VEGAN
SLOURP

Μπορώ να φτιάξω νόστιμα και υγιεινά γλυκά χωρίς ζάχαρη;

Η ζάχαρη έχει συνδεθεί με ποικίλες ασθένειες, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε εναλλακτικές πηγές γλυκαντικών, οι οποίες δεν περιέχουν τους κινδύνους της ζάχαρης.

Τα μειονεκτήματα της ζάχαρης

Η χρήση της ζάχαρης έχει συνδεθεί με ποικίλες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Είναι γνωστό ότι η επεξεργασία της ζάχαρης, δηλαδή η μετατροπή της από μαύρη σε λευκή, δίνει ζωή στα καρκινικά κύτταρα και βοηθάει στην ανάπτυξη τους. Η ζάχαρη παρεμβαίνει στις ορμόνες του σώματός που ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό και καταλήγει να βλάπτει τον μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αποθήκευση ινσουλίνης και λίπους.

Ποια είναι τα υποκατάστατα της ζάχαρης και πως βοηθούν τον οργανισμό

Τα υποκατάστατα της ζάχαρης έχουν τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης, αλλά δεν έχουν θερμίδες ούτε υδατάνθρακες. Δεν συμβάλλουν στη αύξηση του βάρους, στη δημιουργία  προβλημάτων στα δόντια και στην αύξηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος. Καθώς τα γλυκαντικά είναι τις περισσότερες φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, χρειάζονται πολύ μικρές ποσότητες για να γλυκαθούν τα φαγητά και τα ποτά. Όλα, εκτός από τη σακχαρίνη έχουν αποδειχθεί ασφαλή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα υποκατάστατα της ζάχαρης μπορούν να είναι είτε φυσικά είτε συνθετικά. Τα φυσικά, βρίσκονται σε συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, ενώ τα συνθετικά δημιουργούνται χημικά. Παραδείγματα συνθετικών γλυκαντικών είναι η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη κ.α. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά παρακάτω:

Που παράγεται
Βοήθεια προς τον οργανισμό
Γλυκαιμικός δείκτης
Θερμίδες/1 κ.γ.

Φυσικά γλυκαντικά

Στέβια

Από τα φύλλα ενός θάμνου της Νότια Αμερικής (Stevia rebaudiana)

Μειώνει το σάκχαρο του αίματος και την υψηλή αρτηριακή πίεση κατά 6-14%

0

0

Ζάχαρη καρύδας

Από τοζαχαρώδες υγρόπου συλλέγεται από το λουλούδι του κοκοφοίνικα

Θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο, καθώς και αντιοξειδωτικά

35

15

Σιρόπι σφενδάμου

Από το χυμό των σφενδάμων που μαγειρεύεται και παράγει ένα παχύ, ζαχαρούχο υγρό

Παρέχει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά (24 διαφορετικοί τύποι)

54

52

Μελάσα

Από βρασμένο ζαχαροκάλαμο ή χυμό ζαχαροτεύτλων

Ωφελεί την υγεία των οστών και της καρδιάς, καθώς περιέχει κάλιο και ασβέστιο

55

25

Χαρουπόμελο

Από τη χαρουπιά, δέντρο της Μεσογείου

Τεράστια περιεκτικότητα σε ασβέστιο (ακόμα και από το γάλα), καθαρίζει το εντερικό σύστημα του οργανισμού, «φάρμακο» κατά της δυσκοιλιότητας

35

11

Συνθετικά γλυκαντικά

Ασπαρτάμη

Μείωση σωματικού βάρους και προστασία από διαβήτη

0

0

Σουκραλόζη

Ισορροπία επιπέδων σακχάρου στο αίμα

0

0

Σακχαρίνη

Μείωση σωματικού βάρους και προστασία δοντιών

0

1,7

Μπορείτε στη vegan διατροφή σας να συμπεριλάβετε τα γλυκαντικά, έχοντας υπόψη το γλυκαιμικό δείκτη. Σε φαγητά ή γλυκά που απαιτούν περισσότερο το γλυκό στοιχείο, επιλέξτε τα συστατικά με τον μεγαλύτερο γλυκαιμικό δείκτη και σε εκείνα που χρειάζονται μικρότερο, τον μικρότερο αντίστοιχα. Ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλετε την τροφή σας δηλαδή, παραπέμπετε στην τιμή του γλυκαιμικού δείκτη.

 

Βιβλιογραφία

Bukhamseen F,Novotny L (2016), Artificial Sweeteners and Sugar Substitutes -Some Properties and Potential Health Benefits and Risks

UCSF Medical Center (2010), Sweeteners

Κουτκιά – Μυλωνάκη Π, Βουτσά Δ, Στρατή Σ, Κεχαγιά Ι, Λιδωρίκη Α, (2016), Γλυκαντικές ουσίες: Βγάλτε τη ζάχαρη από τη ζωή σας

Περισσότερα νέα