τομέα λόγω της εύκαμπτης ιδιότητας που προσδίδουν σ΄αυτά.

Κτίριο σε πόλη της Γερμανίας είναι καλυμμένο από σύστημα κινητών πάνελ με ζωντανά φύκια, τα οποία τρέφονται με διοξείδιο του άνθρακα και θρεπτικά συστατικά σε υγρή μορφή, αναπτύσσονται και εν συνεχεία μεταφέρονται σε άλλο χώρο όπου μετά από επεξεργασία μετατρέπονται σε βιοαέριο και παράγουν ενέργεια. Ταυτόχρονα δηλαδή

Αντί για βενζίνη φύκια

Ευρωπαίοι ερευνητές κατάφεραν να παράξουν αρκετό καύσιμο από σάκχαρα φυκιών, ώστε να κινήσουν ένα αυτοκίνητο. Σε πειραματικό στάδιο επίσης βρίσκεται η παραγωγή βιοκαυσίμου από φύκια που θα μπορεί να αντικαταστήσει την κηροζίνη, όπου σε σύγκριση με την κηροζίνη το καύσιμο αυτό εκπέμπει 80% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα!

Το σημαντικό επίσης είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα φύκια που μπορούν να καλλιεργηθούν και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν παράκτια φύκια. Έτσι δεν κινδυνεύει η ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά ούτε και η παραγωγή δημητριακών, όπως γίνεται μέχρι τώρα για την παραγωγή βιοκαυσίμου από δημητριακά.

Πλαστικό από φύκια

Μπορεί το βιοδιασπώμενο πλαστικό που κατασκευάζονται από φυσικές ουσίες όπως τα φύκια να αντικαταστήσει τα πολυμερή των ορυκτών καυσίμων;

Οι σχεδιαστές έχουν δημιουργήσει μία εγκατάσταση, όπου παρέχεται η δυνατότητα καλλιέργειας, συγκομιδής και ξήρανσης φυκών έτσι ώστε το άμυλο τους να καταστεί πρώτη ύλη βιο-πλαστικού, που μπορεί να εφαρμοστεί στη κατασκευή αντικειμένων που συνηθίζεται να χρησιμοποιείται συμβατικό πλαστικό. 

 

Ίνες υφαντικής

Εχει ήδη παραχθεί από μεγάλη διεθνή εταιρεία εσωρούχων, φτιαγμένο από καινοτόμα υλικά, με βάση τα φύκια, που έχει τέλεια αίσθηση πάνω στο σώμα και μέσω της φυσικής υγρασίας του σώματος απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά για το δέρμα!

Μπαταρίες

Σουηδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα ανακάλυψαν μια μπαταρία που βασίζεται σε φύκια. Το βασικό υλικό για την κατασκευή των συγκεκριμένων μπαταριών είναι το πράσινο φύκι Cladophora, που φύεται στα ρηχά νερά και συνήθως σαπίζει στις παραλίες, ενοχλώντας τους κολυμβητές.

Οι εν λόγω μπαταρίες έχουν πάχος όσο ένα φύλλο χαρτιού, είναι εύκολο να παραχθούν, κι αν τελειοποιηθεί η τεχνολογία κατασκευής τους, μπορούν τελικά να αποδειχτούν ανταγωνιστικές για τις μπαταρίες λιθίου. Ενα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των νέων, πολλά υποσχόμενων μπαταριών, είναι ότι επαναφορτίζονται ταχύτερα από τις συμβατικές. Ο χρόνος επαναφόρτισης εκτιμάται από 11 δευτερόλεπτα έως 8 λεπτά έναντι περίπου μίας ώρας που απαιτούν οι κοινές λιθίου.

Καινοτομία με άρωμα Ελλάδας

Και φυσικά η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα, που τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει στη χώρα μας πολλά βραβεία, έχει τη θέση της και στον τομέα της εκμετάλλευσης των φυκιών.

Η ελληνική εταιρία PHEE παράγει και εμπορεύεται μία γκάμα χρηστικών προϊόντων επενδυμένων με την πολυχρηστική επιφάνεια PΗΕΕboard που είναι κατασκευασμένη εξ’ ολοκλήρου από φύκια. Θήκες για κινητά τηλέφωνα, συσκευασίες πολυτελείας, είδη σπιτιού και ρακέτες θαλάσσης, έχουν ήδη κερδίσει τους καταναλωτές εντός και εκτός συνόρων.

Τα φύκια αποτελούν ένα αναπόσπαστο φυσικό υλικό που μας δίνει απλόχερα η φύση και καλό θα ήταν να το χρησιμοποιήσουμε με υπεύθυνο τρόπο!

dfhjgfyufy2

Περισσότερα νέα