UGEIA_DIATROFI
SXOLIKI_XRONIA

Συμβουλές διατροφής για τη νέα σχολική χρονιά

Η σωστή διατροφή των παιδιών μας είναι το θεμέλιο της υγιεινής ενήλικης ζωής τους. Μπορούμε να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς τους. Αν μας καταβάλλει το άγχος για το σκοπό αυτό δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Θέλει υπομονή, επιμονή, κατανόηση αλλά και διατροφική υποστήριξη.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές διατροφής για να ανταποκριθεί το παιδί στην νέα σχολική χρονιά είναι οι παρακάτω:

  • Μην παραλείπετε το πρωινό του. Λόγω της έντονης φυσικής δραστηριότητας στο σχολείο θα πεινάσει γρήγορα και θα καταναλώσει κάτι γλυκό (σοκολάτες, κρουασάν κ.α.) που όχι μόνο δεν θα του κόψει την πείνα και δε θα λάβει θρεπτικά συστατικά αλλά και θα θέλει να φάει μεγάλες ποσότητες από αυτό. Προτιμήστε φυσικούς χυμούς φρούτων, γάλα αμυγδάλου με μούσλι χωρίς επιπλέον ζάχαρη, ψωμί ολικής αλέσεως με ταχίνι ή τοστ με φυτικό τυρί-λαχανικά. Σεβαστείτε τις προτιμήσεις του.
  • Μην παραλείπετε να του δίνετε για το σχολείο φαγητό που έχετε ετοιμάσει εσείς. Προτιμήστε φρούτα, σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως ή κέικ ή μηλόπιτα σπιτική. Αν ντραπεί να ανοίξει το πακέτο φαγητού μπροστά στα άλλα παιδιά θα νιώσει καλύτερα αν το μοιραστεί μαζί τους.
  • Όταν το παιδί γυρίσει σπίτι το φαγητό να έχει μαγειρευτεί εκείνη την ώρα αν είναι δυνατόν. Πρέπει να σερβιριστεί ζεστό. Σημαντικό ρόλο παίζει και η παρουσίαση του. Όπως  για παράδειγμα, ένα χρωματιστό πιάτο με όσπρια ή με  λαδερό φαγητό π.χ. φασολάκια πράσινα που συνοδεύονται από πολύχρωμα λαχανικά όπως καρότα-καλαμπόκι-πατάτες-κρεμμύδι-ντομάτα, είναι μια υγιεινή παραδοσιακή μεσογειακή συνταγή.
  • Να αποφεύγουμε να του δίνουμε συχνά παγωτά, χυμούς φρούτων με ζάχαρη, αναψυκτικά, πίτες, πάστες, καραμέλες, γκοφρέτες, σοκολάτες, πατατάκια, γαριδάκια και τηγανητά φαγητά.
  • Αν παρουσιάζει τάση για παχυσαρκία να μην το αγχώσουμε. Να προσπαθήσουμε να το ενθαρρύνουμε να αυξήσει τη φυσική δραστηριότητα του, όπως να ασχοληθεί με ένα άθλημα που του αρέσει. Μιλώντας  και παίζοντας μαζί του δίνουμε τη δυνατότητα να μας εμπιστευτεί και να μας έχει στήριγμα του στο δύσκολο αυτό αγώνα. Προσοχή χρειάζεται στο γεγονός ότι δεν πρέπει να μειώσουμε την θερμιδική πρόσληψη για να είναι επαρκής η διατροφή του σε θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του. Να προσέξουμε κυρίως την ποιότητα των τροφών.
  • Επίσης δεν ξεχνάμε το νερό. Να του έχουμε ένα δικό του έγχρωμο μπουκαλάκι που να το γεμίζουμε με δροσερό νερό. Επειδή παίζει συνέχεια, ιδρώνει και μπορεί να πάθει εύκολα αφυδάτωση. Μάλιστα πολλά παιδιά όταν έχουν χάσει νερό από τον οργανισμό τους και δεν έχουν φάει την ώρα που πρέπει σταματούν να παίζουν και τα βλέπουμε να κάθονται σε μια γωνιά νιώθοντας έντονη κόπωση.
  • Τέλος, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι οι διατροφικές συμβουλές χωρίς να δίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα δεν έχουν απόδοση. Τα παιδιά επηρεάζονται σημαντικά από τις τροφές που τρώμε, από τον τρόπο που γευματίζουμε και από την εξωτερική μας εμφάνιση όσον αφορά τα κιλά μας. Ένας παχύσαρκος γονιός μεταφέρει υποσυνείδητα στο παιδί του ότι έτσι θα γίνει όταν μεγαλώσει. Τονίζουμε ότι η παχυσαρκία στηρίζεται όχι μόνο στα γονίδια αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον και στις καθημερινές συνήθειες. Γι αυτό και δεν διαχωρίζουμε το είδος του γεύματος του παχύσαρκου παιδιού μας από το δικό μας γεύμα, ούτε από τα άλλα αδύνατα παιδιά της οικογένειας. Δεν κάνουμε διακρίσεις και δεν ξεχνάμε ότι η διατροφική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από εμάς.

Καλή σχολική χρονιά!

Ευτυχία Γαλανάκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Χημικός Α.Π.Θ.

Περισσότερα νέα