Στο The Foodies
μοιραζόμαστε
το πάθος
για υγιεινή
διατροφή,
vegan συνταγές,
μικρά μυστικά
ευεξίας
και πολλά ακόμα
για μια ζωή
γεμάτη γεύση

NEA
Σκυλάκι

Συμβουλές για να προστατέψουμε τον σκύλο και τη γάτα μας από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο μικρός Κάρλος ανάσαινε τον καλοκαιρινό αέρα με χαρακτηριστική δυσκολία ενώ ο κηδεμόνας του, χαμογελώντας, του έλεγε πόσο τον αγαπά.

Οι περίπου 35 βαθμοί στο μπαλκόνι του διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας είχαν δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα για το βραχυκεφαλικό σκύλο (σκύλο με κοντή μουσούδα), κάτι που δεν είχε αντιληφθεί ο κηδεμόνας του, ο οποίος τον αγκάλιαζε και προσπαθούσε να του προσφέρει στιγμές αγάπης, χωρίς να συναισθανθεί τις ανάγκες του.

Ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, είναι απόλυτη ανάγκη να διατηρήσουμε το ζώο μας ασφαλές και να του προσφέρουμε ανάσες δροσιάς. Θυμηθείτε πως ο σκύλος, για να αποβάλει θερμότητα, δεν ιδρώνει όπως εμείς, εκτός από τις πατούσες του, αλλά λαχανιάζει, γι’ αυτό ιδιαίτερη προσοχή στους σκύλους με κοντές μουσούδες.

Όπως κανείς δεν πρόκειται να αφήσει για παράδειγμα ένα παιδί μόνο του σε ένα αυτοκίνητο, έτσι δεν πρέπει να συμβεί και με τον σκύλο του. Σε μια ημέρα καύσωνα, που η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα πλησιάζει τους 40 βαθμούς, στο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει πολύ υψηλότερα. Χαρακτηριστικά, υπάρχουν βίντεο στο διαδίκτυο με ανθρώπους που μαγειρεύουν ακόμα και φαγητό μέσα στο αυτοκίνητό τους, κάτω από τον ήλιο, για να δείξουν το μέγεθος της ζέστης. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται παρά μόνο λίγη ώρα για να προκύψουν προβλήματα.

Επίσης, δεν θα πρέπει να αφήνουμε τα ζώα μας δεμένα έξω και εκτεθειμένα στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς σκιά, ή να τα παίρνουμε για ώρες στην παραλία. Για κάποιους σκύλους είναι προτιμότερο να μένουν στο σπίτι μόνοι τους παρά να είναι μαζί μας στην παραλία.

Συνοπτικά, τις σημαντικότερες ενέργειες που πρέπει να κάνει ο καθένας από εμάς για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία στον σκύλο και τη γάτα του είναι:

Αφήστε τα στο σπίτι.

Θέλετε να πάτε για ψώνια στο σουπερμάρκετ ενώ ο υδράργυρος έχει ξεπεράσει τους 33 βαθμούς; Δεν θέλετε να αφήσετε τον σκύλο σας μόνο του στο σπίτι, οπότε τον επιβιβάζετε στο αμάξι. Τον αφήνετε εκεί για λίγα λεπτά, μέχρι να ολοκληρώσετε τα ψώνια σας, αλλά η θερμοκρασία του αυτοκινήτου μπορεί γρήγορα να ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο ενδεχομένως να ξεπεράσει σε μικρό χρονικό διάστημα τους 45 βαθμούς και ο σκύλος σας μπορεί να πάθει θερμοπληξία. Ιδιαίτερη προσοχή στους σκύλους με κοντές μουσούδες, γιατί πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την αναπνοή τους.

Ομοίως στην παραλία. Ενώ εμείς κάνουμε ηλιοθεραπεία και απολαμβάνουμε τον ήλιο, τα σκυλιά μας μπορεί να βιώσουν μια αποπνικτική κατάσταση. Τι θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν, σε μια ζεστή, καλοκαιρινή ημέρα; Να αφήσουμε τα ζώα μας στο σπίτι για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες ή να είμαστε σίγουροι πως τους προσφέρουμε άφθονο νερό και αποτελεσματική σκιά.

Τοποθετήστε άφθονο φρέσκο ​​νερό σε κοντινή απόσταση.

Οι γάτες και οι σκύλοι, επειδή δεν ιδρώνουν αλλά λαχανιάζουν για να αποβάλουν θερμότητα, πρέπει να έχουν πάντα πρόσβαση σε φρέσκο, δροσερό νερό. Τοποθετήστε το σε ένα βαθύ μπολ, μιας και έχει την ιδιότητα να διατηρεί το νερό δροσερό για περισσότερη ώρα από ό,τι ένα ρηχό, ενώ μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πάγο για να διατηρηθεί δροσερό για περισσότερη ώρα. Για τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς σας θα τα βοηθήσει να τους προσφέρετε άφθονο δροσερό νερό.

Σε περίπτωση θερμοπληξίας

Μήπως υποψιάζεστε ότι το ζώο σας έχει πάθει θερμοπληξία; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε τοποθετήστε μια δροσερή πετσέτα (όχι παγωμένη, καθώς αυτή μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα) στο κεφάλι και τον λαιμό του και δροσερές κομπρέσες στην κοιλιά του και κάτω από τα πόδια του.

Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας και αναζητήστε τις συμβουλές του σχετικά με τα επόμενα βήματα. Η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε κώμα, καρδιακή ανακοπή και θάνατο, οπότε μη διστάσετε να αναζητήσετε άμεσα κτηνιατρική φροντίδα.

Ελέγξτε το οδόστρωμα.

Σε μια εξαιρετικά ζεστή ημέρα αποκλείεται να περπατήσετε ξυπόλητος στην άμμο ή το πεζοδρόμιο γιατί προφανώς αυτό θα είναι καυτό. Μαντέψτε! Το ίδιο καυτό θα είναι και για τον σκύλο σας. Ελέγξτε πάντοτε το πεζοδρόμιο πριν βγείτε έξω για βόλτα με τον σκύλο σας και ίσως επενδύστε σε ένα προϊόν που θα προστατεύσει τις πατούσες του.

Είναι σημαντικό να μη δημιουργήσετε νέα προβλήματα στον σκύλο σας επειδή πιστεύετε ότι απλώς θέλει να πάει μια βόλτα σε μια πολύ ζεστή ημέρα.

Αποφεύγουμε τις μεσημεριανές βόλτες.

Η άσκηση κατά τους θερινούς μήνες θα πρέπει να μειωθεί και να γίνεται είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το βράδυ, όταν η ένταση της θερμοκρασίας είναι χαμηλότερη.

Ακόμη και τότε, όμως, προσέξτε για σημάδια στρες, μερικά από τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν: υπερβολικό λαχάνιασμα, αυξημένη σιελόρροια, μάτια που γυαλίζουν και ούλα με πιο ανοιχτό χρώμα από το συνηθισμένο.

Για να κρατήσετε απασχολημένο τον σκύλο σας στο σπίτι, δημιουργήστε μια δροσερή γωνιά μέσα στο σπίτι με νερό και κάποια χαμηλής έντασης παιχνίδια.

Φροντίστε την περιποίησή τους.

Οι κηδεμόνες που έχουν σκύλους ή οι γάτες με πυκνό τρίχωμα θα πρέπει να φροντίσουν με μια ειδική βούρτσα για κατοικίδια να αφαιρέσουν το παχύ, πυκνό στρώμα τρίχας.

Φυσικά θα πρέπει να παραμείνει μια επίστρωση, μιας και αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως «μόνωση» βοηθώντας τον σκύλο σας να αντιμετωπίσει τη ζέστη και προστατεύοντάς το από πιθανό ηλιακό έγκαυμα.

Όσο ο αέρας μπορεί να κυκλοφορήσει μέσω της γούνας του, αυτό θα βοηθήσει να κρατήσει το κατοικίδιο ζώο δροσερό. Όπως έχει αποδειχθεί, το δέρμα των σκύλων που έχει ξυριστεί το τρίχωμά τους έχει υψηλότερη θερμοκρασία από αυτό των σκύλων που έχουν τρίχωμα, διότι λειτουργεί ως μόνωση.

Παρακολουθήστε τη διατροφή τους.

Φροντίστε τη διατροφή τους. Επειδή στις διακοπές αρκετοί επιλέγουν να κάνουν μπάρμπεκιου ή να αλλάζουν τροφή, θυμηθείτε ότι κάποιες τροφές μπορεί να μην είναι καλές για το ζώο σας. Αποφύγετε τα ψητά κρεμμύδια, τα κόκαλα, τη σοκολάτα και τα αλκοολούχα ποτά καθώς και τις απότομες αλλαγές της τροφής.

Ορισμένα ζώα κινδυνεύουν περισσότερο.

Ορισμένα ζώα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας από άλλα. Προσέξτε ιδιαίτερα σκύλους και γάτες που είναι υπέρβαρα, έχουν κοντές μουσούδες ή πυκνή και μακριά γούνα.

Προσέξτε επίσης τα πολύ νεαρά αλλά και τα ηλικιωμένα ζώα, τα οποία δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Παρατηρήστε τα συμπτώματα.

Εκτός από τη λήψη προληπτικών μέτρων για να βοηθήσετε τον σκύλο και τη γάτα σας σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να είστε σε θέση να εντοπίσετε τα συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε μια αναπότρεπτη κατάσταση: το υπερβολικό λαχάνιασμα, ο ανήσυχος βηματισμός… Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η κατάρρευση και οι σπασμοί είναι συμπτώματα ότι ο σκύλος ή η γάτα σας μπορεί να υποφέρει από θερμοπληξία ή εγκεφαλικό επεισόδιο και απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα.

Χρήστος Καραγιάννης, Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος, DVM, MSc, Diplomate ECAWBM(BM), MRCVS, European and RCVS Specialist in Veterinary Behavioural Medicine

Ο Δρ. Χρήστος Καραγιάννης είναι ο πρώτος Έλληνας κτηνίατρος ειδικός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς και ένας από τους 35 κτηνίατρους στην Ευρώπη με την ειδικότητα αυτή. H ευρωπαϊκή ειδικότητά του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς είναι αναγνωρισμένη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι ο ανώτερος επαγγελματικός τίτλος που μπορεί να αποκτήσει ένας κτηνίατρος. Ο Δρ. Καραγιάννης, έχοντας ειδικευτεί για 5 χρόνια στη «Συμπεριφοριστική Κτηνιατρική», σε μία από τις πιο φημισμένες πανεπιστημιακές κλινικές προβλημάτων συμπεριφοράς ζώων συντροφιάς στον κόσμο, ασχολείται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση περιστατικών προβλημάτων συμπεριφοράς τόσο σε κλινικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.

Αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, αφού εργάστηκε σε κλινικές ζώων συντροφιάς, εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απέκτησε μάστερ στην Κλινική Αντιμετώπιση των Προβλημάτων Συμπεριφοράς (MSc in Clinical Animal Behaviour) από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν (University of Lincoln, UK) ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε στις κλινικές δραστηριότητες της «Κλινικής Προβλημάτων Συμπεριφοράς Ζώων Συντροφιάς» (“Animal Behaviour Clinic”) του πανεπιστημίου. Μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) και στην ίδια κλινική, ο Δρ. Καραγιάννης ξεκίνησε ειδικότητα πάνω στη «Συμπεριφοριστική Κτηνιατρική», επίσημα αναγνωρισμένη από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ευζωίας Ζώων και Συμπεριφοριστικής Κτηνιατρικής (European College of Animal Welfare and Behavioural Medicine), τον μοναδικό πιστοποιημένο φορέα στην Ευρώπη που έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει ειδικότητες πάνω στη Συμπεριφοριστική Κτηνιατρική (Veterinary Behavioural Medicine).

Ο Δρ. Χρήστος Καραγιάννης ασχολείται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση περιστατικών προβλημάτων συμπεριφοράς και έχει αναλάβει εκατοντάδες ζώα με προβλήματα συμπεριφοράς μέχρι σήμερα. Είναι ενεργό μέλος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας των κτηνιάτρων συμπεριφοριστών, με δημοσιεύσεις σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά, καθώς και παρουσιάσεις σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά συνέδρια. Έχει διοργανώσει, ως επιστημονικός υπεύθυνος, προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης κτηνιάτρων και από το 2011, ως επισκέπτης λέκτορας, διδάσκει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς των ζώων συντροφιάς στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τώρα, ζει μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας και εργάζεται με περιστατικά προβλημάτων συμπεριφοράς τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα.

Είναι Διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Κτηνιατρικού Κολλεγίου Ευζωίας και Συμπεριφοράς, Diplomate ECAWBM (BM).

Είναι μέλος:

  • της American Veterinary Society of Animal Behavior
  • της British Veterinary Behaviour Association
  • του Royal College of Veterinary Surgeons
  • του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
  • της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς
  • της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας

Περισσότερα νέα