Στο The Foodies
μοιραζόμαστε
το πάθος
για υγιεινή
διατροφή,
vegan συνταγές,
μικρά μυστικά
ευεξίας
και πολλά ακόμα
για μια ζωή
γεμάτη γεύση

NEA
shutterstock_731327467

Πρωτοχρωνιάτικο γεύμα: Γιορτή ή εφιάλτης;

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του The Foodies,

μια ακόμα χρονιά κλείνει σε λίγες μόνο ημέρες,διαγράφοντας στο ιστορικό της μια σειρά από αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Μέσα στο ηρωικό 2021 αντέξαμε περισσότερους περιορισμούς, αγαπήσαμε την τηλεργασία και πήραμε αποφάσεις για τα ουσιώδη και μη- της καθημερινότητάς μας.
Μέσα σε αυτά, φυσικά, δεν θα έλειπε και η αλλαγή στις γαστρονομικές μας συνήθειες. Μαγειρέψαμε περισσότερο, πειραματιστήκαμε περισσότερο, αλλάξαμε ωράρια διατροφής και αποκτήσαμε γνώση για το τι μας ταιριάζει και τι όχι, κάνοντας το μενού μας μια απολαυστική εμπειρία που μοιραζόμαστε με τους φίλους μας.

Mε όλη αυτή την γνώση αλλά και όλες τις ηθικές πεποιθήσεις που την συνοδεύουν, φτάνουμε στο κλασικό εορταστικό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, όπου θα πρέπει να μοιραστούμε γεύσεις, μυρωδιές και απόψεις με ανθρώπους που ίσως τρώνε κρέας. Αν και η αλήθεια είναι ότι μας αρέσει που θα τους συναντήσουμε, αφού βέβαια μπορέσουμε να προσπεράσουμε το γεγονός ότι κάποιοι δίπλα μας τρώνε κρέας, σίγουρα δεν μας αρέσει να δικαιολογούμαστε για τις επιλογές μας.

Αφού πέσει λοιπόν στο τραπέζι η λέξη vegan, αρχίζουν οι γνωστές ερωτήσεις από τους μη γνώστες. Και τι τρως; Mόνο χόρτα δηλαδή; Kαι πώς ζεις; Όλα πρέπει να τα τρώμε, αλλά με μέτρο. Και πρωτεΐνη από που παίρνεις; Mα τα ζώα υπάρχουν για να τα τρώμε. Είναι μέσα στη φύση. Είναι ακριβό το να είναι κανείς vegan. Ούτε ψάρι ; Tι ψυχή έχει το ψαράκι; … Ενώ δε λείπουν και κάποιες φορές ειρωνικά και επικριτικά σχόλια που θίγουν την ηθική πλευρά της vegan διατροφής. “Κανονικά δεν πρέπει να τρώτε ούτε τα φυτά. Και αυτά δεν τα σκοτώνουν; Kαι αν πεινάσεις κάπου και δεν έχεις τίποτα να φας και έχει μόνο κρέας, δεν θα φας; Δηλαδή εμείς που τρώμε κρέας είμαστε ανήθικοι και εσείς οι ηθικοί;”

Όλα αυτά μπορεί να κάνουν το Πρωτοχρονιάτικο γεύμα έναν πραγματικό εφιάλτη αν αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Το εύκολο θα ήταν να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα με αποστομωτικά επιχειρήματα, ώστε να αποδείξουμε ότι vegan είναι μια επιλογή υπευθυνότητας απέναντι στο σώμα, τα ζώα και το περιβάλλον. Θέλουμε όμως να μπούμε σε αυτή την διαδικασία; Aυτό είναι θέμα επιλογής του κάθε ένα από εμάς.

Καλό θα ήταν να προστατέψουμε αυτή την γιορτινή ατμόσφαιρα, με κάποιες κινήσεις που θα προετοιμάσουν την ατμόσφαιρα.
Να αναφέρουμε στον οικοδεσπότη ότι είμαστε vegan, πριν την ημερομηνία του γεύματος.

Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τα είδη του φαγητού που θα υπάρχουν στο τραπέζι,έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάποια από αυτά μπορούμε να τα φάμε, αλλά και να δώσουμε πιθανές προτάσεις για vegan πιάτα.

Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και την δική μας vegan πρόταση φαγητού και να την μοιραστούμε με όλη την παρέα του τραπεζιού. Έτσι, θα δώσουμε την δυνατότητα να δοκιμάσουν μια vegan νόστιμη εναλλακτική πρόταση.

Να θυμόμαστε ότι πολλοί άνθρωποι γύρω μας, έχουν γαλουχηθεί με την αναγκαιότητα του κρέατος, του ψαριού και των γαλακτοκομικών, και έχουν συνδυάσει αυτές τις γεύσεις με γιορτές, διακοπές, όμορφες παρέες, ταξίδια και άλλες μοναδικές στιγμές. Έτσι πέρα από την γεύση υπάρχουν δυνατοί συνειρμοί από πλούσιες συναισθηματικά μνήμες στη ζωή τους. Μια vegan διατροφή μπορεί να τους φαίνεται κενή γευστικά και συναισθηματικά υποσυνείδητα, μια που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το πλούσιο παρελθόν μιας συμβατικής. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε «νέες μνήμες», βάζοντας σε ένα γιορτινό τραπέζι κάποιες vegan προτάσεις που θα ξαφνιάσουν θετικά τον κόσμο μας.

Επίσης καλό θα ήταν να επικεντρωθούμε σε θέματα υγιεινής διατροφής, όπως για παράδειγμα να αναφέρουμε τα προβλήματα που δημιουργεί στον οργανισμό το κρέας. Βάσει ερευνών είναι υπεύθυνο για παχυσαρκία, καρδιακά προβλήματα, θρομβώσεις, ακόμα και καρκίνο. Ο βιομηχανοποιημένος τρόπος που αναπτύσσεται ο μεγαλύτερος αριθμός των ζώων, τα αναγκάζει να έχουν μικρή διάρκεια ζωής, και το κρέας τους να μολύνεται από τα αντιβιοτικά που καταλήγουν στον άνθρωπο.

Ακόμα μπορούμε να αναφέρουμε ότι η vegan διατροφή είναι ουσιαστικά μια απόλυτα παραδοσιακή υγιεινή διατροφή, αφού στηρίζεται στην χορτοφαγία και είναι αυτή που πριν κάποια χρόνια όλες οι οικογένειες στην Ελλάδα ακολουθούσαν. Αφού το κρέας αποτελούσε τότε πολυτέλεια. Έτσι, μια χορτοφαγική διατροφή προσφέρει μακροζωία σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη, καλύτερη χώνεψη και διατήρηση σταθερού βάρους.

Έχοντας υπόψιν σας τα παραπάνω και εξοπλισμένοι με καλή γιορτινή διάθεση μπορεί να πείσετε, αλλά και κερδίσετε νέους οπαδούς της vegan διατροφής, κάνοντας το γεύμα μια πραγματική εμπειρία γεύσεων και γνώσης για όλους.

Καλή όρεξη!

Περισσότερα νέα