Slider

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι

Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό και ρίχνουμε μέσα τα πAορτοκάλια. Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα πορτοκάλια.

Όταν ετοιμαστούν, τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τελείως και με τα χέρια μας πιέζουμε τα πορτοκάλια ώστε να βγάλουμε όση περισσότερη υγρασία μπορούμε.

Ύστερα, μεταφέρουμε τα πορτοκάλια στο multi, τα χτυπάμε, μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές, και τα αφήνουμε στην άκρη.

Έπειτα, τοποθετούμε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 5 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε μία δεύτερη μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και έπειτα το σιμιγδάλι. Το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας το συχνά για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Κατόπιν, αδειάζουμε σε δόσεις το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να δέσει.

Αμέσως μετά, ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τον πουρέ πορτοκαλιού που δημιουργήσαμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Τέλος, κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το φιλέ αμυγδάλου, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού.

Έπειτα, παίρνουμε μία φόρμα για κέικ διαμέτρου 20εκ. με τρύπα στη μέση και με τη βοήθεια ενός πινέλου, την αλείφουμε με ελαιόλαδο.

1Στη συνέχεια, αδειάζουμε το μείγμα του χαλβά μέσα στη φόρμα και με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρώς το μείγμα ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος.

Αφήνουμε το χαλβά στην άκρη για 2½-3 ώρες περίπου, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει τελείως.

Ξεφορμάρουμε το χαλβά, πασπαλίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

«βρείτε περισσότερες συνταγές & blog του Γιώργου Τσούλη στο giorgostsoulis.com»

Περισσότερες συνταγές