KAINOTOMIA
fiki-kelp

Το φύκι (Kelp) είναι το νέο κέιλ (kale)

Τα τελευταία χρόνια, οι προοδευτικοί οικολόγοι και αγρότες ασκούν έντονες πιέσεις για την προώθηση της καλλιέργειας φυκιών ως μία φιλική προς το περιβάλλον λύση σε ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που αναμένεται να γιγαντωθεί στις επόμενες δεκαετίες – την υπερβολική βιομηχανοποίηση της τροφής και την έλλειψη της από την άλλη μεριά. Σε κάθε περίπτωση, κάποια στιγμή η γεωργία (ξηρά) δε θα μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες του αυξημένου πληθυσμού της γης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να στραφούμε στη θάλασσα.

Οι λάτρεις της γιαπωνέζικης και της κορεατικής κουζίνας είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη γεύση των φυκιών. Η καλλιέργεια θαλάσσιων φυτών ως πηγή τροφής χρονολογείται από τον 8ο αιώνα στην Ασία. Η καλλιέργεια φυκιών [kelp] έχει επίσης μακρά ιστορία στην Ιρλανδία και την Ισλανδία. Πλέον, τα φύκια αποτελούν σοβαρό τομέα στις επιχειρήσεις και η βιομηχανία αυτή εξελίσσεται ταχύτατα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, οι καλλιεργητές συλλέγουν 8 εκατ. τόνους φυκιών κάθε χρόνο, με συνολική ετήσια αξία παγκοσμίως περίπου 5 δισ. δολάρια.

Οι ανεξάρτητες φάρμες καλλιέργειας kelp και φυκιών επεκτείνονται ταχύτατα στις ΗΠΑ και πουλούν τα προϊόντα τους κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Επίσης, παγκόσμιες μη κερδοσκοπικές εταιρίες, όπως η GreenWave έχουν αφιερωθεί στο να διδάσκουν αγρότες και ψαράδες πώς να έχουν υψηλές αποδόσεις χωρίς να αφήνουν ανθρακικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με την GreenWave, οποιοσδήποτε με 20 στρέμματα και σκάφος μπορεί να έχει μία λειτουργική επιχείρηση σε διάστημα ενός έτους.

Πηγή: www.mathimatamageirikis.gr

Περισσότερα νέα