UGEIA_DIATROFI
pexels-ashley-k-little-1712854

Σωστή ηλιοπροστασία για παιδιά

Τι πρέπει δηλαδή να κάνουμε στον ήλιο με τα παιδιά, γιατρέ; Αντηλιακό, σωστά; Σήμερα θα συζητήσουμε τι εγώ συστήνω να κάνετε σαν γονείς, ιδιαίτερα με μικρά παιδιά, για να έχουμε καλή σχέση με τον αγαπημένο μας ήλιο — το αντηλιακό είναι το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ που χρησιμοποιούμε. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό, αλλά πως πρώτα κάνουμε όλα τα άλλα που θα αναλύσω εδώ.

  1. Σκιά — δεν κοστίζει τίποτα!

Ο πρώτος τρόπος, και το λέω χωρίς ίχνος ειρωνείας, είναι η σκιά.

Πραγματικά δεν θέλω να ακουστώ κακιά ή σκληρή αλλά βλέπω πάρα πολύ συχνά οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά να είναι στον ντάλα ήλιο και τρία μέτρα πιο πέρα να υπάρχει ένα ωραιότατο πεύκο με χώρο για να καθίσουν όλοι τους, ακόμα και τα πολύ μικράκια — και να παίξουν, και να φάνε και να κάνουν ότι άλλο θέλουν να κάνουν.

Πολλές φορές μου λένε «Εεε εντάξει, η αντηλιά είναι το ίδιο». Ε λοιπόν όχι, η αντηλιά υπάρχει, και μπορείτε πράγματι ακόμα και με την αντηλιά να πάθετε μια κάποια ζημιά, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Κοιτάξτε λοιπόν αμέσως όταν φτάνετε κάπου, ποιες είναι οι δυνατότητες να καθίσετε σε ένα έστω λιγάκι σκιερό μέρος;

Οι ομπρέλες που κουβαλούν και ταλαιπωρούνται τόσοι γονείς πολλές φορές συχνά δεν βοηθούν, διότι η ομπρέλα ήλιου θα βοηθήσει κυρίως όταν οι ακτίνες του ήλιου κατεβαίνουν κάθετα, τις απόλυτα μεσημεριανές ώρες (12.00-15.00) που ούτως ή άλλως συστήνουμε αν γίνεται να μην είστε στον ήλιο με τα παιδιά.

Οι γονείς κουβαλούν τις ομπρέλες, παλεύουν να τις στήσουν, τις κυνηγούν όταν τις παίρνει ο αέρας, και συχνά κανένας στην πραγματικότητα δεν κάθεται στη σκιά επειδή ακτινοβολία του ήλιου δεν είναι κάθετη.

Όταν υπάρχουν ξαπλώστρες η μία δίπλα στην άλλη, θα προσέξετε πως συχνά είμαστε στη σκιά της μπροστινής ομπρέλας ή κάποιας άλλης ομπρέλας. Αν έχετε 2-3 ομπρέλες μαζί γιατί είστε μαζί με φίλους αλλάζει λίγο το πράγμα, αλλά μόνοι σας με μια ομπρέλα είναι περιορισμένο το αποτέλεσμα και η βοήθεια.

  1. Καπέλο με μεγάλο γείσο για ηλιοπροστασία

Ο πιο καλός, εύκολος και φορητός τρόπος να έχετε «κινητή» σκιά μαζί σας, είναι το καπέλο.

Και το τονίζω αυτό γιατί πάρα πολλοί δεν το χρησιμοποιούν, ή το χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο ή με ακατάλληλο τρόπο. Το καπέλο είναι κάτι το φανταστικό και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ένα καπέλο με μεγάλο φαρδύ γείσο από παντού, το οποίο θα προστατέψει και το κεφάλι από την θερμότητα, και το πρόσωπο, τον σβέρκο και αρκετά μεγάλο μέρος ενός παιδικού σώματος αν μη τι άλλο από την επίδραση του ήλιου, διότι θα το σκιάζει συνέχεια — όπου και να πηγαίνει.

Παρεμπιπτόντως, σκεφτείτε πως σε πολλά κράτη όπως π.χ. στην Αυστραλία χρησιμοποιούν καπέλα με μεγάλα γείσα και για αγόρια. Το γεγονός ότι ένα παιδί είναι αγόρι δεν σημαίνει ότι θα έχει αυτόματα το basecap, το οποίο αφήνει τελείως εκτεθειμένο τον λαιμό και τον αυχένα, αλλά τους φοράνε απλά σε σκούρα χρώματα, σε μπλε, σε μαύρο, σε καφέ, σε παραλλαγή, ωραία μεγάλα καπέλα τα οποία προστατεύουν θαυμάσια.

Και έρχεται πάντοτε σε αυτό το σημείο η ένσταση των γονέων και μου λένε: Αχ εμένα το παιδί μου δεν το θέλει με τίποτα το καπέλο, το τραβάει, του το ξαναβάζω, το ξανατραβάει, του το ξαναβάζω, έχω παραδώσει τα όπλα και πάμε χωρίς καπέλο…

Σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή δεν μιλάμε για ένα τσιμπιδάκι ή ένα φιόγκο τον οποίο αντιπαθεί το κοριτσάκι και τον τραβάει και τον πετάει, μιλάμε για κάτι που θα προστατεύσει την υγεία τους και το δέρμα τους από εγκαύματα και χειρότερα (βλ. κακόηθες μελάνωμα) στο μέλλον του, εγώ γενικά συστήνω σε αυτό να είστε… πώς να το πω — μάλλον φαταλιστές.

Να ξέρετε ότι τα περισσότερα παιδιά αμύνονται και δεν θέλουν επ’ ουδενί τα καπέλα στην αρχή. Και τα δικά μας το ίδιο έκαναν. Τον πρώτο καιρό να βάζετε δετό καπέλο με κανονικό κορδόνι το οποίο να δένει πάρα πολύ καλά και σφιχτά, όχι σφιχτά με την έννοια να σφίγγει το παιδί, αλλά με κόμπο τέτοιο που να μην μπορεί το παιδί απλά να τραβάει το καπέλο. Αυτά με τα λαστιχάκια συνήθως δεν βοηθούν αρκετά, ούτε με κάτι scratch που έχω δει ή τέτοιου τύπου πράγματα, διότι απλά το παιδί το τραβάει, το τραβάει λίγο πιο δυνατά και το πετάει.

Έτσι θα δεχθεί μια χαρά το καπέλο, αργότερα θα είναι με λυτά πλέον τα κορδόνια και δεν θα το βγάζει πια και ακόμα πιο αργά δεν θα υπάρχον πια κορδόνια και θα φοράει το καπέλο χωρίς προβλήματα.

Καπέλο λοιπόν, πάρα πολύ βασικό!

  1. Και τα πιο ελαφριά ρούχα προστατεύουν

Η επόμενη συμβουλή μου, είναι να μην ξεχνάτε τα ρούχα.

Ακόμα και τα πιο φθηνά και απλά ρούχα, όπως ένα ελαφρύ καλοκαιρινό μπλουζάκι ή παντελόνι, έχουνε έναν αληθινό δείκτη προστασίας μεταξύ 20-30 (SPF).

To SPF αυτό σημαίνει ότι επιτρέπει σε κάποιον με σχετικά ανοιχτό χρώμα δέρματος να είναι στον ήλιο είκοσι με τριάντα φορές περισσότερο χρόνο με ασφάλεια απ’ ό,τι θα μπορούσε χωρίς αυτό. Σκεφτείτε λοιπόν πως ό,τι ρούχο βάζετε στο παιδί (καλύτερα ανοιχτόχρωμο για να μην το ζεσταίνει), βοηθά πολύ.

  1. Αντιηλιακά Μαγιό

Το επόμενο θέμα, και ιδιαίτερα χρήσιμο για όλα τα παιδιά μέχρι περίπου 5-6 ετών, είναι τα αντηλιακά μαγιό.

Θυμάμαι όταν πρωτοερχόμασταν με τον μεγάλο μου γιο πριν από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια στην Ελλάδα, μας κοιτούσαν λες και είχαμε κατέβει απ’ τον Άρη όταν έβλεπαν το αγοράκι μας με μακρυμάνικο πάνω-κάτω αντηλιακό μαγιό.

Κυριολεκτικά! Έχω φάει δηλαδή και κατσάδα σε παραλία: «Μα πώς το έχετε έτσι το παιδί, είναι σαν αστροναύτης, θα σκάσει το παιδί, θα κρυώσει το παιδί…» Αυτά και άλλα πολλά άκουγα τότε από μαμάδες που είτε τηγανίζανε τα παιδιά τους με ένα μαγιουδάκι τόσο δα είτε τα κυνηγούσαν για να τα πασαλείψουν με αντηλιακά επειδή μπαινόβγαιναν στο νερό, Αλλά βέβαια κοιτούσαν περισσότερο να κριτικάρουν τι έκανα με το δικό μου παιδί, που μια χαρά ήταν με το μακρύ μαγιό του και το καπέλο του.

Ομολογώ ότι εμείς ενθουσιαστήκαμε απ’ τη χρήση τους. Δεν είναι φτηνά. Συστήνω να αγοράσετε και πάνω και κάτω το οποίο να φτάνει τουλάχιστον μέχρι περίπου τον αγκώνα πάνω και μέχρι το γόνατο κάτω (υπάρχουν και πιο μακριά, μέχρι τον καρπό/αστράγαλο).

Πάρτε ένα set το οποίο να είναι σχετικά μεγάλο, έτσι ώστε να το βάλει τόσο αυτή την χρονιά όσο και την επόμενη. Είναι αλήθεια ότι ήταν φανταστικά. Επισήμως γράφουν συνήθως πως έχουν δείκτη προστασίας γύρω στο 50 (SPF). Πιστεύω ότι πράγματι προστατεύουν τόσο καλά, έχουν ιδιαίτερα φίλτρα που προστατεύουν καλύτερα από ένα βαμβακερό T-shirt και μπορούν να φορεθούν πάρα πολύ καλά και πάνω από μια πάνα και μέσα στην θάλασσα, στεγνώνουν σχετικά γρήγορα και είναι ιδανικά για μικρά παιδιά που θέλουν να είναι κυρίως εκτός θαλάσσης με κουβαδάκια.

Όταν θέλετε να βάλετε το παιδί μέσα να κολυμπήσει (ούτως ή άλλως σε αυτές τις ηλικίες δεν κολυμπάνε με τις ώρες μέσα στο νερό), είναι καλό να βάλετε ένα κανονικό μαγιό, κάτι κοντό και φτηνό. Αλλά όταν είναι έξω με τα κουβαδάκια και παίζει με τις ώρες, τα αντηλιακά μαγιό είναι πραγματικά καταπληκτικά. Έχετε ένα αντηλιακό μαγιό, ένα καλό καπέλο (βλέπε σημ. 2 πιο πάνω), και είστε ήσυχοι! Αυτό κάναμε και εμείς όταν μικρά τα δικά μας, και βάζαμε θυμάμαι τότε ελάχιστο ή καθόλου αντηλιακό σε χεράκια/ποδαράκια/άκρη της μύτης, και δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα ούτε μας κάηκαν ποτέ τα παιδιά.

  1. Όχι εγκαύματα στο αυτοκίνητο!

Δυστυχώς βλέπουμε πάρα πολλά εγκαύματα από παιδιά στο αυτοκίνητο, πολλές φορές μόνο από τη μια πλευρά — μια πλευρά του προσώπου και το συγκεκριμένο χέρι που ήταν απ’ την πλευρά του παραθύρου.

Πάμε κάπου, πιστεύουμε πως δε θα αργήσουμε πολύ, αλλά κολλάμε μετά κάπου στον δρόμο και το παιδί τελικά καίγεται. Υπάρχουν διαφόρων ειδών σκίαστρα, κουρτινάκια, τέτοια πράγματα, που μπορείτε να κολλήσετε στο τζάμι. Είχαμε κι εμείς, ομολογώ τα μισούσα διότι ποτέ δεν κάλυπταν πλήρως. Ήταν καλύτερα από το μηδέν, σίγουρα! Αλλά ποτέ δεν κάλυπταν αρκετά καλά όλο το παράθυρο, πάντα υπήρχε ένα κομμάτι «ήλιου» το οποίο περνούσε ακάθεκτο.

Στο αυτοκίνητο με το οποίο τώρα κυκλοφορούμε κάναμε το μεγάλο έξοδο μόλις το πήραμε και το πήγαμε σε ένα από αυτά τα μαγαζιά που βάζουν αυτές τις φανταστικές αντηλιακές μεμβράνες.

Χρόνια πριν, το είχε προσπαθήσει σε άλλο αυτοκίνητο μόνος του ο άντρας μου… Είχε πάρει απ’ το αντίστοιχο Praktiker κάτι DIY μεμβράνες και είχε προσπαθήσει να το κάνει με σαπουνόνερο. Το αποτέλεσμα ήταν χάλια! Καταρχήν φαινόταν και είχε κάνει δεκαοχτώ χιλιάδες μικρές και μεγάλες φουσκάλες. Ήταν πραγματικά αίσχος, αλλά το αφήσαμε, και αν μη τι άλλο αποτελεσματικό ήταν.

Αργότερα στο επόμενο αυτοκίνητο είπαμε: Δεν θα το ξανακάνουμε αυτό. Με πρώτη ευκαιρία, με πολύ πολύ καθαρά τζάμια το πήγαμε, μας έβαλαν τις μεμβράνες, είναι πρακτικά αόρατες, μοιάζουν εργοσταστιακά fumé τα τζάμια. Έκτοτε δεν έχουμε ούτε σκίαστρα ούτε καλύμματα ούτε κουρτινάκια, ούτε τίποτα τέτοιο. Αν το αντέχετε οικονομικά, σκεφτείτε το, είναι φανταστικό! Επίσης βοηθάει στο να μην είναι λάβρα το αυτοκίνητο όταν μπείτε μετά από το μπάνιο στη θάλασσα. Συνεχίζει να είναι πολύ ζεστό, διότι δεν γίνεται με όλη αυτή την ηλιακή ακτινοβολία να μην συμβαίνει αυτό καθόλου, αλλά πραγματικά βοηθάει πάρα πολύ και έτσι μπορούμε να αγγίξουμε το τιμόνι και τις ζώνες χωρίς να μας καίνε τρελά όπως παλαιότερα.

  1. Αντιηλιακό για παιδιά

Τα αντηλιακά είναι μια… μεγάλη συζήτηση με αμφίβολης ασφάλειας συστατικά. Κοιτάμε να τα χρησιμοποιούμε όσο γίνεται λιγότερο.

Θα δείτε ότι εάν τα τηρείτε αυτά:

  • κατάλληλες ώρες (πριν τις 10.30 και μετά τις 17.00)
  • καπέλο ή άλλη σκιά
  • ρούχα ελαφριά και φαρδιά
  • αντηλιακά μαγιό

θα χρειαστείτε πάρα πολύ λίγο τον τελευταίο μας τρόπο αντηλιακής προστασίας, δηλ. το αντηλιακό.

Θα δείτε ότι δεν υπάρχει στο εμπόριο σχεδόν κανένα το οποίο να επιτρέπεται επισήμως για πάρα πολύ μικρά μωρά. Επίσης θα διαπιστώσετε, πως τα πιο «φυσικά» αντηλιακά είναι, θα έλεγα, από δύσχρηστα έως ανυπόφορα στην χρήση.

Είναι τόσο πηχτά, σαν στόκος, δεν βγαίνουν σχεδόν με τίποτα, και μετά πρέπει σχεδόν να τα ξύνει κανείς για να φύγουν. Πάρτε εν πάση περιπτώσει αυτά που να λένε επάνω «μόνο φυσικά φίλτρα» και χρησιμοποιήστε τα όσο γίνεται λιγότερο. Δηλαδή κοιτάξτε να μην χρειάζεται να πασαλείβετε ολόκληρο το παιδί σας με αυτό, αλλά όταν είναι μικρό να φοράει καπέλο και αντηλιακό μαγιό ώστε να χρειάζεται μόνο σε χεράκια/ποδαράκια, λιγάκι στο πρόσωπο και στην μυτούλα… και το υπόλοιπο να καλύπτεται στην ουσία χωρίς αντηλιακό. Αργότερα, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά φροντίστε να τα κυκλοφορείτε καλύτερα στις πιο κατάλληλες ώρες που θα χρειαστείτε πολύ πολύ λιγότερο αντηλιακό.

Πηγή

Περισσότερα νέα