VEGAN
COMFORT_FOOD

Τα αγαπημένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας στη vegan εκδοχή τους!

Τι είναι το Comfort Food;

O όρος Comfort Food φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ένα άρθρο της Phyllis Richman που δημοσιεύτηκε στην Washington Post το 1977 και είχε ως θέμα την κουζίνα των νοτιοαμερικάνων. Παρόλα αυτά, το Comfort Food μπήκε πλέον σαν λήμμα στο Oxford English Dictionary το 1997, το οποίο το ορίζει ως εξής: Πρόκειται για το φαγητό που παρέχει παρηγοριά ή ένα αίσθημα ευημερίας, το οποίο συνήθως έχει υψηλό ποσοστό ζάχαρης ή υδατανθράκων και συσχετίζεται με τη μαγειρική της παιδικής μας ηλικίας ή το μαγείρεμα στο σπίτι.

Με βάση τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι το λεγόμενο «comfort food» είναι το φαγητό με το οποίο έχουμε συνδέσει τα παιδικά μας χρόνια, την γονεϊκή φροντίδα αλλά και ευρύτερα την αίσθηση θαλπωρής και ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, μπορεί το comfort food του ενός ανθρώπου να είναι διαφορετικό από αυτό κάποιου άλλου. Παρόλα αυτά, συνήθως το φαγητό αυτό συνδέεται με την παραδοσιακή κουζίνα του μέρους που μεγαλώσαμε. Έτσι, για έναν Γάλλο μπορεί το comfort food του να είναι τα γαλλικά τυριά ή για έναν Αμερικάνο τα μπέργκερ, στην Ελλάδα όμως το ρόλο αυτό λαμβάνει σε μεγάλο βαθμό η παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα.

Οι γεύσεις και τα αρώματα που κατά κόρον συνδέουμε με το σπίτι, τη φροντίδα και τα παιδικά μας χρόνια είναι  τα παραδοσιακά φαγητά που μας έφτιαχνε η μαμά ή η γιαγιά μας: τα φασολάκια, οι φακές, το παστίτσιο, τα γεμιστά, τα σουτζουκάκια, το ιμάμ, η χωριάτικη σαλάτα, κ.ά. τρόφιμα δηλαδή που έχουν σε μεγάλο βαθμό υψηλή διατροφική αξία και φυτικές πρώτες ύλες. Η κόκκινη σάλτσα, το ελαιόλαδο, η ρίγανη, η δάφνη και ο βασιλικός έχουν συνδεθεί έντονα στη μνήμη μας με κυριακάτικα τραπέζια και στιγμές με οικογένεια και φίλους.

Vegan comfort food!

Τι συμβαίνει, όμως, με το Comfort Food από τη στιγμή που αλλάζουμε τον τρόπο ζωής μας και γινόμαστε vegan; Το ευτύχημα στη συγκεκριμένη περίπτωση, εφόσον έχουμε μεγαλώσει στην Ελλάδα, είναι ότι η πλειοψηφία των «μαμαδίστικων» φαγητών με τα οποία γαλουχηθήκαμε είναι εκ φύσεως vegan: οι γίγαντες στο φούρνο, η λαχταριστή φάβα, τα φρέσκα χόρτα, τα μανιτάρια στην ψησταριά, τα ντολμαδάκια της γιαγιάς και το τουρλού αποτελούν υγιεινές και αγαπημένες επιλογές που μας γεμίζουν όμορφες αναμνήσεις.

Από την άλλη πλευρά, κάποιες από τις παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας έχουν σαν βάση τους το κρέας, όπως είναι τα σουτζουκάκια, τα γιουβαρλάκια, το παστίτσιο, ο μουσακάς ή τα κεφτεδάκια. Παρόλα αυτά, έχουμε πλέον πολλές επιλογές, ώστε να μη χάσουμε καμία από τις αγαπημένες γεύσεις των παιδικών μας χρόνων. Ο κιμάς κρέατος μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί, είτε με ειδικά υποκατάστατα (δες περισσότερα εδώ, στο αφιέρωμα του thefoodies.gr για τα εναλλακτικά κρέατα) είτε με αγνές φυτικές πρώτες ύλες, όπως είναι τα μανιτάρια, οι φακές, η σόγια, το κουνουπίδι, τα καρύδια, και άλλα.

Μπορείς να ανακαλύψεις αγαπημένες συνταγές για vegan comfort food στην ενότητά μας “Συνταγές & tips

Παστίτσιο

Μπιφτέκια

Λαχανοντολμάδες

Μουσακάς

Αρακάς

Αν, παρόλα αυτά, δεν έχεις χρόνο για μαγείρεμα, έχεις όμως την ανάγκη να απολαύσεις comfort food στη vegan εκδοχή του, μπορείς να επιλέξεις κάποιο πιάτο από τα vegan και vegan – friendly εστιατόρια που υπάρχουν στην περιοχή σου.

Κάποιες από τις αγαπημένες μας επιλογές, είναι οι εξής:

Veganaki – Αθανασίου Διάκου 38, Αθήνα

Το Veganaki στο κέντρο της Αθήνας είναι ο παράδεισος της υγιεινής φυτικής διατροφής. Στο Veganaki θα βρεις αρκετές επιλογές σε vegan comfort food, όπως είναι η ομελέτα, τα σουτζουκάκια φακής και ο μουσακάς. Σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις το vegan παστίτσιο που δημιουργεί ο Άρης, με κιμά σόγιας και μπεσαμέλ από γάλα αμυγδάλου και κουνουπίδι. Το παστίτσιο προσφέρεται και χωρίς γλουτένη!

Mama Tierra – Ακαδημίας 84, Αθήνα

Το Mama Tierra παντρεύει την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με γεύσεις και αρώματα από την Ινδία και προσφέρει ένα πλούσιο μενού με πιάτα υψηλής διατροφικής αξίας. Σου προτείνουμε να δοκιμάσεις τον vegan μουσακά με μπεσαμέλ από γάλα καρύδας. Είναι σίγουρο ότι δεν θα σε απογοητεύσει!

Trivoli – Vegan Καφενείο – Λεωφ. Μαρίνου Αντύπα 107, Ηλιούπολη

Το Τριβόλι είναι μία αγαπημένη vegan ταβέρνα – καφενείο που προσφέρει πληθώρα φαγητών που θυμίζουν την κουζίνα της γιαγιάς μας. Ένα από τα καλύτερα comfort food που θα βρεις στο μενού του, είναι τα σουτζουκάκια, τα οποία μπορείς να τα συνοδέψεις είτε με πατάτες τηγανιτές, είτε με ρύζι.

Το στάχυ – Επιμενίδου 5, Χανιά

Το στάχυ είναι ίσως η παλαιότερη χορτοφαγική ταβέρνα της Ελλάδας. Προσφέρει ένα μενού γεμάτο μοναδικές γεύσεις με τις καλύτερες πρώτες ύλες από την Κρήτη. Ο κύριος Στέλιος, εμπνευστής αλλά και μάγειρας της ταβέρνας, μαγειρεύει καθημερινά το πιο νόστιμο σπιτικό φαγητό. Αν βρεθείτε στα Χανιά μην χάσετε με τίποτα το γαλακτομπούρεκό του!

Mama’s Taper – Κλεισούρας 11, Θεσσαλονίκη

Το Mama’s Taper προσφέρει, όπως το λέει και το όνομά του, πεντανόστιμα μαμαδίστικα πιάτα. Μπορεί το εστιατόριο να μην είναι αποκλειστικά χορτοφαγικό, παρόλα αυτά προσφέρει ποικιλία vegan μαγειρευτών με τα οποία θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Αν περάσετε μία βόλτα από το Mama’s Taper μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τους γίγαντες φούρνου.

Περισσότερα νέα