VEGAN
VEGAN_BURGER

Το κύμα της vegan διατροφής φουντώνει στον πλανήτη

Η χορτοφαγική και vegan διατροφή έχει κερδίσει το έδαφος στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, δείχνοντας την ανάγκη του κόσμου να λύσει παγκόσμια προβλήματα που δημιουργούνται μέσω της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, όπως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης λένε όχι στο κρέας

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαθέτει πολλούς vegan φοιτητές, οι οποίοι δεν αντέχουν την ύπαρξη του κρέατος στα εστιατόρια του campus. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει έναν απώτερο σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η κτηνοτροφική βιομηχανία είναι κύρια αιτία του συγκεκριμένου προβλήματος, οπότε αναζητούνται τρόποι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και ένας από αυτούς είναι η μείωση της κατανάλωσης των προϊόντων της ή η ολοκληρωτική μετάβαση στη χορτοφαγική διατροφή. Δεν είναι μόνο, δηλαδή, η άποψη ότι κάθε ζώο έχει το δικαίωμα να ζει, που οδηγεί πολλούς να απαρνηθούν το κρέας, αλλά το ενδιαφέρον τους για την ισορροπία του πλανήτη γενικότερα.

Έτσι, η Ένωση Φοιτητών του Πανεπιστημίου με τα 22.000 μέλη, έκανε αυτό το ψήφισμα, πήρε την απάντηση που ήθελε από το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων(από τα 2/3 ειδικότερα) και κατέθεσε την πρότασή της για απαγόρευση του βοδινού και αρνίσιου κρέατος στα εστιατόρια των εγκαταστάσεων.

Η συγκεκριμένη απαγόρευση για το βοδινό κρέας, κατάφερε να ισχύσει όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ καθώς επίσης στο Γκόλντσμιθς, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και της Ανατολικής Αγγλίας, και στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Οι φοιτητές στην αιτιολογία τους ανέφεραν πως:

«Ως το παλαιότερο πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, το έθνος του ζητά να ηγηθεί. Ωστόσο έχει δείξει έλλειψη ηγεσίας στο θέμα των κλιματικών αλλαγών. Καλείται λοιπόν, να αναλάβει δράση και να κάνει σημαντικές κινήσεις στην επίλυση του εν λόγω προβλήματος από μεριάς του, με σκοπό άλλωστε να πετύχει και τον στόχο που έχει θέσει μέχρι το 2030».

Τα McDonalds λένε «ναι» στη χορτοφαγία

Η εποχή μας πλέον επιβάλλει τα vegan γεύματα και από αυτόν τον «κανόνα» δεν ξέφυγε ακόμη και η McDonald’s. Ειδικότερα, η εταιρεία McDonald’s ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μεγάλη αλλαγή του μενού της, ώστε να υπάρχει μεγάλη ποικιλία χορτοφαγικών επιλογών. To καινούργιο της burger, το McPlant, αποτελείται από μπιφτέκι, το οποίο έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Beyond Meat.

Όπως αναφέρει ο Chris Kempczinski, ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s, «Τα plant-based προϊόντα είναι μια συνεχιζόμενη καταναλωτική τάση. Η εταιρεία δεν εστιάζει στο αν θα προβεί σε χορτοφαγικές επιλογές, αλλά στο πότε».

Η κίνηση αυτή ξεκίνησε αφότου οι vegans δεν είχαν καμία επιλογή από το βασικό μενού της McDonald’s στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ούτως ή αλλιώς περιορίστηκε λόγω της πανδημίας.

Τα Veggie Dippers και το Vegetable Deluxe αποσύρθηκαν από το μενού. Έτσι, δημιουργήθηκε το burger McPlant, το οποίο φτιάχνεται αποκλειστικά για τα McDonald’s, από τα McDonald’s. Στο μέλλον, προβλέπεται να επεκταθεί η σειρά από φυτικά προϊόντα, στα οποία θα περιλαμβάνονται burgers, υποκατάστατα κοτόπουλου και πρωινά σάντουιτς.

Η Beyond Meat έχει το προβάδισμα για τη σύμβαση ενός συμβολαίου, που θα δημιουργήσει meat-free μπιφτέκια, αφού διεξήγαγε τεστ για το επονομαζόμενο «P.L.T.» burger σε περίπου 100 τοποθεσίες των McDonald’s στο Οντάριο του Καναδά, στις αρχές του χρόνου. 

Βιβλιογραφία

Κουτσούκου Α, (2020), Να καταργηθεί το βοδινό κι αρνίσιο κρέας από τα εστιατόρια του campus ψήφισαν οι φοιτητές του Παν. Οξφόρδης, Αθήνα

Shieber J, (2020), McDonald’s to launch a McPlant vegetarian option, Λονδίνο

Περισσότερα νέα